» »

gigabit ethernet

gigabit ethernet

TylerDurden ::

ima kdo izkušnje z gigabit omrežjem. V studiu rabim hiter prenos podatkov z ene mašine na drugo. Imam že obstoječo napeljavo, pri čemer mislim na kable.

Potrebujem nove mrežne in gigabit switch, to mi je jasno. Kaj pa kabli, lahko ostanejo tej ko jih imam sedaj. A je GB ethernet kompatibilen za nazaj, kar se tiče konektorjev in same vezave žic v konektorju?
Let\'s make some soap ...

CCfly ::

Za gigabiten ethernet potrebuješ kable kategorije CAT5e ali CAT6, ki na zunaj sicer zgledajo enako kot CAT5, ki ga verjetno sedaj uporabljaš.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Brane2 ::

Pri teh zadevah:

- pazi na to, kakšne kartice jemlješ. Precej je crapa, tako kartic kot kartic s crap čipi. Obvezno rabiš kartico ki dela z Jumbo framei, po možnosti čimdaljšimi.

-še bolj kot kartica je pomemben switch. Ko sem skeširal 80+ ksit za 8-portni Linksysov SD-2008 dve leti nazaj, sem mislil da sem prijel boga za jajca.
Pa se je izkazalo, da me je Linksys nategnil. Prve serije SPLOH niso delale z Jumboframei, čeprav je na škatli pisalo drugače !

Ne samo to, za to sem po (več)tedenski zajebanciji moral najti podatke na hatepageu nekega userja !
Napaka se je pa vsaj na mojem primerku kazala na zelo zahrbten način.

Če so bile vse naprave na switchu v jumboframe načinu (z enako velikostjo paketa), se je zadeva sesula samo semtertja. Pod tem "sesula" mislim, da mi je recimo samba mreža izpadla in so programi, ki so ravno takrat dostopali po mreži "zaribali" itd.
Switcha ni blo treba resetirat, le kurbirsko je semtertja spustil kak paket.

Če pa sem ob tem prištekal na switch karkoli z navadnimi paketi (=mtu 1500) je pa skorajda vse nehalo delati TAKOJ.
Pod tem mislim na vse mrežne protokole (SMB/CIFS, NFS itd), dostop na internet pa ne. Pa še to na jumboframe opremi. Stara roba je delala nemoteno...

Tovrstnih testov verjetno tudi na online benchmarkih ne boš našel. Vsi hvalijo hitrsot SD-2008, ni pa jih ga veliko sprobalo v mešanem okolju.

Kot jaz sedaj vidim stvari, bi v primeru, da kje dobiš kake solidne 1Gbit kartice z recimo 4 vmesniki po kartici, bil še najboljši switch odslužem AThlon XP ali kaj podobnega s par karticami in ustrezno nastavljenim routanjem...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

jype ::

Po mojih izkusnjah so najboljse gigabit kartice Intelove ali Broadcomove, Realtek so pa poceni in bolj za silo.

Pri switchih je vprasanje, kaj potrebujes. Jumbo frames ti izdatno pohitrijo prenos, vendar redki diski berejo hitreje kot 120MB/s, tako da za majhno omrezje ne bos nujno potreboval take funkcionalnosti.

Djuro ::

Hm, po branju te teme sem se malo igral na sihtu. Imamo 3com 3848 switch, in vecinoma intel mrezne kartice.
Ko vklopim
Jumbo Frame 9K (toliko, kolikor pravi, da podpira 3com) zadeva deluje se bistveno pocasneje.
Sem gledal, ce je na samem switchu kaj za nastavit (recimo za enejblat JF), pa ne najdem nicesar, prav tako ne v navodilih.

Je se kaksna druga fora, ki bi jo moral vedet?

Brane2 ::

Pri jumbo frameih je lahko pecej zank.

Praviloma naj bi se kartici med seboj zmenili, vendar gre tu lhako tudi kaj narobe.

Sterejši kerneli 2.6 so se pri jumbo frameih zavozlali, vsaj na mrežnih na moji Tyanki (tigon3 driver, tudi še ne tako stari XPji so radi padli v nezavest, če so videli dolge pakete.

Sedaj so te stvari bolj urejene, a verjetno ne z vsemi karticami, vmesni switchi pa dodatno komlicirajo
zadeve.
Upočasnitev, ki jo vidiš, je lahkotudi zaradi switcha. Probaj recimo z direkt povezavo.

Pole tega so lahko jumbo framei slabša zadeva, če prenašaš kupe izazito majhnih fajlov, ki so manjši samege framea, vendar je to danes bolj bolj teoretičen primer.

Največja korist jumbo frameov je bistveno nižja frekvenca interruptov, ki jih povzročajo na procesorju in manj za*ebancije filtrov in routerjev, saj morajo ti sprejeti bistveno manj odločitev glede na preneseni kilobajt...

Če uporabljaš linux in je driver za tvoj HW že v sourceu, si poglej, če lahko izbereš opcijo "Rx/Tx polling API" ali nekaj takega- ta ti zna izbojšati zadeve, če je za tvojo kartico na voljo ( in je sploh potrebna oziroma, ni že aktivirana po defaultu) in če ne dela težav...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Djuro ::

No, imam zgolj WinXP sp2 in Win2k3 server masine.

Sem sedajle malce obsirjeje testiral z razlicno velikostjo JF (tisto, ki ti jo golnilnik od Intel-a ponudi) pa nikakor ne deluje OK.
Pri nas delamo obdelavo video fajlov (od nekaj 100mb do nekaj giga) in sem bil pred nekaj casa na VPK, ter opazil, da oni fajle med dvema PCjema prenasajo v povprecju nad 45MB/s, med tem ko gre to pri nas v povprecju do 33MB/s. Racunalnike vem da imajo podobne, prav tako uporabljajo Intel mrezne, ni bilo pa nikogar tam, ki bi mi povedal vsaj kaksen switch uporabljajo.
Ne razumem, zakaj tako velika razlika v hitrosti.

TylerDurden ::

no sej jaz imam isto zadevo.

A crossover finta dela z gigabit mrežnimi? Ker imam tako ali tako samo file server in montažo. Vgradim še 2 kartici in potegnem en kabel in to je to.
Let\'s make some soap ...

Djuro ::

No, sem opazil da imam na switchu prvi izdani firmware 1.01. Sedaj je ze 2.03. Sicer nikjer ne najdem kaj vse se je spremenilo, ampak bo za probat. Enkrat ponoci, ker ne morem glih folku prekint mrezo sred dela.

Djuro ::

No, še dodatek.

Sem skoraj 'diplomiral' iz switcha in JF, preden sem ugotovil kako pripravit zadevo da deluje. Na 3comovi strani sem nasel 3com0496.mib file in z MIB brovserjem ugotovil, da ima po defaultu string "switchJumboFrameStatus" vrednost 2, kar pomeni disabled.
Sem spremenil na 1 (enabled) in so prenos med workstationi nekje okoli 48MB/s, med serverji (ki imajo raid5 kontrolerje) pa do 80MB/s.

Samo v vednost, ce koga zanima.

LP!

Brane2 ::

Ja, to je kar kul. Če filetke prenašaš skozi Sambo ( torej Linux server v Win mreži) so mogoče možne dodatne nastavitve...
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen 20m dolg kabel za internet?

Oddelek: Omrežja in internet
2110745 (10354) imagodei
»

Glista x64 -XP 1Gbit NO GO

Oddelek: Omrežja in internet
212316 (1860) Tilen
»

LAN tezava

Oddelek: Omrežja in internet
91024 (868) dëych
»

1gbps mrezna povezava

Oddelek: Omrežja in internet
322477 (1550) fRiK0
»

Jumbo frames na 1 Gbit EThernetu- a to komu dela ?

Oddelek: Omrežja in internet
111403 (1164) shadow7

Več podobnih tem