» »

Kaj porečejo vedilki diski ob formatiranju WinXp+SP2 ???

Kaj porečejo vedilki diski ob formatiranju WinXp+SP2 ???

ArchAdien ::

Zanima me slednje:
Disk velikosti 140GB ali več zaznajo samo sistemi z WinXp+SP2. Jaz ga uporabljam kot sekundarnega (sistem je naložen na drugem disku).
Vse štima in vse laufa ... ampak kaj se bo z njim zgodilo ob formatiranju primarnega sistema (temporalna izguba WinXp+SP2) ???

Preden sem imel SP2 naložen so windowsi na 160GB velikem disku "priznali" le 130GB prostora in me skrbi, da bo ob prvem formatiranju
avtomatsko nastala aktivna 130GB velika particija, izgubil pa ne bom 30GB podatkov - ampak vse!!!

Zanima me Vaše mnenje, ali še boljše - če je kdo že izvedel ta eksperiment - me zanimajo rezultati...

Jaz ne bom tvegal poizkusa, ker obstaja enostavna mehanska rešitev za ta problem - izključitev diska, dokler se ne naložijo WinXp+SP2!!!

Me pa vseeno zanimajo Vaše rešitve in predlogi.

lp, Arkadijec
Vem, da nič ne vem...

SasoS ::

1. Če ne boš brisal particije bo ostala taka kot je. In drugo...za božjo voljo če formatiraš integriraj sp2 na cd. Ne boš imel nikoli več problemov.

ArchAdien ::

Stari ne štekaš...
Pojnt je, kaj se bo dogajal tistih 5 minut, ko bo računalnik brez sistema!!!
Mam originalne WinXP z SP2 vred in ni v tem težava!!!

Muči me samo to, da ne vem kaj bo nardil BIOS...
Ko na novo nalagaš sistem, ti najprej prepoznava opremo in tud diske ... takrat je še SP2 na cdju...
Vem, da nič ne vem...

ArchAdien ::

PS: pa stvar je tud v tem, da ne bom brisal velikega diska, niti particije, ampak disk s sistemom (čisto drug disk v istem kompjuterju)
Vem, da nič ne vem...

SasoS ::

5 min brez sistema?? Kaj se pa zdaj dogaja z diskom preden se winsi naložijo? Prav nič :D.
Če imaš SP2 res integriran na cd-ju (INTEGRIRAN, ne posebej file), potem bo že v setupu zaznal celoten disk.

ArchAdien ::

Sej pravim, da se ne spoznam dost. In tvoja teorija je dobra...
Še vedno pa nisem povsem prepričan... mislim - bi ti reskiral 160GB podatkov?! Zdej če si to že počel in se je obneslo potem reč tako in je problem rešen...

Sam tole mi še odgovor (da si bom mal laže predstavljal stvar):
maš sistem brez Win, in na njem npr. delaš particijo (sej ne vem a je to v DOSu al v BIOSu); v glavnem: ali bo na tem mestu prepoznana kompletna kapaciteta diska, ali ne!?
Ali je to stvar Windowsov (softwera) ali kompa (hardwera) in kaj SP2 kot popravek v resnici krpa: vse skupaj ali samo WIn!?
Vem, da nič ne vem...

mrbungle ::

Jest sem zadnjič skor zaje**l podatke na sekondarnemu disku. Imam 2*160 GB, prvi je deljen na 30 (sistem)+130 (podatki), drugi je v enem kosu (za video montažoi. ko sem priklopil 2 disk po naloženih windowsih, sem ga tudi formatiral preko winxp in nanj začel nalagati podatke. Zadnjič pa sem formatiral 30 GB (sistemski disk), ker so mi kodeki naredili celo pitdarijo. Normalno formatiram preko zaognskega CD-ja od WINXP (z integriranim SP2), pri tem pa nisem pozoren, da mi javlja neko opzorilo. Na hitro potrdim ,ne da preberem (nekaj v zvezi, da bo pobrisal particijsko tabelo). Po formatiranju in nalaganju novega sistema, mi je ostalih 130 GB na istem disku prepoznal, drugi disk pa ni bil prepoznan (očitno je ustvaril drugačno particijsko tabelo- po moje bi mogel pred formatom in nalaganjem na novo ta drugi disk fizično odklopiti!!)-kot da ni formatiran (unlocated space). Bios pa mi ga je prepoznal normalno. Kaj zdej? Baje bi lahk rešil podatke preko Linuxa, a s tem OS nimam izkušenj. Poiskal sem program (getdataback), ki mi je prepoznal ta drugi disk in tudi vse podatke na tem disku. Sem si zelo oddahnil.

Skratka, pazi da ne pobrišeš particijske tabele oz. jo zjebeš, ker pol te čaka reševanje podatkov iz drugega velikega diska...

SasoS ::

huh...počasi...najprej razčistimo pojme...

Bios je tist moder ekran (včasih tudi drugačne barve) do katerega prideš s tipko del, f2 ali kaj podobnega takoj po prižgeš mašino. Da ti tu zazna polno kapaciceto diska je prvi pogoj da sploh kaj dela, stvar je pa odvisna od tvojega hadrwara...to ti noben SP2 ne pokrpa in tukaj tudi nimaš nobenih opcij za šarit po disku - vse je simple...al zazna al pa ne, kar pomeni da moraš upgradat bios / zamenjat motherboard. Druga stvar katero misliš je setup od XPjev ki je (glejnoglej) tudi moder. To se ti pojavi takoj ko daš noter cedejko in mlinček melje 2-3min. Da ti tukaj zazna celotno kapaciteto rabiš imet SP2 integriran na plošči. Če ti, potem sploh ni problemov. Zdaj pa hiphopstrašnitrik - ČE ti tu zazna samo 130GB, ti pa imaš na 160GB disku 2 ali več particije in jih brišeš, delaš, je precej verjetnosti da boš kaj zjebal, saj windowsi mislijo da delajo s 130GB diskom ko je pa v resnici večji. Če imaš pa ločen večji disk, in ga ne pipaš, potem more ostat tak kot je. Bios pa raj pusti pri miru...če je do zdaj delalo bo tud še naprej :)

BaRtMaN ::

Če ste tako panični, odklopite drugi disk. Sicer je pa popravek za XPje, ki popravi naslavljanje velikih diskov, prišel že pred SP1 in je v že vključen v SP1.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WD 200 GB ata

Oddelek: Pomoč in nasveti
212208 (1989) Gutjerez
»

računalnik vidi zmanjšan disk ?!?

Oddelek: Strojna oprema
151803 (1513) Leks
»

Disk Hitachi 160 Gb - dostopnih le 137 Gb

Oddelek: Pomoč in nasveti
81852 (1520) Kastrola
»

Sveza instalacija XPjev,disk 200gb prepozna samo kot 130gb??

Oddelek: Pomoč in nasveti
191660 (1353) jernejc
»

Nov 160GB vendar zazna samo 130GB (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
584749 (3575) Yamasaki450

Več podobnih tem