» »

Podiranje smrek

Podiranje smrek

perci ::

Zadeva je sledeča:

Imamo par hektarov hoste in žal je lubadar napadel ene 10 dokaj velikih smrek. So take, da jih ne moreš objeti z rokami okol in okol. V glavnem, zdej jih je treba podret, da ne bo logar kaj težil.

Zdej me pa zanima, če kdo tuki to dela al pa če pozna koga, ki bi podrl teh nekaj smrek in me obenem ne bi preveč odrl. :D Sej, če bi bile male, bi se še s fotrom spravla kako podret, ampak ker so velike, pa raj ne bi - mi garant motorko stisne in je ne dobim več ven :D.

Vikking ::

Vprašaj tlele. Drugač pa sem našel približno tehnično navodilo (ni slik):

PODIRANJE DREVES

Pred podiranjem drevesa je potrebno podrobno preučiti teren. Očistite si delovni prostor in si pustite dovolj prostora za umik pri padanju drevesa. Odrežite vse veje na deblu do višine 2 m. zarežite vodoravno do ¼ premera drevesa na tisti strani, kamor naj bi drevo padlo. Nato pod kotom 45o zarežite na isti strani do konca prvega reza, tako da na strani, kamor naj bi padlo drevo nastane zareza v obliki zagozde. Nato z druge strani približno 5 cm nad prvim rezom naredite vodoravni rez. Vedno pustite nekaj neodrezane površine (A), ki vam bo omogočala kontrolo padanja. Pred pričetkom padanja drevesa vstavite zagozdo v rez, da se prepreči zagozditev meča (sl.31-32-33).

V kolikor je premer drevesa večji kot je dolžina meča, režite kakor je prikazano na sliki (sl.34).

sid911 ::

pozanimaj se na kaki elektro firmi. oni imajo opremo za to ( nam so ob enem daljnovodu kar nekaj dreves podrli:| ). samo nevem če bojo šli v hosto. edino če poznaš koga tam.
1. Asus P8P67 LE | i3 2100 | HD 3850 | 2x4GB | 320 GB + 2 TB
2. FSC Amilo PRO V3515 ( T2060;2 GB;80GB)

jarre ::

Lahko vprašaš tudi Gozdno gospodarstvo. Vem, da to v Mariboru in okolici opravljaj tudi Florina. Mogoče pa bi se lahko dogovoril tudi z lokalnimi gasilnici (resno mislim. Fantje v lokalnih prosotovoljnih društvih znajo biti zelo prijazni in večkrat pomagajo, če je mogoče)...

Goldee ::

Sej, če bi bile male, bi se še s fotrom spravla kako podret, ampak ker so velike, pa raj ne bi - mi garant motorko stisne in je ne dobim več ven
si ze posekal kako drevo?
kot ti je opisal Vikking se drevesa podira tako da mu najprej dolocis smer padca s tem da zarezes trikotnik v tisto stran drevesa kamor zelis da pade in potem z nasprotne strani zazagas not. ce se noce podret nikakor it nazaj na uno stran poglabljat trikotnik, ampak od zadaj zabijas kolicke, da prevesis drevo ( s smrekami pa nebi smel imet problemov ker rastejo ravno)... ampak kaj bi js zdej tle razlagu ko pa mas gor strokovna navodila.
hotu sm rect sm to da tud ce je ne vem kako debel drev se ga da podret brez strokovne pomoci ( ne govorim o sekvojah :D )
vendar pa ce sam nisi preprican v to - si storil prav in se pozanimal za strokovno pomoc ;)

Vikking: Hvala za tale navodila, sej prblizno se mi je sanjalo, kako se to dela, no zdej vem bolje....

Drugač, ta hosta je na Dolenjskem, blizu Ivančne Gorice, tko da bi blo fajn, da je kdo iz tamkajsnje okolice. Gasilci...hmmm :D - dobra ideja...mogoče pa res.

6oldee: Nikoli se nisem podrl drevesa, sem bil pa parkrat zraven in sem pomagal staremu očetu...no on je zdaj bolan (alzheimerjeva), tko da mi ne more pomagat. Da bi šel pa sam podirat mi pa tut slučajno ne pade na pamet. Zadeva zna biti hudičevo nevarna, še z motorko moram rečt, da lih ne vem kako vešč nisem. Mislim, žagat znam, ampak v drevo postrani pa nisem še nikoli žagal. Pa baje se rado zgodi, da ti zagrabi motorko in pol niti ne vem, kako bi jo ven dobil ;). Verjetno s kako kajlo, ampak raj se tega ne bi sam loteval, bi pa rade volje sodeloval :D.

Kurc je to k nimam nobenga frenda, k bi kej takega obvladal, so sami fakultetno izobraženi (oziroma študentje), ki motorke še od daleč niso videli :).

Maria ::

Bili so časi, ko sem včasih firbce prodajala zraven, ko so drevesa podirali.

Poskusite pri kakšni žagi vprašati za informacije o tistih, ki proti plačilu sekajo.

En naslov je HPG Brežice (Kragl Franc). Ta je pri nas doma včasih pomagal.

Maria

flipflop ::

Zakaj pa nisi vprašal logarja če ve za koga, takrat ko vam je prišel odkazat smreke? On bi sigurno vedel.

Ej stari, jst sploh nisem govoril z logarjem...drugače bi valda vprašal, mat je govorila z njim:8) ma sej bomo zrihtal neki...teta tam doli živi, pa mi je zdele povedala, da pozna enga, tko da bom verjetno kar po poznanstvih šel.

flipflop ::

Najboljše ja, drugače so logarji polni informacij o tem kdo podira, odvaža, itd.

dr.J ::

Podiranje dreves je precej nevaren posel, zato naj bo tisti, ki ga boš najel, za to ustrezno usposobljen. Najameš enega na črno, ta se poškoduje ali pa ga drevo fenta - kaj boš pa potem - bajto prodal za odškodnino?

Teh sekačev je precej; solidnih neprimerno manj. Posekajo, odpeljejo - denar pa - saj je, samo ne toliko, kot ste se zmenilij. Takrat, ko nalagajo hlode na kamion, bodi po možnosti zraven. Pri nalaganju vsakega pomerijo in razvrstijo glede na kvaliteto, sicer ti bodo razložili, da je bil les slabši od predvidevanj etc. Pozanimaj se recimo pri lokalnem gozdnem gospodarstvu (kar je še od njih ostalo), pa logar jih seveda tudi nekaj pozna. Zahtevaj predračun in se potem odloči.

Kurc je to k nimam nobenga frenda, k bi kej takega obvladal, so sami fakultetno izobraženi (oziroma študentje), ki motorke še od daleč niso videli
perci i can be your friend :8)
ja ne saj je prav da se pozanimas za strokovno pomoc...
ampak raj se tega ne bi sam loteval,
drevesa se vedno podira usaj v dveh pa naj bo to se tako mali drevcek...
in gasilci so tud men dobra ideja :))

6oldee: malo daleč si...Most na soči - huh :=)

Daedalus ::

perci - pejd na lokaln elektro vprašt, kdo jim čisti poseke pod daljnovodi. Pa se greš direkt zmenit s tistimi. Ker če nisi nikol motorke držal v rokah, si ne želi tega počet - je prenevarno. Najboljš bo, da dobiš enga, ki zna, pa se zmenite za neko za obe strani sprejemljivo plačilo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Daedalus: Sej pravm, da sem že kar nekaj žagal. Sam drevesa pa še nikoli.
Najboljš bo, da dobiš enga, ki zna, pa se zmenite za neko za obe strani sprejemljivo plačilo.
V bistvu gre za to, da bi se rad naučil to delat. Zato bi najraj dobil enga, ki to obvlada in bi še meni lahko osnove pokazal. Ampak verjetno bo res treba it na tvoj način.

Vesoljc ::

zacni s cim manjsim :)
ni vrag, da ne bos fizike postekal ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

nurmaln ::

da mal obudim tole temo

a kdo pozna koga (firmo) ki bi naredila izkop štora?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

A. Smith ::

To zna narediti vsak gradbenik z rovokopačem.

Pač poišči kakega privatnika in se zmeni za ceno.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

krneki0001 ::

UPS!!! Šele sedaj videl datm pecijevih postov.

Zgodovina sprememb…

R33D3M33R ::

hotu sm rect sm to da tud ce je ne vem kako debel drev se ga da podret brez strokovne pomoci ( ne govorim o sekvojah :D )
vendar pa ce sam nisi preprican v to - si storil prav in se pozanimal za strokovno pomoc ;)

Nekaj je teorija, drugo praksa. Problem nastane, če se drevo recimo obesi, če se prelomi med padanjem ali tako naprej. Tisti, ki v podiranju niso vešči. se naj takemu delu raje izognejo.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

DonMatejo ::

hm... pr nas smo hotl odkopat štor... no, ene trije pogumneži so že pršli, pa noben ni hotu se lott kopanja, pa so vsi profesionalci, problem je, ker so korenine vsaj 10-15m stran, in bi pršlo do problemov, če bi se lotl, tak d ni tko simpl... vseeno se pozanimaj pri kkšnem profiju,... sam boš naredu bore malo...

PaX_MaN ::

Heh, nam je bager štora dveh smrek - ene 10 metrskih - ven ruval. Je bil ravno zraven, ko smo ga rabili (okomandiral so cesto, telefon, vodovod, itd) pa se je še tega lotil. Za enega je rabil celo uro. Precej se je tudi nagibal, ene parkrat je celo tako zaškripalo, da smo mislili, da mu bo odtrgalo roko! No, na koncu mu je ratal, sam je blo precej tesno - tako zaradi prostora okoli kot pasjosti štorov.

nurmaln ::

ja sej
men so rekl NI PANIKE, sam mal okol odkopl pa porež korenine pa bo8-O
po treh dneh sem zdej obupal;(( tko da če kdo pozna konkretno koga z rovokopačem v lj ali okolici naj pove

pa če se komu sanja kolk to stane bi bil tud hvaležen
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Tale tema je pa kar stara =)
Perci, si podrl potem une smreke? Si še med nami?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Hja, pravzaprav je teta zase najela neke gozdarje, potem smo pa se mi iste uporabili. Ni nek hud denar tale les.

PacificBlue ::

Hja, pravzaprav je teta zase najela neke gozdarje, potem smo pa se mi iste uporabili. Ni nek hud denar tale les.

Se strinjam..splača se ga prodati v Avstriji(zelo kvaliteten les ima zelo dobro ceno gor)..Bili so pa časi(10 ali več let nazaj) ko se je z lesom dalo zelo zelo fajn zaslužit.
I’m out.
:3

LeXani ::

Odvisn od lesa, ki ga prodajaš.
Mi smo prodali nekaj orehov in češenj, pa smo kar veliko dobili.
Čas prve prijave 04.11.2005

krneki0001 ::

Smreke sploh če jih je lobadar napadel so zelo slabo cenjene.
Pri nas smo jih tri leta nazaj 8 kamionov spravili iz hoste, pa ker sosedje niso nič pospravili v hosti zraven naše, se je lobadar obdržal pri njih in zdej je prišel nazaj še na tisti naš del, ki prej ni bil okužen, tako da bomo morali najbrž vse podret - še enih 30 kamionov.

Nam je logar zatežil, da če ne bomo spucali bomo dobili kazen 1200 evrov, soseje pa nič ne pucajo, pa jim nič ne reče - to je prov zanimivo. In ker sosedom potem ni treba nič pucat (se jim dobesedno jebe za hosto in je že skor pragozd), se vsa ta zalega z lahkoto množi in uničuje še preostale dele hoste, ki so prej bili zdravi.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup gozda

Oddelek: Loža
4310791 (1791) Machete
»

Potrebujem nasvete za les

308725 (5662) golcvar
»

Bencinska motorna žaga alpina?- Mnenja!

3015673 (14699) noraguta
»

Dolžina meča motorne žage

87320 (7085) softić
»

Kam vložiti 1.000 - 1.500 EUR mesečno naslednjih 10 let (strani: 1 2 3 )

10518316 (11618) d0rK

Več podobnih tem