Forum » Operacijski sistemi » linux server particije
linux server particije
softwar66 ::
nameravam si narediti domači podatkovni server, kasneje tudi z dostopom od zunaj (fiksen ip, tudi web server...). Zanima me s katerim načinom naj patricioniram diske na serverju, da bo disk dostopen z ostalih računalnikov, ki imajo v sebi win XPje. Če ponazorim stanje serverja: 2diska; 1x20gb tu je linux, 1x80gb namenjeno sharanju, kaj naj bo fat32 ali kaj, pač da je viden tako v xpjih kot linuxu (ubuntu) ter da se da na njem posebej štelat uporabniške dostopne pravice za posamezne direktorije, če je to mogoče. Hvala za odg. Lahko tudi kakšen link, če ma kdo.
- spremenilo: softwar66 ()
cryptozaver ::
Particije morjo bit (za LX server) v linuxu poznanem datotecnem sistemu: ext3, reiserFS... Za lokalno sheranje rabis Sambo, za ven pa recimo FTP. Drug vecji disk uporabis za /var /home kjer bos verjetno imel datoteke za share.
SasoS ::
Filesystem na disku nima veze s tem da bo disk viden preko mreže ker takoalitako ne dostopaš direktno. Torej je vseeno kater je, seveda pa če hočeš imeti pravice mora bit ext2, reiserfs ali kateri drug linuxov fs ker fat32 nima pravic.
cryptozaver ::
Kako bi pa ti formateru recimo /home ? ntfs ? Ce nacrtuje linux server bo pac gradil na LX FS. Teoreticno pa lahko sevede sformatira disk v fat in ga mounta nekam. Ampak koji k...
softwar66 ::
ja nisem nič gledal na netu, sem takoj napisal, ko sem zvedel za sambo se je to spremenilo. lp
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Postavitev serverjaOddelek: Omrežja in internet | 3619 (3230) | Pimoz |
» | Datotečni serverOddelek: Operacijski sistemi | 1422 (1271) | Highlag |
» | Linux filesystem in particijeOddelek: Operacijski sistemi | 1981 (1708) | BigWhale |
» | Linux particije in podatki za shranjevanjeOddelek: Operacijski sistemi | 2025 (1857) | dr.J |
» | Particioniranje za LinuxOddelek: Operacijski sistemi | 1024 (876) | TICKO |