Forum » Šola » Rabim malo pomoči pri računanju naklona...
Rabim malo pomoči pri računanju naklona...
cassiel ::
Nekaj čisto enostavnega...
Imamo trikotnik s katetama a=205cm in b=407cm. Kot alfa meri 26,73 stopinj, jaz pa bi rabil procent naklona... al nekaj takega. :/ Torej tise procente kot jih vidimo na prometnih znakih... saj veste kaj mislim, a ne?
Hvala
Imamo trikotnik s katetama a=205cm in b=407cm. Kot alfa meri 26,73 stopinj, jaz pa bi rabil procent naklona... al nekaj takega. :/ Torej tise procente kot jih vidimo na prometnih znakih... saj veste kaj mislim, a ne?
Hvala
Dejcc ::
Eni mamo ze pocitnice tko da racunanje odpade:D
procenti uglavnem pomenjo: 10% klanec pomeni da se v 100m dvigne za 10 m.
No mogoče bom pa zračunov...
procenti uglavnem pomenjo: 10% klanec pomeni da se v 100m dvigne za 10 m.
No mogoče bom pa zračunov...
Utk ::
No, se pravi da se pri 45 stopinjah v 100 m dvigneš za 100 m, ne...pol samo deliš svoj kot v stopinjah s 45.
McHusch-->namiga ne razumem
CrniE-->tudi tvojga ne
@Dejcc
Potemtakem sledi da se naklon zračuna hpotenuza/krajša kateta... torej dobim 2,22%... ok?
CrniE-->tudi tvojga ne
@Dejcc
Potemtakem sledi da se naklon zračuna hpotenuza/krajša kateta... torej dobim 2,22%... ok?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: cassiel ()
Utk ::
Najdi 100% kot (po moje je 45 stopinj ). Deli svoj kot s 100 procentnim, dobil boš svoj naklon v %.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
McHusch ::
Jah, če so procenti definirani kot vertikalni vzpon (nasprotna kateta) z dolžino klanca (hipotenuza), enostavno izračunaj sinus kota in ga pomnoži s 100.
Samson ::
Streha v tem naklonu 59,4% je dejansko nepravilen, ker mislim da taksni nakloni se dejansko delajo nekje na gorju, kjer je mnogo prevec snega. Odvisno s cimer mislis pokrivat je naprimer za salonitke od 30-40%, za navaden stresnik pa ponavad od 40 naprej, vendar ne v extreme kot si jih zracunal ti...:O)
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)
Najlepša hvala za pomoč, ampak zdaj sem še bolj zmeden kot na začetku...i mam namreč tri rešitve:
a) po Dejccovem nasvetu (in moji kmečki logiki) 2,22%
b) po CrniEjevem 59,4%
c) po McHuschovem 44,9%
Lahko nekdo ki zaupa v svoje sposobnosti vzame v roke kalkulator in zračuna?
Od oka bi jaz ocenil da je naklon majhen, oziroma manjši kot je v navadi na drugih hišah. (ne, ne živim v gorju ) Torej če upoštevam Samsonovo mnenje, je najpravilnejši rezultat 44.9%...
a) po Dejccovem nasvetu (in moji kmečki logiki) 2,22%
b) po CrniEjevem 59,4%
c) po McHuschovem 44,9%
Lahko nekdo ki zaupa v svoje sposobnosti vzame v roke kalkulator in zračuna?
Od oka bi jaz ocenil da je naklon majhen, oziroma manjši kot je v navadi na drugih hišah. (ne, ne živim v gorju ) Torej če upoštevam Samsonovo mnenje, je najpravilnejši rezultat 44.9%...
OwcA ::
Erm, samo tisto ni sin, ampak tan.
P.S. sam "stavim" na b)
P.S. sam "stavim" na b)
Otroška radovednost - gonilo napredka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()
gzibret ::
Jaz ne vem, kaj tako komplicirate. Uporabi navadni sklepni račun:
90 stopinj .......... 100%
26,73 stopinj ........ X %
------------------------------
90 * x = 100 * 26.74
x = ....
Naprej boš že znal.
90 stopinj .......... 100%
90 * x = 100 * 26.74
x = ....
Naprej boš že znal.
Vse je za neki dobr!
steev ::
Sam pomoje da nima prav. Jst bi tko naredu:
45 stopinj .......... 100% (Če res drži tisto kar ste rekl; 50% -> 100m dvigne za 50m)
26,73* 100 / 45=X => 59,4 kar spet neki ni OK
Zakaj sploh vzemamo kote, ker sploh ni vazn. Gre za razmerje vodoravne in navpične katete.
Se pravi:
205cm/407cm= 0,5037 -> 50,37%
Pomoje da je tko...
45 stopinj .......... 100% (Če res drži tisto kar ste rekl; 50% -> 100m dvigne za 50m)
26,73* 100 / 45=X => 59,4 kar spet neki ni OK
Zakaj sploh vzemamo kote, ker sploh ni vazn. Gre za razmerje vodoravne in navpične katete.
Se pravi:
205cm/407cm= 0,5037 -> 50,37%
Pomoje da je tko...
:|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: steev ()
bond007 ::
Če je definiran kot tanges... se pravi razmerje katet... in ko je razmerje katet 1:1 .. .je tisti kot 45 stopinj. Tko so pač definiral 100% naklon,...
mescaline9 ::
100% naklon pomeni 100 višinskih metrov (a) v 100 vodoravne poti (b), ergo kot 45 stopinj. Gzibret verjetno meni, da % pomeni 100m v 100m "cestne" poti, aber... to tko ni:)
Link:) http://mathforum.org/library/drmath/vie...
naš trikotnik:
a=205
b=407
a/b*100%=50,36%
Link:) http://mathforum.org/library/drmath/vie...
naš trikotnik:
a=205
b=407
a/b*100%=50,36%
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: mescaline9 ()
Če je to zadnje prav, potem velja razmerje, kot sta ga napisala Bond in Thomas. Torej:
45 stopinj.......100%
26,73 stopinj....X %
45 stopinj.......100%
26,73 stopinj....X %
Vse je za neki dobr!
steev ::
Ne, ni prav. Sem 100% v svoje, pa še nekej jih je isto napisal.
50% pomeni da se na 100m (vodoravno) dvigne al spusti za 50 m (navpično).
50% ---> je razmerje med katetama, 50m (navpična) je glih polovica (50%) od 100m.
Se pravi v drugi smeri. 205m (navpična) je glih xyz % od 407m (vodoravna), nč druga kot 205/407*100%.
Dojeu? Ne? Pejt u sonovno šolo.
50% pomeni da se na 100m (vodoravno) dvigne al spusti za 50 m (navpično).
50% ---> je razmerje med katetama, 50m (navpična) je glih polovica (50%) od 100m.
Se pravi v drugi smeri. 205m (navpična) je glih xyz % od 407m (vodoravna), nč druga kot 205/407*100%.
Dojeu? Ne? Pejt u sonovno šolo.
:|
JerKoJ ::
@gzibret
tuki zal branjevski (krizni) racun odpove - ce stane 1.5kg banan 205 SIT koliko stane 2.3 kg banan?
steev je prov napisu - % racunas z a/b (kar je veliko lazje kot iz kota ), ce pa rabs ° pol pa atan,
ca pa ze mas kot pol pa v % s tan.
tuki zal branjevski (krizni) racun odpove - ce stane 1.5kg banan 205 SIT koliko stane 2.3 kg banan?
steev je prov napisu - % racunas z a/b (kar je veliko lazje kot iz kota ), ce pa rabs ° pol pa atan,
ca pa ze mas kot pol pa v % s tan.
Thomas ::
Pri trigonometričnih funkcijah - % naklona je definiran kot tangens, ja - križni račun ne velja, ker niso linearne. (Razen recimo približno, pri zelo majhnih kotih, kjer je tan(x)=~x.)
Se reče - lepo tangens računat, pa dobiš procent naklona, križni račun je pa kvečjemu približen. Navpična stena je neskončno procentna, klanec 45 stopinj navzdol pa -100%.
Kot že povedano pred mano. Samo rezimiram.
Se reče - lepo tangens računat, pa dobiš procent naklona, križni račun je pa kvečjemu približen. Navpična stena je neskončno procentna, klanec 45 stopinj navzdol pa -100%.
Kot že povedano pred mano. Samo rezimiram.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Thomas ()
Sycroft ::
suprca, pa sem se še jaz nekaj novega naucil:) lepo od vas da ste zadeve razjasnili. sem razmisljal tako kot gzibret
Nisem vedel. Sem govoril kar na pamet
No, v linku je lepo razloženo...... V bistvu nisem vedel, da obstajajo 10.000.000% klanci. Enostavno sem mislil, da je nevpičen klanec 100%, vodoraven pa 0%. No, očitno obstajajo....
No, v linku je lepo razloženo...... V bistvu nisem vedel, da obstajajo 10.000.000% klanci. Enostavno sem mislil, da je nevpičen klanec 100%, vodoraven pa 0%. No, očitno obstajajo....
Vse je za neki dobr!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup vrtne kosilnice (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 40988 (22068) | forplan |
» | Previsok pedal za gas?Oddelek: Na cesti | 8538 (7376) | MxxW5 |
» | Kako izmeriti naklon terena?Oddelek: Loža | 5706 (5524) | Malajlo |
» | Poraba goriva pri določeni hitrosti (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 18119 (16491) | Aston_11 |
» | motoroznanci, kakšna bo poraba goriva ?Oddelek: Znanost in tehnologija | 2423 (2078) | snow |