» »

Vse v zvezi z nakupom notebook

Vse v zvezi z nakupom notebook

Easx ::

Ker se odlocam za nakup prenosnika in mi ni uspelo najti nobene teme ki bi kaj dosti v to smer povedala sm odprl tole. Skratka kaj svetujete uporabniki laptopov tistim, ki se za nakup le tega sele odlocamo... Se posebaj me zanima par stvari. Kako hitro grejo baterije k vragu in koliko priblizno stanejo nove? Se splaca kupiti nov prenosnik, ce ga imas namen uporabljati samo za programiranje, studijske namene, mogoce za kak photoshop pa flash in za poslusanje muzke in ogled kakega filma? Aja in kako je s podporo linuxu ???

Skratka razpiste se, vsaka informacija je dobrodosla 8-)

Lp

billy ::

Edini pameten nakup je zadnje čase centrino tehnologija, torej mobile celeron ali mobile peontium od Intela. Toliko o procesroju in plati.

Priporočljivih je vsaj 512 rama. Več je, boljše dela, kajti najšhibkejši člen je trenutni trdi disk in če je več rama, lahko več naloži v ram in ne rabi toliko brati iz diska.

Če je laptop uporaben tudi za igrajne iger, mora biti obvezno dodatna grafična, vse kar je integrirano je dovolj samo za kakšne namizne igre in 3D igre starejše od 4 let.

Trdi disk je tako vseeno kakšen je, laptop ni namenjan za shrambo filmov, torej je za moje pojme že 20G dovolj za OS, office ter par filmov.

Baterije nove so okoli 20 jurijev in več, odvisno od firme. Držijo pa kar dolgo, koliko dolgo je pa odvisno od tega, kolikokrat se laptop polni (ista finta kot mobitel baterij, bolj pgosoto se polni prej je "hin").

upam da sem ti vsaj malce pomagal :)

billy ::

Aja..podpora linuxa..,.kako to misliš? Seveda linux laufa, edini problem je lahko podpora kakšni dodatni grafični kartica (predvsem ATI ima probleme z linux driveri, nvidia dela BP), ostalo pa vse deluje.

Lualah ::

lej če boš delal z grafiko in podobnim mora imeti računalnik dobro grafiko in grafična seveda svoj pomnilnik kar p aračunalniku takoj zviša ceno za okoli 50k.

Splača se ti vzeti kakega rablenega P4 mobile z dobro grafiko in seveda dvd-rekorderjem ker so cene dokaj ugodne. Mobilnost je dobra pa se performance so odlične.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Lualah ()

nurmaln ::

Edini pameten nakup je zadnje čase centrino tehnologija, torej mobile celeron ali mobile peontium od Intela. Toliko o procesroju in plati.

:D :D Pa ti veš kaj je Centrino teghnologija? Mobile Celeron vsekakor ni del te.:\

Trdi disk je tako vseeno kakšen je, laptop ni namenjan za shrambo filmov, torej je za moje pojme že 20G dovolj za OS, office ter par filmov.

Cene prenosnikov so že tako nizke, da si marikdo kupi prenosnik namesto običajnega računalnika ne poleg njega, zato je o namembnosti oz. nenamembnosti prenosnika mal nesmiselno debatirat. Namenjen je za vse za kar se uporablja stacionaren računalnik. Mislim, da ne poznam nikogar ki bi danes kupil nov prenosnik z 20GB.

neoto ::

Imam notebooka z 60 GB, razdeljenih na 3 diske. Sistemski (40 GB) je trenutno ravno dovolj za sistem ter vse programe ter dokumente (brez iger, filmov, ...). Tako da ti svetujem 60 ali celo 80 GB.
Poleg tega pa so danes navadni diski po takšnih cenah, da te disk v zunanjem ohišju (za potrebe iger, filmov, itd.) ne bo stal ravno premoženja.
Poleg tega, pazi kakšen zaslon ima notebook!! Meni visoka resolucija čisto ustreza, nekaterim ne. Prav tako glej kakšne barve ter vidni kot ima zaslon.
Če pa gremo v detajle, išči takega, ki ima baterijo čim bolj stran od hladilnega sistema, torej na tistem koncu prenosnika, ki se ne greje. S tem boš precej podaljšal življenjsko dobo baterije.
Ne pozabi WLAN, IR, če imaš kakšne stare printerje, modeme... glej priključke (LPT, COM,...).

billy ::

To sem imel v mislih ja, v laptopu bolj manj diska, pa externega dosti, če ga potrebuje kdo. Itak se dajansko za uporabo potrebuje zelo malo G prostora, razen če je kdo kak igralski navdušenec, filme pa se komot daje na externi disk.

Namreč ti 2.5" diski niso ravno poceni ...

Easx ::

Mogoce kdo ve, kje v slo bi se dalo dobit 200-Pin PC2100 (266MHz) DDR SODIMM ram???

nurmaln ::

Če iščeš za prenosnik si se zadeve lotil na napačen način. Pri prenosnikih ni nobene garancije da bo ram prave kapacitete in frekvence deloval v prenosniku normalno, kot smo tega navajeni pri običajnih PCih. Priporočam da greš v kakšno računalniško trgovino in poveš točno za kater prenosnik kupuješ pa ti bojo zrihtal tak ram ki bo delal brez erorjev. Osebno ti priporočam da rečeš za kingston ram, ker imajo za praktično vsak prenosnik ustreznega.

SepoX ::

@Nurmaln: Al si picajzlast - ja sej vemo, da je centrino tehnologija skupek procesorja Pentium-M, veznega čipovja in Wireless kartice:\ - če je človek še napisal zravn Celerončka-M ga ne rabš takoj kritizirat.

Kar se pa tiče baterij je pa tale stran ena najboljših: Battery University - predvsem part Two je zanimiv, ker se nanaša na Li-ionske baterije in njihovo vzdrževanje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri prenosnik je pravi zame? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
14916146 (7107) Seb4
»

Rad bi zamenjal procesor na laptopu

Oddelek: Strojna oprema
312612 (1855) zee
»

prenosnik Centrino 1.4 vs P4 2.8

Oddelek: Kaj kupiti
151442 (1160) antonija
»

Kateri prenosnik???

Oddelek: Kaj kupiti
207025 (6728) Zheegec
»

Centrino, da ali ne

Oddelek: Kaj kupiti
131494 (1171) Loki

Več podobnih tem