» »

OpenOffice.org proti Microsoft Office

OpenOffice.org proti Microsoft Office

Slashdot - Med uporabniki na forumu je pogosto zaslediti svete vojne o primerjavi hitrosti in funkcionalnosti različnih komercialnih, odprtokodnih in zastonjskih izdelkov. Žal pa je v teh debatah redko zaslediti točne številke, saj se pogosto zanašajo na anekdotične dokaze in subjektivne ocene.

Zato je toliko bolj dobrodošla Matt-ova analiza hitrosti OpenOffice.org 1.1.4 in Microsoft Office 2003. Avtor je primerjal tako hitrost odpiranja raznih delov aplikacij kot tudi porabo pomnilnika in procesorskega časa.

Vsekakor obvezno branje vsakega zavzetega zagovornika svojega pisarniškega paketa.

135 komentarjev

«
1
2 3

Jaka83 ::

Tole je sicer dobra primerjava, samo je pa žalostno, da OpenOffice ne prebavlja vseh funkcij tako kot M$ Office. Recimo Excel je še vedno naprednejši pri svojih funkcijah, kot Calc.
Še sam profesor informatike, ki nam je predstavil oba paketa pisarniških orodij, je povedal, da zelo podpira odprtokodne programe, samo da Excel potolče Calc v naprednih funkcijah.

Pa ne mislim začet Flame War-a, ker bi tudi sam raje uporabljal zastonjske stvari, ampak kaj ko ne zadovoljijo vseh potreb. :(

cekr ::

Res me zanima, kako nekateri delajo teste. Pod istimi pogoji sem pred parimi minutami testiral oba programa pa se Writer odpira ravno še enkrat počasneje kot Word.
Sicer je to tudi stvar drobovja v računalniku samo takšnih razlik pa ne bi smelo biti.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Sumo ::

Hm, nekako dvomim v kredibilnost tega testa, če mu word zapira 8 sekund...

cekr ::

Se opravičujem, da sem v prvo spregledal spodnjo reklamo.
Sedaj mi je vse jasno.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Poldi112 ::

Ta test je dejansko slab - MS je v realnosti hitrejsi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Utk ::

Danes sm dobil 35 strani dolg wordov fajl, brez slik, ki sm ga odpiral v OO, ker drugega nimam. Stvar se je odpirala kar nekaj MINUT. Če bi bil shranjen kot open office bi ga sigurno na hitro odprlo, ampak tako pač je. No, sem ga pa vsaj na hitro lahkov PDF spremenu:D

Marjan ::

To naj bi bil test? Dejte se hecat??

OpenOffice je bistveno počasnejši od Ms Worda, to ve vsak, ki je oba sprobal.

Ja, reklamica na koncu pove veliko... :P

Roadkill ::

Sam tale opentime je pa res hecen.
Ko sem se jaz enkrat spomnil, da bi štopal odpiranje MS offica XP, sem uhotovil, da bo zelo težko, ker nimam dovolj hitrih refleksov.
Stvar se mi prvič odpre v 3-4sekundah vsakič naslednjič pa nekako v 0.1sek.
Medtem ko OOo nimam naloženega, ker sem rahlo obupal nad njim. Uporabljam ga edino na šihtu za kake minimalistične dokumetacije.

AbiWord je zakon. :)
Ü

Myth ::

Heh, hočem prebrat zaključek... pa vidim slikico. Testa sploh ne bom šel brat, ker je očitno spet en subjektiven (za odprtokodne rešitve).
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

minmax ::

what a bullshit test.

mislim, tip je nekaj hudega posmokal, da je dobil cifre, ki jih je

gra za arhitekturo sistema, openoffice ima zaradi multiplatformnosti dodaten layer abstrakcije in po drugi strani še od daleč ne tako optimiziran model nalaganja kot word.

in tudi z 2.0 ne bo šlo bistveno na bolje.

harvey ::

Dobrodošlo bi bilo, da bi nekdo napravil resen test, ker tale mi ne daje prav velikega zapuanje, kolikor sem imel opravka z OOo in MS Office. Da reklame na dnu sploh ne omenjam.

Edino kar se mi zdi ogromen plus OOo je enostavno kreairanje PDF. Tu pa res dam kapo dol. Ostalo pa, kar večina dela (za dopis narest), je isto sranje. Razlike se pokažejo pri kakih bolj kompleksnih/zahtevnih opravilih, kjer z OOo zgubiš živče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

Ziga Dolhar ::

Gandalfar, gremo testirat :).
https://dolhar.si/

cekr ::

V prvo:
Writer 8,4 s
Word 3,2 s


V drugo, tretje ... (je zelo težko zmerit)

Writer 1,0 s
Word pod 0,5 s
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

CCfly ::

Tole je nevredno prostora na disku, kjer prebivajo podatki od spletne strani.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

AndrejS ::

Slo-tech pa že vsako brezvezno novice objavi, če le-ta pljuva po M$.
Najbolj smešno pa je da ne vem ali je to šala dneva ali je ooo res tak hitrješi na drugih mašinah razen na moji >:D

CCfly ::

Vsekakor obvezno branje vsakega zavzetega zagovornika svojega pisarniškega paketa.

Vidiš sarkazem ali ti ga je potrebno posebej okrepiti ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Microsoft ::

Ej, pa tole je komedija stoletja. Na moji masini (2GHz, 512MB, 80GB 2MB 7200) se Word v prvo odpre nekje v 3s. Vsak ponovni zagon je nekje 0.5 sekunde. Zapre se v 0s. In ni ti treba shranit nicesar, ce nisi nic napisal. Sam proces WINWORD.EXE pozere 10MB + 6MB. Windowsi in Office pa so nalozen ze eno leto, poleg tega mam ze polno navleke gor...
In nevem od kje si potegnil proces msworks.exe? Jst ga namrec ne najdem ob prizganem Wordu.

Tako, da je tale test poden od podna. Sej ne recem, lahko da se OO cisto primerljivo odpira, zapira, .... Samo ne mores fliknat 8s za zapiranje programa. Pa to je... obvezno branje?! To je funny link! Pismo, tolko sm se nasmejal, da dvomim, da bom lahko pred jutrom zaspal.

Firefox users do not see this large image. They just see the small one. Try it!
Dej ne heci se no!!!


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

linuxdady ::

Sem sicer notoričen zagovornik odprte kode, ampak v okviru objektivnih dejstev. Trditev, da je OOO hitrejši od MS Office je pač bosa, naj bo še tako podprta s številkami.
Openoffice.org zagotovo povsem ustrezno nadomesti večino funkcij, ki jih MS Office nudi za vsakdanje pisarniško delo. Nikakor pa tega ne opravi hitreje. Da to ugotoviš, ne potrebuješ štoparice, zadošča koledar. Takšnole natolcevanje je lahko samo rezultat pristopa "Če dejstva ne ustrezajo teoriji, prikrojimo dejstva!"

Tilen ::

Ok bodimo realni. A je pomembno (pustimo zdaj statisticne podatke), ce se ti Word odpre v 3 sec OOO pa v 5 sec? A je pomembno, ko ga odpres drugic, da ti porabi 0.1 sec ali 0.5 sec?

Navsezadnje je pisanje texta v OOO ali Word vseeno le pisanje in ko bo kdo hitreje pisal, kot pa se bo na ekranu prikazovalo in za to krivil OOO ali Word potem bodo te diskusije mogoce opravicene, prej pa ne.

Toliko o tem z moje strani.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Microsoft ::

To prakticno sploh ni pomembno. Sploh nevem, zakaj rabimo tak "test". Mene bi bolj zanimale razne funkcije, ki jih velikokrat uporabljam, koliko program zna sodelovati z ostalimi v svojem paketu (eksportanje in importanje), kaka je podpora IDEjev za ta program,...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Myth ::

Če bi že se šli "igrice o hitrosti OOo in MSO bi morali sprobat na starih računalnikih. Like Pentium 1 200 Mhz ali pa Pentium 2 350Mhz , mogoče celo 486 ali 386. Če bi seveda šlo inštalirat. Jaz do zdaj nisem imel problemov z MSO na teh sistemih. ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Tilen ::

Jaz sem zdaj instaliral OOO iz radovednosti :)

Me zanima kako dolgo bom ga imel =)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

BBB ::

Takšno merjenje hitrosti odpiranja je podobno kot bi testiral hitrost kurblanja dveh avtomobilov. Eden bi imel npr. 3, drugi pa 10 sekund. A je to relevantno? Kot da bi 7 sekund odločalo o tem, ali boste pol ure zamudili na šiht ali kamorkoli že. Podobno je pri pisateljevanju. Ta prednost se izgubi že ko enkrat kihneš med pisanjem ali pa se popraskaš po genitalijah.

mrpiagg ::

Ma tale je pa totalno zabluzil, k je pisal ta test ... sploh so mi zanimive une slikce kako zabije procesor in to ... jest bi mu svetoval, da naj si najde enga dobrga administratorja, da mu mal adware spyware pa se kej z masine popuca, pa mal nastav razne spremenljivke ...
Men masina tud prdne ne, ko startam word ... hitro tko al tko, samga dela v wordu ali OOju pa niti primerjal neb, ker sem po hitrem postopku tko z veseljem zabrisal OO dol, po parih totalno brezveznih osnovnih problemih, da je blo kej.

BendeR ::

It has been over a year since I installed MS Office, but I know it had to be restarted and that it takes up 450MB (according to Windows).


Pred dvema tednoma sem na novo postavo sistem in inštaliral Office. In ne, ni bil potreben restart. :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BendeR ()

Vlady ::

Men se Word odpre v 2 sekundah... Outlook pa 5 sekund prvič in kasneje v 2 sekundah. Openoffice se prvič zaganja skoraj 20 sekund, potem pa kake 5-10 sekund. Kje je ta te cifre dobil nimam pojma, je pa res, da MS office "požre" nekaj več ram-a. Saj zato ga pa imamo, da ga nucamo...

Test bi moral temeljiti na podprtih funkcijah, ki se med paketoma razlikujejo. MS Office je tudi bolj enostaven in velika večina ga je bolj navajena.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

ql000 ::

lahko s tujim qrcem po koprivah mahat! In koliko od vas, preljubih uporabnikov Microsoft offica je "KUPILO", dalo KEŠ, plačalo s KARTICO,... programski paket?

OO je dejansko oreng počasnejši, zaradi tega so tudi dali tistega OO starterja v sys tray, da vsaj malo pohitrijo zadeve. Kar se mene tiče je OO majka.

In še vprašanje:
katere funkcije v Microsoftovem Officu uporabljate, da npr. en OO ni dost dober? Edina zadeva, ki sem jo jaz dosedaj pogrešal je bil FFT, ki v Excelu je v Calcu pa pač ne.

Daedalus ::

Eh, tale "test" je itak foo na celi črti. Samo ena pripomba, kar se hitrosti tiče - sej marsikdo ima MS office v startup, pol pa so vsi happy, kak se zadeva hitro nalaga (če pa skoz čepi v RAMU0:) ). Itak pa startup čas ni kaj pomemben, dokler je v rangu par sekund...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

darkolord ::

Hmm...

A tole folk meri kar s stoparco? :D

Pa tudi malo smesno je merit CPU usage in memory usage kar iz task managerja


Hmm.. jaz bom svoj test napisu

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

BendeR ::

In koliko od vas, preljubih uporabnikov Microsoft offica je "KUPILO", dalo KEŠ, plačalo s KARTICO,... programski paket?



Evo enega. ;)

AndrejS ::

Jaz pa nisem kupil MS Office. Ker uporabljam OOo >:D . Cena je bila edina prednost slednjega.

keber ::

Toliko, da omenim, meni je odprlo Word XP na Pentium 200, 64 MB rama, Win98, v največ štirih sekundah. Sploh nisem opazil neke bistvene razlike pri odpiranju z štiri leta mlajšo mašino. OOo.orgf raje na tem pentiumu nisem probaval :D

cryptozaver ::

Sigurno da M$ vodi pred OO. Je pac komercialen produkt in dost doteran zadnje case.

Glavni adut OO pa je CENA!! Tistih nekaj sekund razlike in nekaj manj naprednih funkcij ki jih itaq nihce ne uporablja ni vrednih 60.KSIT al kolko ze stane M$Office.

+ tocke OO so po mojem mnenju se: relativno dobra zdruzljivost z M$ in preprost izvoz v *.pdf

Glas za OO.

kriko1 ::

Ooo2.0(pre):
(prazen dokument)
1. zagon: 6,27 s
2.zagon: 5 s
S quicstarterjem: 3,67 s

Odpiranje + nalaganje 8,6 MB velikega dokumenta (text + slike): 7,73 (brez quickstarterja)

Ram (Upam da sem prave vrstice prebral):
Prazen dokument:
VmSize 143 192
VmRss 73876
Prejšnji dokument(8,6 MB):
VmSize: 160 776
VmRss: 87 032
(Ram ne vem brat v linuxu, upam da sem skinu prave vrsice, če ne mi povejte)

Sistem: SuSe linux 9.3
1GB Ram
a64 2800+

Jebiveter ::

Samo nekaj me zanima: Koliko od vas, "testerjev", je izklopilo MSO-jev pre-loader, ki se nalozi ob prijavi v Windows? Zadeva drasticno vpliva na prvi zagon.

Res je, da OOo ni nek speed deamon, sam takih ogromnih razlik pa spet ni, da bi clovek ne mogu pocakat 2s vec. A je tiste 2s res vredno 55.000 SIT?

No, je pa res, da imajo nekateri prevec kesha :\

PS: OOo bi pomoje moral redefinirat pojem Pisarniska Zbirka in ponudit nekaj originalnega, ne pa, da samo poskusa doseci funkcinalnost MSO.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

metalc ::

No, umirite se malo, samo neki navaden smrtnik je malo popisaril in mu najbrž ni noben plačal za to. Kaj pa ko M$ sponzorira analitične hiše, da izdelujejo študije po njegovem okusu in temu primerno do nezavesti prirejajo dejstva, zakaj se se takrat nihče ne oglasi?

Pa pustimo to. OOo poganjam na nekaj mesecev stari kišti pod FreeBSD (in to verzijo za Linux v Linux Compatibility Modu), pa se mi in zažene in odpira dokumente dokaj hitro (vsekakor dovolj hitro, da bi uporaba navadne ročne štoparice doprinesla veliko merilno negotovost). Rabim ga pa itak, da občasno v Writerju napišem kakšen dopis, ki ga pošljem po pošti ali faksu, s Calcom enkrat na leto računam dohodnino, z Drawom pa občasno narišem kakšno preprosto vektorsko sliko.
MSO je zagotovo najboljši izdelek od M$ in eden redkih, ki bi ga mogoče celo kupil, ampak kaj ko deluje le pod enim zame neuporabnim operacijskim sistemom in je za zgoraj omenjeno uporabo absolutno predrag (že samo MSO, potem so tu še Okna pa na disku odžrta particija za Okna pa protivirusni, antspyware in ostala obvezna krama za k Oknom). Poleg vezanosti na en in edini OS jim sicer zamerim še zapiranje in neprestano skrivanje zapisov.
OOo pa zamerim, da je preveč bloat, prepočasen za mašine s slabšo konstitucijo, da je tako grdo napisan, da se ga sploh ne da prevesti za amd64. Je pa zato zastonj, zame ima še preveč funkcij in mi teče čisto spodobno.

mrpiagg ::

Jest osebno nimam nobenih ofis prelovderjov na zacetku winsow, ker sovrazim vso navlako, ki se brezveze nalaga v ram in kuri resurse ... office se kljub temu zelo hitro nalozi.
Kaj ima vec office kot OO ... khm ... men je ze to dosti, da je bolj logicen in prijeten za uporabo, funkcij ima pa eni in drugi trikrat prevec za enostavno uporabo.
Kupljen office ... hja imam sreco, da sem v firmi z licence agreementom, ki ima vkljucen home use program, kar pomeni vse kar je v sluzbi je lahko tudi doma :) .. office 2003

orbter ::

Glede na to, da sem OOO uporabnik že dobre 4 leta je moje mnenje tako:

- Kar se tiče hitrosti odpiranja dokumentov je Word hitrejši.

- Kar se tiče hitrosti odpiranja velikih (10 Mb) dokumentov pa OOO.

- Kompatibilnost formatov (shranjevanje v druge formate), jih ima OOO zelo poštimane. Poskusite z Wordom 2003 ali XP shrant dokument v Word 6 ali starejši tako, da bodo šumniki delali pravilno tudi na resničnem wordu 6 IN windows 95. In enako obratno. Novejši Word ima grozne težave pri odpiranju dokumentov pisanih na starejših verzijah samega sebe...

- Velikost shranjene datoteke od OOO je nekajkrat manjša, ker OOO uporablja ZIP za shranjevanje dokumenta. Če SXW, SXC, ODT in ostale dokumente preimenujete v končnico ZIP, lahko zelo enostavno iz njih postrgate slike (so v posebni mapi) in XML dokument. Kako boste iz skrumpiranega Word fajla rešili podatke? No go! Še MS tehnična pomoč mi ni znala pomagati pri reševanju ene diplomske, ko se je fajl kar naenkrat "pokvaril". Rešena je bila z OOO.

- Kar se tiče preloaderjev, jih MS Office ima tudi če izklopite tiste najbolj očitne, saj uporablja večinoma iste knjižnice kot samo Windowsi, ki pa so že zagnani...

- OOO 2.0, ki bo v kratkem dočakal končno različico, podpira nov standard OpenDocument, kar pomeni, da bo dokument mogoče brez filtrov odpreti na vseh Office paketih, ki bodo ta standard podprli, kar pa so napovedali vsi, razen seveda MS, ki razvija (spet) svoj standard po XML specifikaciji.

- Kar se tiče same funkcionalnosti sem opazil, da ljudje niti ne opazijo, če jih posedeš za OOO (razen izgleda), da je kaj bistveno drugače, prej lažje, saj so glavne funkcije enostavno dostopne z desnim klikom.

- In glavno, kar je pomembno predvsem za firmo: imamo 60 računalnikov, zdej pa zračunajte koliko pride licenciranje MS Office-a in koliko za OOO, glede na to, da office rabimo samo za to, da odpremo ves ološ, ki pride po emailih...

kriko1 ::

Glede preprečitve izgube podatkov je Ooo dosti boljši od MS officea(res da sem nazadnje delal v XP verziji). Ko sem imel še neko starejšo Ooo 1.97M... verzijo se je sesuvala, če si kliknu na sliko zatem takoj ko si jo vstavil. Vendar podatki so bili tam vsakič ko sem zagnal Ooo. Pa tudi če dokumenta nisem niti 1x shranil! Dober recovery mehanizem.

ql000 ::

ma sej pri meni je ista scena! OO se mi npr. 1x na 3 mesece usuje, sam je pa res, da ko ponovno odprem zadevo, mi odpre tam, kjer sem končal!

Moj predlog moderatorju: ne ljudi žgat s takimi testi! Pa četudi so mišljeni povsem "sarkastično"!:'(

tineslo ::

Dejstvo je OOO na Linuxu, vse odtale MS zadevščine so nepomembne in slabo odzivne pa če so od MS-a al pa ne.
http://www.pegasosppc.com/
http://www.amigaworld.net/

Izi ::

Office 2003 profesionalno verzijo ne boste nikjer dobili pod 150.000 SIT
Če jo kupiš skupaj z celotnim računalnikom, kjer mora biti že prednaložena na Hard Disku potem pride nekaj čez 90.000 SIT
Obstaja sicer še Basic Edition, ki pa je že tako oskubljena, da se skrije pred OOO, pa tudi ta pride 55.000 SIT
O študentski verziji pa ne bomo govorili, ker je za zelo omejen krog ljudi.

Če se torej kot pri vseh stvareh gleda na razmerje cena/kvaliteta potem mislim, da je sploh škoda zgubljati besede.
OOO je svetlobna leta pred MSO.

MSO se prvič res odpre nekaj sekund hitreje, če pa pustimo, da se Quickstarter zažene skupaj z Windows pa je razlika skoraj neopazna.
Ob drugem zaganjanju pa je tako ali tako brezveze primerjati, ker se oba zaženeta trenutno.

Glede hitrosti obdelovanja dokumentov pa nisem čisto prepričan da bi bil MSO hitrejši od OOO.
Pri krajših dokumentih tako ali tako ni nič za meriti, ker obadva delata vse takorekoč v trenutku,
Pri daljših, recimo cela knjiga (par 100 strani) uvožena iz TXT formata, ki jih nato obdeluješ pa se mi zdi da je pri OOO manj čakanja.
Na koncu pa se zna zgoditi, da je isti dokument, ko ga shraniš na HD pri MSO za celih 10MB daljši, da ne pozabimo dejstva de je kar nekaj možnosti da MSO pokvari dokument med shranjevanjem in ga kasneje ni več možno odpreti.

Uporabniški vmesnik je bolj subjektivna zadeva, vendar meni nekako bolj sede OOO, ker je bolj intuitiven.
Pri MSO je zadnje čase postal preveč načičkan, že kar nekam otroški z vse preveč barvami za moj okus.
Funkcije so pri obeh enake, vendar nekje na precej drugačnih mesth. In če nisi preveč navajen na MSO potem se mi zdi da če iščeš neko funkcijo, ki jo pač ne uporabljaš vsak dan je le ta pri OOO na bolj logičnem mestu.

Da bi mi kakšna funkcija manjkala do sedaj še nisem opazil pa se štejem med bolj napredne uporabnike Office programov saj uporabljam nekje med 40 - 50 % vseh funkcij, tako urejevalnika besedila kot preglednice. Vse dopise, fakture in celotno knjigovodstvo za moje malo podjetje se sedaj že 3 leta vodi na OOO in sedaj ni nikoli nobenih problemov, vsaj kar se OOO tiče. Prej ko sem 5 let imel MSO sem moral skoraj vsak dan posredovati pri tajnici, ko si ji kaj ni hotelo odreti ali pa je vse skupaj zmrznilo.

Verjamem, da je za prehod iz MSO na OOO potrebno približno 3 mesece, da ti vse pride v kri, vendar enkrat bo to potrebno storiti, če ne prej pa ko bodo začeli pregledovati vsebine tudi domačim računalnikom.

Argumenti, ki jih tukaj trosijo zagovorniki MSO so precej privlečeni za lase. Pred kakšnim letom so slabosti, ki jih vedno znova berem morda še obstajale, danes pa ne veljajo več OOO precej hitro napreduje.
MSO pa se že par let spreminja samo po videzu (za moj okus na slabše)

Sem omenil, da za OOO ne potrebuješ Windows? >:D

tineslo ::

Zanimivo bi bilo pa tudi probat OOO in Office na MAC OS X, odkar deluje na x86 računalnikih. Odzivnost tm je nasploh boljša kot v Windowsih, da ne govorimo o boljši večopravilnosti in da tam ni virusov in spaywerov za razne dokumente.
Predlagam da si dolpotegnete OS X prek p2p omrežja. Baje da bodo tm tud kmal delovale igrce za Winse, se splača prevert, še posebej vsem zagnanim za igrice.
http://www.pegasosppc.com/
http://www.amigaworld.net/

darkolord ::

Hmm... warm start Worda je pri meni od 70-250 milisekund.... warm start Writerja pa od 650-750 milisekund

Kako boste iz skrumpiranega Word fajla rešili podatke?

Open and Repair

uporabljam nekje med 40 - 50 % vseh funkcij

To pa _RES_ tezko verjamem... no, mogoce v OO, v MSO pa ne verjamem 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Matevžk ::

Kot da ima OOo manj funkcij ... ima zaenkrat manj programov, je res, ampak Writer in Calc nimata nič manj funkcij kot Word in Excel ... da ne govorimo o uporabniškem vmesniku (je bila tudi o tem že debata). Recimo, kako lepo se od Worda 95 (ali še od prej?) vleče en in isti dialog za nastavitve pisave ... je kdo opazil, kako nerodno se nastavlja podčrtavanje/prečrtavanje in senčenje/...? V OOo je to VELIKO bolje (pregledno) urejeno. Za hiter zagon Officea je tudi kriv "Quickstarter", ki se ga pa seveda za razliko od OOo-jevega ne da videti/izključiti.

Res pa vsaj na počasnih kištah deluje OOo nekoliko počasneje (verjetno zaradi že omenjenega abstraction layerja). Kljub temu ga je možno čisto lepo uporabljati. Aja, poleg tega OOo2 (zaenkrat BETA) deluje precej hitreje kot starejše verzije in mislim, da imajo še kar nekaj popravkov v tem smislu "v čakalni vrsti". Uporabljam OOo že dolgo časa in sem zelo zadovoljen. Ne mislim pa blatiti Officea - ampak kater domači uporabnik je pripravljen zanj plačati (razen tistih, ki jim to seveda omogočijo podjetja)?

Se pa strinjam z ugotovitvijo, da bi OOo-jevci morali ponovno definirati pojem Pisarniške zbirke, ne pa samo čimbolje klonirati Officea. Morda pa je za to še prezgodaj (roko na srce, nekatere funkcije, kot je gnezdenje tabel v Writerju, so res manjkale in najprej morajo fantje to poštimat) ... Želijo najprej pridobiti nekaj strank s tem, da jim pridejo "blizu" (z UI, ki je podoben nečemu, kar poznajo), šele nato pa ... skrivni aduti :))
lp, Matevžk

mrpiagg ::

Kukr kasnmu sede .. tko al tko ja ...

Je pa se nekej ... prestavimo se v okolje kjer je PCjev 300 .. 400 + in potrebujes vse zivo med sabo integrirano ...
Tukej na zalos opensource zadeve pogrnejo po celotni crti, ker je skor vsak produkt delan sam zase .. sam sebi namen .. zaenkat
Ce pa zelis, da ni tako in zelis vse med sabo povezat, te pa total cost of ownership pride v koncni fazi vec, kot ce si nabavis MS (v vecjih firmah kjer je to nujno potrebno). Pa ne slamm prazno mlato :) je blo ze precej preracunanga in to s firmam, ki se dnevno ubadajo z open sourceom in so med (naj)boljsimi v slo. Predelave/dodelave stanejo precej vec kot licenca za office.
Drugace pa Office je precej vec kot samo Word (razne integracije s sharepoint portali, navisionom, terminali, poslovnimi aplikacijami, CRM sistemi ... in se in se zadev). Vecinoma firme, ki razvijajo resne poslovne aplikacije (glomazne aplikacije - ne tiste male za par kompjutrov in za eno na pol "popoldansko" firmo), razvijajo bolj kot ne za MS produkte, ker tisti pa dejansko izkoristijo 70-80% funkcionalnosti ... in zadeve dejansko delajo tako kot morajo, brez kasnih hudih problemov.

Opazam ze precej casa, da folk tukej razmislja precej ozko in ponavadi samo za okolja, ki so majhna, resnici na ljubo, kaj vse se potrebuje v vecjih zadevah se pa marsikomu sana ne (ene parim se).
Majhnim firmam se pa vsekakor splaca furat OOo in se kej podobnga.

64202 ::

> Opazam ze precej casa, da folk tukej razmislja precej ozko in ponavadi samo za okolja, ki so majhna, resnici na ljubo, kaj vse se potrebuje v vecjih zadevah se pa marsikomu sana ne (ene parim se).

To je siroko razmisljanje, ker firm s par sto racunalniki ni tko veliko :)
I am NaN, I am a free man!

MrStein ::

Sem pred kakim letom dni delal en dokument (10-20 strani za seminarsko, ducat slik).

Probal z OOo. Sranje. Probam z Word. Še večje sranje.

(oba sta srala, samo v Word je neki bug*, da nikak ni šlo. V OOo je šlo.
* - pri delu s slikami. Sem izkušene uporabnike vprašal, pa so rekli, "ja, to ne gre"
)

Glede intuitivnosti UI pa : ja . če že 10 let delaš z njim je "intuitivno". Sicer pa "yeah right" !


Še enkrat o delu s slikami. Ma to je primitivno od primitivnega. Dam not sliko. Jo referenciram v besedilu (ala "Glej sliko št. x"). Ko končam dokument, so slike 10 strani pozneje, kot referenca. Pa še muke glede velikosti. Vrednosti v dialogu se najprej sploh ne ujemajo z resnično vradnostjo, razen tega pa so v nekih čudnih enotah (se ne spomnim kakšnih, vem le, da je bilo muka. Mislim, da sem hotel zmanjšat za 20%, pa je šlo v 3PM).
(To je v OOo, ker kot sem rekel v Wordu sploh ni šlo).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ziga Dolhar ::

> Ne mislim pa blatiti Officea - ampak kater domači uporabnik je pripravljen zanj plačati (razen tistih, ki jim to seveda omogočijo podjetja)?

"Kater" domači uporabnik se sploh obremenjuje z legalnostjo programske opreme?

Ta cena je v večini primerov bolj navidezna komponenta. Zelo. Sploh pa irelevanten argument nekomu/nekoga, ki uporablja več milijonov vredno piratsko programje in se "obremenjuje" z dodatnim stotisočakom za Office.
https://dolhar.si/
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novell Linux Desktop 9

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
382785 (2785) MrStein
»

Slo-Tech Linux 2.0.1 - 20040831

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
424210 (4210) drola
»

Kakšen bo Firefox 1.0?

Oddelek: Novice / Brskalniki
342900 (2900) MrStein
»

OpenOffice.org na strežnikih POWER

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
72170 (2170) CCfly
»

Preizkus nove odprte pisarne

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92292 (2292) jype

Več podobnih tem