» »

AMD želi 50-odstotni tržni delež

AMD želi 50-odstotni tržni delež

več strani - Na trgu procesorjev trenutno še vedno prevladuje Intel, vendar pri Advanced Micro Devices napovedujejo resen boj. Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež. In kako se bo oz. se je AMD lotil omenjene težke naloge?



Letos je podjetje na trg spravilo kar nekaj novosti, ki že prispevajo svoj delež k rastoči prodaji. Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev), pretekli mesec so se z dvojedrnim Athlonom 64 X2 odzvali na Intelov dvojedrni Pentium D, medtem ko se boj na trgu nižjega cenovnega razreda šele dobro začenja. Za nezahtevne kupce se bosta namreč skoraj istočasno spopadla 64-bitna Sempron in Celeron D. In prihodnost?

Leta 2006 naj bi Opteronom dodali nove tehnologije in podpore ( Pacifica, Presidio, RAID 5, PCI Express 2...), pri namiznih računalnikih si lahko obetamo dvojedrne procesorje s podporo pomnilniku DDR2 in grafično tehnologijo Aero Glass, odlikovala pa naj bi jih tudi nizka poraba energije. Slednja lastnost naj bi bila vse bolj izrazita tudi pri mobilnih enojedrnih procesorjih Turion 64, ki naj bi leta 2006 prenosnikom že omogočala 5 ur avtonomije (trenutno 4 ure).

Po letu 2006 AMD napoveduje usmeritev k večjedrnim procesorjem. Kot je dejal direktor oddelka za razvoj mikroprocesorjev, bodo začeli s štirimi in več jedri, v prihodnosti pa naj bi se število še povečalo. Na področju namiznih računalnikov za leto 2007 napovedujejo novo jedro, podporo za DDR3, mobilnim procesorjem pa bodo dodali WiMax brezžično podporo in še dodatno znižali porabo, ki bo omogočila 6 ur delovanja.

Na področju razvoja AMD napoveduje opustitev oddelka za Flash tehnologijo in popolno usmeritev na področje mikroprocesorjev. V kratkem bodo povečali tudi proizvodne kapacitete, saj je v Dresdnu v procesu zagona nov obrat Fab 36 (poleg že obstoječe tovarne Fab 30). Glede na to, da se je delež procesorjev AMD med vsemi prodanimi x86 CPU enotami povečal s 14 % lanskega na 17 % letošnjega prvega četrtletja, so napovedi o 50-odstotnem deležu AMD-ja povsem uresničljive.

57 komentarjev

«
1
2

Mirč ::

lepo,lepo.
Več jedrni procesorji zakon.

Tilen ::

Pošteno. Treba pa racunat da je z Intlom zdaj tudi Apple tako da 50%.. uf tezka bo ... :(
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

SebaR ::

PCI Express 2? >:D

Drgač je pa tole fajn, Intel bo v pošteni krizi.
Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>

martinsm3 ::

Samo tolko za info "CENTRINO" NI procesor , pač pa chipset....tu pa je AMD mrzel , ker je predvsem odvisen od zunanjih proizvajalcev...>:D

RejZoR ::

In glede na to kako fine koščke silicija štanca AMD se temu prav nič ne čudim.

AMD mrzel zaradi chipsetov? NVIDIA je AMDjev najboljši zaveznik s svojimi odličnimi nForce platami in chipseti. Če bi NV začela štancati chipsete za prenosnike v navezi s Turion procesorčki bi zadeva še kako hodila v zelje Intelu.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

Coinbird ::

Upam, da jim bo uspel preboj na področju mobilnih procesorjev, drugače bo Intel postal len pa ne bo neke inovativnosti na tem področju.
Kdor ne reskira ne profitira.

martinsm3 ::

No pol pa bodi tolko dober pa napiši en mobilni chipset za AMD platformo....,ki je konkurenčen Centrino naboru 1 ali 2 (855PM in 915PM)

S tem ko je AMD lansiral svoje Turione ...NI odgovoril na Centrino pač pa na Pentium - M procesorje ...tako , da je novica malo zavajajoča ...kot sem že napisal Centrino NI procesor , ampak chipset...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: martinsm3 ()

Utk ::

Jah, prihodnost je v mobilnikih, tam bo treba kaj naredit. Seveda močne "prave" procesorje, in hladne, vzdržljive prenosne...ker kmalu bojo itak tako močni, da ne boš rabu na prenosniku nekaj najhitrejšega...ker načeloma tam ne laufaš Doom-a 5, medtem ko nekdo gleda film, in se še kaj zadaj vleče s 10MB povezavo:D

Myth ::

Za nezahtevne kupce se bosta namreč skoraj istočasno spopadla 64-bitna Sempron in Celeron D. In prihodnost?

Me pa res zanima kaj so zdaj ustvarili z 64-bitnostjo. Namreč v 32-bitnem je Celeron D premagal Semprona za kar nekaj dobrih procentov.
Zastavili so si namreč cilj, da do leta 2015 na trgu mikroprocesorjev dosežejo kar 50 % delež.

Če samo Intel pa AMD primerjamo bi lahko rekli realno da je mogoče. Samo morate vedeti DEJSTVO da Intel ne počiva. >:D Sploh če dodamo še Apple, pa lahko skoraj prepričano rečem da sanjajo...
Na začetku leta so končno odgovorili na Intelovo tehnologijo Centrino ter začeli s prodajo procesorjev Turion (na trgu seveda še vedno ostajajo vse mobilne izvedbe namiznih procesorjev)
Očitno mislijo z svetlobno hitrostjo delati ali kako?? :D
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

OwcA ::

Roko na srce, tudi nVidijini nabori se ne morejo primerjati z Intelovimi. Še ne, se pa drasitčno izboljšujejo.

Dokler AMD nima kaj bolj resnega od Turiona za pokazati na področju mobilnih rešitev, lahko tudi na 50 % delež pozabi, ker prodaja prenosnikov počasi začenjaja presegati namizne.
Na nVidijo tu ni za računati, res zmogljivi -- "multimedijski" -- prenosniki so čisto premajhno tržišče, da bi se jim splačal razvoj.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zheegec ::

...kot sem že napisal Centrino NI procesor , ampak chipset...

Centrino je platforma... Pentium M, 915 cipset, Intelov WLAN.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

drejc ::

Na nVidijo tu ni za računati, res zmogljivi -- "multimedijski" -- prenosniki so čisto premajhno tržišče, da bi se jim splačal razvoj.


Zaenkrat...ati in nvidia v svojih slajdih za naslednja četrtletja napovedujeta trend "i can watch whole dvd with one battery", pravtako se r9800 mobility presenetljivo dobro prodaja.

Kot že lep čas v praksi opažam...folk dnar ma! :)
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

G-man ::

> Kot že lep čas v praksi opažam...folk dnar ma! :)

=potrošniška družba.

kody ::

@Mr|CE


hocem videt kje si pobral ti to, da je celeron hitrejsi.....
drugace pa AMD...upma, da ti bo uspelo...
vsaj ne mo nobeden od proizvajalcev spal na lovorikah

bond007 ::

Me pa res zanima kaj so zdaj ustvarili z 64-bitnostjo. Namreč v 32-bitnem je Celeron D premagal Semprona za kar nekaj dobrih procentov.


Tole pa ne vem če bo držalo... namreč mišlen je bil sempron na 754 podnožju, ki pa je v večini testov konkretno pred celeronom D.

Myth ::

Kaj kje? A imate slab spomin? Ko so prišli Semproni, je Intel takoj splavil Celeron D v odgovor. Testi so pokazale odstotke v prid Celeronu. Poglejte na internetu, meni se res ne da iskat zdaj starih testov.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Sl4v3 ::

Upam da ne bodo nadaljevali samo z izdelavo dvojedrnih procov

Večjedrnost je brca v prazno. Celli jih bodo posekal:\ .
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

darkolord ::

in še dodatno znižali porabo, ki bo omogočila 6 ur delovanja

torej zdajsnji Turioni ne zmorejo tega?

bond007 ::

aj kje? A imate slab spomin? Ko so prišli Semproni, je Intel takoj splavil Celeron D v odgovor. Testi so pokazale odstotke v prid Celeronu. Poglejte na internetu, meni se res ne da iskat zdaj starih testov.




Mogoče si bi pa ti mal osvežil spomin Ice...Od vseh testov je celeron D bolši samo v raranju in encodiranju ... kar je vedno bila intelova domena. V vseh drugih testih je sempron bolši, v špilih pa res močno bolši!

klik

Je pa celeron D bolj primerljiv z socket A procesorji, ki so že res zelo stara tehnologija.. tko na uč ene 5 let:\

Edit: sm se zmotil, v RAR benchu je tut sempron bolši...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

bond007 ::

še povzetek:

The Sempron 3100+ was 15% faster than the Celeron D 335. The soon to be released Celeron D 340 (2.93 GHz) will not compete with the Sempron 3100+.

Myth ::

Ko sovražim vas, takšne pametnjakoviče... vzamete najbolši primerek od AMD-ja in primerjate proti Celeronu D.
Tu imaš citat z x-bit labsov, pa se zjokaj:

It is clear that the Semprons with ratings of 3000+ and lower, i.e. intended for Socket A systems, are slower than the Celerons working at the frequency that equals that rating, by about 5-6%.


Nekaj citatov iz PC Perspective:
The AMD Sempron 2800+ system did win all the gaming value results here, but both UT2003 and 3D Mark 2001 were very close and thus could be considered a tie. The Quake III results stand out showing you that the similar priced Sempron system can give you a 53% better FPS / $ gaming system for your money.
kar pomeni enaka

This next table shows some application testing results and the corrolating price / performance ratios. The Sempron 2800+ system has a 20% better ratio than the Celeron D system on Business Winstone but the Celeron wins over the Sempron in the PCMark04 test by about 5.5%.
win some, lose som , again it's almost equals

This table shows two additional benchmarks and their price / performance comparisons. The first is MP3 encoding, and since it's based on time, and the lower the score the better, the lower the ratio the better. So the Sempron 2800+ system wins that result, though the Celeron D 335 system is faster than the Sempron system for DivX encoding.
spet isto

Povzetek1:
Both the Sempron and the Celeron have a lot of good products behind them as they are based on the previous generation of platforms. AMD's Socket A has been around for a long time and there are boards a-plenty for you to chose from making the perfect configuration for your Sempron processor easy to place. The Celeron is the same way: Socket 478 is very mature with a lot of support in all areas. Because of this, both the Sempron and the Celeron can be great choices for a new budget system for yourself or a family member.

Povzetek2:
The release of AMD's Sempron K7 processor is really nothing to be overly excited about, as it is the same product we have seen for some time. However, it is a reason for the budget market to take the time to re-evaluate itself and where the competition stands. The Sempron 2800+ processor is a good performer for the money but is not the overwhelming success that the Duron was in its day. Intel's Celeron D processor sports some nice features and high enough clock speeds to keep it running right along side the Sempron in most scenarios; it's lack of HyperThreading is really all that is holding it back.


Zanimiv citat iz Tom's hardware-a:
However, that doesn't mean AMD's Sempron didn't get a reasonably stringent benchmark treatment, either. We put together a decent amount of information and test results in order to compare Sempron 2800+ and the Celeron D 335 at 2.8 GHz. The Sempron 3100+ for Socket 754 based on Athlon64 technology is included, too, but cannot and should not be compared, as it doesn't really belong in the value processor segment due to its speed - and price.


In za konec še link do njihovega testa.

Overall conclusion: Ni zmagovalca, samo nekje en boljši , drugje drug. Zdaj pa nehajte jamrat. ;) Ne najdem pa enega testa ki me je že takrat prepričal da ni Sempron tako dober. Tam so res sprobali še malce več stuffa kut tile tukaj. :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

bond007 ::

Upam da se zavedaš, da je tukaj govora o socket 754 procesorjih in ne tistih na socket A, katerih teste si citiral. Semproni na socket 754 namreč naj bi bili v prihodnje 64 bitni, in ne tisti na socket A!
In semproni na socket 754 procesorji so definitivno hitrejši od Celeronov D in to precej!

Če pa celeroni D ne bi bili hitrejši od socket A procesorjev, ki so ubistvu 5 let stara tehnologija, ki počasi izumira, potem bi bilo to zelo žalostno..(pa še to je par procentov samo hitrejši)

Če si podal citate... jih še preberi! Če te moti cena semprona 754... kot je v enem od citatov napisano, potem poglej cenike in videl boš da so ti semproni na 754 cenejši od celeronov D.

Očitno si se z svojim prvim komentarjem zarekel, ker mislim da si poznal samo socket A semprone, ki pa res niso ne vem kaj. Toliko o pametnjakovičih:\

Myth ::

Jaz ne vem kaj ti ne razumeš. Že takoj na začetku sem povedal da govorim o prvih (prejšnjih) (torej po tvoje Sempronih na socketu A). Ves nadaljni trač me ne zanima. In če rečem da jih je že prvi Celeron D lepo pustil hladne, je lahko jasno da jih bo naslednjik torej tudi. Intel se zaveda svojega potenciala in ne bo pustil neki novi firmi si vzet "levji delež pogače" tam kjer je dober. To je od mene vse. Če pa bi se rad še vedno prepiral (o čem drugem) si preberi moj prvi post še enkrat. :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

bond007 ::

Vse je konstruktivna debata. Cilj, da pridemo do resnice brez nesporazumov0:) . Vzrok predrabljanja pa je tvoja izjava:

Me pa res zanima kaj so zdaj ustvarili z 64-bitnostjo. Namreč v 32-bitnem je Celeron D premagal Semprona za kar nekaj dobrih procentov.

Kar preprosto NI RES - pa kakorkoli obrneš. Če si mislil socket A, bi to napisal, ne pa posploševal na vse semprone.

Lahko pa tko trdimo... je bolj smislelno - ko je prišel vn navadni celeron, je prišel vn tudi sempron na socket A, ki je bil seveda ogromno hitrejši, zato se je intel spravil nardit celerona D in spet mu je AMD odgovoril z sempronom na socket 754, ki je zopet hitrejši...

pa brez zamere..:)

Myth ::

Ni zamere. Jaz običajno včasih mislim in pišem, vmes se zgodi da česa kar sn mislil napisati , ne napišem. Se opravičujem.

In je res. Nauči se brat moje poste. n=1Prvi primerki Celerona D so premagali Semprone. - > n=2 (oz. n+1) sklep: Ko bo AMD splavil nove 64-bitne Semprone, bo Intel spet premagal AMD z novimi Celeroni D. 8-) (to je čista matematična indukcija z logiko) ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Azrael ::

Heh AMDju se kolca po starih časih, ko je bil praktično alfa in omega tega trga (od 8088 do prvih Pentiumov). Dominanco pa so si zapravili sami, s počasno računajočimi pečicami K5, K6 in prvimi K7. K8 je vsaj na papirju OK, samo kaj ko mu bremna in zablode preteklosti ne pustijo dihati.

IMO AMD, če hoče svoj tržni delež pri prodaji procesorjev opazno povečati rabi vsaj:
- chipsete na ravni Intela, ki jih AMD (še) nima
- in dovolj velike proizvodne zmogljivosti, ki jih AMD (še) nima...

Napoved, primerna samo za čas kislih kumaric in kakšen flamewar na forumih.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Daedalus ::

Čeprav je v bistvu žalostno, da Celeron D, ki bi naj bil derivat novejše tehnologije, za bogih par % poseka Semprona, ki med drugim lavfa na modificiranem EV6 vodilu, ki je med nami še iz časov Alpha procesorjev. Najnovejša tehnologija my ass. Dober marketinški nateg, to pa.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

bond007 ::

ICE: Če nečesa NE napišeš in s tem posplošuješ... tvoja logika propade... indukcija na absurd :D
Drugače pa ne vem kje si v tisti svoji indukciji pustil semprone na 754? Jih ni? JA očitno bo obratna indukcija pravilna - vedno AMD najde nekaj bolšega.. Pa nočem flejmat..

Sicer se procesorje primerja po generacijah... časovnih obdobjih... in bodi prepričan da vedno ko intel izda kak value procesor, ponavadi AMD izda bolšega. ČE že takšne stvari, kot so zmoglivosti procesorjev dokazuješ z indukcijo (LOL), bi se najprej moral vprašati katere primerjati med sabo...

Torej, če pogledamo ko je bil izdan celeron D je takoj za tem prišel sempron 754, ko pa je bil še stari celeron, je AMD odgovoril z sempronom na socket A (še prej pa z duroni) . Torej trenutno intel nima odgovora na socket 754 procesorje, pa so zunaj že kar nekaj časa...

Pa nočem flejmat.., sam nočem da se stavri posplošujejo.. in pol vn ratajo neresnice...

Sicer pa Ontopic:
Dokler bo intel imel tako dobro notebook platformo - ki je res 1A, in če bo še to prenesel na desktop, opustil sedanjo idejo izdelave procesorskih pečk z dolgimi cevovodi, potem bo res moral AMD pogruntati nekaj konkretno bolšega. Tudi OEM partnerje bo AMD težko prepričal kar na lepe oči... Ampak itak naj se trudijo, da bo konkurenca in nižje cene...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

WarpedGone ::

Mal offtopic ampak se mi zdi da bistveno premalokrat poudarjeno: Intel ma dober mobiln proc: Pentium M, ma pa tut TOTALNO GNIL 'value' mobiln proc Celeron M.

To sranje ne podpira niti speedstepa in mi pri 1,3GHz v dveh urah idlanja požre baterijo.
Seveda takih številk ne najdeš u nobenih testih... To zveš šele po tem ko par dni raziskuješ in hočiš že skor uvelavljat garanicjo ker to ja ni to kar vsi testi govorijo. Itak da sm sam kriv, ker verjamem. Je bil pa to moj zadnji intel nakup.
Zbogom in hvala za vse ribe

darkolord ::

Seveda takih številk ne najdeš u nobenih testih...

To, da pa ima Celly-M onemogocen SpeedStep, pa res ni neka velika skrivnost...

zile ::

Mogoče maš pa novo baterijo u k****. :\

Myth ::

bond007, priporočam za seminarsko (na faxu, na sš , kjer pač si) da se poglobiš v procesorske vode in boš marsikaj ugotovil. Jaz nič ne posplošujem, kot že rečeno spuščam kar bi moral napisat, kar pa ni isto. Namreč čisto lepo lahko vidimo kdaj je kdo kaj izdal za komu. In kaj točno komu kje manjka. Sklep tukaj ven tako izrazi, če bi glave AMD in Intel skup zmaknila bi nardila hud procesor. Ali pa če bi sami zgruntali kako foro. :) Skratka, you flame on... jaz sn samo hotel nekaj razčistit kar očitno ni možno. :\
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

bond007 ::

Ne bom flejmav.. bistveno je blo povedano. Sicer pa, če si iz Mbja in če se boš udeležil OTS konference- klik, ki bo v teh dneh, lahko tam kakšno rečema o tem oz. o subvencioniranih stanovanjih, ki te zanimajo;) ...

WarpedGone ::

darklord: Morda ne več, ker se je dost folka opeklo tko kot js. Ko sm nabavlu zadevo nism tega najdu omenjenega nikjer. Samo oh in sploh kolk je to fajn zadeva...

Zile: niti ne, na enem forumu sm pol najdu link do enga čudnga sajta, ki ga še google ni najdu, kjer je med specifikacijami mojga modela bil napisan tut runtime: 2h 30min.

Itak da so me nategnil. Ampak oni zadnjič.
Zbogom in hvala za vse ribe

CoolBits ::

Bom js mal poenostavil... od socket 754 naprej 939 in 940 ja AMD v vodstvu glede price/performance in to me najbolj zanima. Upam da bo tako ali bolje za amd v bodoče..

Poldi112 ::

Meni se zdi da je od socketA naprej AMD v prednosti v price/performance in dosti casa tudi v performance.
Ice pac govori bedarije. Celeroni so bili konkurencni nekje do 500MHz, od takrat naprej so pa zalost. Tale D model bi se bil za silo, samo kaj ko ga Sempron v istem cenovnem razdedu premaga.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BluPhenix ::

Izjave Mr|ce:

Intel se zaveda svojega potenciala in ne bo pustil neki novi firmi si vzet "levji delež pogače" tam kjer je dober.

bond007, priporočam za seminarsko (na faxu, na sš , kjer pač si) da se poglobiš v procesorske vode in boš marsikaj ugotovil.


Mr|ce, AMD neka nova firma? AMD procesorji so obstajali že v času 486 procesorjev in tudi nekaj prej, tako da ne vem kdo bi se moral poglobiti v procesorje in njih zgodovino.
EDIT: v bistvu je Intel le leto starejši od AMDja (INTEL 1968, AMD 1969), nova firma ...

Mr|ce napisal si:
Me pa res zanima kaj so zdaj ustvarili z 64-bitnostjo. Namreč v 32-bitnem je Celeron D premagal Semprona za kar nekaj dobrih procentov.

Nikjer ne piše za katerega Semprona in katerega Celerona M gre, izpustil si ključne informacije in s tem posploševal. Šele ko so ti drugi nakazali, da je šlo za Socket A procesorje si se začel izmikavat. Zaj.... si, priznaj napako, ne pa da se neki vlečeš po riti ven.

Intel in AMD že delata hude procesorje brez da glave stikata skupaj, vsaj kar se tiče domače uporabe.


AMD dela dobre procesorje, ki so v vsem razen eni stvari povsem konkurenčni Intelom (enkrat eni malo boljši enkrat drugi). Edina stvar pri kateri nista konkurenčna je poznannost firme. Inteli se prodajajo tako dobro večinoma zaradi znanega imena, kot pa zaradi samih procesorjev. Tipična izjava nekoga, ki računalnik uporablja že nekaj let, vendar ne kot power user: "Ja ma če kupuješ nov računalnik boš ja vzel Intela. Zakaj že? Ja ker je Intel in je najboljši ..."
AMDju manjka Intelov marketing in delček OEM pogodb ki jih ima intel, ki so med drugim edina stvar, ki Intelom zagotavlja tak tržni delež. Če bi oboji prodajali le končnim uporabnikom bi bile številke precej drugačne.

Zgodovina sprememb…

Myth ::

Ah... bedarije govorim? Ne me žalit no... Že tako se flejmajte vsepovsod. Jaz se raje v jezik vgriznem kot pa resnične bedarije pišem. Še sploh če omenim kakšne "glamurozne" stvari pišete v temi OO vs MO. Pa to je velilk off-topic... če pa bi radi kaj razjasnili mi , imate ZS. :)

Hvala za vašo pozornost
in en LP

edit: Za moje "neznanje" sem se že opravičil, le kaj še hočete? :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

Arto ::

Jes tuki ne vidm nobenga offtopica.. sej gre tema o Intel in AMD ane.

Drugače so pa AMD proci zdaj kvalitetnejši, novi Pentiumi so v nasprotju s splošnim prepričanjem veliko bolj vroči in energijsko potratnejši od Athlonov64.

Je pa seveda Intel na področju prenosnikov glavni, in ko pridejo Pentiumi M na namiznike bo še veselo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Arto ()

CCfly ::

Je pa seveda Intel na področju prenosnikov glavni, in ko pridejo Pentiumi M na namiznike bo še veselo.
Dokler Intel brez problemov prodaja P4 lahko o tem samo sanjate. Če pa AMD slučajno prileze do 50% bo pa veselo ja.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Sl4v3 ::

Sej dokler se še P4 prodaja, veselo na Athlone.:D
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

WarpedGone ::

Vidm da ste še mladi, rač. zgodovina pa ni ravno vaš hobi.

Nekoč davno smo u gimnaziji za firbec odprli eno 286 zverino. Poglej in se čudi, na procu je pisalo AMD80286.

Malo davno zgodovine:

AMD so ustanovili leta 1969, intel pa 1968. 1975 leta je amd naredu prvi klon 8080 procesorja. U tistih časih je AMD intelu efektivno posodil svoje proizvodne zmogljivosti, ker je intel bil premajhen da bi zadostil potrebam. Skozi čas je AMD intelu cenovno vse bol konkuriral na trgu tko da je intel s pentiumom na sodišču dosegu prepoved kopiranja. AMD je bil prisiljen v lasten razvoj in utiranja svoje gazi v čemer je vse močnejši in (za intel) nevarnejši.

AMD @ Wikipedia
Intel @ Wikipedia


Edini celeron vreden nakupa je bil in ostaja Celeron 300A. Vse ostalo je manjša oz. večja žalost. Zadnje čase pa celo patetika.
Zbogom in hvala za vse ribe

Poldi112 ::

300A je bil dober, ampak tudi mocnejsi so bili za svoj denar super. Jaz sem imel dual celeron 400 - prava zverina za tiste case (predvsem price/performance)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

borchi ::

še en nastalgik, ki je fural dual celeron 300A@450 :D

hja, sem ugoovil, da je to poleg single celerona 300A@450 in pentiuma233mmx@292 edini preben na dark side. drugač pa od 386 do sedaj skoz amd in dva cyrixa.

ah, stari cajti...
l'jga

Zheegec ::

- chipsete na ravni Intela, ki jih AMD (še) nima

Pa kaj vsi te cipsete gledate? nForce4 Ultra je zakon cipset in vse kar je potrebno. OK, Matrix RAID je kul zadeva, to je pa tudi vse. PCI-e, SATA2 (je kdo ze gledal teste recimo Hitachi SATA2 HDDjev?? Zanimiva zadeva glede na cisto navadno ceno), hardware firewall, GbLAN, RAID 0, RAID 1, RAID 0+1, socket939 z moznostjo dual-core z BIOS-update... v glavnem VSE. Za DDR2 pa sem itaq vesel da se ni za AMD, ker ravno menjam komp pa grem na s939.

AMDju manjka marketing (agresivnost in poznavanje pri kupcih) ter seveda OEM podpora. Recimo veliko vendorjev je v zadnjem cetrtletju naredilo vec plat za AMD kot za Intel.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

OwcA ::

Sploh ne gre za število bonbončkov, večina jih je tako neuporabnih ali vsaj precej pretiranih, ampak za to, da so Intelove stvari precej manj zbirčne glede RAM-a in ostalih drobnarij. Nič ne rečem, situacija se izboljšuje, ampak recimo nForce 2 je imel vsaj dve zelo veliki napaki, pa je bil vendarle daleč najboljši nabor za Socket A, to pove veliko o stanju pri AMD-ju.
Tudi če gledaš navijanje, so plošče z Intelovim naborom precej bolj konsistentne in neodvisne od ostalih komponent. Da ne bo pomote, ne trdim, da se boljše navijajo, ampak loterije je precej manj. Takšni ekstremni primeri lepo izpostavijo razlike.

Situacija mi ni niti najmanj povšeči, ker do neke mere zavira razvoj. Tehnološko so AMD-jeve rešitve trenuto precej naprednejše (recimo večjederna implementacija), ampak ni vse samo tisti površinski price/preformance v duhu FPS/$. Tega se veliki OEM/ODM zavedajo (skepsa nekaterih, stari miti o pregrevanju in podobne neumnosti, več težav s kompatibilnostjo in zato višji stroški podpore). Slab marketing vse skupaj seveda le še poslabša.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Stepni Volk ::

AMD-jevi načrti:

MrStein ::

Mr|ce :

Iz tvojega linkanega testa na tomshardware :

After a short look at our benchmark results the conclusion is clear: AMD's Sempron is able to outperform Celeron D in most applications.

Pa manj porabi. Pa cenejši je.

Ampak če ti praviš "enaka sta" ( ali celo "Celeron je boljši" ) , OK.
Pa tablet ne pozabi zvečer vzet.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Myth ::

Če ne razumeš pomena besede na hitro pogledano, ti jaz ne morem nič. Preberi celi test, kakor sem ga jaz.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD: pomanjkanje procesorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
153529 (2565) Piranha
»

Athlon 64 X2 5000+ in FX-62 za s939?

Oddelek: Novice / Procesorji
173492 (2888) Swen F@tt
»

AMD Story >> rabim leto 2004 in 2005

Oddelek: Šola
51101 (1025) Tovaris Stalin
»

a64 voltaza

Oddelek: Navijanje
51297 (1135) Lith
»

Athlon XP ali Sempron?

Oddelek: Kaj kupiti
221662 (1347) boštjan

Več podobnih tem