»

Primerjava odprtokodnih urejevalnikov besedila

News Forge - OpenOffice.org je zadnje čase najbolj hvaljena odprtokodna alternativa komercialnim pisarniškim paketom (med katerimi dominira Microsoft Office), nikakor pa ne edina. Najbolj uporabljana (in praviloma tudi najbolj dodelana) aplikacija v tovrstnih izdelkih je gotovo urejevalnik besedila.

To je bil razlog, da se je avtor prispevka na NewsForge odločil za testiranje omenjenega tipa programov iz treh odprtokodnih paketov. Primerjal je AbiWord ( GNOME Office), KWord ( KOffice) in OOo Writer ( OpenOffice.org) ter prišel do zaključka, da je slednji še vedno v ospredju, predvsem zaradi svoje bogate opremljenosti z naprednimi funkcijami, a konkurenca nikakor ni za odmet, saj bi ga znala kmalu dohiteti in celo prehiteti. Če vas zanimajo podrobnosti, vsekakor preberite celoten prispevek.

Ta novica je bila spisana v Notepadu.

25 komentarjev

OpenOffice.org proti Microsoft Office

Slashdot - Med uporabniki na forumu je pogosto zaslediti svete vojne o primerjavi hitrosti in funkcionalnosti različnih komercialnih, odprtokodnih in zastonjskih izdelkov. Žal pa je v teh debatah redko zaslediti točne številke, saj se pogosto zanašajo na anekdotične dokaze in subjektivne ocene.

Zato je toliko bolj dobrodošla Matt-ova analiza hitrosti OpenOffice.org 1.1.4 in Microsoft Office 2003. Avtor je primerjal tako hitrost odpiranja raznih delov aplikacij kot tudi porabo pomnilnika in procesorskega časa.

Vsekakor obvezno branje vsakega zavzetega zagovornika svojega pisarniškega paketa.

135 komentarjev

Novell Linux Desktop 9

Google News - Novell je v oddelkih SuSE in Ximian razvil svojo prvo distribucijo - Novell Linux Desktop 9, ki je naslednji del nadaljevanke o SuSE Linux Desktopu. Gre za strogo komercialen izdelek za podjetja, ki stane 50 USD na uporabnika in ob tem nudi podporo in popravke za enoletno obdobje. Na voljo sta okolji GNOME in KDE, pisarniška zbirka OpenOffice.org, osebni organizator Ximian Evolution 2 in brskalnik Firefox. Več o tem.

38 komentarjev

Slo-Tech Linux 2.0.1 - 20040831

Slo-Tech - V ekipi Slo-Tech Linuxa smo se odločili, da pred naslednjo večjo različico izdamo še 2.0.1 s popravljenimi nekaterimi hrošči ter posodoboljeno programsko opremo. Tako so se na seznamu posodobitev med drugim znašli namestitveni program, namizje KDE, OpenOffice.org, Scribus in gonilniki nVidia. V tej različici ni več razvojnih okolij KDevelop in Boa Constructor. Na njuno mesto smo dali različice slovenskega Openoffice.org, Firefoxa in Thunderbirda za Windows.

Bittorrent: stl-20040831.iso.torrent (zaželjen način prenosa)
HTTP: 1 2 3 4 5 6 7
MD5: f62a43eb9ef2b72524454370ded5619c

42 komentarjev

OpenOffice.org na strežnikih POWER

PC Linux Online - Večina uporabnikov za vsakodnevna opravila potrebuje pisarniško zbirko in med te spadajo tudi uporabniki, povezani na strežnike s procesorji POWER, na katerih teče Linux. OpenOffice.org je zgled brezplačne odprtokodne pisarniške zbirke, ki deluje na različnih platformah in ponuja zadovoljive zmogljivosti za povprečnega uporabnika. Na IBM-ovih straneh, namenjenih uporabnikom Linuxa, se nahaja uporaben članek, ki opisuje postopek namestitve OpenOffice.org na strežnike iSeries in pSeries. Klik!

7 komentarjev

Preizkus nove odprte pisarne

PC Linux Online - OpenOffice.org se je po različici 1.0 nad pričakovanji razširil po svetu in tudi pri nas, kjer je slovenska različica bila tudi večkrat nagrajena. Po nekaj nadgradnjah je zdaj napočil čas, da se začnejo aktivne priprave na izdajo druge velike različice proste pisarniške zbirke. Tako imate priložnost, da preizkusite prve zametke razvojne različice 1.9.m49 (680_m49). Nove razvojne različice izidejo dvakrat na mesec in so namenjene le razvijalcem. Toda konec koncev ste lahko to tudi vi. Klik!

Beta-različica OOo 2.0 naj bi izšla še letos, februarja kandidat za izdajo in marca končna različica.

9 komentarjev

Primerjava Office 2003 in OpenOffice.org

Slashdot - OpenOffice.org je v par letih dosegel stopnjo razvoja, v kateri se hitro uveljavlja kot nadomestek za drage pisraniške zbirke, predvsem Microsoftov Office. Za prehod na prosto zbriko se odločajo predvsem podjetja, ki jim za vrat dihajo "izganjalci piratskega programja". Postavlja se vprašanje, ali ni tako početje podjetij nekoliko preuranjeno. Ed Benincasa je na eWEEK-u objavil razultate raziskave, v kateri je sodelovalo več uporabnikov, ki so preizkusili najnovejši različici obeh zbirk. Je OpenOffice.org vreden preskusa ali Office 2003 svoje cene?

6 komentarjev

Zakaj je Microsoft Office boljši kot OpenOffice.org

Slashdot - Verjetno ga ni korenjaka, ki bi s trezno glavo trdil, da je OpenOffice.org boljša pisarniška zbirka kot Microsoftova. Bo že držalo, da v nekaterih pogledih je, v splošnem pa tega ne moremo trditi. A Microsoft se očitno zaveda, da mu prosta pisarniška zbirka preti kot huda konkurenca, saj marsikomu zadostuje za vsakdanje delo.

V ta namen so napisali kratek dokument, ki "dokazuje", da je OpenOffice.org mala malica za Redmondsko pisarno. Dokument napada skoraj vsako prednost odprte zbirke, tudi to, da je brezplačna, prosta in združljiva z Microsoftovo. Med drugim omenja, da so uporabniki Microsoftovega Offica tudi bolj varni pred virusi. Klik!

Očitno se Bill in Steve že pošteno potita, da organizirata takšne akcije.

64 komentarjev

Futurama adijo?

Petition online - Futurama, ena meni najljubših Foxovih risanih nanizank avtorja Matta Groeninga, naj naslednjo sezono ne bi več obstajala, saj jo misli Fox črtati iz programa. Za vas ne vem, ampak jaz sem ob Futurami užival tako kot že dolgo ne. Heh, še v forumu imamo avatarje iz te serije! Ravno zato lahko oddate svoj podpis k temu, da serija ostane na programu. Petition Online najbrž že poznate, saj stran deluje samo s tem, da postavlja peticije v glasovanje. Do zdaj je zbranih že krepko prek 30.000 podpisov. Bodite tudi vi tisti, ki boste prišteli ena k številki, saj ne bi rad videl, da bi Lrrr iz Omicron Persea 3 res postal stvar zgodovine...

7 komentarjev