» »

Plazma ali LCD televizor?

Plazma ali LCD televizor?

««
32 / 154
»»

roCkY ::

yobplay za 2.5m vzemi raje 46" če ga le nekako "lahko stlačiš" na predvideno mesto! Za 1080p se mi zdi kar obvezno. Sploh, če boš tudi PC gor priklpu. O 46"W3000 lahk rečem le vse najboljše. Sem cca 2m stran in je popolnoma OK za MIX: cca: PC desktop 60%, celozaslonski IP TV prek PC 30%, PS3 konzola in video 10%. Zadeva je bila prve par dni mal velika sedaj je čisto normalna. Je pa zamenjal 32" 720p.

Sicer pa je tale debata sem in tja čist brezvezna. Mislim, da si je vsak, ki ima namen dat 1500-2500€ zadeve pregledal in se na osnovi svojih občutkov in potreb odločil za plasmo ali LCD. Vsem pa nam je upam jasno, da nakup TV ni investicija!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: roCkY ()

TRIROG ::

Daj pojasni zakaj mešamo hruške in jabolka in kdo primerja DVB-c in analogni signal

PS :A si morda že primerjal digitalni signal na LCD z analognim na plazmi?

točno to sem imel v mislih ... si ti že morda primerjal 1080p signal na plazmi z analognim na LCD TVju ... heeeh ...

Raje me vprašaj če sem primerjel analogni signal na plazmi in LCd tvju ... ti takoj pritrdilno odgovorim ... na LCDju je bil GROZEN
ne dokazuj pa da je DVB signal na LCDju lepši od Analognega na plazmi ... ali pa .... kar daj ... če se boš zato bolje počutil ....

yobplay ::

roCky thanks.

Meni se ze 40" zdi ogromna, kaj sele 46"? Verjamem pa, da se po nekaj dnevnem gledanju navadis...

Kje bi si lahko pri nas v zivo ogledal sony 40W3000 ali pa 46W3000?

L.P.
d calic

djordjevic ::

Ej, folk, saj je vse lepo in prav. Vsak naj kupi velikost tv-ja, ki mu odgovarja, ampak meni se vseeno zdi, da se že po malem pretirava. 46 col za 2,5 m? Saj nimam v dnevni sobi kina. Kvalitetno 32-ko gledam s slabih 3m in se mi zdi povsem zadosti.

Dominik76 ::

TRIROG : V prejšnjih postih nihče ni primerjal DVB-c in analognega signala,kot si ugotovil Ti.Analogni signal je na plazmi gotovo boljši kot na najboljšem lcd-ju, kot digitalni na dobrem LCD-ju pa ne nujno , zato sem postavil vprašanje (PS :A si morda že primerjal digitalni signal na LCD z analognim na plazmi?) , in ne dokazujem.
Tole se pa niti ne splača komentirati ker je neumestno : ... si ti že morda primerjal 1080p signal na plazmi z analognim na LCD TVju ... heeeh ...

trdoreh ::

tomaz27 a si napet?
:D :D :D :D :D

bravissimo ::

ponovno pozdravljeni

na tem linku je (po mojem mnenju) zelo dobra razlaga glede primerjave med velikostjo ekrana, razdaljo gledanja in rezolucijo tako v tekstovni kot grafični obliki. zanimivo je tudi to, da je pomen rezolucije (1280x720p in 1920x1080p) šele na četrtem mestu za kontrastom, barvno prepojenostjo in barvno natančnostjo.

povezava http://www.carltonbale.com/2006/11/1080...

ugodno branje in seveda vaše mnenje

lp

p.s.

če sem prav razumel zgornje razlage je dobro, da ima lcd tv dvb-c tuner vgrajen, če želimo gledat analogni tv signal bolje ali se motim?

lp

Kek ::

če sem prav razumel zgornje razlage je dobro, da ima lcd tv dvb-c tuner vgrajen, če želimo gledat analogni tv signal bolje ali se motim?

Tak je ko si reko. Če nimaš tega pretvornika ,dobiš v televizijo analogni signal, kar pa digitalnim TV sprejemnikom ni najbolj všeč. Zato se lahko zgodi da bo slika še celo slabša kot pa si jo imel do zdaj na CRT-ju.

Zato je smiselno da kupiš tak TV ki ima že vgrajen DVB-c tuner, ki ti signal pretvarja v digitalnega, in slika bi naj bila kakovostnejša. "Naj bi bila" pravim zato ker se tudi jaz odločam za nakup novega TV-ja, in še nisem tega vido v živo , če je res razlika al je ni.

Nja to pove kdo drug ki ima izkušnje z tem.

Lp

SasoS ::

je dobro, da ima lcd tv dvb-c tuner vgrajen, če želimo gledat analogni tv signal bolje ali se motim?

Ne, nikakor. DVB-C tuner nima veze z analognim signalom. Gre za sprejem digitalnih kanalov po kablu če jih tvoj ponudnik podpira. Če imaš pa navadno anteno ali pa IPTV, potem tega sploh ne nucaš. Seveda, če je želja sprejemati digitalne kanale (poleg analognih) na kablu, potem vgrajen dvb-c vsekakor pride prav saj ni treba kupovati dodatnega STBja, kvaliteta internega in eksternega pa se bržkone ne razlikuje preveč.

Modri dirkač ::

@bravissimo in Kek

Zakaj trosita spet ene buče? Kaj ima DVB-C z analognim signalom?

DVB-C (kabelska) je tako kot DVB-S (satelitska) in DVB-T (terestrial-zemeljsko) DIGITALNI signal.

Prenaša se digitalno in se ne pretvarja nikamor. Zato ker je to digitalni signal (ponavadi MPEG-2, pri nas bo DVB-T .h264) je slika "boljša".

Fora je edino v tem, da nekateri kabelski ponudniki prenašajo svoj signal tudi digitalno, za kar rabiš STB (set-top box), ker večina TV-jev nima DVB-C tunerja.

Isti šmorn je potem tudi pri DVB-T, tisti TV-ji ne rabijo še posebej DVB-T STB-ja, če ga imajo vgrajenega.

A je zdaj kaj bolj jasno?
Everybody lies!

Kek ::

Modri Dirkač

Nebom citiral vsega tvojega posta, ampak imam sledeče vprašanje.

Kaki signal pa te jaz dobivam preko kabelske trenutno?
Meni je logično da dobivam sedaj analogni signal.

OK. tisto si mel prav ko si napiso da lahko operater ti nudi digitalni signal.
Ampak za digitalni signal rabiš DVB-c. In z DVC-c je slika boljša. Vsaj naj bi bla na LCD-ju in plazmi.

Samo meni ni logično, zakaj bi bol rabo DVB-c če ti po kablu gre digitalni signal, pa doma maš digitalno televizijo. Pol bi moglo brez tega tudi špilat.

Nevem no

Če ti obvladaš to področje potem imaš prav. Jaz se na to ne spoznam ravno kaj preveč.

miko.m ::

Tomaž27:

mislim, da je vsem dobro znano, da se preko javnega foruma ne more nikogar označiti za idiota (kot si storil včeraj)! Ima pač vsak svoje mnenje, zato še ni idiot. Ali pa si morda eden tistih, ki kupijo Sony TV, potem pa mislijo, da so carji.

Lp

SasoS ::

@Kek: tako kot rabiš za analogno TV analogni tuner (čeprav je tv že sam analogen), rabiš tudi za digitalne kanale digitalen tuner (v tem primeru je to dvb-c)

Robertos664 ::

Jezus eni bodo diplomirali iz tega DVB-c tunerja.:D

imam pa eno vprašanje. Sem tudi sam pred nakupom TV-ja. Minimalno 40'' mora bit, gledalo se bo iz 2.5-3m. Predvajal bom večinoma kabelski tv program, kako uro dnevno bo gor Xbox360, pa kakšna dva filma na teden preko računalnika. Ker so osnovna sredstva seveda omejena (beri malo dnarja:( ), pridejo v poštev modeli do 1000€. Največje vprašanje je pa: plazma ali LCD? Se splača vzet LG plazmo, ki je v akciji pri amisu?

lp robi

djordjevic ::

Ne vem sicer, kak gledate eni na nakup tv-ja, ampak če je omejen budget, mam rajši manjšo diagonalo in boljšui hardver kot obratno.

kaj pa če mi je prioriteta veličina?

Robertos664, Sony 40S3000 in si zmagal.

Lp, Jan

Malo me je strah pred prikazom analognega signala, saj ima tast, ki živi v isti hiši na 32'' LCD-ju porazno sliko. Sicer je LCD neke leve znamke a vendar.

kako se plazme obnesejo pri prikazovanju slike iz konzol?

lp robi

Tomson ::

Slabše kot LCDji, čeprav je po moje že na Plasmi slika božanska nampram CRTju.
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Robertos664, prav zaradi SD signala in seveda cene sem ti predlagal model S. Sem ga stestiral in povem ti, da je slika več kot zadovoljiva. Odločitev je vsekakor tvoja.

Lp, Jan

Zgodovina sprememb…

• spremenil: trdoreh ()

Kato ::

Slabše kot LCDji, čeprav je po moje že na Plasmi slika božanska nampram CRTju.

Moram priznati nisem še priklopil konzole ,ampak sem pa igral Fear in je bilo fenomenalno. Bilo je bolje kot na LCD monitorju ,ker tam imaš izbiro temno in zgleda super ali pa malce svetlejšo in vidiš sovražnike. Pri plazmi je pa tako ,da imaš temno in zgleda super pa še sovražnike vidiš. Se je pa poznal healthbar ,ko sem šel ven iz igre ,ampak par sekund "white washa" in je izginilo.

Tomaz27 ::

Scarface:

nevem kak mate v Lj to ampak na splosno se proda dosti vec LCD-jev kot plazem, tak da to ni samo v Mb tak. Valda pa ce gres primerjat pri velikosti nad 42 da se proda vec plazem, samo pol se pa je treba vprasat kolko ljudi kupuje nad 42 inch? 5 %? Verjetno sn dosti reko,...
To je tak kot ce bi reko da nad 7m dolzine se proda zelo malo Renaultov Clio, vecinoma samo kamioni,..

LCD-je so sele pred kratkim zaceli delati v primerljivih velikostih z plazmami in cene so se nad 42 malo visje ampak tudi ze padajo zelo hitro. Recimo dobis ze dobro 46 za 1600 EUR. Se lani je bilo tak, da sta 37 lcd in 42 plazma stala enako, letos sta ze 42 lcd in 42 plazma priblizno isto, tako da pocasi bo tudi pri 50-52 segmentu enako.

jaz verjamem da za cisto navadni SD signal je plazma se vedno boljsa pa tudi manj tezav ima pri hitri sliki, vendar so razlike ze zelo majhne in pol so tu se slabosti plazem, tako da se more pac res vsak sam odlocit.

miko.m:

ne govori bedarij. On je prvi zacel s temi forami kako da so lcdji shitasti in nevem kaj, zato ker je njegova bejba kupla PV71. Pol pa on meni napise da vsak svoje kljuse hvali.

Jaz sem samo napisal kako je realno ker sem prej samo 1 leto bil totalni zagovornik plazme ker sem pac v Bofu malo primerjal klasicni signal in je bil na LCD-ju totalno zanic pa majo baje tam dober signal. Jaz sem pol pricakoval da bo pri nas doma slika se slabsa in pol priklopim doma LCD in ugotovim da je slika 1500x boljsa kot v Bofu,.. Zato sem tudi napisal zakaj sem cisto spremenil mnenje, ker me je sokiralo da je lahko digitalna kablska tako ok na lcd-ju. Sam sem imel veliko nizja pricakovanja pa sem vse vseeno odlocil za LCD zaradi ostali tezav plazme pac.

PA ce bi bil eden tistih, ki se hvali z cim, pol se verjetno nebi s tvjem za 1000 eur ampak bi napisal da si lastim Sony X3500 za 3600 EUR.
Ce si pa ti eden tistih, ki zdravi svoje komplekse z velikim avtom pa zal,..

Ne more bit v BOF-u dober SD signal, če imajo priklopljenih 150 TV-jev na nevem koliko razdelilcih ...
Everybody lies!

Scarface ::

Tomaz27 no ravno v tem je point, da nemoreš primerjat! Ti si pa vseen napisu da se proda 90% LCD-jev... ja itak do 37" se proda 100% LCD-jev ker pač ni plazem tok majhnih. Zato pa se več plazem proda v dimenzijah/razredih kjer sploh so.
Skratka zaključek je tak, da je to osebna odločitev in da se z nobenim nakupom ne zgreši. Za PC in konzole je bolje nabaviti LCD, zato pa je plazma boljša pri gledanju filmov in SD signala....kar je pri meni prioriteta :)
Been there, done that....

delfinus ::

Panasonicovi plasma-lcd miti: Klik

No ampak ce pustimo 37 in nizje ter 42 in visje ob strani in pogledamo samo razred 40-42, ki je verjetno trenutno najbolj prodajan pomoje vseeno vodijo LCD-ji. Vsaj kolko spremljam forume in ostalo je veliko več govora o LCD-jih v tej velikosti. Pri plazmah je res edino Panasonic v srednjem in Pioneer v visjem razredu pomoje vredn omembe. Je pa res da more vsak sam ugotovit prioritete ja. Tudi pri meni so prioriteta filmi, ker igric ne igram ampak sem vseeno raje vzel LCD ker se mi res ni z image retention in burn-inom za ukvarjat. Mogoce je tega zdaj res manj ampak se vseeno raje mirno spim. Pa motec faktor mi je res poraba in segrevanje, ze itak mam rac. 24/7 vklopljen, receiver se mi greje ko pec itd, tak da bi s plazmo pocasi mel lahko v sobi ze savno,. Pa malo me je zmotlo tudi to da se eni kar pritozujejo nad glasnostjo ventilatorjev, vecina sicer pravi da Panasonic nima teh problemov se vseeno pa se jih najde nekaj ki jih slisijo tudi tam.

Tak da na koncu se res more vsak sam odlocit ja, verjetno ma plazma se najvec prednosti pri klasicnem SD signalu, torej ne preko DVB-C tunerja, pri DVB-C pa se mi zdi da je prednost ze vprasljiva.Na mojem LCD-ju je preko DVB-C slika odlicna, res pa je da nimam doma plazme, da bi lahko primerjal.

Modri_dirkac:

ja sej to da majo tolko razdelilcev mi je jasno ampak on je meni tam govoril da vseeno kak dober signal majo in ojacevalnike in digitalno satelitsko itd in sem si mislil OMG, ce majo oni tu dober signal in je slika taka, kaka bo pol pri meni. Pol pa ugotovim da je nas DVB-C signal ocitno 1:10 v primerjavi z tisto digitalno satelitsko tam al karkoli ze pac majo.

delfincek:

hehe to sem ze vido enkrat ja. Pri sonyju bi pa verjetno rasli ravno obratno spletno stran. valda da vsak proizvajalec vlece na svojo stran pa tudi vsak lastnik je malo pristranski ja.
Isto je ko pogledas forume, v LCD temah boljse da ne vprasas ce bi raje kupil plazmo in obratno. Meni so plazme vsec in se strinjam s tem da imajo lepo sliko in vse, edino ne morem pac mimo stvari, ki me motijo in sem jih ze nastel. Meni nic ne pomaga lepa slika ce bom pol skoz mogo ta whitewash vklapljat da se znebim image retentiona in da bom skoz studiral joj kaj sn vgasno tv da nebo kaki logo not ostal. Sem namrec tiste vrste ko pozabim vse prizgano in grem vun,.

SepoX ::

Tomaz27:

Ravno tu se kaže tvoja neseznanjenost. Zadnja generacija plazem nima več problemov z burninom in image retentionom. Kar sem ti pa itak že povedal nekaj postov više:\

Tako da nehaj plašit nadebudne kupce novih tvjev.

sepox:

o neseznanjenosti lahko ocitno govorimo pri tebi, ker ce bi si pogledal najnovejse teste in komentarje uporabnikov tukaj in na drugih forumih bi videl, da je image retention se vedno prisoten. Lahko pa si pogledas na hdtvtest.co.uk tudi test Panasonicove pz730 plazme,kjer ugotavljajo, da je to se vedno prisotno.

Jaz nobem nobenega plasit ampak dejstvo ostaja, da image retention se vedno ostaja. Sicer imas moznosti whitewash, ki to odpravi itd ampak to se vedno ne spremeni dejstva da to obstaja,..

SepoX ::

OK, lahko bi se boljše izrazil. Nimajo VEČ takih problemov, kot so jih imeli včasih...

po prebiranju zgornjega linka o razmerjih ugotavljam. da je pri recimo "42 diagonali" na 3 metrih razlika med 720 in 1080p enaka nič oz. za naše oko ni razlike. ali se kljub temu vseeno splača imet full hd kot hd ready? verjamem, da večina nas sedi dlje kot 2,5m proč od tv-ja.
lp

ja ocitno si si ze sam odgovoril. Ce obenem ugotavljas da pri 2,5 m ni razlike, pol vprasanje ce se vseeno splaca nekak nima smisla. Ce mene vprasas se ne splaca. Sam imam 40 inch Tv in sem ravno zato vzel hd ready, ker so kar lepo cenejse in sedim nekje 3m stran, tako da bi bilo kupovanje full hd res metanje denarja skozi okno. Ce pa bos kdaj sedel blizje, pri 42 recimo nekje 2 m ali manj pa se mogoce izplaca,. Samo to res ko bos gledal full hd material, vse ostalo bo pa spet na full hd TV slabse, recimo SD signal itd,.. Pomoje ni vredno za tiste 3 filme ki bi jih morda teoreticno pogledal iz 1,5 m na leto met pol skoz slabso sliko na SD itd,.

se strinjam s tabo. materiala z 1080p filmi je vse več na netu a je kot praviš isto videt, ker jih pač gledaš iz več kot treh metrov. uporabljaš pc za filme?
lp

miran7 ::

živjo,

kupujem nov tv, glede na vaša priporočila sem se odločil za plazmo, ker bom gledal večinoma TV programe in pa DVD-je (kdaj pa kdaj mogoče tudi kakšna igra iz rač.). Sedaj me pa zanima kaj bi bilo bolje vzeti, LG 42PC55 ali PHILIPS 42PFP5332/10. Prosim za vaša mnenja. Cena je nekje enaka.

Hvala in lp!

bravissimo:

ja, dvi-hdmi.

miran: nic od tega, PV71 al pa samsung C91H

tomaz27
jaz si tudi zdaj to rihtam. edino me še zanima razmerje slike na tv, ko pride iz računalnika. ugotavljam, da je dobro imet tv z 1.1 pixelmaping ali pc vhod. dosti bolje je, če je slika čez cel ekran kot pa s črnimi robovi, kajne. kakšne so tovje izkušnje?
lp

virtuals ::

Ker ste se že tako razpisali o digitalnem dvc-b tunerju imam še jaz eno (mogoče neumno :8) ) vprašanje?

A če ima lcd ta tuner rabiš pri siol tv še vedno tv komunikator, ki omogoča sprejem digitalnega tv signala?

Hvala za odgovor in se opravičujem, če je vprašanje neumno...

Ja, ker eno z drugim nima veze.
Everybody lies!

miran7 ::

hvala tomaz27!

Kaj pa pravite uporabniki plazem LG 42PC55 in PHILIPS 42PFP5332/10. Sprašujem za te dve zato, ker ju lahko dobim kar ugodno. Sem pa tudi brau ene tuje teste in so LG kar pohvalili, sedaj pa res ne vem. Kako se pa PHILIPS PS 42E71H kaj obnese?

Lp

ce ju lahdko dobis za 500 eur pol je ok ja,.. Drugace pa nevem zakaj je folku ki da 900 eur tezko dat se te 20 % zraven pa kupit konkretno TV za naslednja 3+ leta,.. Sej je ne kupujes za 3 mesce,..

Jakka ::

Kupujem lcd tv 32', uporabljal se bo le za gledanje analogne kabelske, čez nekaj časa pa mogoče t-2 iptv, drugo pa zelo redko ali nikoli (razne konzole). Omejitev je tudi, da ni širši kot 80cm (nekateri 32' so širši). Ker se bo signal analogen, je pomembna kvaliteta slike oz. razmerje kvaliteta slike/cena. Cenovno nekje okoli 700 eur, lahko do 800 eur, če je očitna razlika v kvaliteti med cenovno različnima modela (se splača dražji).

Ogledoval sem si LG 32LC56 za 650€, Sony KDL-32P3000 za 760€ in Sony KDL-32S3020K za 870€.
Zanima me, kakšne razlike so md temi modeli, kaj se splača, mogoče LG za 650 ali dražji sony,... Lahko tudi kak drug tv, proizvajalec niti ni pomemben. Pomembna je širina, pa primerna kvaliteta za dobro ceno.

Hvala za nasvete.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jakka ()

AapocalypseE ::

Zanima me kateri od teh dveh televizorjev se bolj splača kupit in zakaj. ta ali ta?

hamurabi ::

Tomaž27...torej praviš, da LG ni tako dober nakup. Sam nameravem kupiti 37 inčni LCD in sicer LG lc51 za cca 800 EUR. A misliš, da bi lahko za takšen denar (100€ gor al dol) dobil boljš televizor?

Kato ::

Miran:
Na tem forumu je vsaj en uporabnik ,ki je imel neke težave s tem LG-jem ,poglej malo nazaj , drugače pa tudi Philips ne dela dobre plazme. Poglej za Samsung PS-42C91H to dobiš za 900€ , men se zdi ,da ima zelo prijetno sliko , če si iz Ljubljane ga imajo v Harvey-ju

delfinus ::

Ce bi jaz letos vzel velik ekran, bi vzel plazmo Panasonic TH-42PV71F ali pa 70. Dobis jo za cca 1000 EUR.

Hamurabi:

exactly,. Ce kupujes plazmo, pol je edino sprejemljivo pomoje Panasonic al pa Samsung prej omenjeni modeli. Saj tudi LG ni slab ampak vecina pravi da je prej imel boljse modele, to so bili PC1R, PC1RR itd. S temi novimi serijami pa naj bi naredili korak nazaj namesto naprej. Kot drugo pa niti niso tolko cenejsi, da bi opravicevali nakup. Vsaj za mene. Imas recimo C91H Samsunga,ki stane 900 oz. manj EUR, tak da LG-ja pa tudi nebos tolko ceneje dobil. V malo visjem rangu pa itak PV71, pol pa PZ730 ali PZ70, za premozne pa Pioneer,..

LG 42 PC52 dobim novo za 710€. se splača?

cosmicsuper ::

LP, se vam že takoj na začetku opravičujem za neštetokrat ponovljeno vprašanje. Prijatelj si ureja stanovanje in zraven pride tudi novi LCD oz. plazma. Njegov budget je cca. 1500€ + 200€... Kaj naj kupi, rad bi velikost 46, no sprejemljiva je tudi 42. Uporabljal jo bo za vse, SD signal, DVD in seveda tudi PC(filmi v HD...igre). Razdalja bo okrog 3m. Bolj se nagiba k LCDju. Vem, da vsota ni velika, a se zagotovo kaj najde. Kaj je torej po vašem best buy za ta denar, mogoče ze kakšen FHD, če je sploh smiselno. Mam tudi vprašanje, v primeru FHD, ali se igra igre prek s PCja samo v ločljivosti FHD oz. HD, ali lahko tudi vmesne. Hvala za odgovore.
P.S.
Vem, da je veliko napisanega na prejšnjih straneh, vendar bolj, ko berem bolj zmeden sem, zato vas naprošam za malce razumevanja in vaše predloge.
««
32 / 154
»»