» »

SFF matična plošča, ki sprejme dva Opterona in dve grafični kartici

SFF matična plošča, ki sprejme dva Opterona in dve grafični kartici

IWLL ZMAXd2

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Leta 2001 je Shuttle, podjetje, ki ga danes poznamo predvsem po izdelovanju računalnikov majhnih mer, predstavilo prvi sistem SV24, ki se je načeloma lahko meril z našimi namiznimi mlinčki. Z njim so poizkušali dokazati, da zmogljiv računalnik ne pomeni nujno tudi velikega ohišja. V prvih testih SV24 so zasnovo izredno pohvalili, kot bistven manjko pa so izpostavili nekonkurenčen grafični podsistem, integriran S3 Savage4.

Skozi leta se je izboljšala oblikovna zasnova ohišja, hlajenje je bilo vse bolj učinkovito, na ustrezne matične plošče smo lahko vstavili vse sodobne procesorje in grafične kartice. Če smo želeli, smo lahko v tem majhnem ohišju imeli podobno zmogljivo drobovje, kot npr. v prej omenjenem stolpu. Vsi ne potrebujejo diskovnih polj ali vsaj tri ATA naprave ;).

Podjetje IWLL bo na prihajajočem Computex-u predstavilo novo SFF (small form factor) matično ploščo. Če so pred časom ponujali ploščo, ki je sprejela dva Opterona (lahko tudi dvojedrna), zadaj lahko vstavimo še dve grafični kartici, ki za pogovor uporabljata povezavo SLi. Dirigent na plošči je torej NVidiino vezno čipovje NF4 SLI.

Se bomo čez leta samo še smehljali ob spominih na gromozanska ohišja?

Še izvorna novica.

24 komentarjev

BluPhenix ::

Aleluja.

Danes so plošče prevelike za večino uporabnikov. Pri večini računalnikov je edina razširitvena kartica grafična kartica in ostali 4 ali 5 pci porti ostanejo vedno prazni.

Upam, da bo še kdo sledil temu trendu in da se bo dalo dobiti manjša ohišja, oziroma taka, ki bodo zasnovana za take plošče.

necromncr ::

Se povečini strinam s Phoenixom ampak moram dodati, da sem sam takoj ob nakupu novega računalnika zapolnil vseh5 PCI slotov. Bolj kot velikost plošče me moti gromozanska poraba električne in oddajanje toplotne energije. Namesto, da gre napredek v hitrost, bi se lahko posvetili optimiranemu delovanju. :\

Drugače je pa tale motherboard kar seksi! :)

Tarzan ::

samo 2 memory slota? Tole ne bo preveč dobro za dvoprocesorski sitem... Vsaj še dva slota bi morala biti namenjena drugemu procesorju. Pa saj to nebi toliko povečalo matične plošče...

Jaka83 ::

Se strinjam z zgornjima komentarjema, pa dodajam, da te tole tudi fletno po denarnici lopne. :D Dva procesorja ... okrog 100k SIT, plošča ne vem kolk je, ampak sklepam da okrog 50k SIT, dve grafični kartici od 60k do 200k, pa smo v pufih spet. ;)
Drugače pa res izgleda fletno (/me pogleda v prazne PCI reže na njegovi matični plošči).

B-D_ ::

Pod mizo mam (tudi s serverjem in mašino zasedenega afkors) namenskega placa za dva big towerja ravno s tem razlogom da morajo makine biti v njim primernih ohišjih. Prov sramotno je imeti en hud server v eni ogabni whac plastic fantastic škatlici s stranico 10cm in zaobljenimi vogali... halo, kje folk žvi :\ po drugi strani bodo pa taisti majmuni, ki v take vžigalične škatlice tišijo mašine, hoteli še "dober pretok zraka" in podobne buzzworde okoli hlajenja njihovih poceni radiatorjev... takrat ne moreš več kapirat kaj folk hoče.

p.s.: Afkors je tudi reakcija mojih obiskovalcev primerna velikosti mašin: 8-O ;)

CaqKa ::

Pod mizo mam (tudi s serverjem in mašino zasedenega afkors) namenskega placa za dva big towerja ravno s tem razlogom da morajo makine biti v njim primernih ohišjih. Prov sramotno je imeti en hud server v eni ogabni whac plastic fantastic škatlici s stranico 10cm in zaobljenimi vogali... halo, kje folk žvi po drugi strani bodo pa taisti majmuni, ki v take vžigalične škatlice tišijo mašine, hoteli še "dober pretok zraka" in podobne buzzworde okoli hlajenja njihovih poceni radiatorjev... takrat ne moreš več kapirat kaj folk hoče.



kako ne razumeš?
čimtišje, čimmanjše, čimlepše in čimhitrejše.. kva je tuki tak težko za razumet?
bolj nerazumljivo mi je, zakaj bi moral imet en hud server v ogabni kišti in zakaj bi moral hud server zavzet vsa prostor pod mojo mizo, tako da nimam nog nikamor za dat.

OwcA ::

Zakaj bi moral met en hud server v svoji sobi? Aja pozabljam, Windows Data Center je najboljši OS za igre ... :\
Otroška radovednost - gonilo napredka.

DSmidgy ::

Sedaj, ko bo BTX prišel, bo šel zrak v ohišju spredaj noter in zadaj ven - bo kot nekakšen "wind-tunnel" in bo hladil vse komponente. Ta velika ohišja in ventilator nad procesorjem je pa samo ena zasnova za mežanje zraka in ne za učinkovito hlajenje energetsko potratnih procesorjev.

BTX za socket 775.
BTX za socket 939.

Pa "kmalu" pride BTX tudi za navadne S939 mašine (za S775 so že na trgu). Tako čez kakšno leto se bo dalo zmogljiv, majhen in tih računalnik dobit že za razumno ceno.

Sl4v3 ::

Se bomo čez leta samo še smehljali ob spominih na gromozanska ohišja?


Z razvojem mobitelov, dlančnikov in prenosnikov(in tudi takih stvarc kot je ta) bo to verjetno res.
Umri mlad, da bos lep okostnjak!

jype ::

Me zanima kaj bo naredu Apple, da ne bo "zgledal isto".

Sicer je pa cist prijetno imet velik server, jaz bi brez njega umrl, ko mi je crknu disk v prenosniku (ker prenosnikov 100GB disk vsak dan rsyncam na server in sem samo zamenjal disk in rsyncal nazaj, pa sem lahko naprej delal). Ampak ne med nogami pod mizo, take reci se da v za to primerno omaro.

Jaka83 ::

jype: Za en RACK U1/U2 imaš celo rack omaro? 8-O

jype ::

Ne, omaro imam za vso opremo, ki se jo da not prisraufat, pa ker je precej komplicirano najt kvadratni meter prostora na mizi, ko moras instalirat rack server, pa ga rajsi instaliram kar v omari.

Ampak ce imas tower je OK tudi navadna lesena omarica z ustreznimi odprtinami za pretok zraka.

Gandalfar ::

Jakoslav: sej ce imas dosti te krame ti tudi omara ni tako draga (okoli 100k)

Jaka83 ::

Gandalfar: Ravno zaradi tega sem bil tako presenečen in da ne boš mislil, HP prodaja svoje Rack omare po veliko višjih cenah, kot 100k SIT. Za tako ceno si že lep računalnik skupaj sestaviš, ne pa kupiš omaro.

Gandalfar ::

Ampak pri petih racunalnikih, ki preracunavajo kaj drugega kot igre ali pisarniske naloge in jih rabis v delujocem stanju, da lahko simuliras okolje, ki ga dostavis stranki pa se ze splaca.

Odvisno kaj delas, ampak moras upostevat da veliko racunalnicarjev dela od doma in si lahko privoscijo razmisljat kakor mansje podjetje, saj le to so. Za 100k pa si tezko karkoli zanesljivega in srednje mocnega sestavis na serverskem podrocju.

Zgodovina sprememb…

Jaka83 ::

Res je, pa vendarle se vsakemu zdi 100k SIT drago za omaro.

Gandalfar ::

Pri vrednosti HW-ja, ki presega 2Mio da o podatkih na njem ne govorimo? :D

Jaka83 ::

Gandalfar, daj preberi malo zgornje poste no in ne bodi tolko uptight. Govorimo o naših domačih "serverjih", ki ponavadi ne služijo mission critical stvarem. Govori se o škatljicah, ki jih imamo pod mizami, ...
Pa oprosti, če sem te prehitro postavil na realna tla. Če je pa to za firmo ali manjše podjetje, pa ti lahko povem, da se tudi njim včasih zdi to pretirano. Zdej ne bom omenjal točnih imen podjetij, ampak lahko iz lastnih izkušenj povem, da ko smo stranki predlagali serversko omaro za proliant serverje od HPja in povedal približno ceno, je stranka kar zavila z očmi. Seveda na koncu stvar kupijo, ker jo rabijo, samo prva reakcija je pomembna, ki ti takoj pove, da se jim zdi to drago za kup kovine z luknjami v njej.
Skratka drago je tako ali drugače ... ali rabiš ali ne.

Gandalfar ::

dva dual core opterona sta za domace 'servercke'? :>

Jaka83 ::

Mogoče sem v temle postu pozabil ...

Res je, pa vendarle se vsakemu zdi 100k SIT drago za omaro.

Če imaš pa takole majhno matično ploščo in zraven še majhno ohišje, pa te omare sploh ne rabiš. GET IT NOW?

Gandalfar ::

vdam se =)

Pyr0Beast ::

Al pa firme, k kupjo rack omaro, pol pa not zaprte kište mečejo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tarzan ::

dva dual core opterona sta za domace 'servercke'? :>


S takšno matično - gotovo ;) .

Tarzan ::

Če imaš pa takole majhno matično ploščo in zraven še majhno ohišje, pa te omare sploh ne rabiš. GET IT NOW?


Morda pa bi se lahko v eno rack ohišje vtaknilo dve taki plati >:D . No, opisana matična plošča, roko na srce, ni namenjena strežniškim opravilom, razen morda res tistim, ki doma ljubiteljsko na 10Mbit in manj linijah poganjajo web strežnike, ter po možnosti še kak BT tracker... Tu se potem veselje kmalu konča...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dual channel in STOP error problemi

Oddelek: Strojna oprema
10987 (883) BoLhCa
»

Kako odkleniti maticno.

Oddelek: Navijanje
121762 (1520) Pyr0Beast
»

SLi v objemu Shuttlovih ohišij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Modifikacije
506610 (5182) PrimozR
»

Silverstone Sugo SG01

Oddelek: Novice / Modifikacije
73143 (2858) Jernej L
»

SFF matična plošča, ki sprejme dva Opterona in dve grafični kartici

Oddelek: Novice / Grafične kartice
244031 (3384) Tarzan

Več podobnih tem