»

Prvi GeForce 9 na valentinovo

Slo-Tech - Nvidia, ki ga je Forbes razglasil za podjetje leta, naj bi februarja predstavila grafični kartici devete generacije GeForce. Šlo naj bi za GeForce 9600 GT ter GeForce 9800 GX2. Pri slednji gre za dve grafični kartici povezani v eno ( podobno kot GeForce 7950 GX2), za zdaj pa ni konkretnih informacij o njegovi zmogljivosti, na podlagi izvorne novice pa bo luč sveta zagledala devetnajstega februarja.

GeForce 9600 GT, ki naj bi luč sveta zagledala na valentinovo in bo prvi GeForce devete generacije. V 65-nanometrskem procesu izdelano jedro nove grafične kartice bo vsebovalo 64 Shader Procesorjev, njegova frekvenca pa bo znašala 500 MHz, medtem ko bo pomnilnik tiktakal pri 2000 MHz. Več o tem si preberite v izvorni novici.

47 komentarjev

Tudi GeForce 7900GS in 7950GT za AGP?

Slo-Tech - Potem, ko sta luč sveta zagledali AGP različici grafičnih kartic Radeon X1950 PRO in XT naj bi bil trg AGP grafičnih kartic kmalu bogatejši za še dve grafični kartici. V nVidiinih novih gonilnikih Forceware 101.41 Beta so namreč zasledili AGP različici grafičnih kartic GeForce 7900GS in 7950GT. Še več, slednja naj bi bila že na voljo kupcem, za njo pa je potrebno odšteti 226 eurov.

Več o tem na Techpowerup in nemškem 3Dcenter forumu.

2 komentarja

SLi v objemu Shuttlovih ohišij

Shuttle XPC SN26P

X-Bit Labs - Shuttle je podjetje, poznano predvsem po izdelavi majhnih in všečnih ohišij, v katera priložijo še napajalnik in matično ploščo. Prejšnji teden so predstavili nov produkt, XPC SN26P, katerega posebnost je v tem, da lahko sprejme dve kartici, ki delujeta v SLi načinu.

Kot je obče znano, današnji GPU-ji zaradi energijske požrešnosti (kljub temu, da se je nVidia odrezala in rešitve okrog G70 porabijo (malo) manj, kot tiste zgrajene okrog NV40) sprostijo precej toplote, ki jo je potrebno odvesti. Če le ne gre za vulgarno ohišje, pač pa za dostojen kos železa ali aluminija na mizi in pravilno uporabo...

50 komentarjev

Silverstone Sugo SG01

Tom's Hardware - Silverstone je predstavil novo, iz aluminija narejeno ohišje, z imenom Sugo SG01. Po obliki sodeč bo ohišje tekmovalo s kockastimi (SFF), kakršna že nekaj let najbolj opazno ponuja Shuttle. SG01 ima pred tekmecem veliko prednost, sprejme lahko mATX matične plošče. Tako imamo na voljo veliko večjo in cenejšo izbiro plošč. Priporočena cena ohišja, skupaj s 420W napajalnikom, bo 190$.



Na trgu je prav malo SSF podobnih ohišij, ki sprejmejo mATX matične plošče. Prvo tovrstno ohišje je izdelal Antec, z imenom Aria, prav pred kratkim pa je Aspire predstavil zelo napredeno ohišje X-QPack, katerega test, si lahko preberete tukaj.

Koliko je SG01 večje kot običajno SSF ohišje? V članku na žalost niso...

7 komentarjev

SFF matična plošča, ki sprejme dva Opterona in dve grafični kartici

IWLL ZMAXd2

vir: Bit Technologies
Bit Technologies - Leta 2001 je Shuttle, podjetje, ki ga danes poznamo predvsem po izdelovanju računalnikov majhnih mer, predstavilo prvi sistem SV24, ki se je načeloma lahko meril z našimi namiznimi mlinčki. Z njim so poizkušali dokazati, da zmogljiv računalnik ne pomeni nujno tudi velikega ohišja. V prvih testih SV24 so zasnovo izredno pohvalili, kot bistven manjko pa so izpostavili nekonkurenčen grafični podsistem, integriran S3 Savage4.

Skozi leta se je izboljšala oblikovna zasnova ohišja, hlajenje je bilo vse bolj učinkovito, na ustrezne matične plošče smo lahko vstavili vse sodobne procesorje in grafične kartice. Če smo želeli, smo lahko v tem majhnem ohišju imeli podobno zmogljivo drobovje, kot npr. v prej...

24 komentarjev

Prihajajo usnjena ohišja

Monitor - Nekateri domači hobi-mojstri se igrajo s pleksi, lesenimi ali celo LEGO-ohišji, poklicni oblikovalci pa so pomislili na usnje.

Pri podjetju Inclosia Solutions so namreč razvili poseben postopek, ki bo omogočal vgradnjo usnja ali tkanine v računalniška ohišja, ne da bi to kaj bistveno vplivalo na delovanje in segrevanje računalnikov. Med prvimi, ki so se ogreli za to novotarijo, so pri nizozemskem Tulipu, ki naj bi že jeseni spravili na trg prve usnjene prenosnike.

Podatkov o ceni še nimamo, lahko pa ugibamo, da bo prvenstvena naloga teh strojev predvsem ekshibicionizem in pritegovanje pozornosti nasprotnega spola, čemur primerne bodo verjetno tudi cene.

12 komentarjev

GIGABYTE GA-7ZMM Matična plošča

Jaz - Gigabyte predstavlja novo matično ploščo, ki je namenjena kupcem, ki jim je pri nakupu najpomembnejša cena in ne toliko kvaliteta. Seveda gre za MP z integrirano grafiko in zvokom. Za grafiko poskrbi integriran S3 Savage4 3D in S3 Savage2000 2D grafični čip, za zvok pa so vgradili Creative CT5880 ki podpira 4 kanale na izhodu. Plošča je zgrajena okrog VIA-inega KM133 čipovja, ki poskrbi za podporo 4-im USB priključkom, ima 2 kanalni UATA 33/66/100 IDE krmilniik, 3 PCI, 1 AGP, 1 AMR in 2 DIMM reže za max. 1gb SDRAM. Ima pa tudi eno zelo zanimivo funkcijo, ki omogoča flashanje biosa direktno iz Windows (luštno ... wanna have). Kot sem že rekel, plošča ni namenjena hardcore overclockerjem in hardcore gamerjem, toda če ste omejeni z tanko denarnico, je to lahko vaša izbira. Link !

1 komentar