» »

Uporaba open source projektov?

Uporaba open source projektov?

Dr X ::

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je s temi open source projekti, ki so zaščiteni z oupen source licenco (al kako se ji že reče). Slišal sem že nekaj o tem, da se takih oupen source programov ne sem prodajat. Zanima pa me ali jih lahko vseeno vključiš v komercialne programe (tiste za katere je potrebno plačati). V mojem preimeru me zanima če lahko napreimer vključim oupen source komponento za urejanje texta v komercialen program, ki omogoča tudi objavljanje novic.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Nič ni nemogoče.

jype ::

Prebrat moras licenco programa.

Ce je GPL (naceloma se temu rece "free software", kar naj ne bi bilo enako "open source"), potem to lahko naredis samo, ce omogocis uporabniku, da tvoj program spreminja in/ali distribuira naprej, seveda pa mu moras omogociti tudi dostop do izvorne kode (zato Microsoft tako sovrazi GPL in pravi, da je komunisticen, ker z njim ne more legalno nic zasluziti, ne da bi tudi sam kaj prispeval).

Ce tvoje programske opreme NE distribuiras (recimo da tece na tvojih streznikih), potem ti ni treba nic placati, ker licenca omejuje samo distribucijo (zato npr. Google na veliko uporablja linux in drug free software, na katerega obesi svoje tehnologije, ki mu jih ni treba deliti z drugimi, ker svojih resitev ne distribuira (le-te ostanejo na Googlovih streznikih, google pa prodaja samo storitev).

jype ::

Ce gre za javascript rich text editor (ker se mi zdi, da to delas za spletni vmesnik), ki je pod GPL, potem ga brez tezav vkljucis v svoj produkt, ce bo tvoje podjetje edino, ki bo ta produkt poganjalo. Ampak verjetno je licenca za ta program malce bolj zapletena. Vseeno ne mores mimo tega, da bi jo temeljito prebral.

Dr X ::

Še eno uprašanje. Zanima me, če jaz to aplikacijo prodam večim strankam, in ne dovoli redestribucije (torej moja aplikacija ni open source). Zraven aplikacije pa dam, posebej še ta modificiran javascript reach text editor in LGPL licenco, ki je priložena temu javascript programčku in povem, da se ta del lahko redistributira, a je to pome uredu.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

p.s.
Programčku je priložena GNU LIBRARY GENERAL PUBLIC LICENSE.
Nič ni nemogoče.

jype ::

A, ce je LGPL, potem lahko komot das zraven spremenjeno javascript knjiznico, tudi pod licenco LGPL. Lahko tudi to knjzinico vgradis v svoj program in samo napises, da je not vgrajena koda, ki bazira na tej-in-tej knjiznici. LGPL je v bistvu ustvarjen za to, da lahko knjiznico uporabljas tudi v komercialnih programih, ne da bi moral razkriti izvorno kodo celotnega programa, ki to knjiznico (ali njen derivat) uporablja.

Tako da si lahko brez skrbi in uporabis to kodo skoraj tako, kot ce bi bila tvoja (le izvorno kodo same knjznice, ce si jo spreminjal, moras dati na voljo strankam).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GPL/LGPL

Oddelek: Programska oprema
486676 (3850) čuhalev
»

Qt pod LGPL (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
548451 (6781) noraguta
»

Kršitve GPL (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10210147 (8340) noraguta
»

Linux- kateri so solidni ne-KDE programi za osnovna opavila ?

Oddelek: Programska oprema
411647 (1372) jype
»

Se je SCO polastil Linuxa?

Oddelek: Operacijski sistemi
181927 (1657) DMouse

Več podobnih tem