» »

Volcano 6Cu

Volcano 6Cu

MTB ::

Zmontiral sem Volcana 6Cu in sem prišel do ene malce čudne ugotovitve. Zadeva namreč zgoraj vleče zrak in ga piha na rebra, ne da bi ga odvajala. Hkrati pa vroč zrak iz reber šiba na ram. Sicer to niti ne bi bila tako čudna stvar, če se ne bi nad hladilnikom nahajal napajalnik, ki zrak tudi srka zrak in ga šiba ven. In kaj se je dogajalo. Oba ventilatorja sta dejansko srkala zrak iz iste točke.
Zato sem obrnil vent na procu, tako da piha na napajalnik, od tam pa ven. Zadeva deluje bolje, temperatura na procu in v ohišju je nižja.
Težava pa je, ker je zadeva bolj hrupna. Verjetno zaradi tega, ker sedaj vent šiba zrak skozi konstrukcijo ventilatorja (nosilce). Ali je možno kako električno spremeniti smer vrtenja? Poskusil sem zamenjati +Vcc in Gnd žičko, pa zadeva ne požene.
Ima kdo rešitev?
Hvala,

RS

Tomi ::

Kolikokrat je bila že ta tema, kako zamenjati smer vrtenja ventilatorja. Ok, da začenm lepo po vrsti. Ventilator deluje na principu magnetne indukcije, ki pa je učinkovita šele, če je tok enosmeren ( drugače bi bil ventilator vetrnica s 50 Hz pri miru ). Iz tega sledi, da rabi element, ki tok zgladi, da v tuljavo pride enosmeren. Postulat tega je, da bi bilo za menjavo smeri potrebno ventilator razdreti, zamenjati polaritete elementov, potem pa bi šlo. Menjava polov za napajanje pa nikakor ne gre.
metrodusa.blogspot.com

OChack ::

ker ima vent tud zgori lukne za sravfe g samo obrn pa bo in prsravfi in nehi komplicirat
Int€l inside, IDIOT Outside

Highlag ::

Sploh pa imajo vsi ventilatorčki elektronski komutator, to pomeni da ima vezje ki ob določenih trenutkih pošilja tok skozi tuljavice, ki potem poskrbijo za magnetno polje, ki vrti rotor. Elektronika ima tudi zaščito proti napačni polariteti, tako da smer vrtenja ne moreš spremeniti.

Pa tudi, če bi to lahko storil je sama vetrnica narejena za "pihanje" samo na eno stran. Če bi se vrtela v drugo bi izkoristek padel za 70%.

Zakaj bi pa sploh hotel spreminjati vrtenje ventilatorja?:\
Pišeš da si ga že prešraufal?

MTB ::

Ja, tako da vleče zrak skozi rebra proč in ne da piha na rebra. To pa zato, ker je v bližini (2-3 cm) napajalnik z režami, katerega ventilator srka zrak iz ohišja, se pravi tudi iz ventilatorja na hladilniku procesorja. Preden sem ventilator obrnil pa sta oba sesala zrak. Težava je samo ta, ker je sedaj vse veliko glasnejše.

RS

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stikalo, ki zamenja polariteto

Oddelek: Kaj kupiti
71671 (1233) RejZoR
»

a so ventilatorji dobro obrnjeni?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
242510 (2014) 5er-->
»

kam obrnem ventilatorje? ven ali noter

151743 (1201) Hrček
»

Ventilatorji v kišti full pomagajo, k padcu temp.! (strani: 1 2 )

513245 (2543) migič
»

Pravilna raba VENTILATORJEV....

393615 (2880) SkIDiver

Več podobnih tem