» »

Računalnik občasno resetira ob čudnih trenutkih (ni pregrevanje!)

Računalnik občasno resetira ob čudnih trenutkih (ni pregrevanje!)

Highlander ::

Imam 3.5 let staro masino lastne izdelave (komponente opisane spodaj), ki pa me ze nekaj casa - vec kot eno leto - malo jebe. Dolga leta nazaj je delalo vse kul, potem pa se je vcasih (zelo redko: 1x na ~par tednov) zgodilo, da je masina brez razloga resetirala. In to hardversko, ker sem sklopil restart od Win, ter popolnoma neodvisno od obremenitve in aplikacije. No, to sem se toleriral, ker se mi ni dalo iskati krivca, se je pa zadeva pocasi stopnjevala. Zdaj ze nekaj mesecev je masina skoraj vedno resetirala takoj po vzigu, med naalganjem windowsov (in to razlicno: kdaj takoj, kdaj ze ob loginu, itd.). Ce ni resetirala ob zagonu, je kmalu zatem. Potem pa je delala povprecno tudi vec dni in to pod raznimi obremenitvami: igre, video in avdio kompresija, tudi teste sem poganjal. Vse je delalo.

No, stanje se ocitno rapidno slabsa, ker sedaj dosti bolj pogosto resetira, poleg tega pa se zamrzuje, ob zagonu windowsov. Ce pride not, dela vse kul, razen WoW, ki mi je do pred kratkim delala cist kul, zdej pa zamrzne tkoj ob vstopu na server. Pregreva se ne, za software pa tudi dobro skrbim. Poleg tega ima brat skoraj identicno masino (z izjemo maticne plosce, ki je pri njemu AOpen z istim chipsetom KT333) in ni nobenih tezav. Obsataja pa se sosed s skoraj identicno masino (drugacna plata, MSI s KT333 in nekaj periferije) in pravi, da ima iste probleme kot jaz. Ja, to se zgodi, ko nekega avgusta cela slovenija in pol italije ne premore ene postene maticne plosce.

Sam sumim plosco (Gigabyte 7VRX rev 2.0 - o rev nisem cisto preprical, je pa vec kot 1.0). Najprej sem mel Gigabyte 7VRX 1.0 ( z VIA KT333 chipsetom), ki pa je mela tovarnisko napako v zvezi z napajenjem (cela serija, sem bral na netu), tako da sm moral odvit (underclockat) proc, da je sploh delalo. So mi jo zamenjal, za to, ki pa je se vedno zelo obcutljiva na znamko rama, pa tud s Pioneerjevim DVD-jem se ni hotela zbudit. Skratka tajvanska jajca, a sm le tako takrat dobil in se to v Italiji. :(

No, zanima me, ce je mel kdo kaksne podobne tezave oz. kaj sumite, ker ne bi kar tko stran metu kesa za nove kose.

Konfiguracija:

Athlon XP 1800+ (Palomino)
512 MB DDR Samsung 333 znizan na 266 v biosu (in znizane tudi latence, je bujs :)
Gigabyte 7VRX rev 1.2 ali 2.0 ne vem tocno vec
Enhance napajalec 300W z dodatnimi luknjami za boljse hlajenje
Maxtor 120 GB/8MB disk na 1. ide kanalu
DVD Toshiba in CD-RW Liteon 48/12/48 na 2. ide kanalu
Abit Siluro GF4 Ti4200 malo navita in s TT hladilnikom
SB Live Value!
VIA RhineIII mrezna

Windows XP SP2, Kerio Personal Firewall, itd.

Najlepsa hvala za pomoc!

MAC.H ::

En moj prijatelj je imel podobne težave s samodejnim resetiranjem, kot jih opisuješ ti, in je bila kriva matična plošča.
MAC.H

neoto ::

Jaz ob takih čudnih napakah ponavadi vedno pomislim na RAM. Si testiral z MemTestom?

delfinus ::

Mozno, da maticna, preglej kondenzatorje malo kako je z njimi, lahko je tudi napajac in elementi v njem.

hunter01 ::

Cimru se je isto dogajalo in je nesu na servis so zamenjali matično potem je pa delalo normalno.

LPJerry

Hvala vsem za informacije!

Danes sem se še enkrat in bolj temeljito lotil testov (memtest86, cputest, ze prejsnje dni sem veliko kompresiral video - CPU in ram sigurno nista kriva), menjal pa sem tudi nekaj hardwarea z bratom in sosedom. Zopet so se dogajale cudne reci: brat ima isto konfiguracijo kot jaz (z izjemo periferije ter plate AOpen), graficna in napajalec pa sta enaka in iz iste serije (hkrati kupljeno). V glavnem sem probal zamenjat napajalce: pri meni je blo stanje isto, pri njem se winsi sploh niso pognali (crash takoj za izbiro safe mode, itd.). Potem sem dal nazaj vsakemu svoje in pri njemu probal mojo graficno (seveda sem temeljito odstranil driverje in dal nove). Glej ga zlomka, winsi se zopet niso pognali normalno, pac pa neki crashali. S staro konfiguracijo je bratova kista spet delalo normalno.

Potem sem sel z mojim GF4 k sosedu, ki ima Abit NF7, Athlona 2600+ in GF3 Ti 200. Pri njemu je moja graficna delala normalno. Pa razumi te kompjuterje, ce jih mores. Nazadnje sem v mojo masino dal namesto GF2 MX (ki se je valjal v omari) in malo testiral 3Dmark 2003, wow itd. in zaenkrat zadeva dela. Je pa takoj na zacetku pri zagonu winsov spet restartalo.

Zakljucil sem torej, da je sigurno gnila plosca, za napajalec pa ne morem rec, ma ga bom verjetno tudi zamenjal. Ampak ce plosca dela z GF2 niti ni za odmet... :)

sloxl8 ::

Omenjal si čudne zvoke. Je morda disk?

Cudne zvoke? Nic ne vem, da bi jih omenjal, pa tudi slisal jih se nisem (razen crickov pri scrollanju itd. kar je itak normalno :(. Pomislil sem tudi na disk, se posebej, ker se tezave najpogosteje pojavijo pri zagonu winsov/aplikacij. Ampak disk drugace dobro dela, ni nibenih tezav z bad sectorji, zginjevanjem ali pokvarjanjem podatkov, itd.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD - eno bolj, khm..., zacetnisko vprasanje

Oddelek: Kaj kupiti
131431 (1243) Dr_M
»

Radeon 9800 128 Sapphire

Oddelek: Strojna oprema
421845 (1262) cajne
»