» »

"Krmiljenje" elektromotorčka

"Krmiljenje" elektromotorčka

HroSCeK ::

Za vse navdusence ki malo bolj obvladate elektrotehniko.. Prosil bi za malo pomoči :8)

V svoj avto bi si rad vgradil elektromotorček, ki bi premikal loputo. Vse sem ze temeljito premilsil in naredil "prototip" mehanizma in sedaj me caka nov izziv - vgradnja elektromotorčka, ki bi mehanizem tudi premikal! V teoriji se mora samo vrtet in nič drugega! Now here comes the tricky part.. Ce povem po domace: v avtu sta direktno napajanje preko akumulatorja in napajanje na kontakt s ključem. Rad bi zadevo naredu tako, da ko bom dal na kljucavnici kontakt se motorcek zacne vrtet v eno smer dokler mehanizem ne "pohodi" tipke in se motorček ustavi. To je nekak lazja stvar tega - tezja stvar je to, da ko bi kontakt vzel stran se zacne motorcek vrteti v nasprotno smer in se napaja iz akumulatorja (direktno napajanje) in se spet ustavi ko mehanizem "pohodi" drugo tipko.

Na zalost nemorem razlozit bolj enostavno in mocno upam da veste kaj bi rad dosegel (ko motorcek dobi napajanje iz kljucavnice se zacne vrteti v eno smer, ko pa taga napajanja ni vec, se zacne motorcek vrteti v nasprotno smer iz napajanja iz akumulatorja)..

Ker nisem ravno iz podrocja elektrotehnike me tudi zanima kaksen motorcek bi bil najbolj primeren za to (mocan ne rabi bit za vola ubit ker vrti le vijak! Nekje srednje mocen) pa nekako je treba se napetost stabilizirat ker vemo da je v avtu elektrika precej variabilna (10-18V)..

Upam da vam je na misel padla kaksna ideja in se huje upam da bi jo radi delili z mano.. :)) Seveda pa vasa pamet nebi bila zastonj - delujoco zadevo tudi nagradim (kako je stvar dogovora - sem pa student da nebo kdo kej prevec mislu da bo dobu :8) )

LP, HroSCeK

bosstjann ::

Stvar se pomoje da rešit že z enim(dvema) relejem. tko da nebo tolk zakompliciran

lepo se imej

HroSCeK ::

a se da to kej bl tocno povedat? jst nekak nimam pojma o relejih tko da bi nucau mal pomoci...:8)

Jok3r ::

Naredi si H bridge z 4-mosfet in dvema logicnima vratama. Pa lahko krmilis motor naprej/nazaj.
Malo pogooglaj. :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

menjava plusa in minusa

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
112216 (1513) TheBlueOne
»

Voziček na elektromotor

245626 (4369) Pyr0Beast
»

motorček ki oscilira ?

101796 (1621) Azrael
»

Kako zvezati dvo-polno stikalo?

155758 (5467) boset
»

Kje dobit elektromotorcek, ki se pocasi vrti...

375228 (4666) madboy

Več podobnih tem