» »

Izdelava loka

Izdelava loka

«
1
2

strictom ::

Že od nekdaj me zanima lokostrelstvo, vendar na koroškem ni takšnih klubov ki bi sprejemali mladoletne in pa sam lok je skorajda predrag za mene. Zato sem se odločil da si ga sam naredim. Ne nekaj fancy nancy ampak čist preprostega, podobnega temu. Seveda ne takega ampak v takšnem stilu. Da bi vsaj izstrelil puščico nekaj deset metrov daleč.

Predvsem me zanima iz kakšnega lesa se dela in katera vrv se uporabi?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin
  • spremenila: strictom ()

gzibret ::

Iz leskove veje. Sedaj bo pomlad in tiste veje bodo idealne za izdelavo loka. Moraš gledati, da je veja čim bolj ravna, dolžine od 1 do 1.5 m in debeline kake 3 cm. Na vsakem koncu narediš zarezo, na eni strani privežeš štrik, narediš zanko na drugi strani štrika na razdalji, ki je kake 20-30 cm krajša od veje, upogneš vejo in natakneš zanko.

Ostane ti le še izdelava puščic. Za to so odlične malo tanjše leskove veje (seveda ravne), ki jih zgladiš z nožem (da te ne zarežejo v roko, ko jo izstreliš). V eni konec zabij žebelj in ovij s kakim močnim selotejpom (da se ne raztrešči, ko pade na tla ali zadene tarčo) zalepi okoli. Žebelj je potrebe zaradi obrežitve, da puščica bolje leti. Če se še hočeš igrati, lahko zadaj pritrdiš stabilizatorje, kot pri pikadu.

Moram pa povedat, da loka že dolgo nisem naredil, sem jih pa imel ogromno, ko sem bil mulc. Taki loki so ful v redu, saj smo z njimi lahko ustrelili preko hiše, puščice pa so letele kar daleč. Fora je le v tem, da najdeš dovolj debelo in prožno vejo.

Vso srečo. Pa ne streljati mačk z njim.
Vse je za neki dobr!

Stampl ::

kuker he povedal.:D

iz kerga lesa so pa tapravi loki, k so polej pr spagi tanki pa tak obrjen?

gzibret ::

Pojma nimam.
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

'Tapravi' loki so dndanes iz raznh kompozitnih materialov... Les? Ja mogoce tudi iz lesa.

K0K0 ::

Včasih so uporabljali tiso sedaj pa pa mislim da so iz jesena.

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.

iso2000 ::

Načinov izdelave je več. Slišal sem celo za varijanto iz starih tekaških smuči. Sam sem se lotil izdelave iz približno 3-4 cm debele leskove palice dolge ca 1.5 m. To sem sušil kakšnih 14 dni do tri tedne. Nato sem z ubelčem tanjšal krake do približno polovice debeline palice. Pri ublanju moraš biti precej previden, ker lahko hitro pobereš preveč. Za tetivo sem uporabil kar sintetično vrv debeline kakšnih 3mm. Domet je bil kar soliden. Bi pa verjetno z uporabo kakšnega drugega lesa še izboljšal lastnosti. Za puščice je sicer res najprerposteje uporabit kar tanke leske, vendar dobiš precej boljše rezultate, če puščice rezljaš iz kakšnega kosa suhega lesa. Jaz sem uporabil smreko. Recimo ca. 1.5cm debelo desko sem razcepil, da sem dobil v prerezu približno kvadratno obliko. Potem sem jo z nožem lepo zgladil in poskušal doseči čimbolj okroglo obliko. Nato sem jih še obtežil z ovoji žice, da ne jadrajo in to je to. Sicer sem te zadeve delal že pred leti, vendar so mi osnove ostale :)

LP

TribesMan ::

iso2000: a si ti to delal po ISO standardu? ;)

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

schejk ::

zdj ce mislis streljat na tarco ti priporocam da si ga kupis. reskiraj 10k pa ga bos mel lahk celo zivljenje. kr doma narejen lok ne bo nikol dveh puscic izstrelil enako!! ful je tezk zadet kvaliteto lesa, debelino,... lok se bo zacel po vsakem strelu vedno bolj upogibat.

P.S. pa kje si slisu da ne sprejemajo v klube mladoletnih. na njih je prihodnost lokostrelstva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: schejk ()

M-man ::

Stare tekaške smuči so dobra varianta. Odrežeš nekje na polovici obe smuči, da dobiš le zgornji fleksibilni del, in iz lesa izdelaš sredinski ročaj ter potem to sestaviš skupaj. Lahko še kaj dodaš in to je to. Improvizacija v glavnem. Za puščice pa trsje: ob potoku nabereš približno enake, dodaš jim kovinske konice, zadaj krilca iz plastike ali perja (ker je trsje votlo rezanje lukenj ni problem), na koncu pa trup po možnosti še polakiraš.

Ene deset let nazaj so bili poizkusi prav zabavni. Še čudno da kdo ni dobil kaj v glavo.
Alea Iacta Est. (Julius Caesar)

mchaber ::

STRiCtom, pejt v Dravograd v trgovino Ravnjak.:D
.

|CyGNUS-x ::

Ne mi govorit, da na Koroškem ni lokostrelskega kluba. V Ravnah je al pa v Dravogradu zihr.
Ni in ne more biti nobenega drugega načina za preizkušanje
resnične moči kapitalistične države kot je vojna.

zerox ::

Glede klubov ... -> KLIK na hitro vidim njamanj 3 koroške :D . Tudi jaz ne vem kje si pobral to, da ne sprejemajo mladoletnih. V OŠ sem imel sošolca, ki je bil lokostrelec...je pa res to nekaj let nazaj ~9 :)

p.s.
Kategorije:
• mlajši decki in mlajše deklice, stari do 12 let,
• decki in deklice, stari do 14 let,
• kadeti in kadetinje, stari do 16 let,
• mladinci in mladinke, stari do 18 let,
• clani in clanice, stari do 50 let,
• veterani in veteranke, starejši od 50 let.

strictom ::

Gledal sem na internetu da moraš bit vsaj 18 star, če ne odpadeš. Samo za tist klub k sm gledo za druge pa ne vem.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

|CyGNUS-x ::

Ja pa poglej še za druge ane.
Ni in ne more biti nobenega drugega načina za preizkušanje
resnične moči kapitalistične države kot je vojna.

archer ::

Haha, vi pa mate fore. Jst sm v klubu od 11 leta in sem tudi član mladinske reprezentance v slogu sestavljeni lok. Nikjer pa ni omejitev glede starosti, ti lahko sam povem, da kamor boš prišel te bodo sprejeli.

Pa še neki, ne kupt loka kjerkoli v Sloveniji, še posebej ne pri Ravnjaku. Je predrago.

Oprema pa tudi ni tako draga v tujini.Preko Italije se najbolj splača, ker ni carine.
Zdej vidim da te bolj zanima slog goli lok ali pa dolgi lok. No, za brata smo kupili opremo pred kašnim mesecem pa je bil ročaj, kraki, kovček, tab, puščice, bergerjev gumb, in ležišče za puščico 60.000SIT. Pa to ni neka leva roba ali pa kakšna leva firma. Firma izhaja iz korejske firme W&W. Korejci pa izdelujejo najboljše gole loke in posledično olimpijske loke.
Če pa se hočeš ukvarjat s sestavljenim lokom, potem bo pa treba mal po USa pogledat.

lp

cryptozaver ::

O kera tema. Vedno sem rad delal loke in jih kot mulc naredil zelo veliko. Leska - odpade. Kvecjem za puscice ker z malo truda najdes res zelo ravne palice. V postev prideta tisa in jesen, vendar se jih tezko dobi, pri obdelavi pa ne smes falit in kje prevec zarezat v 'meso'. Lok se bo tam prej al slej zlomil.

Kot je ze nekdo omenil malo vise, bolje je reskirat nekaj malega denarja in si ga kupit in puscice prav tako. Ce drugega ne, bos vsaj kaj zadel :)

strictom ::

To je bistvo da js nočem kupit loka, ampak ga hočem sam izdelat.

Z lesko sem poskusil pa lepo izrezal pa vse vendar, se je zlomil:8)
Drugače bom pa šel pa dobo Jesen.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

gzibret ::

Z lesko počaki še kakšen mesec, da požene liste. Pol je veja bolj prožna.
Vse je za neki dobr!

BlackHole ::

Rad bi samo opsial, kako smo mi delali puščice. Problem je edino, ker ne vem kako se reče tej rastlini. Raste pa v močvirnatih predelih, ponavadi tudi v kakih obcestnih jarkih. Je zelene barve in je na koncu stebla cirka 20 cm odebeljen z rjavo poraščenim "cvetjem". Mi smo jim pravili "luleki".:D
Mislim, da spomladi začne tole rasti. Je pa idealna stvar za puščice. V bistvo je samo steblo, ki je ravno prave debeline za puščice. Ta stebla je treba najprej dobro posušit, potem pa jih je treba spredaj obtežit. Mi smo to delali tako, da smo uporabili tiste bombice (prazne), ki smo jih takrat uporabljali v šoli za penkala-tuš bombice. Najprej smo približno do polovice noter natlačili plastelin (ali kaj podobnega), potem pa skozi potisnili žebelj. Prazno polovico bombice pa nataknili na puščico, ki jo je morda dobro še poviti z selotejpom. Od tega je že dolgo in nisem siguren, če je bil postopek točno tak, je pa tu nekje. :\
LP Marko

Gangster ::

kk pa kej zgleda tisa?
bom mal zacel po gozdu iskat:8)
ce kej najdem odsekam>:D

jakaj ::

Oj!
Mene pa zanima če se da dobit kje kakšen dober načrt za izdelavo dolgega loka.Sm gledu na googlu pa je bolj švoh, večina navodil nima slikc zravn je sam text.Pa še jeba je ker so uporabljene v textu same strokovne besede k jih ni u slovarju.Sam sem se lotil izdelave loka tko sa sem najdu palco jo olupu in začeu iz sredine proti koncu tanjšat krake.Moj problem pa je da kraki (konci paliice) niso enakomerno stanjšani.Pol pa ko ukriviš lok, se na eni strani bolj ukrivi kot na drugi.A zna kdo razložit kako poteka cel postopek izdelave z merami vred????
PS: Kako nej enakomerno stanjšam krake?? (Jest sm to delu od oka) Kje nej kej začrtam pa zmerim pa to?
Hvala.:)
Metal Thrashing Mad !!!

bmen ::

TIsa - (taxus baccata)
Je nizko iglasto drevo, z zelo temno zelenimi iglicami. Uspeva v senci. Zaradi svoje redkosti je zavarovana rastlina. Lubje je rjavordeče. Je dvodomna, kar pomeni, da na nekaterih tisah rastejo le moški cvetovi, na drugih pa le ženski. Ti se po oploditvi razvijejo v lep rdeč plod, kjer se skriva seme. Tisa je iglavec, ki nima storžev. Celo drevo je strupeno razen rdečega ovoja pri plodu.

Tko da ne probavaj - zna biti kazen, če te dobijo večja kot bi stal kupljen lok.
... B ...

Tribal ::

Če kdo rabi imam en lok doma. Ker ga ne rabim sem ga pripravljen šenkati...

Kontakt na tel 041 792149

LP

Jester ::

drgač se uni rastlini za puščice reče rogoz:| lok se pa zlo dobr nrdi iz bukve in smreke-sredinski del je iz bukve da se ne krivi napenjalna dela pa iz smreke, ki mora biti popolnoma suha in narejena kot deščica! vse skupaj pa smo mi sklamfali kr z koviskimi mozniki (lol):D
HP notebook, AMD Turion 64 1,6 GHz, 512 MB RAM, ATI Radeon X300 128 MB

HyperKiller ::

Ena bolj hardcore:

Pred časom na osebnih, in sedaj pogosto na tovornjakih blažijo sunke "listnate vzmeti".
Če se ti da brusit ko mona, oziroma imate doma "metalworks" lahko en list takšne vzmeti zbrusiš na primerno velikost in debelino, išči pa čimbolj majhne vzmeti. Naprimer od kombija.

Za puščice lahko uporabiš "špice" od večjega dežnika/senčnika. Primerne so tudi za izdelavo harpune.
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

pingec ::

OMG pa tisa je kao ful strupena, še v šoli so nas učil da so se delale puščice za lok iz nje ker so bile strupene, da je bila poškodba veliko hujša... (če me spomin ne vara lahko v najslabšem primeru povzroči tud smrt)
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

strictom ::

Plodovi pa lubje je strupeno se mi zdi :D
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

cryptozaver ::

Ja, uporabljajte spice od marele. Te niso strupene.

Matek ::

STRiCtom, motiš se. Plodovi so dejansko užitni, strupena je koščica.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

strictom ::

Hehe. Pejmo jih jest. Tisti bi nejbali ko cele pojejo :D
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

pingec ::

Ja plod je užitn sam koščice ne smeš pregriznit oz. še boljše če jo izpljuneš, včasih se je tud pravlo da kdor zaspi pod tiso se ne zbudi več, tko da vrjetno je res nekaj na tem :)
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

STASI ::

Dejansko je pri tisi razen ploda vse strupeno. Sam biti strupen ne smete enačit biti smrten. V srednjem veku so iz tise delali najboljse loke zato so jo iztrebili in je po večini zaščitena vrsta, zato tudi če te mika da bi iz tise kej naredu, DA NE BI.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

pingec ::

Sej tise je dost po parkih tle na obali >:D
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

OrkAA ::

Miličnikov tud >:D

speedy1212 ::

js dam za vrvico kr hmeljsko vrvico in ko jo napnem kr dauc leti sam js mam lok vlek 1m mam vrvico dolgo 1,5 m sam ce ni našponana jo parkrat dam cez lok in nese okol 20m priporocam hmeljsko vrvico

Zgodovina sprememb…

strictom ::

Se da na netu najt kje kakšno trgovino za loke? Zdaj sm zgubo zanimanje za loke. Me sam firbec malo matra.

Highpowered air rifles FTW!
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

T0RN4D0 ::

Na bolhi jih imaš nekaj. Na ebayu najbrž še malo več.

Drugač pa eh, probi kej firepowered ne pa airpower pa boš kmalu obupal nad zračnim puškam =)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Pyr0Beast ::

Dobri loki so narejeni iz hrasta :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

JayKay ::

dober lok je na zunanji strani prevlečen z materialom, ki se razteza (kakšno živalsko tetivo) na notranji pa z materialom, ki ob krčenju ostane trden, npr. kakšen rog od bika:D

Pyr0Beast ::

Tak dober lok bo tudi smrdel po kravjem .. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Invictus ::

Kako se izdela lok, je bilo enkrat precej nazaj (v 90tih) dobro opisano v reviji Naša obramba.

Opis je bil precej dober, je pa del serije člankov o preživetju v divjini.

LP I.

VIP58 ::

Poglej na mins.si, tam imajo najugodnejšo ponudbo pri nas, tudi lastna prozvodnja.
Priporočam pa začetek z standardnim lokom, ker se boš naučil osnovne zakonitosti lokostrelstva.
Potem greš pa lahko v lastno izdelavo.
Too much of everything is just enough.

strictom ::

In kaj bi priporočali za tam do ene 250€? Za začetnika. Na mins.si sm kr enih par dobrih lokov videl.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Pyr0Beast ::

Kaj rabljenega. Povprašaj na lokostrelskem društvu, tam se vedno kaj prodaja. Če ne pa imajo vedno kakšnega na izposojo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

SkIDiver ::

Namesto navadne vrvi je najboljša zadeva "dlaka" konjskega repa.

koyotee ::

ganja rope >:D
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

WamPIRe- ::

No zdaj ste me pa podžgali, da grem ta vikend spet poiskat svoj lok, pa da ga sestavim pa da izstrelim par puščic ;)
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

jishiri ::

najboljsi srednjeveski loki so bili narejeni iz tise saj je zaradi crnjave in beljave idealni les za izdelavo lokov... kar se tice obdelave je da moras les cepiti in ne rezati, saj z rezanjem oz oblanjem prekines vlakna v lesu in s tem loku odvzames moc in rok uporabe.

po vzdolzni strani loka mora biti meja med crnjavo in beljavo, crnjavo je potrebno usmeriti v smer streljanja ker crnjava je zelo prozna in dobro prenasa natege, beljava ki pa je bolj trda pa proti sebi, ki pa dobro prenasa tlak...

za puscice bi jaz raje uporabil kaksne kupljene ravne palice konice se mi zdi da se da prav tako kupiti kot za zadnji del... kako uravnoteziti puscico pa se ne spomnim vec postopka kokr pa vem je blo pa neki z vrvico ki so jo pritrdil na puscico in uravnotezil...





tisa je zim zelen drevo s temnimo zelenimi iglicami v gozdu jo bos zelo tezko nasej ki je zelo redka v slovenskih gozdovih.

PS: nasel jo bos pa prav gotovo sredi ljubljane na Aškerčevi 1, sredi parkarisca SCL-ja:D

veliko uspehov...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nunčak in carina

Oddelek: Loža
91524 (986) matobeli
»

Nakup samostrela

Oddelek: Loža
2112432 (11168) Alcarin
»

Kje kupiti lok?

Oddelek: Loža
229192 (7784) borisk
»

Lokostrelstvo

Oddelek: Loža
66124 (5947) schejk
»

GOTHIC

Oddelek: Igre
111189 (1092) root987

Več podobnih tem