» »

Izdelava filtra proti motnjam

Izdelava filtra proti motnjam

Trancedeejay ::

HI
Rad bi si izdelal kaksen filter, ki bi poskrbel za zmanjsanje motenj v el. omrezju. Nanj mislim priklopit HI-FI. Sem gledal tudi ze filtre kot so v nekaterih napajalnikih, vendar tisti so za manjse obremenitve(ojacevalec zna potegnit kar nekaj toka) in so pomoje primerni za kaksen CD player in tuner - za ojacevalec pa 100% ne. Doloceni filtri so omejeni s tokom. Ima kdo kaksne izkusnje - recimo razlika na osciloskopu before in after?
Hvala zaenkrat

Matt
Music is the key

Highlag ::

Hm z osciloskopom si ne boš kaj dosti pomagal. Rabil bi sprektralni analizator. Ta bi ti pokazal amplitude frekvenc, ki se poleg nazivne (50Hz) pojavljajo v tvojem omrežju. Nižje kot so amplitude drugih frekvenc bolj čist sinusni signal 50Hz imaš. Rabil bi pa vezje za kakšen Band-pass filter, katerega osnovna frekvenca je 50Hz.
Never trust a computer you can't throw out a window

Spajky ::

Kupi za 5 jurjev prednapetosno zaščito s filtrom proti motnjam! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Trancedeejay ::

HI
Rabim nekaj kvalitetnega, a to si mislil nekej a la belkin al kej podobnega.Kolega je imel nekaj podobnega za 7 jurjev pa ni nic ucinka. Ponavadi material tolk pride.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Spajky ::

Jest mam aHoku za komp in ma notri za 220V~ na vsaki žili feritno 1 cm jedro tuljavo z 1mm bakreno lak žico cca.40 ovoji in 4 blok kondiče in je Ok ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

telepilot ::

Spajky

Samo iz radovednosti vprašam, kaj ti je brez tega filtra motilo, kako se je to pokazalo. Meni je na monitoru treslo sliko, pa so mi predlagali, da umaknem podaljšek s tisto kopico raznih transformatorjev za 20 cm. Pomagalo je.

Mr.B ::

Feroresonančni trafo....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Spajky ::

.. al pa motnje pri vključevanju tudi drugih naprav ala pralni stroj (pucketanja v rač.zvočnikih) ipd. ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Trancedeejay ::

Ima tisti filter, ki je namescen v racunalniskem napajalniku kaj ucinka? Ponavadi so to ze narejeni filtri s konektorjem v katerega vklopimo napajalni kabel. Kje dobiti kaksna feritna jedra da bi ga nastimal okoli napajalnega kabla, kot je to pri nekaterih kablih znanih proizvajalcev. Ce je kabel oklopljen ima feritno jedro sploh kaj ucinka. Pa se nekaj me zanima, kam priklopit oklop kabla - na ozemljitev? Kaj pa ce je ozemljitev slaba oz. po cem vemo da je slaba - ce ojacevalec brni?
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Spajky ::

@ Trancedeejay: ima, vendar je preračunan na frekvenco switcherja; drugič majo bolj kvalitetni napajalci ala Chiftec not "konjsko" tuljavo na železnem jedru ali pa dušilko na ferit obroču in dodatne kondenzatorje. Kar se tiče oklapljanja električnih kablov lahko, da pomaga (treba probat), dušilka na oklepu pa lahko pomaga pri preprečevanju vdora VF preko oklepa kablov, oklep kabla se ponavadi fixira na ohišje naprave. Možno je tudi navit samo napajalni kabel dvožilni na feritno paličasto jedro (npr.10 ovojev); možnosti je nešteto!
Lahko je pa za brum kriva tudi razlika potencialov med masami naprav (tkzv. brum zanka: mase naj bodo vse na samo eno napravo "ozemljeno" - npr. samo na Amp ali samo na komp itd. ni druzga kot izgubit dan ali dva in se "igrat", dokler se problem ne reši; včasih pomaga že samo obrnit/zamenjat za 180° napajalni kabel v vtičnici ...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Tihi-s ::

Če si boš samo maso porihtal bo delal BP. Je imel prijatel enak problem (pokanje ob vklopu halogenk...) Se je izkazalo, je bilo vse na isti kabel speljano pa še masa je bila v "zraku" => slab razdelilec. Drugače pa ne bo odveč če preveriš kako imaš speljane mase celega sistema(HI-FI).

Trancedeejay ::

Torej po bajti sta speljana samo 2 kabla, faza in nula in nula je vezana tudi na sponko za ozemljitev. Jaz sem mislil napeljat se eno zico za ozemljitev, nulo pa odklopit z ozemljitvene sponke, tako da sta locena zemlja in nula, mislim pa da je nula povezana tudi v zemljo - bi bilo lahko kaj narobe?

Takle je ta filter in rabi seveda ozemljitev. Torej zanima me samo ce bi bilo kaj narobe, ce odklopim nulo s sponke zascitnega vodnika,nanj priklopim zeleno rumeni kabel preseka 2,5, katerega zasravfam na kovinsko palco in jo zabijem v zemljo. Kako je s FIT stikali, je potreben?
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Azrael ::

Ozemljitev se naredi točno tako, kot si napisal. Samo za ozemljilo dvomim, da bo dovolj samo ena cev zabita v zemljo. Povprašaj kakšnega štromarja, ki se ukvarja z elektroinštalacijami (jaz s s tem ne ukvarjam, tako da poznam samo teorijo) kaj svetuje za ozemljilo, da bo v redu in po predpisih. Finta je v tem, da ozemljilo mora imeti dovolj nizko upornost, da zaščite (FID in podobno) delujejo pravilno in zanesljivo.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Tista shema, katero si dal v linku, je filter proti radijskim motnjam, z dodmo prenapetostno zaščito. Zadeva je prektično enaka Koppovim prenapetostnim žaščitam, razen v dveh pomembnih malenkostih:

1. na shemi manjka varovalka v faznem vodu. Dela brez tega, samo varistorji bodo odpovedali prej. Tudi če bo v filtru kaj crknilo je bolje, da je tam varovalka, drugače obstaja nevarnost požara in

2. kondenzator 8uF pa se bojim, da je vir potencialnih težav, če imaš na tako zaščito priklopljene naprave s transformatorji, ker se ti lahko v primeru smole zgodi, da bo napetost na porabnikih veselo zanihala, dovolj da kaj crkne. Mislim, da ta kondenzator ne bi smel biti večji kot 0.1uF. Drugi problem, tako velik kondenzatorja na tem mestu, je da povzroči izpad FID (ne FIT) stikala, če boš zamenjal fazo in nulo.

LP, AZrael
Nekoč je bil Slo-tech.

egomez ::

da povzroči izpad FID (ne FIT) stikala, če boš zamenjal fazo in nulo.


Kakšna pa je rezlika med FID in FIT?

Azrael ::

Pravilno se napiše FID stikalo, FIT je narobe...
Nekoč je bil Slo-tech.

egomez ::

Aha, sedaj vidim kaj si mislil:)

Sam sem imel v glavi, da je pravilno FID, FIT pa da se reče narečno, slengovsko oz. kakorkoli. Potem pa me je tvoj odgovor spravil malo v dvome.

Matek ::

nič narečno niti slengovsko ni, tako kot se ŽID izgovori ŽIT, se tudi FID izgovori FIT.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vgradnja fid stikala (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9129553 (2726) mirator
»

Spajanje N in PE žic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
183039 (2124) mirator
»

brum v zvočnikih kriv je štrom!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
418404 (5625) settler
»

Fid stikalo meče ven

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
103083 (2683) marsovcek
»

Locilni transformator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
84650 (4439) stromar

Več podobnih tem