Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
neooo ::
Imaš podobno situacijo kot jaz.
Od delujoče klime je še vedno le notranja enota na zidu in to je to. Ok, vsaj pripravljeno je vse.
Ker zgodba gre nekako tako.
Februarja sem predvidel vročinski val v juniju in sem nabavil klimo. Pridem domov, zložim škatle v garažo.
Se pripelje naša in to vidi. Vpraša kaj je to. Ji povem da klima.
Mi reče da sem treščen, mi ne rabimo nobene klime, bla bla. Torej je meni jermen padel dol in so tiste škatle vedrile v garaži.
Pride junij in vročina useka na polno. Par dni je šlo, proti koncu temperatura v pritličju naraste na 23, v mansardi na 25.
Naša izusti da se ne da več spati in se spomni na škatle v garaži. Dela se neumno in vpraša, zakaj nisem zmontiral klime.
Hmmmm, zato ker je nekdo rekel da mi tega ne rabimo?
Ok, torej bomo zmontirali klimo. Počakam da mine vročinski val, ker na podstrehi je bilo svinjsko vroče in se lotim.
In sedaj, ko je tik pred zdajci, 90 posto vsega narejenega, me je spet minilo.
Te dni je namreč v bajti okrog 21 stopinj, zgoraj 22 in bi klima kvečjemu grela namesto hladila.
In kakor kaže, bo do nadaljnega tako. Tako da zdaj čakam na napoved peklenske vročine, da se bom pod nujno lotil dokončanja te zgodbe. Najbrž to ne bo letos.
Malo je to .... ok lepa pravljica ampak ... are you stupid ?
stratosD ::
Jah - mi na morju mamo druge težave kot @feryz - spet začelo palit.Treba zalaufat klime posebej v obalnih mestih kjer se tudi ponoči zrak ne zgane in pride odrešujoča sapica šele proti jutru.
Zdej pa še vprašanje - ena od 2 Panasonic inverterskih 3.5 kw mi pušča - plin uhaja nekje.
Zdej je majstr reku da bo (ko bo blagovolil prit) spustu 40 barov not pa da vidi kje pušča - al na ceveh al v sami zunanji enoti.
Če pušča v zunanji enoti - je glede na starost klim 15 let cca cajt za novo.
Itak nameravam naročit nove - samo zdej poleti mi je ne bo noben zmontiral ko vsi sam pihajo da so full zasedeni...
Je to pravilna diagnostika?
Zdej pa še vprašanje - ena od 2 Panasonic inverterskih 3.5 kw mi pušča - plin uhaja nekje.
Zdej je majstr reku da bo (ko bo blagovolil prit) spustu 40 barov not pa da vidi kje pušča - al na ceveh al v sami zunanji enoti.
Itak nameravam naročit nove - samo zdej poleti mi je ne bo noben zmontiral ko vsi sam pihajo da so full zasedeni...
joez7 ::
Če ti je delalo 15let, nimaš kaj popravljat - dol pa novo gor. Za diagnostiko + dopolnjevanje boš vrgel 100-150€ proč. V skrajnem primeru, ti naj cuncne noter 200g plina ~50€, pa ti bo mogoče delalo naslednji 2-3leti.
Maš pa skoraj zagotovo R407 ali R410. Tanova bo pa mela R32.
Sem mel primer, ko model ni pritegnil matice na ventilu zunanje enote - po nekje dveh, treh letih, pa premalo plina.
Napeljave pa OK. Pomagalo dopolnjevanje - zaenkrat še dela.
JAz za naše predvidevam 5let. Če bo karkoli katera biksala - leti dol, pa nova gor (še prej pa zmerim tlak plina - tele tanove so kar na knap polnjene). Če pa zdrži dle, pa super.
Maš pa skoraj zagotovo R407 ali R410. Tanova bo pa mela R32.
Sem mel primer, ko model ni pritegnil matice na ventilu zunanje enote - po nekje dveh, treh letih, pa premalo plina.
Napeljave pa OK. Pomagalo dopolnjevanje - zaenkrat še dela.
JAz za naše predvidevam 5let. Če bo karkoli katera biksala - leti dol, pa nova gor (še prej pa zmerim tlak plina - tele tanove so kar na knap polnjene). Če pa zdrži dle, pa super.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
bbbbbb2024 ::
Jah - mi na morju mamo druge težave kot @feryz - spet začelo palit.Treba zalaufat klime posebej v obalnih mestih kjer se tudi ponoči zrak ne zgane in pride odrešujoča sapica šele proti jutru.
Jah, tako čez palec. Če sem iskren, če ni začela puščat, bo pa takrat začela puščat.
Obstaja orodje, ki deluje na podlagi zvočnega/kemičnega zaznavanja puščanja. Ne rabiš nič dajati na velik pritisk. Pač vidiš kje pušča.
Če je to eno samo mesto, bi mogoče zakrpal, da si kupiš čas do jeseni. Samo verjetno mojstri tega nočejo, ker če ne pušča, ti klime ne boš šel menjavat. Če je pa na spoju cevi, pa itak se samo ponovno klima priklopi.
Vizualno preglej klimo, če je korodirana in kje je korozija. Tam klima pušča tudi olje, ki je sestavni del plina in je sigurno umazana, ker se je na olje prijel prah. Menda lahko z žajfnico tudi preveriš sam leake.
energetik ::
Drgač si v šprici narediš mešanico detergenta za posodo pa vode, in greš najprej našpricat konuse, če tam ni mehurčkov pa pač špricaš naprej v zunanji in potem notranji enoti. Tlaka je notri še dosti, da se bodo pokazali mehurčki.
vires in numeris
MadMax ::
Če pušča na spojih cevi jo hitro najdeš, ja.
Če pa med rebri pa niti ne... Najdražji plinski detektor in najcenejša milnica gor ali dol, pol kile letno tam ne nujno najdeš. Takrat ti edino 40+ bar dušika pomaga, ko hkrati razširi špranjo.
Če pa med rebri pa niti ne... Najdražji plinski detektor in najcenejša milnica gor ali dol, pol kile letno tam ne nujno najdeš. Takrat ti edino 40+ bar dušika pomaga, ko hkrati razširi špranjo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
darkolord ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Dumping na trgu torej ne gre, oziroma gre 1 do 14 dni, potem pa folk že ugotovi, kako stvari stojijo. Cena v Nemčiji za montažo klime je, kot je.To je klasična nemška mentaliteta: "tako pač je".
V resnici je pa cena instalacije 6-7x višja, plača inštalaterjev pa NI 6-7x višja. Z zafirami se ne vozijo delavci.
Zaradi tega jih (v bistvu nas vse) recimo Kitajci prehitevajo. V Nemčiji je "tako pač je", Kitajci pa naredijo. Kitajski inštalater lahko montira eno klimo na dan. Lahko pa dve, pa bo dobil dvojno plačo. In imajo klime in dobre plače. Ameriški recept, kjer se "hard work" obrestuje. Tukaj tega ni. Je pa bolj relaksirano.
Hvala vsem za odgovore & ideje.
Plin je R410A na klimi napisan.
Ta klima je že pol svoje dobe problematična - včasih smo jo filali vsako leto, zadnjič pa 2024(zdržala 2 sezoni ker je "en drug plin" not dal ne vem kater) , zdej je pa plin spustil po 20 dneh. Majstr pravi da ni nič mastno videt pa da klima lepo tiho dela, ne ropota (zunanja enota) kot te cenene po par letih. Majstr montira in vzdržuje centralne, TČ in tu in tam kako klimo zmontira.
Najraje bi pičil kako Mideo - a je med 12000BTU in 12000BTU GREEN verzijo iste kakšna bistvena razlika?
https://www.trovaprezzi.it/prezzo_clima...
Vse ugodne štacune pa globoko na jugu škornja,- Napoli, Bari, Kalabrija huh...tu priporočate climaconvenienza bolj vidim.
je še kdo kje drugje nabavljal v ITA?
Ta klima je že pol svoje dobe problematična - včasih smo jo filali vsako leto, zadnjič pa 2024(zdržala 2 sezoni ker je "en drug plin" not dal ne vem kater) , zdej je pa plin spustil po 20 dneh. Majstr pravi da ni nič mastno videt pa da klima lepo tiho dela, ne ropota (zunanja enota) kot te cenene po par letih. Majstr montira in vzdržuje centralne, TČ in tu in tam kako klimo zmontira.
Najraje bi pičil kako Mideo - a je med 12000BTU in 12000BTU GREEN verzijo iste kakšna bistvena razlika?
Vse ugodne štacune pa globoko na jugu škornja,- Napoli, Bari, Kalabrija huh...tu priporočate climaconvenienza bolj vidim.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stratosD ()
Peter18 ::
Climaway pošilja po Italiji zastonj z BRT (BRT = DPD).
Lahko se zmeniš, da ti jo pošljejo na BRT centralo v Trstu in jo greš tja iskat:
https://services.brt.it/en/branch/tries...
Lahko se zmeniš, da ti jo pošljejo na BRT centralo v Trstu in jo greš tja iskat:
https://services.brt.it/en/branch/tries...
ZveeZ ::
Hvala vsem za odgovore & ideje.
Za te budget variante, bi se jaz kar zapeljal do Bricota ali Obija v TS ter vzel kar imajo na polici.
feryz ::
Zadeve iz linka dobiš tudi pri nas za enak denar.
Itak so vse nizkocenovne klime Midea, le nalepke so različne.
12 000 BTU je praktično najmanjša možna in pri nas stane okrog 300 evrov. Lahko malo več ali malo manj.
Itak so vse nizkocenovne klime Midea, le nalepke so različne.
12 000 BTU je praktično najmanjša možna in pri nas stane okrog 300 evrov. Lahko malo več ali malo manj.
bbbbbb2024 ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Dumping na trgu torej ne gre, oziroma gre 1 do 14 dni, potem pa folk že ugotovi, kako stvari stojijo. Cena v Nemčiji za montažo klime je, kot je.To je klasična nemška mentaliteta: "tako pač je".
V resnici je pa cena instalacije 6-7x višja, plača inštalaterjev pa NI 6-7x višja. Z zafirami se ne vozijo delavci.
Zaradi tega jih (v bistvu nas vse) recimo Kitajci prehitevajo. V Nemčiji je "tako pač je", Kitajci pa naredijo. Kitajski inštalater lahko montira eno klimo na dan. Lahko pa dve, pa bo dobil dvojno plačo. In imajo klime in dobre plače. Ameriški recept, kjer se "hard work" obrestuje. Tukaj tega ni. Je pa bolj relaksirano.
Če sem odkrit, briga me za ceno instalacije v Nemčiji. Če me kaj briga, je cena v Sloveniji, ter Beneluxu. To dvoje me briga, ker tam delamo.
Nemci so rigidni ljudje, vendar Kitajcev jaz ne bi tako hvalil. Upam, da se jih bomo znebili, tako ali drugače. Ker so merkantilisti in te nategnejo kjer je le možno.
Lahko bi ti 10 primerov povedal, pa se sedaj ne bova spuščala v detajle.
Kar sem želel povedati je, da ima trg neko ceno, lahko prideš, ter disruptiraš to ceno. Ni problema. Ti kar pejd montirat klime cenej v Nemčiji. Jaz nisem iz tega foha, nisem še ene klime zmontiral. Zase bi jo že, po novem.
Jaz sem dober v nekem drugem fohu, tega se držim in vem, kakšna je cena. Na forumu tega ne bom razpravljal o tej ceni.
Drugim pa ne bom pamet solil. Zaradi mene lahko imajo montažo klime milijon evrov.
v glavnem - pršu majstr z dušikom - zaprl zunanjo enoto (ker je plin kao še notri) ter spustil 40 barov v cevi in notranjo enoto - po cca 25min ni nikjer puščalo in je pritisk ostal na 40 barov. Majstr pravi da pušča potem verjetno nekje v zunanji enoti (uparjevalnik, rebra..?da je to težko cinit) in da je pol klima fuč.
Nafilal mi je še enkrat R410 plin zastonj - in mi ponudil Mitsubishija za 1K z montažo - ker dela samo z Mickami.
Morebiti pa zguram naslednji napovedani vročinski val še s plinom - pol pa na novo...
Nafilal mi je še enkrat R410 plin zastonj - in mi ponudil Mitsubishija za 1K z montažo - ker dela samo z Mickami.
Morebiti pa zguram naslednji napovedani vročinski val še s plinom - pol pa na novo...
Arey ::
Jz bi pomoje tut pregural to poletje, ce bo delala tok casa, pol pa menjas. Verjetno se da popravit marsikaj, je pa bolj odvisno od tega ce bos nasu koga k se mu to da delat. In na konc dneva je vecja verjetnost da bos mel mir dlje casa ce zamenjas vse skp.
Verjeti ali ne, klima laufa. Domov je po dolgem času prišel mulc in ker mu je bilo dolgčas, sva se odločila, da spraviva to k življenju.
Tako sva povečala odprtino zgoraj (itak jo rabim zaradi ventiliranja podstrehe), stlačila zunanjo ven in vse skupaj povezala.
In zdaj dela. V bajti je 21 stopinj, zato se hodiva ven gret.
Čeprav tudi zunaj ni kake vročine, ampak malo vseeno pogreje kosti.
Tako sva povečala odprtino zgoraj (itak jo rabim zaradi ventiliranja podstrehe), stlačila zunanjo ven in vse skupaj povezala.
In zdaj dela. V bajti je 21 stopinj, zato se hodiva ven gret.
Čeprav tudi zunaj ni kake vročine, ampak malo vseeno pogreje kosti.

IL_DIAVOLO ::
A tak zgleda montaza v lastni reziji?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Yep.
Pa še noben sosed ne vidi, da jo imamo. Sem jo skril.
Drugače bi jo morala cela ulica kupiti.
Pa še noben sosed ne vidi, da jo imamo. Sem jo skril.
Drugače bi jo morala cela ulica kupiti.