Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
Vanich ::
Ni mi pa jasno, kako folk v bajte od 500.000 ali več vgrajuje klime od 300.-€.Ker tudi klima za 300€ na min ventilatorju dela praktično neslišno in hladi praktično enako dobro kot tista za 1000€. COP pa tudi nima veze, ali boš čez poletje plačal 80 ali 90€ za štrom, nima prav nobene veze.
A pa vas ni nič sram pred gosti?
starfotr ::
Ma to je slovenska folklora.
BMW 5 in na njem nexen gume. Kot da nima za conti ali kaj drugega. Pa v lidl hodi v šoping.
BMW 5 in na njem nexen gume. Kot da nima za conti ali kaj drugega. Pa v lidl hodi v šoping.
feryz ::
Kaj pa blebetate!?
Bajta za 500.000 evrov je najnižji cenovni rang. Tako cenene klime niti kupiti ne moreš.
Ok, lahko, reče se ji namizni ventilator.
Bajta za 500.000 evrov je najnižji cenovni rang. Tako cenene klime niti kupiti ne moreš.
Ok, lahko, reče se ji namizni ventilator.
ZveeZ ::
Ni mi pa jasno, kako folk v bajte od 500.000 ali več vgrajuje klime od 300.-€.Ker tudi klima za 300€ na min ventilatorju dela praktično neslišno in hladi praktično enako dobro kot tista za 1000€. COP pa tudi nima veze, ali boš čez poletje plačal 80 ali 90€ za štrom, nima prav nobene veze.
Ce imas klimo prizgano tudi ponoci, v spalnici, je razlika med klimami kar ocitna. Ne, tista za 300€ ni neslisna (ponoci).
billy ::
To pa moraš potem res živeti v zelo slabo izoliranem bivališču, da bi ponoči potreboval klimo - ali pa je ne uporabljaš pravilno.
tony1 ::
T743 ::
Hja Nexen ni samo slovenska folklora izgleda kar "default" stanje...
https://www.autoscout24.com/offers/bmw-...
Glede klim pa, ja vidim, da sem se uspešno nategnil z Airwell za jurja z montažo, ampak je že kar je, važno, da hladi, ko kreplje pa sedaj vem kaj iskati za zamenjavo.
Oziroma ubodem še eno za na hodnik...
https://www.autoscout24.com/offers/bmw-...
Glede klim pa, ja vidim, da sem se uspešno nategnil z Airwell za jurja z montažo, ampak je že kar je, važno, da hladi, ko kreplje pa sedaj vem kaj iskati za zamenjavo.
energetik ::
O čem ti to? Kaj imajo gosti veze s klimo?Ni mi pa jasno, kako folk v bajte od 500.000 ali več vgrajuje klime od 300.-€.Ker tudi klima za 300€ na min ventilatorju dela praktično neslišno in hladi praktično enako dobro kot tista za 1000€. COP pa tudi nima veze, ali boš čez poletje plačal 80 ali 90€ za štrom, nima prav nobene veze.
A pa vas ni nič sram pred gosti?
Ma to je slovenska folklora.Nexen gume so drgač čisto korektne. Ti se pa pusti še naprej nategovati "firmam" za x2 vsoto za podoben performance. Ti časi so minili.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

IL_DIAVOLO ::
Eni se vedno mislijo da je klima znanstvena fantastika.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
DamijanD ::
Ganon ::
To pa moraš potem res živeti v zelo slabo izoliranem bivališču, da bi ponoči potreboval klimo - ali pa je ne uporabljaš pravilno.
Ko ti ponoci termometer na oknu kaze 26°c z vlago okoli 70%, bos tezko prezracil in zato bos imel prizgano klimo tudi ponoci.
Ventilator se vrti 24/7. Tudi ko doseze zeljeno temp.
enavlaka ::
Klimo maš vklopljeno
Klima uravnava vlažnost in temperaturo zraka
Pa, če je to cel dan ali eno uro na dan.
Kaj nekaterim tu ni jasno ? Če ni potrebe po razvlaževanju in hlajenju se bo sama izklopila.
Kot da je to 60 let stara štadlerca, ki jo moraš ujčkat ko otroka da ne zakuha ...
Klima uravnava vlažnost in temperaturo zraka
Pa, če je to cel dan ali eno uro na dan.
Kaj nekaterim tu ni jasno ? Če ni potrebe po razvlaževanju in hlajenju se bo sama izklopila.
Kot da je to 60 let stara štadlerca, ki jo moraš ujčkat ko otroka da ne zakuha ...
Vseeno je pa treba odpret vsa okna in vrata, da se prezrači. En in isti zrak imet v stanovanju je kar slabo.
Ok, razen če je rekuperacija na objektu.
Ok, razen če je rekuperacija na objektu.
easyrider3 ::
In kako super boš zračil,če je zunaj velika vlažnost in temperatura preko 20 stopinj pa še,ko so komarniki(mreža) na oknah je veliko slabši pretok zraka preko njih. Zdaj,da imaš še blizu oknov kakšne predmete kateri so zelo segreti ali recimo balkon kateri se je čez dan segrel k hudič in potem kaj boš zvečer hladil ,ko ti od njega butne vsa vročina noter. Zračenje zjutraj pa je spet tako v tistih vročih dolgih dneh se je moralo zračiti ponoči ob 3.uri zjutrj in največ do 7. ure in zdaj,če človek takrat še spi kaj boš potem,se nalašč zbujal,da boš zračil((jaz sigurnoo ne,jaz spim ponoči))

Med vročinskim valom se ne zraci, bos zracil kasneje ko ga bo konec...kot je recimo zdaj.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
easyrider3 ::
Danes je bilo kar udobno zjutraj v krajih okrog mene 12 stopinj pri meni 14 stopinj in tako bi lahko bilo vse poletje pa bi bilo super.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: easyrider3 ()
Taka poletja so bila včasih. Vročinski val je bil samo vsake kvatre, 3 dni in konec.
Kakor je sedaj naj kar traja, ker je ravno prav.
Kakor je sedaj naj kar traja, ker je ravno prav.
easyrider3 je izjavil:
In kako super boš zračil,če je zunaj velika vlažnost in temperatura preko 20 stopinj pa še,ko so komarniki(mreža) na oknah je veliko slabši pretok zraka preko njih. Zdaj,da imaš še blizu oknov kakšne predmete kateri so zelo segreti ali recimo balkon kateri se je čez dan segrel k hudič in potem kaj boš zvečer hladil ,ko ti od njega butne vsa vročina noter. Zračenje zjutraj pa je spet tako v tistih vročih dolgih dneh se je moralo zračiti ponoči ob 3.uri zjutrj in največ do 7. ure in zdaj,če človek takrat še spi kaj boš potem,se nalašč zbujal,da boš zračil((jaz sigurnoo ne,jaz spim ponoči))
Zracis tako kot pozimi, po max 30min.
Segret zrak bo pa klima hitro nazaj ohladila.
Pa niti ni potrebe, razen, če si v premajhnem stanovanju. Zluftaš takrat, ko se kuha in pa, če želiš, od večera naprej, ko je hladneje.
S stalnim prezračevanjem niti ni potrebe po odprtih oknih (je pa prijetno v tem času)
S stalnim prezračevanjem niti ni potrebe po odprtih oknih (je pa prijetno v tem času)
Pa niti ni potrebe, razen, če si v premajhnem stanovanju. Zluftaš takrat, ko se kuha in pa, če želiš, od večera naprej, ko je hladneje.
Odvisno od mikro lokacije:)
Danes ob 06 je termometer na okenski polici kazal 26.5°c. Ob 10ih pa ze 30°c.

Se zdaj ni vec kot 23°C, ob 6:00 pa verjetno ni bilo vec kot 17°C.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
PluribusUnum ::
Bo treba kar po občini, saj največ butajo ceste. Zidovi so ponavadi 90 in niso tak problem, tudi tisti na jug
Furbo ::
In kaj predlagaš občini, kot alternativo? Makadam?
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
PluribusUnum ::
Metanova oblika Jevonsovega paradoksa se dotika preostalih treh sten. Elon pripravlja ohranitev le tega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PluribusUnum ()
In kaj predlagaš občini, kot alternativo? Makadam?
Ceste v senci dreves. In tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu, če bo kak komentar na dolgo čakanje da drevje zraste.
Twixz ::
Evo klima Vivax ACP-12CH35AEMIs je "vscala" 30 litrov kondenza prve dva dni da se je nastavila.
Menda veliko, ampak nič čudnega za mansardo kjer je bilo prej 30 stopinj povprečne temperature.
Lepo dela in je tiha. Zaenkrat top šit. Ni mi žal :D
Menda veliko, ampak nič čudnega za mansardo kjer je bilo prej 30 stopinj povprečne temperature.
Lepo dela in je tiha. Zaenkrat top šit. Ni mi žal :D
aborko ::
Me zanima po kakšnem ključu zbirajo modele, ki sodelujejo ma testu. Recimo Gree ima kar nekaj modelov, ki so cenejši in imajo konkretno boljsi scop in seer, pa tudi konkretno tezje zunanje in notranje enote pri 9000 in 12000 btu.
bbbbbb2024 ::
Ni mi pa jasno, kako folk v bajte od 500.000 ali več vgrajuje klime od 300.-EUR.Ker tudi klima za 300EUR na min ventilatorju dela praktično neslišno in hladi praktično enako dobro kot tista za 1000EUR. COP pa tudi nima veze, ali boš čez poletje plačal 80 ali 90EUR za štrom, nima prav nobene veze.
Zdaj vam pa jaz povem, kaj je narobe s klimo za 300EUR.
Pa to je iz izkušenj, ne na pamet.
Kupil poceni Gorenje klimo, takrat najcenejšo. Za 8 mesecev crkne loputa, najprej se klima ni več hotela odpirati do konca, nato samo še malo, nato nič, ker je zmrznmila in je samo še voda tekla iz nje.
Pride serviser, na roko poskuša odpreti loputo, čeprav v navodilih pisalo - ne diraj z roko. Ne gre, s šraufcigrom odpajsa loputo, da je bila ves čas odprta.
Ter se odpravi. Ja, kaj ne boste menjali lopute? Nope, ni delov. Ne morem pomagati. Pa ne more biti tako! Pa saj hladi.
Ok, fak. Pač bomo imeli odpajsano klimo.
Naslednje leto, ko je najbolj vroče, teče voda iz klime. S curkom. Znotraj.
Pride serviser, jah, cev za odvajanje vode je fabrički stisnjena, zdaj pač se je zvila, jebiga. A lahko zamenjate? Nope. Ni delov.
Pa ne more zdaj teči to po steni.
Pa dajte cuno spodaj, ni dosti malo teče.
Pa ne bomo cune dajali, nekaj naredite.
Nova klima? Ma odjebi, ne bomo menjavali klime po enem letu. Pokliči šefa.
Pride šefe, z orodjem, ki se mu reče šraufciger in odpajsa cev, toliko da zopet je prehod za odvajanje vode.
Evo, klima odpajsana drugič. Vsa stena usrana, ampak bo že.
Tretje leto - crkne.
Kaj zdaj? Solenoid je crknil.Imate drugega? Nope ni delov.
Pa fak, kaj je to za ene firme Gorenje? Pokličem Gorenje servis.
Preberite mi nalepko, mi pravi ljubek glas.
Preberem nalepko.
Ja, to pa nimamo v bazi. Ja kako ne? Še kakšno vprašanje? Ne? Adijo.
Evo, solenoid odšraufam, poslikam, iščem, ugotovim da je to klon firme Airwell, narejen v Izraelu. Naročim solenoid. 200 flika. Wat? 200 EUR za ventil? Ja, a hočeš ali nočeš?
Ok, vgradim solenoid nazaj, v Izraelu kupljen. Dela.
Crkne zopet. Za mesec dni.
Ne hladi. Plin je, notranja enota dela. Elektroniko bo treba menjati. Izrael čop šop, hir vi go again.
Ne, čaki. Vržemo ven to poceni sranje.
Vzamemo renomirano firmo. 4k EUR, Samsung, četverček, 12kW. Dela ko mina. To hočemo.
Na firmi Toshiba. 5x12kW četverčki. Zgrajeno ko tank. Ko Ukrajincem zmanjka tankov, jim jaz Toshibo posodim. Pod pogojem, da mi jo vrnejo, ko natolčejo ruse.
To mi hočemo. Da so deli še po 10 letih. Da nam jih ni potrebno pajsati. Da proper dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2024 ()

V navodilih verjetno tudi piše, da naj montira usposobljena oseba, ne pa vsak ki nima dveh levih rok.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
MadMax ::
Ah, "usposobljena"...
Še prejšnji mesec ni znal žarnice na avtu zamenjat, danes "usposobljen".
Celo tako je usposobljen, da zažene brez vakumiranja. Ker je bolj usposobljen kot pa zahtevajo navodila!
Vse, za kar je večina monterjev usposobljena je, kako jo montirat in zagnat v čimkrajšem času.
Celo tako je usposobljen, da zažene brez vakumiranja. Ker je bolj usposobljen kot pa zahtevajo navodila!
Vse, za kar je večina monterjev usposobljena je, kako jo montirat in zagnat v čimkrajšem času.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Vzamemo renomirano firmo. 4k EUR, Samsung, četverček, 12kW. Dela ko mina.
Samsung je sicer renomirana firma, ampak pri klimah pa ravno ne. Sicer to z dobavljivostjo rezervnih delov je argument, ampak a kakšni deli klim res toliko crkujejo? Ker sam do sedaj s cca 8 klimami nisem imel takšnih izkušenj, pa kupujem nižji srednji rang. Če je klima 199€, vzamem 2 enaki pa imam rezervne dele. Če mi karkoli crkne si to zapomnim in mogoče neupravičeno tiste firme ne kupim več. Nikoli!

Ah, "usposobljena"...
Poanta je, da je bilo najbrz kaj zmontirano napačno.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
husky1 ::
Da vprašam tle eksprete, če bo klima Beko behpge 125 ok? Predvsem delovanje, zanesljivost in take fore. Sicer ma model beepge 125 boljši seer ( 8 vs 6), ampak je 100€ dražja zaradi seta za montažo, ki ga ne rabim (že imam). Ali je to dober nakup? Sicer pa potem gledam še daikin atxc35, ki je po specifikacija dosti podobna, ampak dražja. Vaše mnenje?
Kupil sem prenosno klimo za 250EUR takratnih. Iz špara, zraven kruha. Dela.
Vsi knofi za nastavljat temperaturo in hitrost pa so razpadli.
Sam sem zmontiral klimo za 350EUR. Dela še danes. Stara bo 15 let.
Naslednja je bila za 600EUR. Dela še danes.
Dodal sem še dve za 700EUR. Še vedno delajo.
Nobena mi ni crknila. Tista za 350EUR je ratala glasnejša.
Zdaj probam najti razlog, da nekam zmontiram še eno, ker mi je dolgčas.
To, da je gorenje klima crknila (sicer niso nevemkako dobre), zamrzovala in vse vmes je razlog slabe montaže.
Vsi knofi za nastavljat temperaturo in hitrost pa so razpadli.
Sam sem zmontiral klimo za 350EUR. Dela še danes. Stara bo 15 let.
Naslednja je bila za 600EUR. Dela še danes.
Dodal sem še dve za 700EUR. Še vedno delajo.
Nobena mi ni crknila. Tista za 350EUR je ratala glasnejša.
Zdaj probam najti razlog, da nekam zmontiram še eno, ker mi je dolgčas.
To, da je gorenje klima crknila (sicer niso nevemkako dobre), zamrzovala in vse vmes je razlog slabe montaže.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enavlaka ()
Utk ::
Da vprašam tle eksprete, če bo klima Beko behpge 125 ok? Predvsem delovanje, zanesljivost in take fore. Sicer ma model beepge 125 boljši seer ( 8 vs 6), ampak je 100€ dražja zaradi seta za montažo, ki ga ne rabim (že imam). Ali je to dober nakup? Sicer pa potem gledam še daikin atxc35, ki je po specifikacija dosti podobna, ampak dražja. Vaše mnenje?
Cca 5 let nazaj je imel Obi v akciji beko klimo 3,5 kw za 200 evrov. Škoda da jih nisem nabavil vsaj 5. V glavnem, dela. Hladi in greje. Kolk elektrike porabi pri hlajenju je tako vseeno. Za malo dogret prehodno pa tudi.
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ah, "usposobljena"...
Poanta je, da je bilo najbrz kaj zmontirano napačno.
Morda. Zdaj, ko je nimamo več, težko povem. Začeli smo z napako, da so se lopute na notranji enoti nehale zapirati. To ni vezano na montažo, klima bi morala imeti še garancijo, pa smo dobili prst v ... Tistega monterja in Gorenja nočem več videti.
No, to je bila naslednja klima:
https://issuu.com/gorenje/docs/katalog_...
KGS INV 4 QUATTRO (11kW moči)
Kupili smo jo leta 2009 in je crknila leta 2009. In 2010. In 2011. Potem smo bili par let brez klime. Potem pa smo vse skupaj zamenjali.
Povedali so mi, da gre za klon klime Airwell, da je to delala neka fabrika v Izraelu, da deli Airwell eni pašejo, večina ne, elektronika sploh ne. Nehali so jo prodajati 2010 in tudi delov več ni bilo v 2009. Kakšna beda poceni klime. In zdaj težko govorim, če ni bila pravilno montirana, a menjali so se 3-4 mojstri. In so vakumirali sigurno eno 2x. In vsakič so mi dali račun.
In morda smo jo rabili ne vem, vsega skupaj 100 dni kumulativno, ker je bila tako finnicky, da smo samo trepetali, ko se pojavi neka usrana koda na elektroniki.
Vsaj kar se mene tiče, kupim nekaj, za kar imam vsaj 5 let kasneje dele. Se pa strinjam, da vsak konj danes montira klime. Eni bolj, večina manj uspešno.
Zgodovina sprememb…
Ti multisplit so dosti manj pogosti, če vzameš pa še neko malo levo firmo je pa verjetno res problem pri rezervnih delih. Recimo teh cheap klim za 200€-400€ se proda res ogromno, verjetno ranga 100x več kot teh multisplit.
Zakaj bi iskal rezervne dele za klimo, ki je 300€ ?
Po enem letu je vredna 200€, po dveh letih 100€ ?
Kupiš novo in teraš, dokler ne crkne.
Če jo imaš za prostor, kjer preživiš večino dneva, potem že nabaviš nekaj boljšega. Za kuhinjo, hodnik, prostor za hobi-fitnes pa je dovolj dobra tudi najcenejša.
Po enem letu je vredna 200€, po dveh letih 100€ ?
Kupiš novo in teraš, dokler ne crkne.
Če jo imaš za prostor, kjer preživiš večino dneva, potem že nabaviš nekaj boljšega. Za kuhinjo, hodnik, prostor za hobi-fitnes pa je dovolj dobra tudi najcenejša.
Groot ::
Ok od vseh različnih mnenj sem počasi že rahlo izgubljen glede tega kaj je dober p/p in kaj ne. Iščem multisplit (2 notranji enoti) klimo za skupno hlajenje dobrih 60 kvadratov. Kakšno dobro priporočilo?
Od enega monterja priporočilo je bil logično Mitsubishi. Saj če je to to, potem bom pač izplačal to. Ampak malo imam dvome da je to morda overkill za moje potrebe - dobrih 60 kvadratov in samo hlajenje, gretja ne bo.
Od enega monterja priporočilo je bil logično Mitsubishi. Saj če je to to, potem bom pač izplačal to. Ampak malo imam dvome da je to morda overkill za moje potrebe - dobrih 60 kvadratov in samo hlajenje, gretja ne bo.
Ti multisplit so dosti manj pogosti, če vzameš pa še neko malo levo firmo je pa verjetno res problem pri rezervnih delih. Recimo teh cheap klim za 200€-400€ se proda res ogromno, verjetno ranga 100x več kot teh multisplit.
Vsaj ta Gorenjeva sicer ne vem, če bo to držalo. Četverček je bil narejen tako, da so bile štiri elektronike, štirje dovodi in odvodi. Vse početverjeno. Mojster mi je celo razlagal, da elektronika za en split je ista, kot ena od štirih za multisplit.
Tako da teoretično je bilo vse početverjeno. Samsungova nima tako, ena sama elektronika. Toshiba ima tudi početverjeno.
Kakorkoli že, če je one-off uvoz klim, potem se kasneje nihče ne zajebava z deli.
Sicer je res, da če poceni klima ne dela, da jo kar zamenjaš. Samo, dajte vi meni pokažite en Gree split za 300€, če lahko. Vse, kar sem jaz videl je 586€ za 3,1kW. To pa vsaj jaz sigurno ne kupujem dveh, da bi montiral eno.
Ok od vseh različnih mnenj sem počasi že rahlo izgubljen glede tega kaj je dober p/p in kaj ne. Iščem multisplit (2 notranji enoti) klimo za skupno hlajenje dobrih 60 kvadratov. Kakšno dobro priporočilo?
60 kvadratov bi zmogla ena sama notranja enota, ampak če je vmes prehod, če so prostori ločeni, pa le vzemi multisplit. Vzemi tisto, za kar imaš mojstra blizu.
Zgodovina sprememb…
Karen ::
Dualsplit se da za enih 650 (noaname Electroline) dobit brez montaže (samo glej čez zahodno mejo, Unieuro). Samsunga med jurja in jurja dvesto, čisto solidno Micko pa jurja pa pol (isti vir). Tripple split Electroline je jurja, Micke so pa drage k svinja (jaz sem izven sezone lani pozimi za 2 jurja tripple split Micko 12.000+ 2x 9000btu dobil za 2.100). Sem hotel najprej to za jurja pa me je monter prepričal naj dam več - delajo bp.