» »

Katera klima

Katera klima

««
155 / 157
»»

enavlaka ::

Osnovne micke niso nič posebnega. Za to ceno dobiš boljše midea in gree klone. Samsung pa tako ali tako nima več svojih klim, je samo še rebrand.

krho ::

Jaz Gedam Airly od Gree, Ker ima isto kt Micka za skor 500€ več. In klima gre na hodnik pa se lahko monter postavi na glavo. V druge prostore ne more jit, ker so pač poševne stene. In več kot eno zunanjo enoto ni kam spravit. P stem bom lahko pohladil vse prostore ik, kopalnico, k je direkt spodaj ne.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

energetik ::

bbbbbb2024 je izjavil:

energetik je izjavil:

Vanich je izjavil:

Ni mi pa jasno, kako folk v bajte od 500.000 ali več vgrajuje klime od 300.-EUR.
Ker tudi klima za 300EUR na min ventilatorju dela praktično neslišno in hladi praktično enako dobro kot tista za 1000EUR. COP pa tudi nima veze, ali boš čez poletje plačal 80 ali 90EUR za štrom, nima prav nobene veze.

Zdaj vam pa jaz povem, kaj je narobe s klimo za 300EUR.
Pa to je iz izkušenj, ne na pamet.
Kupil poceni Gorenje klimo, takrat najcenejšo. Za 8 mesecev crkne loputa, najprej se klima ni več hotela odpirati do konca, nato samo še malo, nato nič, ker je zmrznmila in je samo še voda tekla iz nje.

Si imel pač smolo z odpovedmi, seveda pa ni sprejemljivo, da ni bilo rezervnih delov, ki bi po zakonu morali biti. Tu bi lahko šel dlje in zahteval menjavo za novo ali ekvivalentno.

Sicer pa jaz sem vzel Gree, ki je največji proizvajalec klim na svetu, in zaenkrat brez problemov v 3. leto. Laufa pa celo poletje za hlajenje, grejemo ne.
Ampak ja, če ta crkne, grem po 2 komada najcenejše split klime v Bavbavu, jo zmontiram sam, drugo pa spravim za rezervo.
vires in numeris

feryz ::

Včeraj sem štrom napeljeval na podstrehi. Rabim ga za klimo, plus naša pizdi že deset let da je brez luči. Pa še kakšen vtikač je fajn da je.
Torej sem zastavil na polno, hvala k... da je vsaj štrom zgoraj. Ker je razsmernik tam, sem lahko spizdil eno fazo in ostalo.
Sem mislil da bo čas posla, nazadnje pa sem se šest ur jebal z napeljavo. Ni lahka štromarska, misliš da bo pol urce, ampak ...
V končni fazi sem porabil cel kolač pvc cevi, plus vse kar zraven paše.

V soboto sem obesil notranjo enoto in pripravil konzole na podstrehi za zunanjo.
Zamudno kot hudič, če hočeš klimo dati na steno, ki ni zunanja. Ogromno enih kolobocij.
Dobro da je vsaj odtok in pvc cev za štrom in plinske cevi že v zidu, še od gradnje.
Vsaj tega sem rešen.

Danes sem si naročil še orodje za montažo klime. Itak imam 3 za obesiti, pa se že splača to kupiti.
Potem bo pa orodje v kleti stalo. Tam je že toliko orodja, ki je zgolj enkrat rabilo, da še ena škatla nič ne moti.

Kar se klim tiče, na šihtu smo imeli dve, najcenejši krš, neki Vivax, delali ste deset let brez problema.
Menjali smo jih zgolj zato, ker niso imele možnosti upravljanja na daljavo. Takrat niso še predvideli tega, zato tudi vmesnika za wifi modul ni bilo.

Smartydug ::

Starši živijo v neki 150-200let stari hiši. To je še ona z debelimi stenami in je res kar dosti časa zadržuje hlad v vročinskem valu. Vseeno v zadnjem času postaja prevroče, vsaj v zgornjem nadstropju. Razmišljal sem da bi jima nabavil eno prenosno klimo kot dodatek, ki ga lahko prestavljaš...si pa ne predstavljam dobro kako to deluje, kot razumem treba vroč zrak skoz okno odvajat...

Ganon ::

Škoda denarja. Kupi klasično.

billy ::

Saj prenosna je OK, če spelješ izpuh ven skozi okno...malo ti sicer dela podtlaka potem, ampak za preživet vročino bo.

Smartydug je izjavil:

Starši živijo v neki 150-200let stari hiši. To je še ona z debelimi stenami in je res kar dosti časa zadržuje hlad v vročinskem valu. Vseeno v zadnjem času postaja prevroče, vsaj v zgornjem nadstropju. Razmišljal sem da bi jima nabavil eno prenosno klimo kot dodatek, ki ga lahko prestavljaš...si pa ne predstavljam dobro kako to deluje, kot razumem treba vroč zrak skoz okno odvajat...

Rabiš normalno klimo. Te miniature so komaj za eno sobo ohladiti dosti. Če je pa cela hiša pregreta pa se boš naveličal ropota.

joez7 ::

Smartydug je izjavil:

Kupi split klimo. Za te stare objekte je skoraj nujna - da temperira in odvaja vlago.
V medsezeni pa jo uporabi za gretje. Cene so pa itak iste (klima), sam pri split še rabiš montažo - se splača potrudit, zadovoljstvo pa neprimerljivo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

starfotr ::

Menjali smo jih zgolj zato, ker niso imele možnosti upravljanja na daljavo. Takrat niso še predvideli tega, zato tudi vmesnika za wifi modul ni bilo.

Obstaja poceni rešitev za take primere: BroadLink RM4 Mini

IL_DIAVOLO ::

Smartydug je izjavil:

Primerno za podnajemnike. Ce pa so stene tvoje, nimas kaj razmisljati. Ce pa so starokopitni, pa pac naj svicajo.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Smartydug ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Smartydug je izjavil:

Primerno za podnajemnike. Ce pa so stene tvoje, nimas kaj razmisljati. Ce pa so starokopitni, pa pac naj svicajo.

Ja dejansko nimam preveč volje to hišo vrtati cevi. Tu so stene debele več kot 1,5m pa še tista stara gradnja, kjer so skale v stenah. Naravno je hiša že zelo hladna, bi pa včasih kaj dodatnega prav prišlo.

Dule007 ::

feryz je izjavil:

Včeraj sem štrom napeljeval na podstrehi. Rabim ga za klimo, plus naša pizdi že deset let da je brez luči. Pa še kakšen vtikač je fajn da je.
Torej sem zastavil na polno, hvala k... da je vsaj štrom zgoraj. Ker je razsmernik tam, sem lahko spizdil eno fazo in ostalo.
Sem mislil da bo čas posla, nazadnje pa sem se šest ur jebal z napeljavo. Ni lahka štromarska, misliš da bo pol urce, ampak ...

V soboto sem obesil notranjo enoto in pripravil konzole na podstrehi za zunanjo.
Zamudno kot hudič, če hočeš klimo dati na steno, ki ni zunanja. Ogromno enih kolobocij.
Dobro da je vsaj odtok in pvc cev za štrom in plinske cevi že v zidu, še od gradnje.
Vsaj tega sem rešen.

Danes sem si naročil še orodje za montažo klime. Itak imam 3 za obesiti, pa se že splača to kupiti.
Potem bo pa orodje v kleti stalo. Tam je že toliko orodja, ki je zgolj enkrat rabilo, da še ena škatla nič ne moti.

Kar se klim tiče, na šihtu smo imeli dve, najcenejši krš, neki Vivax, delali ste deset let brez problema.

Katero orodje si pa naročil? Tudi sam sem gledal set za pertlanje + vakuumirka (razred a2l) in sem že blizu 200 eur. Fora je v tem, da so nam pred 15 leti montirali klimo in nam je delala 10 let brez problema, potem smo se pa itak preselili. Sem bil zraven pri montaži in mojster 100% ni naredil vakuumiranja. Predvidevam, da je takrat samo malo "izpihal" cevi.

aborko ::

starfotr je izjavil:

Obstaja poceni rešitev za take primere: BroadLink RM4 Mini

Jp, super dela na katerikoli klimi, ker pač posnameš Ir signal. No razen če ima kaka novejša le prek Bt, kar dvomim. Je pa res da pri tovarniški wifi rešitvi se v appu tudi vidi kako si z daljincem nastavil klimo, kar pri RM4 Mini se ne. Ampak za 99% funkcionalnosti pa zadostuje.

Dule007 je izjavil:

Katero orodje si pa naročil? Tudi sam sem gledal set za pertlanje + vakuumirka (razred a2l) in sem že blizu 200 eur. Fora je v tem, da so nam pred 15 leti montirali klimo in nam je delala 10 let brez problema, potem smo se pa itak preselili. Sem bil zraven pri montaži in mojster 100% ni naredil vakuumiranja. Predvidevam, da je takrat samo malo "izpihal" cevi.
200?
Cel komplet je 500 evrov.

Fora vakumiranja je ravno preverjanje če pušča.

s33jma ::

Imam Mitsubishi. 2x doma različne + na vikendu. Deluje odlično.

@feryz

Se strinjam, da če želiš, da je narejeno kot se zagre, se mora vakuumiranje nujno narediti. Jaz samo pravim, da ni nujno, da ti ob strokovni montaži, ko kupiš klimo, to dejansko naredijo. Jaz takrat nisem sploh vedel, da to mora biti, sicer bi težil.

Ja, jaz sem gledal črpalko za R32 in pa set za pertlanje in je skupaj okoli 200 eur s Kitajske. Še razmišljam, ali bi nabavil, ali raje vse preboje in napeljavo pripravim in potem najdem mojstra, ki samo naredi priklop. Pa upam, da bo to potem kaj ceneje.

PluribusUnum ::

feryz je izjavil:

Vsaj tega sem rešen.

Še moja malo bolj dolgočasna zgodbica, povečana poraba klime in TČ je pripeljalo do 100% izkoristka panelov, baterija pa na pol polna ko gredo paneli v senco. Danes sem pričakoval nov set panelov z 66% več nazivne moči na minimalno dodatno površino. Namesto panelov sem dobil denar, alternative praktično ni zaradi majhnosti SE in potrebe po čim višji napetosti. "Pravijo", da bom šen mesec gledal na pol prazno baterijo :8)

bbbbbb2024 ::

Dule007 je izjavil:

@feryz

Se strinjam, da če želiš, da je narejeno kot se zagre, se mora vakuumiranje nujno narediti. Jaz samo pravim, da ni nujno, da ti ob strokovni montaži, ko kupiš klimo, to dejansko naredijo. Jaz takrat nisem sploh vedel, da to mora biti, sicer bi težil.

Ja, jaz sem gledal črpalko za R32 in pa set za pertlanje in je skupaj okoli 200 eur s Kitajske. Še razmišljam, ali bi nabavil, ali raje vse preboje in napeljavo pripravim in potem najdem mojstra, ki samo naredi priklop. Pa upam, da bo to potem kaj ceneje.

Daj nek link, da še morda jaz nabavim. Sicer ta trenutek neke potrebe nimam, samo vidim, da je to praktična spretnost, znati priklopiti klimo.

feryz je izjavil:

Vsaj tega sem rešen.

Daj še link na to famozno orodje za 500€.

Zgodovina sprememb…

Črpalka:
https://a.aliexpress.com/_EJPiTIa

Za pertlanje:
https://a.aliexpress.com/_EutnHlo

Tole sem na hitro poiskal... Manjkajo še priključki za črpalko, sem si zadnjič shranil linke, pa tisto ni več dosegljivo.

dnsd ::

Jaz sem tudi danes naročil orodje za klimo za 251€ na amazonu.de
Na amazonu de ali it je zelo težko najti vakumirko za R32 ker jo skrivajo zaradi zakonodaje, tudi če jo najdeš izpiše, da ni nobenih ponudb.
Pomagal sem si UI, ki mi je zgeneriral direktno povezavo na R32 vakumirko in tudi ta povezava ni delovala. Potem sem kopiral samo ime modela naprave in dobil točno to vakumirko https://www.amazon.de/dp/B0GLFH7GJH
Kupil sem tudi orodje za konuse:
https://www.amazon.de/dp/B00JRD0QAA?th=1
In ključe:
https://www.amazon.de/dp/B09GY52279?th=1
Skupaj z dostavo 251€.

bbbbbb2024 je izjavil:

Ni linka, ker mi bo popoldan kufer prinesel moj vodovodni diler, me niti ne zanima kakšen je.
Pač cel komplet. Ima tudi za R32, tako sem namreč kupil.

Smartydug je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Smartydug je izjavil:

Ja dejansko nimam preveč volje to hišo vrtati cevi. Tu so stene debele več kot 1,5m pa še tista stara gradnja, kjer so skale v stenah. Naravno je hiša že zelo hladna, bi pa včasih kaj dodatnega prav prišlo.

Lani so pri žlahti odločili končno za klimo (je pa prej morala kap poseči vmes) - tut stara hiša ~200let. Pa je blo vitje rok kako montirat. Na koncu je šla zunanja enota na podstrešje (~200m2 in višine 3m), pa se odlično počuti. Preboji pa minimalni (cevi pa nekje 3m) + drenaža v odtok za PS (opcija je bla tudi odtok korita). Stropi so bli dvojni leseni. Notranja enota pa v glavni prostor (kuhinja/dnevna ~ 100m2). Ko se odpro vrata proti spalnici, se hladi še ta.
Na začetku je vedno NEMOGOČE, pol pa se najde rešitev.
Pa so prezadovoljni - polet deluje tut po 12h - dry.
V medsezoni pa cele dneve. Poraba el. se je povečala poleti, pozimi pa padla (prej sta mela za medsezono el. kalorifer 2kW".
Poraba olja pa padla iz 3000l na nekje 1500l (objekt ni izoliran, tut okna so bol taktak), kar je za nekje 300m2 kar znosno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Dule007 ali potem nisi naročil, ker tvoja povezava niti ne pošilja v SLo, niti ni na zalogi in nima priključkov. Tudi orodje za konuse je brez ekscentra in avtomatske raglje.

dnsd je izjavil:

Na amazonu de ali it je zelo težko najti vakumirko za R32 ker jo skrivajo zaradi zakonodaje, tudi če jo najdeš izpiše, da ni nobenih ponudb.
Pomagal sem si UI, ki mi je zgeneriral direktno povezavo na R32 vakumirko in tudi ta povezava ni delovala. Potem sem kopiral samo ime modela naprave in dobil točno to vakumirko https://www.amazon.de/dp/B0GLFH7GJH
In ključe:
Skupaj z dostavo 251€.
o kakšni vakumirki za R32 govoriš? Vakumurka je vakumirka, nima veze za kateri plin.

Sicer so me vakumirka, manometer set, priključki za R410a in ekscentrično orodje za pertlanje prišli nekje 150€ vse skupaj na amazonu in ebayu. Povrnjeno že vsaj 10x, glede na puščajočo klimo na mojem šitboxu. Naslednjič pa še ob montaži naslednje klime.
vires in numeris

Vakumirka za vnetljive pline je narejena proti iskrenju. Lahko seveda uporabljaš tudi navadno z navojnim adapterjem in je to primerljivo z napihnjeno baterijo v telefonu, dokler dela nič ne opaziš, ko pa ti zgori hiša pa je že prepozno.

Ja seveda, bajta ti bo zgorela zaradi navadne vakumirke...

V sistemu je čisti R32 brez zraka, kako naj bi to zagorelo? In ne vem če si kdaj že vakumiral, ampak v parih sekundah ni v sistemu praktično nič več plina - če že vakumiraš neko staro zadevo. V novi itak vakumiraš samo navaden zrak. In pa - vakumirka ima asinhronca, ta ne iskri, kje naj bi iskril??
vires in numeris

starfotr ::

Ex izvedbe motorjev so včasih bili prav vsi motorji. Potem so začeli varčevat na materialih in sedaj so izumili Ex izvedbo, ki je pač motor na katerm ni takega varčevanja na materialih in izvedbi kot je to pri ostalih cenejših in non Ex motorjih.

Zakaj klasična vakumirka ni primerna za plin R32?Glavni razlog je varnost pred vžigom in eksplozijo.R32 je blago vnetljiv plin (oznaka A2L): Stari plini (npr. R410A) niso bili vnetljivi (oznaka A1). R32 pa ob določeni koncentraciji v zraku ob stiku z iskro eksplodira.Problem navadnih vakumirk (iskrenje): Standardne vakumirke imajo klasična stikala, krtačne motorje in releje. Ob vsakem vklopu, izklopu ali delovanju motorja se znotraj ohišja pojavi majhna električna iskra.Nevarnost ob izpustu: Ko vakumirka izsesava zrak iz sistema, gre skozi njo tudi nekaj preostalega hladilnega sredstva (ali pa plin uide mimo tesnil črpalke). Če se ta plin pomeša z zrakom v ohišju črpalke, navadna iskra sproži eksplozijo.Ključne razlike "R32 certificiranih" orodij:Brezkrtačni motorji (Brushless): Nimajo ščetk, ki bi povzročale iskrenje.Zatesnjena elektronika: Vsa stikala in releji so hermetično zaprti, da morebiten plin ne more priti v stik s kontaktom.Zaščita pred statiko: Ohišja in deli so zasnovani tako, da ne ustvarjajo statične elektrike. Uporaba navadne vakumirke na sistemu z R32 je ruska ruleta. Dokler tesnila držijo, bo vse v redu. Ko pa bo prišlo do manjše netesnosti in se bo plin nakopičil okoli motorja, bo prvi klik na stikalo povzročil eksplozijo vakumirke v obraz. Prihranek nekaj deset evrov za pravo črpalko enostavno ni vreden resnih poškodb.

dnsd je izjavil:

Zakaj klasična vakumirka ni primerna za plin R32?Glavni razlog je varnost pred vžigom in eksplozijo.R32 je blago vnetljiv plin (oznaka A2L): Stari plini (npr. R410A) niso bili vnetljivi (oznaka A1). R32 pa ob določeni koncentraciji v zraku ob stiku z iskro eksplodira.Problem navadnih vakumirk (iskrenje): Standardne vakumirke imajo klasična stikala, krtačne motorje in releje. Ob vsakem vklopu, izklopu ali delovanju motorja se znotraj ohišja pojavi majhna električna iskra.Nevarnost ob izpustu: Ko vakumirka izsesava zrak iz sistema, gre skozi njo tudi nekaj preostalega hladilnega sredstva (ali pa plin uide mimo tesnil črpalke). Če se ta plin pomeša z zrakom v ohišju črpalke, navadna iskra sproži eksplozijo.Ključne razlike "R32 certificiranih" orodij:Brezkrtačni motorji (Brushless): Nimajo ščetk, ki bi povzročale iskrenje.Zatesnjena elektronika: Vsa stikala in releji so hermetično zaprti, da morebiten plin ne more priti v stik s kontaktom.Zaščita pred statiko: Ohišja in deli so zasnovani tako, da ne ustvarjajo statične elektrike. Uporaba navadne vakumirke na sistemu z R32 je ruska ruleta. Dokler tesnila držijo, bo vse v redu. Ko pa bo prišlo do manjše netesnosti in se bo plin nakopičil okoli motorja, bo prvi klik na stikalo povzročil eksplozijo vakumirke v obraz. Prihranek nekaj deset evrov za pravo črpalko enostavno ni vreden resnih poškodb.

Link na Aliexpress ali amazon.de?

feryz je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

Ni linka, ker mi bo popoldan kufer prinesel moj vodovodni diler, me niti ne zanima kakšen je.
Pač cel komplet. Ima tudi za R32, tako sem namreč kupil.

OK, daj poslikaj ta komplet, da vidimo mi to. Da si jaz nabavim nekaj, er vidim, da se bo to s klimami zaostrilo. Glede na vročino, ki pritiska neusmiljeno.

dnsd je izjavil:

In ključe:
Skupaj z dostavo 251€.

Vidim, da noter ni messgerata za merjenje vakuma. Saj ne, da bi bilo nujno, ker standardni set gre v minus tudi nekaj malega.

Ampak na Youtubu sem videl, da kekec iam posebej merilec vakuma, ki meri ppm, ter se vidi, kako lepo vakum pada 5 minut, potem pa praktično nič.

Našel sem na amazon.de:
SIXRUN Digitale HVAC-Messgerät Vakuum-, Druckverteilerprüfgerät für Klimaanlagen Kältemittel mit Kugelhahn-Design und Automatischer Abschaltung

Kaj mislite?

Zgodovina sprememb…

Velik Manometer je na priključni enoti modre barve poglej priključno enoto s kabli in adapterji

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dnsd ()

Na minuti 6:

Kaj ima to za gerata? Zdi se mi v redu.

Umetna pamet pravi:
Yes, a standard vacuum pump can be used to evacuate R32 systems, but with important caveats. R32 is an A2L (mildly flammable) refrigerant, so standard pumps that lack explosion-proof or "sparkless" designs pose an ignition risk if refrigerant vapors pass through.Key Differences and RisksIgnition Risk: Standard vacuum pumps have electrical switches (like centrifugal switches) that can spark. If a high concentration of R32 gas and air enters the pump, this spark could ignite the gas.A2L-Rated Pumps: To mitigate this, manufacturers introduced A2L-certified or intrinsically safe vacuum pumps, which replace electrical switches with spark-free components.Best Practice: Ideally, an A2L-rated pump should be used when handling R32.How to Safely Use a Standard PumpIf you choose to use a conventional, non-A2L-rated vacuum pump on an R32 system, you can reduce the risks by taking proper precautions:Refrigerant Recovery: Ensure the system is devoid of liquid or pressurized refrigerant before starting evacuation. The vacuum pump should only remove air and moisture, not refrigerant.Nitrogen Purging: Purge the system with nitrogen before pulling a vacuum to ensure any residual traces of A2L refrigerant are removed from the line.Well-Ventilated Area: Only perform evacuations in well-ventilated spaces to prevent any potential gas buildup.For more specific regulations and safety standards, review the Airconspares R32 Vacuum Pumps Guide or the Australian Refrigeration Council (ARC) R32 Guidelines.Could you tell me what specific model of vacuum pump you are using and what type of HVAC unit (e.g., a residential mini-split) you are working on? I can provide more tailored safety recommendations for your setup.

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

Me prav zanima, koliko "certificiranih" monterjev ima posebno vakumirko za R32 (oz. je samo zaradi R32 menjal staro).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

A2L rated vakumirke so 600-900€. In to na Aliexpressu.

Model na posnetku sploh nima priključne enote z manometri,zato je moral uporabiti svoj digitalni manometer.

mad max "To je res dobra opazka in verjetno imaš prav - marsikateri starejši monter še vedno "fura" staro vakumirko, ker škrtari pri opremi. Ampak to, da nekdo krši pravila, še ne pomeni, da je to varno ali pravilno.Razlika med "stari blesav" in "novi varen" je v naslednjem:Zakonodaja in licence: Vsak monter s certifikatom (ki ga zahteva ARSO) ve, da po uredbi o f-plinih NE SME uporabljati opreme, ki ni certificirana za vnetljive pline (A2L). Če pride inšpekcija ali nesreča, tak monter izgubi licenco in plača mastno kazen.Razlika med vakumiranjem nove in servisiranjem stare klime: Ko montiraš popolnoma novo klimo, so cevi prazne, plin pa je zaprt v zunanji enoti. Takrat je tveganje minimalno (čeprav še vedno obstaja, če ventil spušča). Ko pa servisiraš že delujoč sistem, popravljaš puščanje ali prazniš sistem, pa je R32 povsod. Tam je uporaba stare vakumirke čisti hazard.Skratka: To, da nekdo prečka rdečo luč in ga ne zbije avto, še ne pomeni, da je to varno. Resen monter, ki da nekaj nase in na svojo varnost (ter varnost stranke), je opremo ob prehodu na R32 zamenjal. Tisti, ki niso, pa pač tvegajo prste in obraz za par sto evrov."

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dnsd ()

Če boste gledali za vnaprej, pol glejte za R290. Problem R290 je statična elektrika (sintetična oblačila) in širok razpon explozivnosti 2,37-9,5 vol%. Tle se začno problemi.

dnsd je izjavil:

Model na posnetku sploh nima priključne enote z manometri,zato je moral uporabiti svoj digitalni manometer.

mad max "To je res dobra opazka in verjetno imaš prav - marsikateri starejši monter še vedno "fura" staro vakumirko, ker škrtari pri opremi. Ampak to, da nekdo krši pravila, še ne pomeni, da je to varno ali pravilno.Razlika med "stari blesav" in "novi varen" je v naslednjem:Zakonodaja in licence: Vsak monter s certifikatom (ki ga zahteva ARSO) ve, da po uredbi o f-plinih NE SME uporabljati opreme, ki ni certificirana za vnetljive pline (A2L). Če pride inšpekcija ali nesreča, tak monter izgubi licenco in plača mastno kazen.Razlika med vakumiranjem nove in servisiranjem stare klime: Ko montiraš popolnoma novo klimo, so cevi prazne, plin pa je zaprt v zunanji enoti. Takrat je tveganje minimalno (čeprav še vedno obstaja, če ventil spušča). Ko pa servisiraš že delujoč sistem, popravljaš puščanje ali prazniš sistem, pa je R32 povsod. Tam je uporaba stare vakumirke čisti hazard.Skratka: To, da nekdo prečka rdečo luč in ga ne zbije avto, še ne pomeni, da je to varno. Resen monter, ki da nekaj nase in na svojo varnost (ter varnost stranke), je opremo ob prehodu na R32 zamenjal. Tisti, ki niso, pa pač tvegajo prste in obraz za par sto evrov."

Komplet orodje je za 200€, A2L rated vakumirka pa je 900€.
Če prav razumem, če z dušikom prepihaš instalacijo, lahko rabiš staro vakumirko. Tako pravi umetna pamet. Se je zmotila?

bbbb ali si sploh pogledal certifikate moje vakumirke za 164€ skupaj s priključki?

Za R32 rabiš manometre - nizki (plavi) 15bar - 200psig in visok (rdeč) 35bar -450psig
Drugi spet prisegajo na modri-35 in rdeč-55. Zgleda, da je odvisno - ali ima naprava en ali dva servisna porta.
Ko kompresor stoji - se nameri ~13.6bar at 21°C(70°F) ali 16.2 at27. Bistveno odstopanje pomeni ???.
Ko deluje hlajenje ~8.2-10.7 (Suction) nižji tlak - nižja moč, rahlo večji EER. Pa temperatura ~4-6°C (pri določenih novih inverterjih to ne drži več - nameriš okoli 12-15°C - pri dry pa 6°C.
Ko deluje gretje ~21-29 (naj nebi blo čez 33???) nižji tlak - nižja moč, nižji COP. Pa temperatura ~35°C.
"Če prav razumem, če z dušikom prepihaš instalacijo, lahko rabiš staro vakumirko. Tako pravi umetna pamet. Se je zmotila?"
Verjetno se ni. Pač zdrava kmečka logika. Če te no dovolj strah, boš previden, najbolj je zajeb ko si NOB in Prepogumen 8-) .

Saj ni treba kupovati drage vakumirke. Lahko si sposodiš certificirano za par ur in je stvar rešena.

Furbo ::

Smartydug je izjavil:

Ne pozabi, da je klima tudi razvlaževalec. Vlaga zna biti problem v taki hiši, tako da če boš delal, naredi orenk.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

dnsd je izjavil:

bbbb ali si sploh pogledal certifikate moje vakumirke za 164€ skupaj s priključki?

Jah, res. Piše da je A2L certificirana.

Prenosna klima (z izpušno cevjo) ti bo nabijala vlago v hiši - vleče nekje v hišo topel vlažen zrak.

joez7 je izjavil:

Če boste gledali za vnaprej, pol glejte za R290. Problem R290 je statična elektrika (sintetična oblačila) in širok razpon explozivnosti 2,37-9,5 vol%. Tle se začno problemi.
Medtem ko na tisoče gospodinjstev samo v SLO kuha na propan/butan v zaprtih prostorih, kjer ima plin načeloma prosto pot v prostor. Zadaj pa 10kg bomba.
In zdaj bo problem, da zvakumiraš tistih par gramov R290 ali R32, ki je morda še slučajno ostal v napeljavi. Moja vakumirka ima asinhronca, ki ne iskri. Stikalo pa lahko vklopiš najprej, dejansko pa jo na štrom priklopiš 10m stran v vtičnico, pa se ne bo nikjer nič iskrilo.
Oziroma jo najprej vklopiš, nato greš šele spojit cevi in odpret manometre, če te že to skrbi.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

energetik je izjavil:

joez7 je izjavil:

Medtem ko na tisoče gospodinjstev samo v SLO kuha na propan/butan v zaprtih prostorih, kjer ima plin načeloma prosto pot v prostor. Zadaj pa 10kg bomba.
In zdaj bo problem, da zvakumiraš tistih par gramov R290 ali R32, ki je morda še slučajno ostal v napeljavi. Moja vakumirka ima asinhronca, ki ne iskri. Stikalo pa lahko vklopiš najprej, dejansko pa jo na štrom priklopiš 10m stran v vtičnico, pa se ne bo nikjer nič iskrilo.
Oziroma jo najprej vklopiš, nato greš šele spojit cevi in odpret manometre, če te že to skrbi.

Pravilno razmišljaš, ker se zavedaš problema. Absolutne varnosti pa ni.
Plinska jeklenka 2x 10kg in sveča - so se pa uporabljale v enklavi.

Sem že domačo klimo vakumiral s navadno vakumirko v časih r407, ki sem jo predelal na propan.
Ni bilo nobenih težav, tlak v ceveh je enak kakor je v atmosferi, tistih par gramov plina pa ne predstavlja nobene težave. Več uide ko odstaviš manometre.

Profič naj ima profi robo, za domače mojstre pa ni potrebe, sploh ker nobeden ne bo delal s R290 ampak bo vzel R32 klimo

Sem hotel reč, da za doma še ni R290. Glej ga zlomka so https://www.topratgeber24.de/r290-klima

enavlaka je izjavil:

Sem že domačo klimo vakumiral s navadno vakumirko v časih r407, ki sem jo predelal na propan.
Ni bilo nobenih težav, tlak v ceveh je enak kakor je v atmosferi, tistih par gramov plina pa ne predstavlja nobene težave. Več uide ko odstaviš manometre.

Profič naj ima profi robo, za domače mojstre pa ni potrebe, sploh ker nobeden ne bo delal s R290 ampak bo vzel R32 klimo
Točno tako. Če pred vakumiranjem odpreš ventile split klime, da je notri atmosferski tlak, je v celem sistemu le še tam 5g R32. To je praktično manj kot v navadnem vžigalniku. Mislim, da je pri normalnih okoliščinah nevarnost eksplozije zanemarljiva.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

"Primerjava s kuhinjskim plinom (propan/butan) in trik z 'vklapljanjem 10 metrov stran' zvenita logično na prvi pogled, ampak v praksi popolnoma odpoveta zaradi treh razlogov:1. Fizika plinov in 'past' v ohišju vakumirkeMed kuhanjem na štedilniku plin prosto uhaja v prostor in se takoj redči z ogromno količino zraka. Da bi propan/butan eksplodiral, mora doseči spodnjo mejo vnetljivosti (LFL) v celem prostoru, kar se zgodi redko.Pri vakumirki pa je zgodba obratna. Če plin R32/R290 zaradi netesnosti uide, se ujame ZNOTRAJ zaprtega ohišja vakumirke. Tam koncentracija plina v nekaj sekundah doseže idealno eksplozivno mejo. Ti imaš v ohišju tempirano bombo, ne v prostoru.2. Mit o asinhronem motorju, ki 'ne iskri'Res je, asinhroni motor nima krtačk (ščetk), ki bi iskrile med vrtenjem. Pozablja pa se na dvoje:Zagonsko stikalo/centrifugalni sklop: Veliko enofaznih asinhronih motorjev uporablja centrifugalno stikalo ali zagonski rele za izklop zagonskega kondenzatorja. Ta komponenta močno zaiskri znotraj motorja, ko motor doseže obrate.Pregrevanje in preboj: Če motor med delom zariba ali se pregreje (kar se pri vakumirkah dogaja), pride do preboja na navitju - to pa je masivna iskra, ki jo stikalo na kablu 10 metrov stran ne more preprečiti.3. Trik s kablom in manometri ne reši delovanjaZamisel, da stikalo vklopiš prej, kabel pa vtakneš v vtičnico 10 metrov stran, reši samo iskro na stikalu. Ne reši pa iskre, ki lahko nastane znotraj črpalke med delovanjem (npr. zaradi statike, preboja navitja ali centrifugalnega stikala, ko se motor zaganja). Poleg tega med samim vakumiranjem plin potuje skozi črpalko - če se med delom karkoli zgodi z motorjem, zunanji podaljšek ne pomaga nič. Vse te improvizacije (vžiganje na daljavo, upanje, da asinhronec ne bo prebil) so klasično balkansko 'saj bo'. Certificirana R32 oprema poskrbi, da so vsi ti elementi hermetično zaprti. Če ti rdeča luč na semaforju ne pomeni nič, jo pač prevoziš, ampak ne prepričuj drugih, da je to varna cestna infrastruktura."

Ajme. ASM in pumpa sta ločena.
««
155 / 157
»»