» »

Katera klima

Katera klima

««
152 / 153
»»

tony1 ::

DamijanD je izjavil:

Se pa spomnim, da so enkrat eni otroci umrli, ko so neki skandinavci imeli klimo v avtu na zelo hladno (oz. njim prijetno) in so bili nekje na zelo vročem - torej ubila jih je prevelika nenadna sprememba.

Umrl je samo 1 otrok po 8+ urah vožnje. Če bi bil vsaj približno zdrav ga temperaturna razlika ne bi smela ubiti...

enavlaka ::

Lahko si zdrav pa te infarkt vseka zaradi temperaturnega šoka

joez7 ::

Še prej pa zarad vročine. Smo bli danes v B.hramu, pa mi je nabilo puls na 100, je blo treba slečt srajco. Smo že starčki, kaj čmemo :| .
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

tony1 ::

enavlaka je izjavil:

Lahko si zdrav pa te infarkt vseka zaradi temperaturnega šoka

Zdravega človeka ne rukne infarkt za vsak drek. Če ga, mu je zdravja manjkalo.

Tako je mislil vsak dec, ki se je šel namakat in se je obrnil na boben.

rafunc ::

Zgleda bo treba res v akcijo pa neko klimo gor vržt. Hehe sem danes mal naokoli klical monterje pravijo da ni šans kaj v kratkem. imamo koga, ki ima orodje za pertlanje, vakum pumpo in manometre za posodit/najet? Osrednja slo

trojnis252 ::

Da še jaz malo prispevam, če koga zanima poraba in s tem hladilna moč. Gre se za Midea Xtreme save 3.5kw. Uporabljam v pritličju za nekje 30m2. Spodaj so podatki o porabi. Pride lepo do nizkih številk.

2

2

d0rK ::

Ali je trenutno res najbolj neumen čas za nakup klime ali se da dobiti stvari po OK ceni in dostopno? Razumem da sprašujem sredi vročinskega vala ampak vseeno ne poznam stiuacije.

Recimo kvalitetna klima za cca 65km dnevne sobe in kuhinje. Gre za bajto iz 70ih, izolacija iz 80ih. V naslednjih poletnjih bi verjetno dodal še klime v spalnice.

Utk ::

Kupiš najcenejšo 3,5 kw kar najdeš in da ti nekdo zmontira.
Ker razliko razen v ceni med najcenejšo in "kvalitetno" ti noben strokovnjak na svetu ne bo znal razložit.

ZveeZ ::

Utk je izjavil:

Kupiš najcenejšo 3,5 kw kar najdeš in da ti nekdo zmontira.
Ker razliko razen v ceni med najcenejšo in "kvalitetno" ti noben strokovnjak na svetu ne bo znal razložit.

No ja.. tako iz prve bi rekel, da je "kvalitetnejsa" tisja.
To je ena in edina razlika ki sem jo opazil med najcenejso Gree in Mitsubishi AY ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

Ok, recimo MSZ-AY35VGKP/MUZ-AY35VG mi deluje OK combo. Ali gre za kvalitetno reč?

Če bi pozneje dodajal še dve notranji enoti za dve spalnici v prvem štuku kjer se poleti res ogabno segreje... Je bolše ločene enote ali nek split sistem?

Notranja ali zunanja?

IL_DIAVOLO ::

Ni nekvalitetne klime, je samo vprasanje ce jo imas ali je nimas.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Kako misliš notranja ali zunanja? ;)

Katera je glasna. Ker notranje glasne še nisem slišal, zunanja pa deluje bolje pri zaprtih oknih, in je spet ne slišiš.

Aja to si njega vprašal. Jaz sem se v Mitsubishi malo zapičil ker sem kratek čas delal za monterja klim in sva samo to montirala strankam.

Utk je izjavil:

Katera je glasna. Ker notranje glasne še nisem slišal, zunanja pa deluje bolje pri zaprtih oknih, in je spet ne slišiš.

Notranja.
Ko je vent na minimum je pri AY opazno manj motec.

Verjamem. Dražje je več marže je not.

IL_DIAVOLO ::

:))
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

MadMax ::

Tudi teže (zunanja/notranja/plin) ter razmerje moči gretja/hlajenja so za prvo primerjavo dober pokazatelj.
Pri micobušiju vsekakor daš več za ime... Ni nek presežek, je pa vsekakor boljša od gree pular, če pa je vredna 500+EUR več pa ne bi ravno upal rečt...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

d0rK je izjavil:

Ali je trenutno res najbolj neumen čas za nakup klime ali se da dobiti stvari po OK ceni in dostopno? Razumem da sprašujem sredi vročinskega vala ampak vseeno ne poznam stiuacije.

Recimo kvalitetna klima za cca 65km dnevne sobe in kuhinje. Gre za bajto iz 70ih, izolacija iz 80ih. V naslednjih poletnjih bi verjetno dodal še klime v spalnice.

Jaz sem si včeraj vzel neko Beko 3,5KW, rebrandana Midea. Neki kao v akciji Aliansa 300 eur. Mislim da ni kej preveč za študirat 50 eur gor dol. Nimaš kej. zdej se šele začne veselica, zmontirat tole pri teh temperaturah, ker mislim da mi enega pametnega monterja ne bo uspelo v kratkem dobit :D

Če ne boš imel sreče ali vez boš imel montažo septembra :D

rafunc je izjavil:

Zgleda bo treba res v akcijo pa neko klimo gor vržt. Hehe sem danes mal naokoli klical monterje pravijo da ni šans kaj v kratkem. imamo koga, ki ima orodje za pertlanje, vakum pumpo in manometre za posodit/najet? Osrednja slo

Ce me spomin ne vara, sem pred petimi leti orodje najel tukaj: https://aduro.si/rent/komplet-za-montaz...

sbawe64 ::

energetik je izjavil:

enavlaka je izjavil:

Bedarije reciklirane še iz Yugo-redukcij
Nastaviš na 24°C in pozabiš.

Se strinjam, neke bedarije iz preteklosti, kot da živimo v šotorih.
Če v masivni izolirani bajti ugasnem klimo, traja par dni, da se temp dvigne za 1K. Kako hudiča bi sploh lahko imel samo 6K manj kot zunaj ves čas? Razen če odprem vsa okna na stežaj sredi dneva :))

tony1 je izjavil:

Ganon je izjavil:

Ljudje so povsod enaki. Klimo se vedno kupuje takrat, ko je zunaj že 40°C. :))

Kot je pisal invictus: razmišljati znajo le kaj bo do naslednjega vikenda.
Je res, ampak to folk dela vsako leto, že 20let+. Vsako leto rečejo, ah sej je samo 2 tedna za zdržat. A potem trpijo 2 meseca vsako leto in po Bavbavih iščejo neke prenosne in ventilatorje.
Split klimo se da montirat januarja in imaš mir in udobje za 15+ let.

Za delta 6K razlike klime ne potrebuješ nikjer, toliko bo že brez nje v prostoru/avtu.
Živela zelena neumnost!

rafunc je izjavil:

Kdor to ima, jih verjetno sedaj uporablja in služi kot stric Skopušnik.

joe7 in energetik nimata ?

d0rK je izjavil:

Kupiš jo lahko, montaža septembra.
Kdor sedaj od klimašev na dela, takega nočeš da ti montira.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Vanich ::

Ker sem pameten, sem montiral klimo že konec Januarja.:)) COOPER&HUNTER talna 3,5KW z montažo 1080.-€ z montažo vred - so me še prosili, kdaj lahko pridejo čim prej.8-)

Orodje1
https://slo-tech.com/forum/t154302/p877...

Orodje2
https://slo-tech.com/forum/t154302/p878...

tukaj je bil en kombi profi opreme za 2500
https://slo-tech.com/forum/t154302/p877...

feryz je izjavil:

Bogi, bogi, foušija, jebi ga. Mulca imata v Ljubljani v stanovanju klimo, ta je za domačo bajturo.

Sem se lotil, jutri bo hladila. Danes ne more, ker moram v štacuno po par koščkov.
Računam da bo strošek z montažo nekje 350 evrov. V resnici je seveda nič, ampak nekaj si moraš obračunati.
Ker delo je delo, ležanje na kavču pa ležanje na kavču. Se pravi, če ležiš, je strošek ure nič evrov, če namesto tega nekaj delaš, pa to stane ... nimam pojma, na tem forumu okrog 100 evrov na uro. Baje.
Kakorkoli, nekaj bom spet prišparal. Čeprav se tukajšnjim ultra kapitalistom zdi brez veze, da človek to sam počne. Namesto tega bi lahko milijone služil ta čas, drugi pa bi montirali pri meni.
Ampak jaz sem skromen človek. Malo po malo prišparam in se nabere za eno zafiro. Itak jo bo treba kmalu menjati, je že 2 leti in pol pri hiši.

Sam boš delal in bo strošek 350 ?
Toliko računajo, če imaš roke v žepu.

Je končno prišlo poletje v tvoje hribe, kjer se drugače celo leto grejete na 25°C ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

enavlaka je izjavil:

Če ne boš imel sreče ali vez boš imel montažo septembra :D

Mah sej, tako ali tako bi bil najverjetneje z montažo nezadovoljen. Mam rad da je po šolsko narejeno pa estetsko v barvnem kanalu vse da se skrije. računam da bo ene 2 dni trajalo, za popoldan, če se bo le znosno to gor dajat zdej

Zakaj 2 dneva ?
Preboj stene, montaža notranje enote, instalacija cevi in elektrike, zunanja enota konzole, postavitev enote, priklop cevi in elektrika, vakuumiranje, odprtje ventilov zunanje enote.

Tole joe7 naredi med malico.
2020 is new 1984
Corona World order

sbawe64 je izjavil:

Zakaj 2 dneva ?
Preboj stene, montaža notranje enote, instalacija cevi in elektrike, zunanja enota konzole, postavitev enote, priklop cevi in elektrika, vakuumiranje, odprtje ventilov zunanje enote.

Tole joe7 naredi med malico.

Nič ni med malico. Me že malce vlečeš za tam..... . Točno dva dopoldneva za enega monterja. Če pa sta dva, pa sta pridna, da sta fertik do južne. Že sama priprava vsega ti vzame urco ali dve. Če pa so stene pirave (dodatno sidranje), ti to vzame dodatno uro.
Tak, da tistih 300€, ki ti jih vzame monter, si kar prisluži 8-) .

PluribusUnum ::

Orodje za mufne delan ni drago, čez ventus se napelje cevi in kabl, zunanjo enoto se pusti na paleti, notranjo pa se samo provizoriš pritrdi na lesen stol. Septembra potem pride demontaža in proper montaža.

To je glih za 4 luknje in šravfe manj dela, kakor, če daš klimo na konzolo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

Pri vakumiranju rabiš servisni ventil https://www.bing.com/images/search?view... brez tega NE GRE.

Zunanja enota ima ventil, da se potera ven zrak, ampak, baje da se ne sme brez vakumiranja ;)

joez7 je izjavil:

Pri vakumiranju rabiš servisni ventil https://www.bing.com/images/search?view... brez tega NE GRE.

Ni res.

PluribusUnum je izjavil:

Zunanja enota ima ventil, da se potera ven zrak, ampak, baje da se ne sme brez vakumiranja ;)

Tist servisni ventilček JE direktno vezan na plinsko cev - notranjo enoto. Ona dva ventila na klimi pa sta vezana na notranji del zunanje enote.
Zato rabiš zunanji servisni ventil. V večini primerov je 5/16.

easyrider3 ::

Saj večinoma si lahko tričetrt montaže sam narediš, če veš kje bo klima stala in ti monter pride samo skupaj zvezati,tako nima on tistega večjega dela z montažo.Za ceno montaže se pa poprej dogovorita

MadMax je izjavil:

joez7 je izjavil:

Ni res.

Pogojno. Če ga nimaš, prvo vakumiraš prek garniture - spustiš plin v sistem, pri snemanju servisne cevi - pa nekaj plina v ozračje. Tak te za licenco ne Učijo.
Pa ta ventil ni nek strošek ~20€, pa ga maš tut za kaj druzga.

Vakumiranje, brez da odstraniš ventilček ni nič vredno.
Vakumiranje preko garniture je pravtako zanič.
Pumpa gre direktno na T ventil, brez vmesnih cevi, regulatorjev itd.

Zgodovina sprememb…

Ja zakaj pa bi odstranil ventilček? Kako pa ga boš potem namestil? da ti bo ostal vakum?
A tole provociraš?
Poti - pravih JE VEČ. Važen je rezultat - tut če ti vzame 10min tvojega časa.
Bolj je pomembna vakum črpalka - do koliko ti zvakumira - -300 ali -700.

joez7 je izjavil:

MadMax je izjavil:

joez7 je izjavil:

Ni res.

Pogojno. Če ga nimaš, prvo vakumiraš prek garniture - spustiš plin v sistem, pri snemanju servisne cevi - pa nekaj plina v ozračje. Tak te za licenco ne Učijo.
Pa ta ventil ni nek strošek ~20EUR, pa ga maš tut za kaj druzga.

Do pred par leti ga živ bog ni uporabljal.
In ni treba nič v luft spuščat. Po vakumiranju počasi odpiraš zunanjo in ko gre kazalec preko 0 odviješ.
Glede izpita pa... kdor ne rabi dokumentirano vračat recikliranega plina potem, ko ima izpit, v 97% samo spusti v luft.
Sicer si pa samo beri komentarje koliko montaž se naredi brez vakumiranja-pri licenciranih "profesionalnih" čobanih.
Pusti oslu njegovo senco in ne kompliciraj kjer ni treba :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

MadMax maš čist prav.
Problemi z vakumiranjem so se pojavili s R32.
Dokler je bil R134a in R404 in R407, ni blo problemov, R410 je že malce bolj občutljiv, pri R32 pa je polnitev na minimumu, tlaki pa nekoliko višji kot R410.
Če že nekaj delaš, probaš narest vredi. Drugače čez čas popravljaš.
Namen naše debate, pa je sejati dvom v naša prepričanja - da se izboljšamo.

joez7 je izjavil:

Ja zakaj pa bi odstranil ventilček? Kako pa ga boš potem namestil? da ti bo ostal vakum?
A tole provociraš?
Poti - pravih JE VEČ. Važen je rezultat - tut če ti vzame 10min tvojega časa.
Bolj je pomembna vakum črpalka - do koliko ti zvakumira - -300 ali -700.

Prava pot je samo ena. Ventilček odstraniš z orodjem, ki drži tlak ko odstranjuješ.
To je res preprosto, samo priviješ nazaj ko si končal in odpreš ventil. Gor lahko direktno priklopiš manometer ali vakumirko.
Vakumirka gre do 2-3mbar, to je nekje -1000mbar. Vse ostalo je nezadostno za današnje pline, ki so še gorljivi.
Kisik uniči olje in plin in narediš samo škodo.
Ja, klima bo res delala nekaj časa, ne bo pa nikoli tako dobra, kakor, če to narediš pravilno.

Zgodovina sprememb…

Sam ventilček se odstranjuje z drugačnim orodjem kot je ta "zatesnjeni daljinec za odpiranje" iz joez7-ovega linka. Ta "daljinec" je sicer praktična zadeva, katerega uporabljajo/mo le nelicencirani zanesenjaki, ko delamo zase in bi radi res najbolje, kar se da.
Odstranjuje pa se ventilček ko je za to potreba (ko/če pušča), ne pa pri vakumiranju ob montaži.

enavlaka je izjavil:

Vakumiranje, brez da odstraniš ventilček ni nič vredno.
Vakumiranje preko garniture je pravtako zanič.
Pumpa gre direktno na T ventil, brez vmesnih cevi, regulatorjev itd.

Res je to pravilno, ampak a ni razlika če ne odstraniš ventilčka, da vse skupaj traja precej precej dlje??
recimo namesto vakumiranje 20 min, vakumiranje 1,5 h

Zgodovina sprememb…

• spremenil: rafunc ()

90% vakuma dosežeš po parih minutah (vsaj pri malih sistemih), naprej pa vakumiraš, da ja spraviš vlago ven.
Tačas ko ti lavfa vakumirka, pa zvežeš elektriko.
Je pa zanimivo kako proizvajalci šktarijo. Isti model klime - 2023 = 930g R32, 2025 = 550g R32, 2026 = 630g R32.
V navodil pa pri vseh - +30g/m, kar je daljše od 10m. Pol si pa vedi.

Moja tamala klima ima podatek, da gre brez dofilavanja plina umes 3-5m cevi. Predvakumirana cev te dolžine, ki se nekako odpre pod pritiskom pri sprostitvi plina bi lahko predstavljala začasno ali trajno rešitev?.

aborko ::

Pri moji je 1kg R32 not, pa samo za 5m. Za vsak dodaten m pa dodatno 16g R32, kar predstavlja 1,6% hladiva dodatno. Na pamet bi mislil, da ravno velike razlike pri ucinkovitosti tista 2 do 3% ne more narediti za dodaten m ali 2.

PluribusUnum je izjavil:

Moja tamala klima ima podatek, da gre brez dofilavanja plina umes 3-5m cevi. Predvakumirana cev te dolžine, ki se nekako odpre pod pritiskom pri sprostitvi plina bi lahko predstavljala začasno ali trajno rešitev?.

Predvakumirana cev? - še nisem videl - kako pa jo zapertlaš in priviješ?
No to 3-5m, potem pa dofialnje mi je nekaj novga (sem zgleda predolgo v penziji). Večidel majo omejitev minimalne dolžine na 2m. Potem pa dofilanje od 10m dalje. Tut za dolžine več kot 25m in višinske razlike več kot 15m so bol redke, ko iščeš cenovno ugodno.

aborko je izjavil:

Pri moji je 1kg R32 not, pa samo za 5m. Za vsak dodaten m pa dodatno 16g R32, kar predstavlja 1,6% hladiva dodatno. Na pamet bi mislil, da ravno velike razlike pri ucinkovitosti tista 2 do 3% ne more narediti za dodaten m ali 2.

Glede na to, da ma tvoja 1kg R32, se jaz nebi sekiral, skoraj verjetno ti bo lepo optimalno delala tut z 10m cevi.
So pa navodila zanimiva - pri teb, od 5m dalje +16g/m, pri men, od 10m +30g/m (osnovna polnitev pa 550g).
Oboje pa je enako pri 15m 8-) .
Verjetno govoriva o 12.000 modelu. Še nekaj je zanimivo, za severni trg majo nekoliko več plina, za južni trg pa nekoliko manj.

Klimo sem sam zmontiral, prou detajlov ne poznam, nakazujem na kit komplet, ki omogoči začasno montažo ali konkretno montažo, pri drugem pride strokovnjak potrditi garancijo.
««
152 / 153
»»