» »

Katera klima

Katera klima

««
112 / 130
»»

V-i-p ::

gixyki: hvala, mislim, da imaš kar prav. Škoda, da ne poznam nobenega ker tale moja situacija kar kliče po temu, da ne bo šlo gladko :]. Bo treba mojstre potipat prej, ja.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Anney ::

Montaža je montaža, kaj oni vlačjo s sabo je njihov problem, razen, če v pogojih montaže piše drugače. Kle kot maš ti je šala mala, dve strehi, lahko vijači od spodaj ali zgoraj odvisn kak mu bo pasalo.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Anney ()

Tilen88 ::

Zstiller je izjavil:

Bo prosti pad zanima me kako zgleda ko montiraš cev za kondenz iz notranje v zunanjo enot pa da grem potem iz zunanja kot je na sliki https://ibb.co/12JVn8C

Kondenz cev iz notranje enote gre v "pladenj" kjer zunanja enota nabira kondenz,.. ponavadi je to kar odzadaj. Pol pa naprej iz zunanje enote kamor hočeš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tilen88 ()

sbawe64 ::

Montaža do 4m višine gre z lestvijo, kar je višje je avto dvigalo.
Ali zelo dobra volja monterja, da vlači zunanjo enoto na rokah 6m visoko.

gixyki
Kakšen je naklon strehe pri tebi pod oknom ?
Na Xm ravne linije je padec višine koliko ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

fikus_ ::

Vip, če ima spodnja streha snegobrane, potem se položi deska čez, da ima monter kje stati, še priveže se za kakšen radiator, spodaj ograja, če pade kakšno orodje dol,...
Lahko, da boš dobil kakšnega takšnega monterja, lahko pa te bodo navijali za ceno in z avtodvigalom.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Vanadium ::

BorutK-73 je izjavil:

starfotr je izjavil:

Klime se začne montirat tam nekje marca. Odvisno od vremena, vendar več kot dovolj časa je, da si lahko vsak naroči klimo ob primernem času.

Naslednji čas za naročilo je jeseni.

In kdor naroča junija, julija in avgusta klimo, pač dobi drago klimo in za en drek montažo. Resni klimaši sploh ne montirajo ta dva poletna meseca. To delajo samo šalabajzerji. Isti patroni, kot kupci klim poleti.

Tisti, ki ne dobi monterja poleti, potem gleda take polovične rešitve - prenosne klime in meče stran denar in naravne vire, ker to klimo potem zavrže. Tako, da bolje prihranit oboje in naročit montažo jeseni ali spomladi naslednje leto.

Sem naročil marca in dobil dokurca montažo. Vsem se vedno nekam mudi pa ni važno kateri mesec je

Meni je tip montiral lani, začetek poletja, zmontirano vrhunsko (res je pa, da sem določene zadeve malo sam pred pripravil predvsem ta zajebane preboje in tudi pomagal sem mu pri montaži), ampak kljub temu sem vidu, da je monter picajzlast tako, da tudi če mu nebi pomagal se vidi, da dela počasi in natančno. Pač odvisno je samo na koga naletiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vanadium ()

energetik ::

OutOfTheBox je izjavil:

Ganon je izjavil:

Žal ljudje še vedno vklapljajo in izklapljajo klimatske naprave. Princip delovanja inverterja jim je španska vas. Klimo vklopi na začetku sezone in jo izklopi na koncu.

Z ekonomskega vidika sploh nima smisla. Sem testiral tudi to opcijo 24h. Povprečna poraba klime je bila cca 250W. V enemu dnevu to znese 6kWh, v celem mesecu 180 kWh. Cela hiša porabi (brez klime) v povprečju 650 kWh na mesec. Samo klima bi s takim delovanjem zvišala celotno porabo za skoraj 30%.

Če klimo vklopiš kadar jo potrebuješ se v roku 10 min že pozna, v roku 30 min je pa že hladno. Klimo potem izklopiš in izolacija drži hladen zrak notri. Na tak način se porabi v vročinskem valu 40 kWh (mesečno), kar je znatno manj kot 180 kWh (če bi klima bila vedno prižgana).

Druga zadeva je hitrejša obraba klime, če laufa non stop.

Skratka popoln nesmisel. Lahko pa razložiš malo več, da bom razumel zakaj mora klima delat non stop?
Z ekonomskega vidika tudi nima smisla pozimi ogrevat. Zakaj delaš razliko? ;((

Tilen88 je izjavil:

Zstiller je izjavil:

Bo prosti pad zanima me kako zgleda ko montiraš cev za kondenz iz notranje v zunanjo enot pa da grem potem iz zunanja kot je na sliki https://ibb.co/12JVn8C

Kondenz cev iz notranje enote gre v "pladenj" kjer zunanja enota nabira kondenz,.. ponavadi je to kar odzadaj. Pol pa naprej iz zunanje enote kamor hočeš.
Cev za kondenz iz notranje lahko napelješ kamor hočeš, če je le stalni padec (še to ne, če se uporabi pumpica za kondenz). Iz zunanje rabiš odvod le, če jo nameravaš uporabljati tudi za gretje.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

On je spraševal drugo, preberi si njegovo vprašanje.

Zstiller je izjavil:

Eno vprašanje ali se da kondenz iz notranje enote speljati v zunanjo tako da gre samo iz zunanje potem en odtok?

Zgodovina sprememb…

Aja, to pa seveda.
vires in numeris

Ganon ::

OutOfTheBox je izjavil:

Ganon je izjavil:

Žal ljudje še vedno vklapljajo in izklapljajo klimatske naprave. Princip delovanja inverterja jim je španska vas. Klimo vklopi na začetku sezone in jo izklopi na koncu.

Z ekonomskega vidika sploh nima smisla. Sem testiral tudi to opcijo 24h. Povprečna poraba klime je bila cca 250W. V enemu dnevu to znese 6kWh, v celem mesecu 180 kWh. Cela hiša porabi (brez klime) v povprečju 650 kWh na mesec. Samo klima bi s takim delovanjem zvišala celotno porabo za skoraj 30%.

Če klimo vklopiš kadar jo potrebuješ se v roku 10 min že pozna, v roku 30 min je pa že hladno. Klimo potem izklopiš in izolacija drži hladen zrak notri. Na tak način se porabi v vročinskem valu 40 kWh (mesečno), kar je znatno manj kot 180 kWh (če bi klima bila vedno prižgana).

Druga zadeva je hitrejša obraba klime, če laufa non stop.

Skratka popoln nesmisel. Lahko pa razložiš malo več, da bom razumel zakaj mora klima delat non stop?

Zato, da imaš ves čas idealno klimo v prostoru. Ko ohladi zrak, klima sama nadzira moč kompresorja, deluje toliko, kot je potrebno. To, da jo vklopiš za 30 minut in potem "izolacija drži hladen zrak notri", je pravljica za lahko noč. Raje jo prodaj, bo z ekonomskega vidika najbolj idealno.

Seveda to gre, če živiš v kartonski baraki. Večina Slovencev pa živi v masivni gradnji, kjer je edina normalna uporaba klime, da jo vklopiš junija in izklopiš konec septembra. Vmes drži nastavljeno temperaturo. Poraba bo odvisna od izolacije, (ne)zasenčenih steklenih površin in notranjih pribitkov.

Saj gretja tudi ne vklapljamo ko pridemo iz šihta za 2 uri. Ogrevanje se vklopi jeseni in izklopi spomladi, vmes regulator dela svoje.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Kaki amaterji, klime in ogrevanja se nikoli ne izklaplja,..če bo klima poleti preveč hladila centralna pogreje nazaj na pravo temperaturo in vice versa pozimi :)):D

ps: da ne bo kdo tega resno vzel lol

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

V-i-p je izjavil:

Evo, zdaj se pa lastnik stanovanja strinja, da lahko nabavim klimo z zunanjo enoto. Gotovina je pripravljena, edino ne vem ali vzamem to varijanto na Mimovrste z montažo ali brez, glede na to, da v lj ne poznam mojstrov se ne bi zafrkaval še s tem pa iskal mojstre okoli. Pozna kdo morda kakega dobrega, da grem v akcijo? Thx.

To poletje še zdrži brez klime in počakaj raje na jesen.

Tilen88 je izjavil:

Kaki amaterji, klime in ogrevanja se nikoli ne izklaplja,..če bo klima poleti preveč hladila centralna pogreje nazaj na pravo temperaturo in vice versa pozimi :)):D

ps: da ne bo kdo tega resno vzel lol
Dejansko je zelo udobno, če klima hladi in razvlažuje, talno gretje pa temperira tla. Topla tla, hladen zrak, to je udobje.
vires in numeris

Bellzmet ::

Brez heca..ja to je kr dobra rešitev ja. Predvsem spomladi/jeseni, ko še ni čisto za gretje ampak tla so pa mrzla.

OutOfTheBox ::

energetik je izjavil:

Večina Slovencev pa živi v masivni gradnji, kjer je edina normalna uporaba klime, da jo vklopiš junija in izklopiš konec septembra.

Ne, to ni EDINA normalna uporaba klime. Edina NORMALNA uporaba klime, je tista uporaba s katero je odjemalec zadovoljen. Prodajat točno to kar prodajate vi je daleč od pametnega, ker ima vsak človek oz. gospodinjstvo drugačno situacijo.

Če nobenega cel dan ni doma in bom zato 24/7 laufal klimo je norost, če lahko preko WIFI-ja vklopim klimo 1h preden pridem domov, ta mi nato laufa 2uri (še dodatno uro po tem ko pridem domov, da zaspim v hladu). Vaša "edina" normalna uporaba se v tem primeru sploh ne izplača. Če dela 2uri z močjo 1 KW bo porabila 2kWh, v vašem "pravilnem" načinu pa 6kWh.

Vmes drži nastavljeno temperaturo.

Ampak a ni to malo fail? Kaj pa v dneh ko so nevihte in se zunanja temperatura spusti na 20 stopinj. Če imaš klimo nastavljeno na 22 - 23 stopinj, boš potem .. ogreval?

Zato, da imaš ves čas idealno klimo v prostoru.

Saj je.

To, da jo vklopiš za 30 minut in potem "izolacija drži hladen zrak notri", je pravljica za lahko noč.

Tako načeloma izolacija deluje. Od tega koliko se bo notranjost segrevala je odvisno od tega:
- koliko ljudi je v prostoru v danem času
- direktna svetloba v prostor in pozicija prostora (v pritličju je vedno 2 stopinje manj kot zgoraj)
- drugi toplotni dejavniki (kuhanje, laufanje pomivalnega stroja, ipd).

Pod črto. Ne prodajat teh svetih zakonov, ki mogoče delujejo za vašo situacijo vsem , ker niso univerzalni.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

OutOfTheBox je izjavil:

Če nobenega cel dan ni doma in bom zato 24/7 laufal klimo je norost, če lahko preko WIFI-ja vklopim klimo 1h preden pridem domov, ta mi nato laufa 2uri (še dodatno uro po tem ko pridem domov, da zaspim v hladu). Ne prodajat pravljic da se vaša EDINA "pravilna" uporaba splača, ker se v nobenem primeru ne.

... tvoja čokolada v omari, se ne strinja s teboj:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

OutOfTheBox ::

Čokolado vedno sicer hranim v hladilniku, razumem pa point. V pritličju nikoli ni tako toplo (v našem primeru), da bi klima morala laufat 24/7.

Letošnje poletje je popolnoma drugačno od lanskega (vročinski val začel že konec maja in trajal do septembra, brez padavin). Letošnje poletje je kot konec sezone oz. jesen, daleč od vročine in večino časa je temperatura v notranjosti prijetna (23.5 stopinje).

Če je prevroče, se klimo vklopi za 1h med dnevom in do zvečer temperatura lepo obstoji (dokler se spet ne vklopi za dodatno uro za frišen spanec).

V mansardi so pogoji seveda bistveno drugačni. Point je, vaša "edina pravilna uporaba" ni edina.

Zgodovina sprememb…

muffliato ::

Gregor P je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Če nobenega cel dan ni doma in bom zato 24/7 laufal klimo je norost, če lahko preko WIFI-ja vklopim klimo 1h preden pridem domov, ta mi nato laufa 2uri (še dodatno uro po tem ko pridem domov, da zaspim v hladu). Ne prodajat pravljic da se vaša EDINA "pravilna" uporaba splača, ker se v nobenem primeru ne.

... tvoja čokolada v omari, se ne strinja s teboj:P

Točno to. Važno, da je čokoladi hladno. Svašta.

Po vaše boh ne daj, da se kompresor ustavi, ker to škoduje. Ali avto tudi ponoči laufa? Zato, da čokolada ni v napačnem agregatnem stanju?

OutOfTheBox je izjavil:

Če nobenega cel dan ni doma in bom zato 24/7 laufal klimo je norost, če lahko preko WIFI-ja vklopim klimo 1h preden pridem domov, ta mi nato laufa 2uri (še dodatno uro po tem ko pridem domov, da zaspim v hladu). Vaša "edina" normalna uporaba se v tem primeru sploh ne izplača. Če dela 2uri z močjo 1 KW bo porabila 2kWh, v vašem "pravilnem" načinu pa 6kWh.
Ja seveda. Ker bo kar 24/7 kurila toliko kot tebi žre tisto uro ko vklopiš. Zadeve ne delujejo tako. Če je vklopljena 24/7, bo delala na min oz. se bo kompresor še ugašal. Pa vsa termalna masa bo ves čas na enaki ugodni temperaturi.
Tvoje ravnanje je podobno kot pri tistih, ki kurijo na drva celo popoldne da radiatorji žarijo, stene pa mrzle.
vires in numeris

aborko ::

Taka občasna uporaba ima več posledic, odvisno od razporeditve prostorov, včasih klima ne pokrije optimalno vseh prostorov, če deluje 24/7 se zrak dosti lažje razporedi in enakomerno ohladi vse prostore. Ko uporabljaš turbo in je klima tiste 2 ure na polno obremenjena je izkoristek takrat res konkretno slabši kot ob delni obremenitvi. Klima je TČ in ko mora na hitro shladiti iz npr 26 na 22 mora vpihovati max mrzel zrak... tam med 6-10 stopinj, če deluje 24/7 samo vzdržuje temperaturo, piha tam 15-20 stopinj, je izkoristek dosti boljši. Za izkoristek je zelo pomemben ta delta T, ki ga mora klima premagovati.
Mogoče je poraba na koncu dneva po tvoje nižja, a fizike se ne da goljufati. Praviš da imaš dobro izolacijo in da hladen zrak ostane notri če samo 2 ure na dan hladiš? Ja kam pa gre hladen zrak od klime če več časa hladi z večjim izkoristkom? Če bi bila klima on/off, potem bi tvoja logika zdržala, pri inverter klimah pa težko, razen če si popolnoma brez izolacije in čez cel dan zgubljaš ogromno...

Eh eni imate oprane možgane z "eko agendo" in pri vsem gledate samo še na porabo elektrike. Če vas tako skrbi tistih par evrov potem je bolje, da klime sploh ne kupite. Če pa jo kupiš (in itak daš veliko denarja zato je del porabe elektrike v juniju/juliju/avgustu majhen v primerjavi z nakupom) pa potem uživaš v komfortu kot ti pač paše in se ne obremenjuješ s porabo. Še predvsem ne takrat, ko je vročinski val.

A.k.a. daš 800 eur za klimo, potem pa kompliciraš ali bo porabe na mesec za 15 eur ali 20 eur...in to za samo cca 2 meseca na leto...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellzmet ()

zila90 ::

Potrebujem klimo za cca. 75m2. Katero priporočate do 500 €?

Potreboval jo bom zgolj nekaj let, saj je v planu menjava stanovanja.

fikus_ je izjavil:

Vip, če ima spodnja streha snegobrane, potem se položi deska čez, da ima monter kje stati, še priveže se za kakšen radiator, spodaj ograja, če pade kakšno orodje dol,...
Lahko, da boš dobil kakšnega takšnega monterja, lahko pa te bodo navijali za ceno in z avtodvigalom.

fikus_: evo, sem slikal in tako izgleda iz zgornjega okna ta streha pod steno kjer bi se montiralo.

Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Ganon ::

OutOfTheBox je izjavil:

Če je prevroče, se klimo vklopi za 1h med dnevom in do zvečer temperatura lepo obstoji

Smeh je pol zdravja, pravijo. :))

zila90 je izjavil:

Potrebujem klimo za cca. 75m2. Katero priporočate do 500 EUR?

Potreboval jo bom zgolj nekaj let, saj je v planu menjava stanovanja.

Za 500EUR ne dobiš nobene split z montažo.

Priporočam da se obrneš na lokalno podjetje, ki se ukvarja s tem.

cene z montažo
https://www.harveynorman.si/bela-tehnik...

Sinclair ter cooper & hunter sta kar pogosta.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

V-i-p je izjavil:

fikus_ je izjavil:

fikus_: evo, sem slikal in tako izgleda iz zgornjega okna ta streha pod steno kjer bi se montiralo.

To so pa precej redki snegobrani, nekdo je šparal.

Montirati se da praktično vse.

Tukaj znajo biti večji problem sosedi. Če daš klimo sem zraven okna na fasado bi moral imeti soglasje sosedov, če gre za večstanovanjsko stavbo.

Gregor P ::

A pa ni malo zoprno montirati klimo ravno poleg okna; ker najbrž nekaj vibracij in ropotanja pa vseeno je, vsaj v bližini zunanje enote?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P: hja, ta ki sem jo naročil z montažo jo na MV vsi hvalijo, kako tiha da je plus to, da ima "nočni način". Potem pa še, te stare hiše imajo hudičevo debele stene, mislim, da ne bo hudo. Sem pa naročil tole: COOPER&HUNTER klimatska naprava z montažo Veritas CH-S12FTXQ-NG WIFI -3,5kW.
A kdo ve, koliko ta hec sploh stane dodatno, tako na uč, da imam predstavo o tem dvigalu? Hvala vsem, da ne pišem poimensko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: V-i-p ()

Vanadium ::

V-i-p je izjavil:

Gregor P: hja, ta ki sem jo naročil z montažo jo na MV vsi hvalijo, kako tiha da je plus to, da ima "nočni način". Potem pa še, te stare hiše imajo hudičevo debele stene, mislim, da ne bo hudo. Sem pa naročil tole: COOPER&HUNTER klimatska naprava z montažo Veritas CH-S12FTXQ-NG WIFI -3,5kW.
A kdo ve, koliko ta hec sploh stane dodatno, tako na uč, da imam predstavo o tem dvigalu? Hvala vsem, da ne pišem poimensko.

Od 50 - 100 € na uro so cirka dvigala + predvidevam da premik stroja.

Vanadium, jp, sem dobil cenik. Od 100 - 170€ bo, če bo potreben, kar (najbrž) itak bo. Pozen sem, vem. Sem mislil, da to prvo sezono še zdržim in grem v akcijo drugo leto, samo ko sem imel ob 02:40 zjutraj 31,7°C v spalnici sem vedel, da ni povratka pa če bo treba najet helikopter, da to zmontira :).

31,7? 8-O A to imaš povsem neizolirane stene in nezasenčena okna ali rudariš v spalnici?
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Hja, to je bil rekord v prvem vročinskem valu, saj drugače je malo bolje. Ma pa bajta novo fasado samo glede na to, da je spalnica edina še s tramovi in lesenim stropom mislim, da ni kaj dosti izolacije nad njo. Vse ostale so sigurno izolirane in poknaufane, čeprav ima v dnevni že od prej eno Panasonic klimo. Eh, bo vsaj mir, ko pridem na vrsto. Upam, da prej kot jeseni :).

energetik je izjavil:

31,7? 8-O A to imaš povsem neizolirane stene in nezasenčena okna ali rudariš v spalnici?

Mansarda, slika je na prejšnji strani.
2020 is new 1984
Corona World order

Horas ::

V-i-p je izjavil:

Evo, da se še jaz opogumim in kaj vprašam. To je moja situacija, na sliki. Ta več stanovanjska hiša ima zgoraj mansardo, v tem delu kjer sem jaz je okno odprto. Zunanjo enoto bi dal na sliki desno od okna, naslednje okno je moja kopalnica. Problem je, ker lastnik trdi, da zaradi strehe ni možno montirat drugače, kot, da pridejo z eno avto lestvijo ali kaj jaz vem čim in montirajo od spodaj gor. Pod mojimi okni je namreč streha, pa nad mano tudi. Zna bit res zayebana situacija za montažo ali ni tak bav bav? Thx.

prva napaka je že to da maš odprto okno sred vročega dneva. zapri dol, zunanje rolete če maš zapri dol, če ne notri žaluzije, če to ne, pa pač vlke brisače da zakriješ okno.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Horas: Seveda drugače ja, čeprav so notranje žaluzije, tole je okoli 8h zvečer :). Je pa jeba sred dneva "met vse zadekan" kot da si v bunkerju in kot rečeno naj bo ne vem kak strošek klima na tej strani mora bit ali pa crknem, druge opcije ni. Stran pa ne grem, mi je luštno tle plus do službe imam točno 444 metrov ;).

Notranje žaluzije pomagajo praktično nič. Dejansko so samo radiator pred oknom. Pomagajo samo toliko, da ti sonce ne nabija direkt v glavo, soba se bo pa segrela enako.

Sicer pa, trenutno imam v spalnici 21.6°. TČ je danes za hlajenje cele bajte 135m2 porabila nekje 3kWh, drobiž.
Ostalo naredi izolacija in zunanje rolete na vseh osončenih oknih.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Primerjaš jabolka in kombajn.

Ti z novo hišo v pritličju in on v stari brez fasade v mansardi, ki gleda proti zahodu.

Horas
Če je imel ob 2am skoraj 32°C (pri odprtih oknih) mu bo odpiranje/zapiranje bolj malo pomagalo.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Ima še kdo podobne probleme z RH vlago medtem, ko klima laufa?
Namreč vsakič ko vklopim Cool ali Dry, vlažnost naraste iz 60% na 75%. Notranji kondenz se mi odvaja normalno preko pumpe, ampak se mi zdi, da bi morala vlažnost vseeno pasti in ne narasti.

Relativna ali absolutna vlažnost?

fikus_ je izjavil:

Relativna ali absolutna vlažnost?

RH

Potem je možno, da ti klima ohladi zrak, vlage pa ne uspe odvesti toliko, da bi relativna vlažnost padla.

Horas ::

energetik je izjavil:

Notranje žaluzije pomagajo praktično nič. Dejansko so samo radiator pred oknom. Pomagajo samo toliko, da ti sonce ne nabija direkt v glavo, soba se bo pa segrela enako.

Sicer pa, trenutno imam v spalnici 21.6°. TČ je danes za hlajenje cele bajte 135m2 porabila nekje 3kWh, drobiž.

žaluzije ne. pliseji pa. nekje 1-3 stopinje manj je v prostoru.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

energetik je izjavil:

Koliko imajo pa tla stopinj?

Tla se gibajo 20-21°, merjeno z IR termometrom.
vires in numeris

Kako delujejo inverterske klime?

Npr. sobna temperatura 23 stopinj, nastavljena temperatura hlajenja 25 stopinj.

Klima se seveda ne ugasne, piha še vedno. Ali v tem primeru kompresor popolnoma neha delovati in ker ne ohlaja piha ven npr 20 stopinj ali kompresor vseeno dela na najnižji stopnji in še vedno piha ven 12 stopinj?

Inverterske prilagajajo obrate kompresorja nekje do 20%, odvisno od modela. Če s tem lahko še vzdržujejo temp. v sobi, potem komp. stalno laufa, sicer se jasno ugasne in laufa samo vent. Ko temp. v sobi spet nekoliko naraste, spet štarta kompresor.

muffliato je izjavil:

Ima še kdo podobne probleme z RH vlago medtem, ko klima laufa?
Namreč vsakič ko vklopim Cool ali Dry, vlažnost naraste iz 60% na 75%. Notranji kondenz se mi odvaja normalno preko pumpe, ampak se mi zdi, da bi morala vlažnost vseeno pasti in ne narasti.
Kje to meriš? Če direktno na izpuhu klime, RH seveda naraste, ko se pomeša z zrakom iz sobe, pa močno pade. RH izstopnega zraka je visoka, abs. vlažnost pa nizka.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

darck ::

Vlažnost bi morala pasti, če imaš nastavljeno na hlajenje ali razvlaževanje drugače je nekaj narobe z delovanjem klime.

Kje to meriš? Če direktno na izpuhu klime, RH seveda naraste, ko se pomeša z zrakom iz sobe, pa močno pade. RH izstopnega zraka je visoka, abs. vlažnost pa nizka.

RH merim sredi sobe, cca 6m od izpuha. Ugotavljam pa, da vlaga začne padati, ko kompresor deluje na polno. Recimo da je termostat bistveno nižje od sobne temperature (5c razlike). Če pa samo vzdržujem temperaturo (25c) pa vlaga raste. Imam pa Mitsubishi montirano spomladi.

Nekako sem navajen na razvlaževalnik, ki dela bistveno bolje in vlago v 10min spusti za 10%. Sem pričakoval, da bo pri klimi podobno...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: muffliato ()
««
112 / 130
»»