» »

Katera klima

Katera klima

««
20 / 120
»»

destiny ::

Mislim da z nobeno od teh ne boš zgrešil. Jest sem se odločil za Toshibo super daisekai, zaradi globine notranje stenske enote, ki je manjša 10cm proti Mitsubishi FD seriji. Mata pa starša mitsubishija in dela super, pa še malo cenejša je od toshibe in daikina.

schurda ::

Za vsako nadstropje kupi eno zunanjo enoto in ne 1 za vse 3. Tudi cenovno se ne splača.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Yoda Master ::

Evo poletje je tle in sonce greje. Mam srešno sobco 15m^2 kjer se počasi kuham. Hladil bom pa sam sobco, neki najcenejšega pa energijski razred A verjetno al kaj bi predlagal?
There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no death, there is the Force.

NazgulRR ::

Enosobno stanovanje, skupna površina cca 37m2. Kaj bi priporočali? Rabili bi samo za hlajenje poleti, od junija pa do nekje septembra. Nekaj bolj cenejšega verjetno?

bond007 ::

Technomarket je mel za 199EUR v akciji tamočnega panasonica uw12gke (skoraj A razred :), tudi greje do -5). Če rabiš samo za hlajenje, je odlična izbira. Sicer pa kaka varianta iz špara za 260EUR ali inverter za malo več denarja.... Računaj še montažo vsaj 200EUR - jst sm sicer zmontiral sam, ampak sem imel 8m inštalacije, tako da me je že material prišel 100EUR.

OldSkul ::

destiny je izjavil:

Mislim da z nobeno od teh ne boš zgrešil. Jest sem se odločil za Toshibo super daisekai, zaradi globine notranje stenske enote, ki je manjša 10cm proti Mitsubishi FD seriji. Mata pa starša mitsubishija in dela super, pa še malo cenejša je od toshibe in daikina.


mamo mi mitsubishi FD35 pa je res zakon klima. Pa tudi drugi jo hvalijo (+monterji). Ni kej, mitsubishi zna.

BuzzFuzz ::

Če hočeš dobro klimo kupi Mitsubishi ali Daikin, če pa hočeš "najboljšo" klimo, z največjim izkoristkom - majhno porabo kupi Toshibo Super Daisekai

Okapi ::

A zna kdo na hitro izračunati, koliko manj elektrike porabi tale Super Daisekai? Ker je kar konkretno dražji. A ima še kakšne druge otipljive prednosti, vredne 30-40% višje cene?

O.

MadMax ::

BuzzFuzz je izjavil:

Če hočeš dobro klimo kupi Mitsubishi ali Daikin, če pa hočeš "najboljšo" klimo, z največjim izkoristkom - majhno porabo kupi Toshibo Super Daisekai


FD ima boljši izkoristek od SuperD.

Sicer pa mislim da je še vedno vodilni pri izkoristkih z enim svojih dražjih modelov Hitachi, s COP/EER > 6, le da gre za malce švohnejši model (7 kBTU).

Aja, DuperD nima nobene druge "prednosti". Celo lopute levo-desno nima motorizirane (beri: premikanje na žgance).
Tudi najtišja ni, tudi tu jo premaga FD.
Le napihnjena cena v zadnjih 2÷3 letih in ime ji dajeta "premoč".

Poraba... A energijski razred se začne pri nevemnapamet 3.2/3.6, FD in SuperD pa imata za decimalko razlike okrog 5, pa si računaj...
(/edit#2: velja za FD25 in SuperD10, pri FD35 in SuperD13 velja podobno, le izkoristki so še nekaj slabši)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Okapi ::

Katero pa bi sicer priporočal? Na moji prioritetni listi je zanesljivost, poraba in tišina.

O.

YaN-cH ::

Ja Mitsubishi FD25 ima najboljši izkoristek, iz prve roke ti povem da je res ful tiha, klima ima 4 stopnje hitrosti vrtenja ventilatorja do druge je neslišna, tako da če jo imaš v dnevni montirano in npr. zvečer pri gledanju TV je nemoteča, ventilator na 4. stopnji je moteč samo če je tišina, npr. čez dan ko je več "šundra" po stanovanju bi lahko reku, da je spet neslišna. Mi jo največ furamo na 1. in 2. stopnji mogoče pri vklopu klime kake 30 mi na največji da ohladi prostore. Edini minus te klime po moje je res velikost notranje enote, po globini za 2 Panasonicovi, če se boš odločil za to klimo jo poji prvo pogledat v živo, če ti odgovarja notranja enota.

Okapi ::

Kako je pa z močjo klim? Jaz bi rabil za celo stanovanje (v glavnem sploh nimam vrat med sobami:-), 75 m2. Po standardih bi potreboval 5 kW. Kaj se zgodi, če bi vzel recimo samo 3,5 kW?

O.

MadMax ::

Odvisno, ali je glavno delo hlajenje, ali bi tudi ogreval pozimi? Za gretje rabiš malce več.
Pa sama stavba, izolacija, okna na jug ipd.

Za primerjavo, meni je 90m^2 stare montažne bajte več kot ohladila tudi v največji poletni vročini (37°C zunaj) 2.5kW stara panasonicova HE9DKE na neprijetnih 18°C kjer je nameščena, to je hkrati na 22°C v po diagonali najbolj oddaljenem prostorčku, v katerrem pa je še pečka ki sliši na ime PC.

Menim, da je 5kW totalni overkill, če nimaš v hlajenem prostoru še kake avtomatske varilne linije, ali pa želje po zimskem gretju brez tesnil na oknih.
Poleg tega, klime višje moči iz iste serije imajo slabši izkoristek kot njihove manjše sestre.
Če je izolativno količkaj soliden objekt, bi za hlajenje zadostovala že 2.5kW, torej kaka FD25.
Aja, pa ne misli si da boš z močnejšo kaj prišparal pri glasnosti :)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Okapi ::

Za glasnost mi je jasno, pa 5 kW so tudi precej večje (zunanje enote). Za gretje je ne bom rabil, stanovanje pa se tudi ne segreje pretirano (gleda na vzhod, od poldneva dalje sonce ne sije več nanj) in je dobro izolirano. Se pravi bi moral FD25 biti OK. Ali pa mogoče 35, za vsak slučaj;-)

O.

YaN-cH ::

Če nimaš sonca od popoldneva dalje in da imaš res bol zračno stanovanje bo zadostovala 2,5kW, čeprav večina monterjev ti bo svetovala 3,5kW. Moja fd25 dela v 99% na 1. in 2. stopnji (več na 1. kot na 2.), res da imam samo 46m2, je pa stanovanje obrnjeno na sončno stran, tako da je od 12h do 20h sonce uprto v stanovanje. Se pa moraš zavedat, da bilo katero moč klime boš vzel, bo prostor s hladilno enoto bol ohlajen kot prostori brez nje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: YaN-cH ()

Okapi ::

Bolj enakomerno hlajenje se da verjetno uredit s kakšnim dodatnim ventilatorjem, ki hladen zrak šiba po stanovanju.

O.

YaN-cH ::

To z ventilatorjem je najbolj poceni in učinkovita rešitev.

Dami ::

Kaj pa predlagate za 10m^2 vlko shrambo, ker nameravam postavt malo večji server in mrežno opremo. Dve steni sta zunanji vkopani v zemljo, na eni pa je okno. Pozimi se lahk skozenj normalno hladi, poleti pa je ratalo že sedaj toplo (poleg tega mamo not še 300l bojler z vso napeljavo za sončne kolektorje). Bi se mogoče bolj splačalo nabavit kako toplotno črpalko (ob predpostavki, da zmore dost močno odvajat toploto), da bi pomagalo greti vodo, ko ni sonca?
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Hardstyle ::

Prenosljivo klimo uporablja kdo? Kako se znajdete z montažo oz. odvajanjem toplega zraka?

RazzorX ::

Katera klima za do max. 350EUR, hlajenje le enega prostora (cca. 15 kvadratov). Max. moč tam 2.5KW, mogoče tudi 3.5KW, ampak se mi zdi preveč. Nekako gledam med temi:

http://www.mimovrste.com/artikel/364002...
http://www.mimovrste.com/artikel/364002...
http://www.mimovrste.com/artikel/364004...

Me zanima če je kakšna, kjer ne potrebuješ mašine za inštalacijo, torej jo lahko namestiš sam.

plavko61 ::

Imam namen hladiti 70m2 stanovanje. Odločam se med dvema variantama.

MITSUBISHI MSZ GE35VA
http://www.gospodinjski-aparati.si/apar...

MITSUBISHI MSZ HC35VA
http://www.gospodinjski-aparati.si/apar...

A pozna kdo ti dve klimi, ali ima kakšen boljši predlog?
Pomembni sta mi nizka glasnost in kvalitetna regulacija.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

Okapi ::

Čisto tako, kot zanimivost, za tiste, ki razmišljajo o nakupu klime in oklevajo. Naslednje leto (ali 2012, nisem čisto siguren), bo AFAIK nehal veljati znižan 8,5% DDV za fizične osebe in bo normalen 20%.

O.

bond007 ::

Jst sem do sedaj še vedno dobil klimo ceneje z 20% davkom v trgovini, kot pa z 8,5% pri monterjih... Očitno si monterji vzamejo malo večjo maržo ali pa ne morejo dobiti tako nizke vstopne cene...

Okapi ::

? Pri monterjih je v ceno vključena montaža.

O.

bond007 ::

Normalno, saj sicer ne bi mogli obračunati 8,5% davka... Recimo en primer - panasonica uw12gke so imeli v technomarketu za 200EUR (z 20% ddv) - jo kupim, pokličem monterja in ta zmontira klimo za 230EUR. Skupaj torej 430EUR

Če bi pri njemu vzel komplet klimo+montažo pa bi me prišlo z 8,5% davka 650EUR. Ni pa pri vseh klimah tako, jasno - ampak če najdeš kako dobro akcijo, lahko bp prideš ceneje skozi, kot pri monterju z 8,5% DDV

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

energetik ::

Hardstyle je izjavil:

Prenosljivo klimo uporablja kdo? Kako se znajdete z montažo oz. odvajanjem toplega zraka?

Sem jo imel v sobi in je ne priporočam, razen če res ni druge možnosti. 1 razlog je glasnost (ropota kot hudič), 2. je neučinkovitost, 3. pa da moraš redno odlivati kondenzat.
Odvod zraka sem speljal skozi steno (gips plate, podstrešna soba). Kakršna koli druga varianta (recimo skozi priprto okno) samo še zniža že tako slab izkoristek.
Aja, še to: toliko zraka, kot ga izpiha skozi izpuh, mora od nekje priti v sobo. Zato vleče iz zunanjosti zrak, kjer se le da - reže pri oknih, vratih itd. S tem pa tudi morebitne vonjave in predvsem - vroč zunanji zrak.

Okapi ::

Če bi pri njemu vzel komplet klimo+montažo pa bi me prišlo z 8,5% davka 650EUR.
Ker so imeli v technomarketu to klimo na razprodaji. Kot gledam po trgovinah, večinoma ponujajo klimo+montažo z 8,5% in se bolj splača vzeti kot samo klimo z 20% + montažo posebej.

Ampak v vsakem primeru se bo pa potem podražila montaža, razen če ne boš monterju plačal na črno, brez računa.

O.

bond007 ::

Ali pa če si klimo sam montiraš :)

Okapi ::

Tudi ta možnost obstaja, ja;)

O.

bi_đi ::

Lansko leto so imeli v techomarketu Panasonic 3,5kw klimo skupaj z montažo za 399EUR, sama klima pa stane 199EUR. Montaža je bila do višine 3m ter 5m kompletne inštalacije. Klima zadostuje za 40m2 (25-26oC) solidno izolirane mansarde z okni v strehi, pa še to se vklopi nekje na 20 do 30 minut za okoli 5 min. Jeseni pa se z njo da pravtako ogrevati do 0oC. Priporočam nakup če kupujete za tistih 20 vročih dni, pa občano gretje jeseni, za skoraj vsakodnevno uporabo, pa gretje pod -oC pa priporočam že kakšno invertersko.

Scarface ::

A mi zna kdo povedati, če je OČITNA razlika v porabi elektrike med
Panasonic CS/CU-RE9JKX
in
Panasonic CS/CU-E9LKEW-3
ter
Mitsubishi MSZ-GE25VA?

Katero se najbolj splača vzeti? Hladilo pa se bo cca 30m2.

Lp
Been there, done that....

Pyr0Beast ::

200EUR je 2000 ur delovanja klime na polni moči.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Scarface ::

Kako močna klima? Verjetno je odvisno od moči...
Been there, done that....

Hardstyle ::

energetik je izjavil:

Hardstyle je izjavil:

Prenosljivo klimo uporablja kdo? Kako se znajdete z montažo oz. odvajanjem toplega zraka?

Sem jo imel v sobi in je ne priporočam, razen če res ni druge možnosti. 1 razlog je glasnost (ropota kot hudič), 2. je neučinkovitost, 3. pa da moraš redno odlivati kondenzat.
Odvod zraka sem speljal skozi steno (gips plate, podstrešna soba). Kakršna koli druga varianta (recimo skozi priprto okno) samo še zniža že tako slab izkoristek.
Aja, še to: toliko zraka, kot ga izpiha skozi izpuh, mora od nekje priti v sobo. Zato vleče iz zunanjosti zrak, kjer se le da - reže pri oknih, vratih itd. S tem pa tudi morebitne vonjave in predvsem - vroč zunanji zrak.


Hvala, nebo nič s prenosno klimo =)

platoom ::

Kako je sedaj s panasonic klimami? Okvare kompresorjev .... !
Verjetno je že kaj napisano na to temo - pa vseeno.

dadooo ::

Torej, sedaj je stvar takšna.
Lani so mi kupili klimo za mojo sobo, ker je poleti zelo nevzdržljivo (do 29stopinj), klima je toshiba ON/OFF način. Problem pa je pri tem da je očitno soba premajhna za to klimo in zato se kompresor po približno 2 minutah ugasne in se ne prižge več nazaj tudi po kakšno uro in v sobi postane spet vroče in zrak cel nek čuden in smrdljiv. To leto je zopet enako, in sem prišel do ideje da bi lahko v sobi imel inverter, saj kolkr vem se kompresor nikoli ne ugasne in klima stalno vzdržuje željeno temperaturo. Danes je prišel serviser, ki pa je rekel da med On/off in inverter sploh ni razlike, ter da tudi pri inverterci se kompresor zunaj ugasne in se po določenem času spet vžge. Sam sem mu zatrjeval da to ni res, ampak očitno on misli da bi bilo stanje isto z inverterjem in z to ki imam sedaj. Pa me sedaj zanima če je to kar je on rekel resno resnično?


Lp.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dadooo ()

Okapi ::

S tvojo klimo je očitno nekaj narobe, ker bi se morala vklopit takoj, ko temperatura naraste nad nastavljeno. Skratka, prava pot je servis, ne nova klima - IMHO.

O.

dadooo ::

Servis? Serviser je lani govoril da je vse ok, to leto pa da je premajhna soba.

fosil ::

Če bi bil problem v premajhni sobi, bi se klima zelo pogosto prižigala in ugašala, ker se prostor zelo hitro shladi in nato tudi hitro segreje.
Tako je!

muhacece ::

Prodali so ti premočno klima napravo.


Servis bi pa bil tud potreben če se 1 uro ne prižge več..

dadooo ::

Ah nevem, bom vidu kaj bomo naredili:S.
Samo še to, a se pri inverter klimi zunanja enota sploh kdaj ugasne, ali ne oz. vedno v prostor piha malo hladen zrak?

barakus ::

Kakšne pa so dejanske razlike v porabi oz. stroških pri hlajenju s klimami do 300 eur in tistimi od 500 do 1000 eur?

sandra0 ::

živjo, imamo klimo panasonic. žal se je zgodila nesreča daljinskemu upravljalcu. sicer še dela, pokvarjen je ekranček, ki ne pokaže ničesar. zanima me, če kdo proda original upravljalec ali pa priporoča servis v ljubljani.
najlepša hvala za odgovor!! lp

kmetek ::

55m2 stanovanja, nekje do 700EUR oziroma max 1000EUR z montažo.

Panasonic, kakšna invertna?

Priporočila?

bi_đi je izjavil:

Lansko leto so imeli v techomarketu Panasonic 3,5kw klimo skupaj z montažo za 399EUR, sama klima pa stane 199EUR. Montaža je bila do višine 3m ter 5m kompletne inštalacije. Klima zadostuje za 40m2 (25-26oC) solidno izolirane mansarde z okni v strehi, pa še to se vklopi nekje na 20 do 30 minut za okoli 5 min. Jeseni pa se z njo da pravtako ogrevati do 0oC. Priporočam nakup če kupujete za tistih 20 vročih dni, pa občano gretje jeseni, za skoraj vsakodnevno uporabo, pa gretje pod -oC pa priporočam že kakšno invertersko.


Jaz tudi iščem za nekje 20-25 vročih dni na leto, torej je dejansko škoda dajati 500-1000€ ?

Si morda vzel tole?

PANASONIC CS/CU-UW12GKE

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

energetik ::

energetik je izjavil:

Hardstyle je izjavil:

Prenosljivo klimo uporablja kdo? Kako se znajdete z montažo oz. odvajanjem toplega zraka?

Sem jo imel v sobi in je ne priporočam, razen če res ni druge možnosti. 1 razlog je glasnost (ropota kot hudič), 2. je neučinkovitost, 3. pa da moraš redno odlivati kondenzat.
Odvod zraka sem speljal skozi steno (gips plate, podstrešna soba). Kakršna koli druga varianta (recimo skozi priprto okno) samo še zniža že tako slab izkoristek.
Aja, še to: toliko zraka, kot ga izpiha skozi izpuh, mora od nekje priti v sobo. Zato vleče iz zunanjosti zrak, kjer se le da - reže pri oknih, vratih itd. S tem pa tudi morebitne vonjave in predvsem - vroč zunanji zrak.

Očitno bom prekršil sam svoje priporočilo in vseeno spet nabavil prenosno klimo. Preselil sem se v staro mesčansko stanovanje, kjer montaža zunanjih enot ni dovoljena (klinčevo spomeniško varstvo), druge možnosti pa ni. Na srečo je v dnevni sobi stara lončena peč - poskusil bom uporabiti njen dimnik in vanj speljati odvod vročega zraka.

Okapi ::

poskusil bom uporabiti njen dimnik in vanj speljati odvod vročega zraka.
Mimogrede, ravno zadnjič sem se spraševal, če bi kot odvod zraka od prenosne klime deloval zračnik, ki je sicer namenjen za kuhinjsko napo.

O.

energetik ::

Po mojem ni razloga, da ne bi deloval, saj tudi v navodilih piše, da se lahko spelje v razne zračnike in nape. Po mojm je treba pazit le na to, da ti potem ne bi vroč zrak sekal nazaj skozi napo (recimo nepovratni ventil) in da je premer zračnika vsaj toliko kot odvodna cev klime.
No, upam da bo pri meni stari dimnik deloval. Glede na to, da ima izstopni zrak 50+ stopinj, bi moral dobiti celo nekaj naravnega vleka.

Spajky ::

Po moje bi ti še najbolje prišla split prenosna klima, pa "ogrevalni" del s kompresorjem dal na balkon/okensko polico , cev za zunanjo enoto je par cm premera in imaš lahko priprto okno. Da zapolniš odprtino okoli okna pa debelo spužvo zafilaš v preostalo odprtino ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Pyr0Beast ::

dadooo je izjavil:

Servis? Serviser je lani govoril da je vse ok, to leto pa da je premajhna soba.

Odpri vrata od sosednje sobe.

Če je kompresor fuč oz. njegov zagonski kondenzator se ne bo uspešno štartal in termična zaščita ga bo izklopila.

To da ti klima smrdi je posledica neočiščenega notranjega dela,- zadeve je treba redno čistiti. Ogljikov filter včasih pomaga, včasih pa je še slabše.

Inverter se pri manjših močeh lahko izklopi. Je pa načeloma obraba kompresorja večja zaradi slabega pretoka olja pri nižjih močeh, samo krmljenje pa zelo cvili pri cenejših izvedenkah.

Očitno bom prekršil sam svoje priporočilo in vseeno spet nabavil prenosno klimo. Preselil sem se v staro mesčansko stanovanje, kjer montaža zunanjih enot ni dovoljena (klinčevo spomeniško varstvo), druge možnosti pa ni. Na srečo je v dnevni sobi stara lončena peč - poskusil bom uporabiti njen dimnik in vanj speljati odvod vročega zraka.

Mi imamo klimo kar v kleti, pa vrata odprta. :)
Ali pa na podstrešje.

Sicer pa dobra zunanja enota ropota MNOGO manj kot tole prenosno skropucalo.

poskusil bom uporabiti njen dimnik in vanj speljati odvod vročega zraka.

Mimogrede, ravno zadnjič sem se spraševal, če bi kot odvod zraka od prenosne klime deloval zračnik, ki je sicer namenjen za kuhinjsko napo.


Bo.

Po mojm je treba pazit le na to, da ti potem ne bi vroč zrak sekal nazaj skozi napo (recimo nepovratni ventil) in da je premer zračnika vsaj toliko kot odvodna cev klime.

Dokler je dimnik vroč ne bo.
Problem je pa ko se ohladi in začne smrdeti po dimu občasno, sploh če piha veter.

No, upam da bo pri meni stari dimnik deloval. Glede na to, da ima izstopni zrak 50+ stopinj, bi moral dobiti celo nekaj naravnega vleka.

Ni dovolj ker je dimnik res dolg - moraš zatesniti, da dobro dihta in ti ne piha nazaj v prostor ali kje drugje skozi kakšna vratca.
Drugače pa deluje zelo v redu.
Sam sem odtrgal še zaščitno mrežico na izhodu ventilatorja in pretok je mnogo večji, da skompenziraš.

Na bolhi prodajajo te klime po slabih 100EUR.

Glej za tisto v A rangu, manjša količina izpihanega vročega zraka in povlečenega v prostor se ti bo močno poznala.
Moja ne uspe ohladiti pod 25 st. C. - B klasa s 800W kompresorjem.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

energetik ::

Spajky je izjavil:

Po moje bi ti še najbolje prišla split prenosna klima, pa "ogrevalni" del s kompresorjem dal na balkon/okensko polico , cev za zunanjo enoto je par cm premera in imaš lahko priprto okno. Da zapolniš odprtino okoli okna pa debelo spužvo zafilaš v preostalo odprtino ... 8-)

Balkona ni, police so široke 12cm - ni šans za prenosno split napravo.
««
20 / 120
»»