» »

Katera klima

Katera klima

««
15 / 142
»»

energetik ::

Alfisas: logično da ti enkratno hladi, če je zunaj -20! Govora je bilo pa o ogrevanju s klimo..
Je pa to absurdno in za kaj takega še nisem slišal, da bi nekdo HLADIL stanovanje pri zunanjih -20°8-O.
Pa rajši odpri okno, ne pa da daješ še za elektriko.. Najprej pa zapri ventile na radiatorjih, sej ne rabiš imet termostatskih. Pa tud če boš enako plačeval, pa vsaj za klimo ne boš hkrati plačeval!:\
Ni čudno da gre poraba energije vedno bolj navzgor, če pa ljudje odpirajo okno pri vročih radiatorjih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

alfisas ::

Smo govorili glede gretja. Če si si vse prebral, pol veš o čem je govor in zakaj smo pršli do hlajenja sred zime.
nem še enkrat razlagu.Kar se pa hlajenja tiče, pa sploh nisem kaj ekel, da ne hladi fajn. Napisal sem, da greje fajn pri teh T.

s1e2x3y ::

@ALFISAS ti si fenomen!

Tvoj prvi post v tej temi se je pričel takole:
"Ne vem zaka mate take bedne. Člvoek lepo vpraša, vi pa ..."

To si tudi TI napisal:
"Pol se pa čudjo na kumonali, da klub tako mrzlim T, da majo ljudje odprte okne."
"1. Stanovanje ni moje in ne morem lih delat kar se mi zlubi."
"Pravjo, al uničš ventil na radijatorju al pa okno."

Pira človek, kje pa ti živiš? Za sedmimi gorami...
-22 stopinj letos še ni bilo v Sloveniji ! Lahko pa da pišeš od tam kjer je doma Božiček. :D
Ventil na radiatorju malce privij, ne pa da daješ še dodatne € za hlajenje stanovanja. Mislim, vsi normalni ljudje tako delajo. Ti mama tega ni povedala?
Klima za 280€ še greje pri -15 stopinjah(???). Mogoče. Vendar je izkoristek le te slabši kot vroč radiator pri odprtem oknu.

Kdo ima tu bedne? Mi? Ali mogoče TI? In naredi nam (predvsem pa sebi) uslugo. Pojdi v trgovino in si kupi en dostojen termometer. Delaš namreč takega norca s sebe, da se ti vsi bralci foruma smejejo.
Sedaj pa pametuj naprej, če hočeš. Mogoče bi pa bilo vseeno bolje da prenehaš in se na v tej temi lahko še komu, ki rabi pomoč, pomaga. S takim nakladanjem se samo smešiš.

Ne vem kako vi tu gor pomagate, če pa vas je šlovek prašu za nasvet in kak odgovor je dobil?. Nič ne pametujem, ampak sem sam odgovoru na prejšni post. Dost je takih, ki ne poznajo razmer in pametujejo.
Pa še to glede ventila. Tudi ti vidim, da nimaš izkušenj. Pri navadnem ventilu maš samo odprto-zaprto. Ti nč ne pomaga, če čist mal odpreš al pa zapreš. Logično je, da čim ti čist mal odpreš, že priteče vroča voda, isto kot pri pipi. Če pa spet pametujem, lahk pa doma sprobaš in boš ugotovil.

Jaz ne poznam tvojh razmer doma in pomoje tud ti ne mojih in ne moreš kr vse napisat, kar ti pride na misel. Jaz nisem tu gor še nobenmu napisal, da je butelj in da nima pojma.
Ker sem se hotel prepričat. Sem poklical na meterološko in vprašal za moj kraj T. Povedal so mi, da je blo namerjen ob 23.
uri -16 stopinj. Velik se nisem zmotu, za 6 stopinj. Ne vem kdo je zdaj tu norec in piše bedarije.
Sem pa že napisal. Da bom vsakemu pomagal in svetoval, če bom vedel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alfisas ()

s1e2x3y ::

Tu ni kaj več za razpravljat. Tip je prepričan, da je "ventil ON-OFF".

To, da če ga samo malo odpre in priteče v radiator v enakem času manj "vroče" vode (torej se manj temperature odda v prostor), mu ni jasno. Kar se pa izkušenj tiče imaš prav. Res jih nimam. V lastni hiši še kako prav pride vsak €, ki ga prihranim. Da, tudi z na pol odprtimi ventili, kjer v določenih prostorih ne rabim toliko ogrevat kot drugod. Na kakšen način pa misliš, da delajo avtomatski ventili? Odprejo toliko, kot jim temperatura veleva. Nikoli niso on-off!

Tebe pa ponoči pri takih notranjih temperaturah še zebe in si si malo pri grel s klimo... (tako si ugotovil da greje...)

In potem je ob 2h zjutraj poklical na meteorološko in tam so mu povedali, da je ubožec zgrešil samo za 6 stopinj 8-O. SAMO! Če si pri zunanji temp. zgrešil in ti je kazalo -22, bilo pa -16... pomeni, da imaš v stanovanju +35 stopinj, tebi pa kaže +29 8-O 8-O 8-O 8-O 8-O
Sedaj ti pa verjamemo, da moraš pri odprtem oknu še dodatno ohlajat s klimo. Ha, ha...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: s1e2x3y ()

VolkD ::

+35 stopinj,

ufff... še malo topleje pa se že začne koagulacija beljakovin... No pri nekaterih se začne prej.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

energetik ::

Alfisas: tko je kot je napisal s1e2x3y. Ne vem kako si prišel do tega da je ventil ON-OFF. Če je pretok "vroče" vode manjši je manjši tudi pretok toplote J/s kar je W. Torej s tem reguliraš moč radiatorja! Torej jih malenkostno zasukaj in počakaj par ur na učinek. Mogoče je stanovanje že tako izolirano ali pa toplota prihaja od drugih, da boš imel lahko zaprte.
Ne vem no, jest ne bi preživel pri 29° pzimi, pa sej to te ubije ko prideš ven na -16°! Mi imamo pozimi konstantno 21°, če je večji mraz zunaj še malo manj, da ni tak šok za telo ko prideš ven.

dmok ::

V stanovanju, kjer smo živeli nekaj časa, so bili na radiatorjih namontirani 30+ let stari ventili, ki so bili zanič verjetno že takrat, ko so bili novi. Iz teh ventilov je začela kapljat voda, če si samo stegnil roko proti njim, kaj šele, če si jih začel obračat. Menjati ventil v bloku, kjer je na eno vejo priključenih kup stanovanj in nimaš pred ventilom nobene druge možnosti zapiranja vode pa tudi ni enostavno in poceni. Alfisas pa je tudi že povedal, da mu lastnik stanovanja ne dovoli menjave. Imeti pri taki temperaturi neprestano odprto okno pa lahko pomeni, da se ti bo začela pojavljati plesen, ker se bo stena ob oknu toliko ohladila, da bo vroč zrak na njej kondenziral. Tudi to smo že dali skozi.

Pač vsak se znajde kakor ve in zna, je pa takole na hitro težko sodit kdo je pameten in kdo ne, če se ne pozna cela situacija. Mi smo neke stvari vzeli v zakup, ker smo vedeli, da bomo iz stanovanja sorazmerno hitro odšli. V hiši pa imamo zadeve seveda urejene kot nam ustreza.

d.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dmok ()

#000000 ::

Tole z ventilom on/off bi mu dal skor prav, skoraj = mišljeno na starejše ventile po možnosti še kaj v okvari.

Jest mam en tak radiator in se ne da zapret do konca, ta je sicer drugi radiator v dnevni sobi, tko da me ne moti če špona na full, ker lahko zaprem drugega, ampak ta je vroč isto kot drugi čeprav je odprt samo malenkost. Je pa res da je oboje staro 15 let. LP

Se strinjam in vem, da se regulira dotok. Sam vse to kar ste napisal, sem že sprobal in je blo še zmeri vroče. Nočem se z vami kregat in pamet solit. Če ne bi prej probu, ne bi pisal. Glede zunanjega termometra se opravičujem za par stopinj. Notri imam dva in oba isto kažeta. Energetik, na prejšni strani sem razložil kako stanovanje imam in okna. Sem pod streho in imam strešne okne. Ko snega nameče, sploh ne morem odpret okn. Ko ni snega, jih ne odpiram zarad unazanije, ki je na strehi. Res je tud to, da imam radijator pod streho in gre toplota pod kotom v zrak in ne tako, kot pri ravnih stropih. Seveda vpliva na teh 27 stopinj še vsa električna oprema in kuhna.
Vsi k pridejo k men, jamrajo kolk je vroče. Če bi mel ene 22-23 stopinj bi blo čist dost.

Pa so se le našli še nekateri, ki poznajo mojo situacijo. Moj stanovanje je staro 20 let in so pomoje od takrat radijatorji. Ker te radijatorje so mel v tistih časih, dans so pa tanjši. Mogoče je lahk tud to, da je kaj narobe z ventilom. Nisem pomislu na to, ker zaenkrat se še dajo regulirart, sam ne lih na lahko. Ko sem se vselil, je puščala voda pri pipci za odzračevanje. To sem poštimu in odzraču. Pa še to sem pozabu dopisat glede storpa. Strop se začne dvigat 10cm nad radijatorjem in temperatura ne more nikamor v zrak, ampak direkt vame. Je pač problem, če si v takšni garsonjeri. da ni skor nič ravnega stropa. Tud jaz imam namen it na svoje in ne bom preveč komliciru. Zdej si pa zamisli, kolk je blo polet vroče, ko ni blo klime. Tisti, ki stanujete pod streho,vejo kk je to.

schurda ::

@Phoebus: zakaj bi kompliciral z daljinskim? Danes ima večina klim inverterje. A ni boljše, da klimo nastaviš, da laufa, npr. na 19, ko te ni in na 21, ko prideš, kot da bi se izklopla in pol ure pred tabo spet vklopla? Zrak bo že mogoče malo segrela, stene pa bodo zaradi sevanja še zmerom hladne.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Vsem veliko sreče pri delu in uspehov v letu 2008.

cryptozaver ::

Enako želim.

miauuu

Želim vam poletni hlad pod lipo v senčki tistim, ki nimate klime!

Za najbolj neučakane pa hladu pa sploh ni treba čakat >:D

Curious ::

Tudi sam premišljujem o nakupu klime (ena zunanja, dve notranji enoti; močnejša mora shladiti 45m2, šibkejša manjši prostor, obe mansarda) in se trenutno odločam med:

TOSHIBA multiinverter RAS-M18GAV-E
TOSHIBA inverter/stenski RAS-B10SKVP-E SuperDaiseikai
TOSHIBA inverter/stenski RAS-B13SKVP-E SuperDaiseikai

ali

DAIKIN multiinverter 2MXS40F
DAIKIN inverter/stenski FTXS-25DW
DAIKIN inverter/stenski FTXS-35DW

ali

MITSUBISHI ELECTRIC multi inverter MXZ-2A52VA
MITSUBISHI ELECTRIC inverter / stenski MSZ-FD25VA
MITSUBISHI ELECTRIC inverter / stenski MSZ-FD35VA

Vsi modeli naj bi bili v višjem razredu, vendar bi bil vseeno hvaležen kakršnegakoli predloga, kaj izbrati, saj so razlike v ceni minimalne.

DAIKIN je gotovo zelo dobra izbira. Sicer pa imaš na voljo tudi npr Panasonic ki je zlo blizu Toshibi, a ene 20% cenejši.

Hvala za odgovor, ni mi problem dat malce več, da bom zadovoljen dlje časa. Mi je pa že kar nekaj ljudi priporočilo Panasonic (najboljše razmerje med zmogljivostjo in ceno?), tako da bom vseeno preveril še tega. Po vsej verjetnosti so prej naštetim primerljive: CU-2E18 CBPG (mogoče CU-2E15 CBPG) in notranji CS-E9 GKEW DeLuxe in CS-E12 GKEW DeLuxe (razlika pri ceni je samo pri notranjih enotah).

Pri Daikin me skrbi samo to ima navedeno Hl 4,4 kW, Gr 4,0 kW kar se mi zdi pri dvema notranjima enotama 2,5 in 3,5 malo, ali se motim? Navedena Toshiba (5,2 kW, Gr 6,7 kW) in Mitsubishi (Hl: 6,0 kW, Gr: 7,2 kW) izgledata zmoglivejši.

Za orientacijo poglej prostornino ki jo zmorejo ohladit in nikakor klime ne poddimenzionirat. Razlog je ta, da če jo rahlo predimenzioniraš, potem klime ni treba vrtet do konca kar seveda vpliva na glasnost. Zna bit zelo moteče. Meni se Panasonic vrti na drugi stopnji in je komaj slišen, tudi ponoči.

Naj bo inverter pa še kakšen bio-ionizator se splača zraven met... Meni ni žal niti centa, je bila pa takrat cena kar visoka. Bistveno višja od Bau-xxxx klim a vseeno nekaj nižja od Toshibe ali Daikin.

Go-ahead ::

Na koliko časa vašim klimam crkne kompresor ???

cryptozaver še enkrat hvala, se bom zgleda odločil kar za Mitsubishi, je najcenejši od vseh treh pa tudi najmočnejši, vsaj po specifikacijah...lahko da drugače temu ni tako. Tudi kar berem o Mitsubishi klimah je dokaj vzpodbudno.

Penderecki ::

Še en glas za Mitsubishi.
Lani kupil njihov top model, ... izredno zadovoljen.
Notranja enota je ena najtišjih sploh.

Lp
Penderecki

MadMax ::

Penderecki:

Model FA?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Tako je.

Lp
Penderecki

Pa te ne moti glasno obračanje lopute v vodoravni položaj ob vsakem izklopu kompresorja?
Pa glasno premikanje I-see senzorja?
Ter da timer lahko nastaviš le za en vklop in izklop, ne pa vsakodnevno?

Saj drugače je pa kar všečna klima, jo imam tudi sam ;)

MadMax, to je že drugi ali tretji komentar glede glasne lopute in senzorja. Kako moteče je to (kako pogosto se loputa sploh zapira)? Od zgoraj naštetih klim, Daikin zaradi moči odpade (imajo tudi močnejše) ali je Toshiba boljša?

Kakšen drug predlog približno v tem kakovostnem/cenovnem razredu?

No, nekako takole je:
I-see je neuporaben, če nimaš minimalistično opremljen relativno velik prostor (se pravi tak, kot je prikazan na sliki v reklamnem prospektu). In je res glasen. Slišen poleg ventilatorja v 3. brzini. Ampak ker v praksi ni nevemkako uporaben in se ga da enostavno izklopit ni spet take panike.

Loputa pa... Spet, glasna je. Sicer bi lahko primerjal glasnost FA lopute z najtišjim delovanjem Toshibe Super Daiseikai v sleep modu, pa ti zagotovim da je loputa tišja od omenjene klime.
Ampak... Ker je drugače FA res nekja najtišjega kar lahko kupiš, loputa izstopa.
Če imaš malce večji prostor bo to manj opazno ker se kompresor ne bo tolikokrat ugasnil. Sam imam FA25 v manjši sobi polni "grelcev" (PC, TV, ...) in je dejansko predimenzionirana, pa jebiga, če manjših ni (pravzaprav je, Fujitsu ASYA07 z 22dB in solidnim izkoristkom, pa neka Panasonicova igrača je tudi 7, ampak tihega delovanja pa res ni za pričakovat od te igrače. S tem da so to enojne split zadeve).

Imaš pa še morda opcijo Mitsubishi FD, ampak ne vem če je že v multisplit varianti. Vrhunski izkoristek na papirju, v praksi pa hudo majhno razmerje min/max moči (spodnja meja je zelo visoko, zato odsvetujem za manj kot ene 35÷40 kvadratov.

Na Panasonica zadnje čase leti veliko kritik, iz prve roke pa bi lahko kaj napisal o njihovi flagship (top od topa v top modelih) HE9DKE, a ker je itak ne boš več dobil je brezveze pisat.

Sploh pa, si kaj gledal če ima zunanja enota 2 kompresorja ali le enega?
Za 45 kvadratov pa je 3.5kW itak preveč.

Preden sem zmontiral Mitsubishija sem moral Panasonica priganjat do nezavesti, da mi je po diagonali hiše shladil tudi sobico.
V dnevni kjer je montirana je naredila ledenico da so nohti odpadali, pa ni delala na maksimumu. COP in EER seveda 5,nekaj.

Btw, zakaj multisplit? Z enojnimi imaš višji izkoristek že po defoltu, pa še daljše cevi pomenijo slabši izkoristek.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Moje skromno mnenje je, da če pogoji dopuščajo se notranja enota montira v hodnik.
Osebno klime nočem videt v dnevni.
Pol, vas vse te malenkosti ne bodo več motile, pa še izpostavljen nisi direktnemu hlajenju.
Tišje ko so enote, bolj vas bodo v neposredni bližini motili razni krmilni mehanizmi oz. bonbončki.
Zato klimo na hodnik in uživaj v tišini.

Zdajle nimam časa bom napisal še kako +- kritiko glede Mitsubishi klime.

Lp
Penderecki

toplakd ::

Rabil bi pa eno enoto za dnevno z jedilnico (cca 45m2), in eno enoto za na hodnik da bi hladila spalnice (cca 45m2)

Kakšne moči klime se priporoča za tako kvadraturo, naj vzamem 2x2.5kW ali 2x3.5kW ?

Odločam pa se med naslednjimi modeli

Panasonic E-12GKE 803€ brez DDV in brez montaže
Fujitsu ASYB-12LD 870€ brez DDV in brez montaže
Mitsubishi FD-35VA 977€ brez DDV in brez montaže

Ali je Mitsu MSZ-FD vreden razlike denarja napram MSZ-GA

Lep pozdrav, Dejan

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toplakd ()

MadMax hvala za podroben odgovor.

Če se ga da izklopiti, potem I-see ne predstavlja velike težave, ga bom pa imel po vsej verjetnosti vklopljenega, ko me ni doma.

Loputa če je tako tiha kot druge klime, potem tudi ne bo kakšen velik problem, saj se jo po vsej verjetnosti da tudi fiksirat.

V ponudbi sem prejel:
MITSUBISHI ELECTRIC inverter / stenski MSZ-FD25VA
MITSUBISHI ELECTRIC inverter / stenski MSZ-FD35VA

tako, da je očitno FD že možno kupiti za multisplit varianto (upam, da ni bila napaka).

Močnejša MSZ-FD35VA, bi hladila 45m2 velik prostor v mansardi (in del hodnika), v katerem bo kuhinja, računalniki, TV. Lahko vzamem tudi 2,5kW samo je razlika v ceni minimalna, pa še vsi mi govorijo, da naj raje vzamem močnejšo, katera potem ne dela na polno. Šibkejša MSZ-FD25VA pa bo na drugi strani dolgega hodnika in naj bi hladila sobe okoli sebe.
Tloris za boljšo predstavo.

Sem premišljeval tudi o samo eni, mogoče še malce močnejši notranji enoti, vendar ne želim imeti ledenice v enem prostoru, drugje pa občutno bolj vroče.
Zunanja enota (ne vem ali ima en ali dva kompresorja, zaradi česa je to pomembno?) naj bi bila montirana kar na balkon.

Danes naj bi imel še en ogled, potem se bom pa dokončno odločil...sem pa še vedno odprt na predloge.

NoBody- ::

Sam imam Panasonic E12GKE in moram rečt da je vredna svojega denarja. Imam jo namontirano v hodniku, stanovanje je veliko 70m2 in morem rečt da ohladi celega v 30min na željeno temperaturo. Za moje pojme klima ponuja najboljše razmerje med ceno / kakovostjo.

Tako da toplakd jaz ti priporočam panasonic. Dobil boš odlično klimo pa še na denarju boš malo prihranil glede na Mitsubishi.

lpš

Curious:

Loputa če je tako tiha kot druge klime, potem tudi ne bo kakšen velik problem, saj se jo po vsej verjetnosti da tudi fiksirat.

Fiksirat se jo ne da (specifična mehanika), tudi ročno je ne moreš obračat (kot npr. pri Panasonicih).
"Fiksiraš" jo lahko pri gretju v vodoraven položaj, pri hlajenju pa v navpični. S tem da se pri hlajenju po določenem času sama "odfiksira" in začne spet obračat. (fiksiraš jo prek daljinca)
To velja za FA, ki jo poznam. Kako ima to rešeno FD pa ne vem.

Lahko vzamem tudi 2,5kW samo je razlika v ceni minimalna, pa še vsi mi govorijo, da naj raje vzamem močnejšo, katera potem ne dela na polno.

Naj ti potem "vsi" še povejo, da ima močnejša slabši izkoristek. (prečekiraj COP in EER za oba modela, malo prekalkuliraj razmerje vloženo:dobljeno, pa ti bo jasno da kljub procentualno manjši obremenitvi močnejša klima pokuri več za isti efekt)
Osebno pa tudi zaradi izkoristka nisem pristaš multisplitov (pa še instalacij je treba več)

Bom definitivno preveril še opcijo dveh 2,5kW. Tudi sam ne bi šel v multisplit, vendar ne vem kako drugače bi vse skupaj shladil pa da je samo ena zunanja enota.

Torej se potem postavi vprašanje, ali je Mitsubishi FD25VA zadost močen,
da ohladi oz. ogreje 45m2 prostora ?

Moč hlajenja ima od 1.1 do 3.5kW, gretje pa od 1.5 do 5.5kW.
COP ima 5.25, EER pa 5.15.

No, po ogledu imam sedaj "končno" konfiguracijo in sicer:

MITSUBISHI ELECTRIC inverter / stenski MSZ-FD35VA x 2
črpalka Delta Pack (kotna) x 2

Baje izkoristek 2,5kW pri multisplit sploh ne pride do izraza. Trenutno me najbolj skrbita črpalki. Kakšna je možnost manjše poplave, glasnost,... kakšne izkušnje glede tega?

In kolko je cena z/brez montaže in z/brez ddv ?

Če misliš s tem tudi gret, bi jaz raje vsako zase in ne multi. Če primerjaš COP 3.61 proti 4.62 v prid samostojnim enotam.

Pa če pogledaš specifikacije na linku, vidiš da ni skoraj nobene razlike če priklopiš na to enoto 2x25 ali 2x35.

TUKAJ

Tudi jaz se odločam med FD25 in FD35, vendar bom definitivno vzel dve samostojni enoti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toplakd ()

Rozy ::

Lep pozdrav

Opazil sem, da trenutno klima center horizont v mesecu marcu podarja stroške montaže...ki so ponavadi 200 in nekaj evrov za normalen split kolikor vem pa prodajajo tudi Mitsubishi.

Sam sem mnenja da je Mitsubishi trenutno najboljša klima na tržišču saj kar se tiče kvaliteta/cena. Panasoniku je kvaliteta v zadnjem času padla, Daikin in Toshiba pa sta še vedno rahlo predraga v primerjavi z konkurenco.

Za mogočo lažjo odločitev.
;) :) ;)

@Rozy

Kje si ti to videl, ker sem pravkar prejel predračun za mitsubishi, pa ni nikjer duha o podarjeni montaži :)

LP, Dejan

Na googlu sem gledal in imajo napisano brezplčna montaža v mesecu marcu...če vpišeš klima ti vrže ven njihov oglas...

Zdravo

Kaj mogoče kdo pozna klime Orieme ali ima kakšne izkušnje z njimi?

Rozy

Jure_M ::

Rozy,

pregledal sem spletno stran Klima center, pa nikjer ni govora o brezplačni montaži? Tudi striček google ne najde nobene podobne strani, ki jo omenjaš. Lahko prilimaš kakšen link?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jure_M ()

Pyr0Beast ::

Na koliko časa vašim klimam crkne kompresor ???
'Šparova' prenosna klima; Prešuntan termostat, da sm se lahko grel pozimi (do ene -10 je še šlo).
Nato uporabljeno za sušenje prostorov; Uparjalnik večkrat zamrznil vse do kompresorja, dela še vedno >:D

Zato klimo na hodnik in uživaj v tišini.
Elektro (višek slovenske .. akhm) .. no montirali so klime (5kW+ tramove) na hodnik (šparanje pa to). In rezultat je bil ta, da se je hodnik spremenil v hladilnico, pisarne pa v pekel :D
Pa če še nimate, kupite zunanje žaluzije, razlika je kot dan in noč :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

In rezultat je bil ta, da se je hodnik spremenil v hladilnico, pisarne pa v pekel

Najbolje je notranjo enoto postaviti v recimo v dnevno sobo tako, da imaš direktni hladni val recimo v zoni gledanja tvja.
Pride prav, če rabiš bolniško.

Nameščanje klime v hodnik ni slaba rešitev. Zagotovit morš le dober pretok zraka (ventilator npr. a ponavadi so dost že odprta vrata). Sosed ima tako in mu deluje, jaz mam klimo na stopnišču in mi hladi spalnico, otroško sobo in dnevno brez napake!!!

Jure_M
1. odpreš google
2. vtipkaš klima in pritisneš enter
3. na prvem mestu ti izpiše:

Klima Center Horizont
www.klima-center.si Brezplačna montaža v marcu, HIT - toplotne črpalke 080 23 24

Rozy

No jaz že mam zmontirano 2x Mitsubishi FD25 pr meni in 2xFujitsu ASYA07 pri tastarih. So mi v ceni osnovne montaže dali zraven vse črpalke za kondenz in vseh 20 metrov dodatne montaže. LP, Dejan

hamurabi ::

Lep pozdrav,

tudi sam se odločam za nakup klime. Nekako se ogrevam za Mitsubishijeva modela FD35 in GC35. Slednja je sicer nekoliko cenejša (cca 170€). Namenjena bi bila ogrevanju oz. hlajenju treh sob v skupni velikosti cca 45m2. Glede na to, da so sobe obrnjene na sever, bi jih pretežno uporabljal za ogrevanje v prehodnem obdobju. Ali bi cenejša klima (GC 35) zadostovala tovrstnim potrebam ali bi bilo bolje poseči po dražji.
Hvala

Močnejša klima je tišja, ker se manj matra.
««
15 / 142
»»