Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima

pumaxx ::
Rabim nasvet in ponudbo.Imamo klimo na hodniku v mansardnem stanovanju. Problem pri montaži je bil da je lahko samo obrnjena da piha vstran od dveh sob in kopalnice (drugje ni prostora). Pri hlajenju ni problema nastane pa pri gretju, ker se topli zrak ne porazdeli po prostorih. Nekdo mi je dal idejo da bi se lahko rešilo z kanalsko klimo in cevmi v vsako sobo. Sedaj me pa zanima če je kdo to montiral in izkušnje ter konkretna ponudba.

energetik ::
Sicer je to dobra rešitev, vendar je verjetno težko izvedljivo, če nimaš spuščenih stropov, ker je treba te kanale nekje speljat do prostorov. Po mojm gradbeno kar velik poseg. Mogoče je lažje v vsak prostor namestiti navadno split klimo, oz. tako z eno zunanjo in več notranjimi enotami. Za cene pa ne vem, ampak po mojm pride vse skup ceneje pri zadnji varianti.
Lp
Lp

Ne saj ravno to bi šlo ker je mansarda in viseči stropovi (ladiski pod čez pa smo kasneje dali pamo obloge), nad njimi pa izolacija. Cevi bi bile razpeljane po podstrešju. Bolj me skrbi, kako izolirati cevi in samo klimo.

s1e2x3y ::
Vidim, da ta tema že lep čas ni bila osvežena. Le zakaj?
Bolj izkušene uporabnike klim bi prosil za pomoč.
Sam imam letos montirani dve Panasonic klimi in se še vedno grejem z njima. Ena je v dnevni sobi, druga pa na hodniku pred spalnicami. V stanovanju imam stalno cca. 21 stopinj. Klime ne ugašam niti ponoči. Mogoče dam včasih ponoči za 1 stopinjo nižje, to je pa tudi vse. Klime mi lepo ogrevajo, če pa le močneje stisne mraz se mi vklopi še centralna na olje. Sedaj pa še vprašanje.
Do koliko stopinj C uporabljate klimo za gretje stanovanja oz. do katere zunanje temperature je še smiselno zaradi izkoristka?
Hvala
.

Bolj izkušene uporabnike klim bi prosil za pomoč.
Sam imam letos montirani dve Panasonic klimi in se še vedno grejem z njima. Ena je v dnevni sobi, druga pa na hodniku pred spalnicami. V stanovanju imam stalno cca. 21 stopinj. Klime ne ugašam niti ponoči. Mogoče dam včasih ponoči za 1 stopinjo nižje, to je pa tudi vse. Klime mi lepo ogrevajo, če pa le močneje stisne mraz se mi vklopi še centralna na olje. Sedaj pa še vprašanje.
Do koliko stopinj C uporabljate klimo za gretje stanovanja oz. do katere zunanje temperature je še smiselno zaradi izkoristka?
Hvala
.

jst bi reku, da je smiselno tam nekje do +5°C, recimo. Če je nižje, se zunanja enota že velikokrat odmrzuje, izkoristek pa tudi verjetno pade. Ne vem pa točno, bi bilo treba zmeriti. Al pa če kje obstajajo podatki o izkoristku v odvisnosti od temp.
Lp
Lp
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

dmok ::
jst bi reku, da je smiselno tam nekje do +5°C, recimo.
Podatek o COP je podan za +7°C in če je COP pri tej temperaturi 4 ali več potem je najbrž klima uporabna še precej pod to temperaturo. Za svojo klimo (Fujitsu) sem izbrskal podatek, da je COP pri -7°C okoli 1,9. Jaz jo nameravam izklopit pod -10°C (klima naj bi sicer laufala do -15°C, obstajajo modeli, ki gredo do -20°C).
d.

Pyr0Beast ::
Samo pa take klime velikokrat 'zamrzujejo', tako da to ni cist 1:1.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MadMax ::
Brez podatka o kateri klimi je sploh govora, je ta debata brezpredmetna.
Meni se recimo splača gretje vsaj do -15°C, nek osnovni model pa postane neekonomičen že pri +3.
(imam Panasonic HE9 in Mistubishi FA25)
Žal mi ni uspelo zbrcat za še eno klimo, saj bi se s tremi lahko še zdaj veselo grel z njimi, ne pa da sem od 1.12. pokuril že skoraj 100 litrov kurilca...
Meni se recimo splača gretje vsaj do -15°C, nek osnovni model pa postane neekonomičen že pri +3.
(imam Panasonic HE9 in Mistubishi FA25)
Žal mi ni uspelo zbrcat za še eno klimo, saj bi se s tremi lahko še zdaj veselo grel z njimi, ne pa da sem od 1.12. pokuril že skoraj 100 litrov kurilca...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

alfisas ::
Lep pozdar!
A lahko vprašam, kolk kej elektrike plačate, če vam non-stop klime lavfajo?. Jaz jo parkrat na dan vklopim in izklopim. Imam split klimo in ni inverterska.
A lahko vprašam, kolk kej elektrike plačate, če vam non-stop klime lavfajo?. Jaz jo parkrat na dan vklopim in izklopim. Imam split klimo in ni inverterska.

MadMax je napisal
Opravičujem se za nepopolne podatke. Zanima me izkoristek klime Panasonic CS/CU-E12GKEW in CS/CU-RE9GKE. Do koliko stopinj imajo ti dve klimi še opravičen izkoristek?
Koliko porabim elektrike pa zaenkrat še ne vem. Bomo videli pri poračunu drugo leto. Cenovno vsekakor manj kot kurjenje na olje.
Opravičujem se za nepopolne podatke. Zanima me izkoristek klime Panasonic CS/CU-E12GKEW in CS/CU-RE9GKE. Do koliko stopinj imajo ti dve klimi še opravičen izkoristek?
Koliko porabim elektrike pa zaenkrat še ne vem. Bomo videli pri poračunu drugo leto. Cenovno vsekakor manj kot kurjenje na olje.

schurda ::
Idealen faktor koristnosti je 6 za Tv 300K (27°C) in Tn 250K (-23 °C), v praksi je pol manjši. A mislim, da se še vedno splača. Problem je edino odvod kondenza, ki se začne nabirati v led.
@ alfisas: ocenjujem, da 3-4x manj kot za olje
@ alfisas: ocenjujem, da 3-4x manj kot za olje
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: schurda ()

Spajky ::
s1e2x3y, izkoristki teh novejših inverterskih klim so še tudi par stopinj pod nulo še zadovoljivi, pa tudi odmrzovanje (odvisno od zunanje vlage!) začenjajo izvajat par stopinj kasneje kot navadne klime.
Izkoristki so nekje standardni pri 15° razlike zunaj/notri cca.3x, pri 20° 2,5x in pri 25° 2x, potem pa naglo pade!. To pomeni da npr.pri notri 22° in zunaj -3° požre enkrat manj energije štroma kot da ven energije toplote in je tudi v takem zadnjem slučaju gretje enkrat ceneje kot direkt na elektriko/nafto/plin. V povprečju pa je gretje s klimo samo 40% cene gretja na nafto ali plin ipd. Je pa toplota malo "drugačna" kot ona z radiatorji
.
Zmagovita kombinacija je po moje nizkotemperaturno talno vodno gretje na toplotno črpalko (inverter klima, zrak-voda z bojlerjem) + dodatna običajna inverter klima (zrak-zrak). Račun za energijo bi po moje bil 3x manjši kot kako drugače, če pa bi povezal še s sončnim kolektorjem na strehi, pa še manj.
Izkoristki so nekje standardni pri 15° razlike zunaj/notri cca.3x, pri 20° 2,5x in pri 25° 2x, potem pa naglo pade!. To pomeni da npr.pri notri 22° in zunaj -3° požre enkrat manj energije štroma kot da ven energije toplote in je tudi v takem zadnjem slučaju gretje enkrat ceneje kot direkt na elektriko/nafto/plin. V povprečju pa je gretje s klimo samo 40% cene gretja na nafto ali plin ipd. Je pa toplota malo "drugačna" kot ona z radiatorji

Zmagovita kombinacija je po moje nizkotemperaturno talno vodno gretje na toplotno črpalko (inverter klima, zrak-voda z bojlerjem) + dodatna običajna inverter klima (zrak-zrak). Račun za energijo bi po moje bil 3x manjši kot kako drugače, če pa bi povezal še s sončnim kolektorjem na strehi, pa še manj.

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Spajky hvala za obširen odgovor.
Živim na Krasu (kjer je veliko Burje
), ampak mislim, da mi je tokrat v pomoč. Namreč, vsaj zaenkrat, ko so temperature še "blago nizke" (0* - -4*C) nisem opazil, da bi mi klima začela odtajat. Verjetno tudi zato, ker je vedno prepih
in se ne uspe narediti kondenz. Je pa res tudi to, da pri istih nastavitvah (21*C) klima čez dan občutno topleje piha (greje), kot pa ponoči, ko se zunanja temp. spusti. Ravno zaradi tega moje vprašanje do koliko je še smiselno ogrevat s klimo. Mislim, da bom prakticiral tja do -5*. No, bomo videli... Bom še kaj poročal, ko se bo zun. temp. bolj spustila.
Živim na Krasu (kjer je veliko Burje

#000000 ::
Mene zanima kje trenutno dobim najcenejšo klimo (mora tudi greti do vsaj -10 še raje -20)
edit: aja naj bo največ 250€ v skrajnem primeru 300€
Ne da prebirat vseh postov in ker so se tudi cene vsaj parkrat spremenile. Hvala LP
edit: aja naj bo največ 250€ v skrajnem primeru 300€
Ne da prebirat vseh postov in ker so se tudi cene vsaj parkrat spremenile. Hvala LP
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: #000000 ()

NoBody- ::

lp

Azrael ::
Klima s ceno do 300€? Imaš v mislih kakšno ročno klimo (pahljačo)?
No, dovolj heca.
Za Atlas KFR 35GW vem, da greje pri -3°C, za -10 ne vem, pa je ta klima, ki je za samomontažo, letos stala 375€, klik.
Zato res dvomim, da boš uspel kje stakniti klimo za tak denar, sploh sedaj, ko jih štacunarji navadno nimajo niti ene v skladišču, pač ni letni čas, ko gredo klime dobro v denar.
No, dovolj heca.
Za Atlas KFR 35GW vem, da greje pri -3°C, za -10 ne vem, pa je ta klima, ki je za samomontažo, letos stala 375€, klik.
Zato res dvomim, da boš uspel kje stakniti klimo za tak denar, sploh sedaj, ko jih štacunarji navadno nimajo niti ene v skladišču, pač ni letni čas, ko gredo klime dobro v denar.
Nekoč je bil Slo-tech.

@#000000
Neumnost je kaj takega spoh napisat. Naslednjič se prej pozanimaj (sam), preberi kakšno stran na internetu in predvsem ne jemat drog predno se postaviš pred računalnik. Lahko, da potem napišeš nekaj v smislu: Kdo ve za odlično klimo za 300€?
Da pa ne bomo izpadli nesramni... Poglej pri Atehni. Jaz sem kupil pri njih in so, vsaj takrat, imeli dokaj ugodne cene. Cene so brez DDVja tako, da ...
Če pa dobiš kje klimo z gretjem za 300€, javi vsem tukaj, ker bi tudi mi radi imeli tako.
Neumnost je kaj takega spoh napisat. Naslednjič se prej pozanimaj (sam), preberi kakšno stran na internetu in predvsem ne jemat drog predno se postaviš pred računalnik. Lahko, da potem napišeš nekaj v smislu: Kdo ve za odlično klimo za 300€?

Da pa ne bomo izpadli nesramni... Poglej pri Atehni. Jaz sem kupil pri njih in so, vsaj takrat, imeli dokaj ugodne cene. Cene so brez DDVja tako, da ...
Če pa dobiš kje klimo z gretjem za 300€, javi vsem tukaj, ker bi tudi mi radi imeli tako.

Sem mislu da zdele ko ravno ni sezona za klime, bi vzel eno najcenejšo, ki še lahko greje tam do -10 ker je praktično ne bom rabil za nič drugega mi je škoda dnarja.
Ma fora je v tem da se jaz ne rabim gret nanjo, rabi pa se gret pes, ker bom spomlad prizidal k bajti en fuglež kjer bo pesjak, s treh strani bo stena z ene pa gitre, pozimi bo pa na te gitre prišel pleksi tko da bo v bistvu vse zaprto. Ker ma pes kratko dlako in ker bo v ta pesjak vhod tud iz bajte je fajn če bi imel kako gretje, lahko bi sicer naštimal notr radiator in prklopu na centralno, ampak je prva možna cev od centralne kr neki metrov stran pa še en kup kolobocij je še ena pumpa, termostat, vrtanje, pošvasat cevi ipd.
Kakšne imate vi za 1200€ al pa čez ne vem, mene zanima najcenejša do 250-300€
Sem jih par najdu samo nimam pojma če bojo OK, tko da če kdo ima takšno klimo se lahko malo razpiše kako je zadovoljen in če jo priporoča.
prva
druga
tretja
LP
Ma fora je v tem da se jaz ne rabim gret nanjo, rabi pa se gret pes, ker bom spomlad prizidal k bajti en fuglež kjer bo pesjak, s treh strani bo stena z ene pa gitre, pozimi bo pa na te gitre prišel pleksi tko da bo v bistvu vse zaprto. Ker ma pes kratko dlako in ker bo v ta pesjak vhod tud iz bajte je fajn če bi imel kako gretje, lahko bi sicer naštimal notr radiator in prklopu na centralno, ampak je prva možna cev od centralne kr neki metrov stran pa še en kup kolobocij je še ena pumpa, termostat, vrtanje, pošvasat cevi ipd.
Kakšne imate vi za 1200€ al pa čez ne vem, mene zanima najcenejša do 250-300€

Sem jih par najdu samo nimam pojma če bojo OK, tko da če kdo ima takšno klimo se lahko malo razpiše kako je zadovoljen in če jo priporoča.
prva
druga
tretja
LP

Rozy ::
Heheheh...če jo boš imel za psa bi vzel varianto 3 ker ima 3 leta garancije...ampak pod -5 grel ne boš...nad -5 pa mislim, da psa ne bo zeblo...
P.S. klima je za 40m2 če jo boš imel v pesjaku na 6m2....ne vem kako se bo pes počutil...MU NE PRIVOŠČIM!!!
P.S. klima je za 40m2 če jo boš imel v pesjaku na 6m2....ne vem kako se bo pes počutil...MU NE PRIVOŠČIM!!!

Zakaj mu ne privoščiš ? Ravno take stvari me zanimajo, pač kake so lahko težave, če bi nabil klimo v tak mali prostor. Čeprav bo zadeva večja od 6 kvadratov, ampak še vedno manjša od moči najšibkejše klime.
LP
LP

Rozy ::
Sem zvečer malo razmišljal...ta zadeva mi ni šla iz glave....hehehhe
Torej jaz mislim da je najboljše, da kupiš energetsko učinkovit električni radiator za 50-100€ in boš rešil vse probleme.
L.P.
Rozy
Torej jaz mislim da je najboljše, da kupiš energetsko učinkovit električni radiator za 50-100€ in boš rešil vse probleme.
L.P.
Rozy

Noben električni radiator ni energetsko užinkovit glede izkoristka primarnega goriva. Elektrika je predragocena za kurjenje
Sicer pa ima vsak grelec 100% izkoristek, tud najstarejši, ker se pač vse izgube toplotne, za kar je tudi narjen grelec. No ne vem kakšen smisel ima greti pasjo uto? Če je zaprta, da ne pride od zunaj mrzel zrak, se ima žival po mojm čist v redu.

Sicer pa ima vsak grelec 100% izkoristek, tud najstarejši, ker se pač vse izgube toplotne, za kar je tudi narjen grelec. No ne vem kakšen smisel ima greti pasjo uto? Če je zaprta, da ne pride od zunaj mrzel zrak, se ima žival po mojm čist v redu.

"Sicer pa ima vsak grelec 100% izkoristek, tud najstarejši, ker se pač vse izgube toplotne, za kar je tudi narjen grelec."
Vsaj en energetik!
Toplotna črpalka (ali hladilni stroj) pa ima do definiciji faktor koristnosti > 1.
Tvisoka
F= -------------
Tvisoka - Tnizka
Še tako slaba klima oddaja več toplote, kot ohladi zraka ali skuri elektrike.
Vsaj en energetik!
Toplotna črpalka (ali hladilni stroj) pa ima do definiciji faktor koristnosti > 1.
Tvisoka
F= -------------
Tvisoka - Tnizka
Še tako slaba klima oddaja več toplote, kot ohladi zraka ali skuri elektrike.

Kero od par postov višje omenjenih se pol najbolj splača vzet.
btw. kaj če imaš klimo in zunanjo enoto montirano v istem prostoru
btw. kaj če imaš klimo in zunanjo enoto montirano v istem prostoru

Azrael ::
Enako kot, če hladilniku odpreš vrata. Razvlaževalnik in grelec prostora.
Nekoč je bil Slo-tech.

Ja to je prava rešitev. Obe stlači v isti prostor tako boš povečal izkoristek. Genijalno kako ni še nihče na to pomislil.

*** a ne vidiš smeška na koncu, da moraš tko pametovat ??
Zgodovina sprememb…

Ne vem zaka mate take bedne. Člvoek lepo vpraša, vi pa ...
Jaz sem bil istega mišljenja kot ti, ker imam sobo veliko 12 m2+še eno, kjer spim. Kupil sem si split klimo, da hladi in greje za 280€. Nisem dal pozornost na gretje, ker imamo centralno ogrevanje. Ker pa spomladi in jeseni ni ogrevanja, sem hotel da klima še greje. Prejšni teden, me je pa ponoči malo zebel in sem dal na gretje. V 15 min je bil prostor ogret pri -15c zunanje temperature. Nisem mogel verjet, da res greje pri tej temperaturi. V navodilih piše, da greje do -12. Če ti je pa za invertor klimo, si pa poglej na ga.si
Jaz sem bil istega mišljenja kot ti, ker imam sobo veliko 12 m2+še eno, kjer spim. Kupil sem si split klimo, da hladi in greje za 280€. Nisem dal pozornost na gretje, ker imamo centralno ogrevanje. Ker pa spomladi in jeseni ni ogrevanja, sem hotel da klima še greje. Prejšni teden, me je pa ponoči malo zebel in sem dal na gretje. V 15 min je bil prostor ogret pri -15c zunanje temperature. Nisem mogel verjet, da res greje pri tej temperaturi. V navodilih piše, da greje do -12. Če ti je pa za invertor klimo, si pa poglej na ga.si

Tenxs !
Aha in katero imaš, aja kaj je to inventor klima ?
LP
edit: za inventer že prebral
Aha in katero imaš, aja kaj je to inventor klima ?
LP
edit: za inventer že prebral
Zgodovina sprememb…

Kupu sem jo v Lj od firme Klimax, ki se ukvarja sam z klimami. Upam, da sem napisal prav ime firme. Klima se imenuje BIGKING. Na strani 13 imaš fotko notranje in zunanje enote, ki sem jo sam montiral. Zdele sem za foro probu, k je uzun -22. Sem dal na gretje in na 28+, ker imam v stanovanju skoz 27-28 edin ponoč se ohladi. Klima je grela kr fajn in sem odpru okn in slišal zunanjo enoto k je brnela. Ne vem pa kk je glede tega predpisa. A je to kot opozorilo do kolk - lahk greje al pri tisti temperaturi ne greje več.

Samo malo, kje pa ti živiš, da imaš -22 ˙C? S čim si pa meril T?

cryptozaver ::
zunaj -22, noter +27 ???
Tolk letos zunajh še na triglavu ni blo, 27 noter je pa že za znort vroče. Tko da dejmo mal bl realne cifre
Tolk letos zunajh še na triglavu ni blo, 27 noter je pa že za znort vroče. Tko da dejmo mal bl realne cifre

Očitno ne živiš v bloku al pa mate normalno gretje. Jaz sem skoz v kratkih hlačah in majci, ker drugač ne gre + tega pa še klimo lavfam, da ne pregorim. Če pa ne verjameš, se pa lahk k men an korošk prpeleš in boš sam doživu. Če maš kazga kolega iz Slovenj Gradca in da žvi v bloku ti bo isto povedau. zanekrat mi digitialn merilec stopinj ne laže in kaže kar prave stopinje. Če dam klimo za hlajenje nad 29 ne lavfa, če je pa na 27-28, tej pa hladi. Smotan je sam to, da se hitro ohladi in moram povečat. Ko se pa spet hitro ogreje, morm pa spet zmanjšat. Nimam nič od tega, da bi se neki zmišljeval in pisal ene x temperature. Sem samo napisal realne temperature. Na žalost mamo pr nas tak fajn toplarno, da mora tolk gret, ker je tako dolg dalnovod in slabo izoliran. Pol se pa čudjo na kumonali, da klub tako mrzlim T, da majo ljudje odprte okne. Je pa še to, da imam dva litoželezna radiatorja v 25 m2.

Zdele sem pogledu z lupo na navaden sobni termometer ki ga imam v višini 1.7m in kaže 29 stopinj. Res je sramota, da morm sred zime klimo lavfat. Bote rekl, zaka pa okna ne odprem. Zato, ker mam strešne okne in mal zapiha in mam že svinarijo not. Če pa snge nameče, pol pa živim kot eskim.

Spajky ::
A radiatorji pa nimajo ventilov/regulatorjev al kaj?

"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Ja so ja, stari in zarjaveli. Ne bi jih rad uniču. Se mi ne da skoz odpirat in zapirat ventilov. Pravjo, al uničš ventil na radijatorju al pa okno. A ni bedarija, da tolk kurjo.

bond007 ::
Ja so ja, stari in zarjaveli. Ne bi jih rad uniču. Se mi ne da skoz odpirat in zapirat ventilov. Pravjo, al uničš ventil na radijatorju al pa okno. A ni bedarija, da tolk kurjo.
LOL človek! VENTILI! A ti res misliš, da vsi ljudje hočejo enako temperaturo? Kakšni stari ljudje majo radi 25stpinj al pa še več, eni pa se že pr 22 slabše počutijo. UPORABLJAJ VENTILE na radiatorjih sej zato pa so (ne pa da se jih ne upaš/ne znaš uporabljat, ker se lahk pokvarijo oz ti je celo pretežko).Magari jih zamenjaj, če so res zarjaveli (verjetno so taki od neuporabe...)) PA ni treba nonstop drkat .. mej recimo vedno na 2 od 5ih stopenj, pa če kdaj mraz res pritisne pa malo povečaš...
Seveda vsi tko kot ti razmišljajo pa pri -10 odpirajo okne, pa hajcajo na polno), potem pa se jezijo, ko dajo veliko za ogrevanje... Če bi živeli v hiši, bi pomoje večina drugače razmišljala, tko pa vsi mislijo da je brezveze šparat, ker itak plačilo ogrevanja ni veliko od njihove porabe odvisno...

1. Stanovanje ni moje in ne morem lih delat kar se mi zlubi.
2. Sem govoril z parimi v bloku in se vsi pritožujejo, da je preveč vroče in ne samo jaz.
3.Ne obsojaj, če ne poznaš ljudi in ne veš kaj znajo in kaj ne.
4.Temu se reče termostat, ki se zamenja z navadnim ventlom in se odpira in zapira na podlagi toplote. To pa lahko namontiram edino, če bi bilo stanovanje moje. Zakaj ne pustijo, to vejo edin na komunali.
Imaš pa prav, kar se tiče ljudi. Vsi smo različni in vsak je drugačen.
Če bi bil v hiši, bi vsaj vedel, kolk plačam in porabim. Jaz kar dost plačam in se mi butasto zdi, da bi toploto ven metal al pa zapiral radijatorje.
2. Sem govoril z parimi v bloku in se vsi pritožujejo, da je preveč vroče in ne samo jaz.
3.Ne obsojaj, če ne poznaš ljudi in ne veš kaj znajo in kaj ne.
4.Temu se reče termostat, ki se zamenja z navadnim ventlom in se odpira in zapira na podlagi toplote. To pa lahko namontiram edino, če bi bilo stanovanje moje. Zakaj ne pustijo, to vejo edin na komunali.
Imaš pa prav, kar se tiče ljudi. Vsi smo različni in vsak je drugačen.
Če bi bil v hiši, bi vsaj vedel, kolk plačam in porabim. Jaz kar dost plačam in se mi butasto zdi, da bi toploto ven metal al pa zapiral radijatorje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alfisas ()

Razumem popolnoma, sicer ne živim v bloku, ampak poznam ljudi. Odpiranje oken pozimi je stalnica in če drugega ne, rečejo: ja sej isto plačam...
Ampak tole s klimo je pa višek. Tole zgodbo bom prodal naprej ob kaksnem pivu :-)
Sicer saj ni vazno ampak vseen: zunaj -22; no to pa glih ne more bit res???
Ampak tole s klimo je pa višek. Tole zgodbo bom prodal naprej ob kaksnem pivu :-)
Sicer saj ni vazno ampak vseen: zunaj -22; no to pa glih ne more bit res???

Dvakrat sem prebral pa še vedno mi ni jasno. Ti očitno hladiš z klimo ne pa greješ. Ali sem jaz narobe razumel. Mi se pogovarjamo o gretju pri -20 ne pa hlajenju, saj nimamo doma mesnice.

Bom dans ponoč še enkrat preveril toplomer, če ne bom pa klicu in preveru temperature. Očitno me verjameš mojmu toplomerju. Upam, da boš par flašk prodal zgodbo
.
Fora je to, da je treba sred zime klimo vklaplat, da se stanovanje ohladi.

Fora je to, da je treba sred zime klimo vklaplat, da se stanovanje ohladi.

>Fora je to, da je treba sred zime klimo vklaplat, da se stanovanje ohladi.
Ja sej pravm ni komentarja, ampak a ne bi blo nekak bolš da investiraš v avtomatske ventile (lastnik se bo že strinjal, saj nič ne zgubi) kot pa da plačuješ elektriko za klimo?
Ja sej pravm ni komentarja, ampak a ne bi blo nekak bolš da investiraš v avtomatske ventile (lastnik se bo že strinjal, saj nič ne zgubi) kot pa da plačuješ elektriko za klimo?

Boš moral še enkrat moj zgornji post prebrat. Sem napisal kako je glede tega pri men.
Sem bil poleti na komunali in vse to povedal. Ker je občinsko stanovanje in se ne morem sam borit za cel blok, nisem nč dosegel. Če bi bil cel blok za to, bi se dala opcija varčnega ogrevanja. Namestil bi nam v klet centralni računalnik in povezavo z termo ventili in bi za vsako stanovanje vedel, kolk si porabu. Tko bi bla točna statistika in tud splačalo bi se odpiranje in zapiranje dovoda do radijatorjev. Maš prav glede tega, sam kaj čem. Jaz sem hotel, da bi mi odklopil ogrevanje in bi mel svoje ogrevanje, pa ni šans. Ene par let bom še tu not, pol grem pa na svoje in bom lahk hajcu kokr mi bo pasal.
Sem bil poleti na komunali in vse to povedal. Ker je občinsko stanovanje in se ne morem sam borit za cel blok, nisem nč dosegel. Če bi bil cel blok za to, bi se dala opcija varčnega ogrevanja. Namestil bi nam v klet centralni računalnik in povezavo z termo ventili in bi za vsako stanovanje vedel, kolk si porabu. Tko bi bla točna statistika in tud splačalo bi se odpiranje in zapiranje dovoda do radijatorjev. Maš prav glede tega, sam kaj čem. Jaz sem hotel, da bi mi odklopil ogrevanje in bi mel svoje ogrevanje, pa ni šans. Ene par let bom še tu not, pol grem pa na svoje in bom lahk hajcu kokr mi bo pasal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alfisas ()

Phoebus ::
a ima katera od consumer klim kak prikljucek (serial / usb /...), da bi naprogramiral racunalnik da bi preko web aplikacije poslal ukaz na klimo. Naprimer "zdaj se upali" (ker bom sel prej domov kot sicer)?

V Conradu majo napravco, ki jo lahk reguliraš z gsm telefonom. Lahko vžgeš in izklopš od kjer koli in kadar koli. Cena ni visoka, za to kar zmore.Pa tud druge variante majo za krmiljenje elektro naprav.