» »

Katera klima

Katera klima

««
8 / 132
»»

panja003 ::

Sem klical na Horizonzt pa mi je prijazna sogovornica po telefonu zatrjevala, da je plazma čistilec zraka v bistvu ionizator z še boljšo filtracijo,kaj je torej boljše vzet s plazma filtrom ali z ionizatorjem? A kdo ve ?

mihakavcic ::

Zdravo. Zanima me ali je tale klima vredu? Potrebujem samo hlajenje 70m3.
http://www.norecene.com/detail.php?id=2...

Zanima me ali dobiš zraven material za montažo ko kupiš klimo oziroma kakšen je postopek montaže klime? Ali se lahko tega lotim sam oz. kje bi dobil najcenejšega monterja v Ljubljani?
Hvala in lep pozdrav.

Bakfark ::

Mislim, da sem kot vesten član tega foruma dolžan odgovoriti v zvezi z mojo nedavno omenjeno "problematiko" učinkovitosti Panasonic klime CS/CU-E9 DKE (2,5 kW hladlne moči), za katero sem predpostavljal, da je za moje podstrešno stanovanje poddimenzionirana. Mislim, da sem po nekaj dnevnem igračkanju z različnimi možnostmi dovolj izkušen, da vsem zainteresiranim za nakup klime dam kakšen namig.
Prvo kot prvo, razmislite sami kaj z klimo resnično mislite ohlajat/gret. Ne razmišljajte v smislu velikosti stanovanja ampak dejansko možnega ohlajevanega/gretega prostora. Previdni bodite pti izbiri prostora in montaže klime in odmislite oddaljene kotičke/sobe, ki jih vam klima realno ne bo mogla hladiti/greti. Razumite da se sosednji prostori ohlajajo le posredno, preko direktno ohlajevanega prostora, zato bo učinek v njih manjši. Če boste hoteli sosednji ali oddaljeni prostor ohladiti na določeno želeno temperaturo boste morali direktno ohlajani prostor temu sorazmerno ohladiti, kar pomeni večjo porabo. Predlagam, da nepotrebne prostore ločite od ohlajanja oz. zaprete vrata pri čemer se učinek bistveno poveča.

Kako do prijetne temperature?

Kljub temu da imam podstrešno stanovanje sem ugotovil, da se na pravi način lahko nosimo tudi z visokimi temperaturami. Predlagam, da se čez noč stanovanje shladi in prezrači po naravni poti. Prezračite, nekje okrog 06h zjutraj se zunanja temperatura začne višat zato je najbolje, da takrat tudi nehate z zračenjem. Veliko se da pridobiti tudi s senčili, v kolikor imaste soncu izpostavljene prostore ali velike steklene površine. Žal, rožice bodo v tem primeru morale malček potrpeti.
Ne mislite, da bo klima učinkovala perfektno, če boste dovolili pregretje vašega stanovanja. Notranji zidovi namreč učinkujejo kot radiator v smislu sevanja toplote. Optimalna varianta je, da ob opaznem zvišanju notranje temperature vklopite napravo in jo nastavite na samodejno uravnavanje temperature (prednost inverterskega oz. zveznega delovanja - odlična rešitev). Nikakor naj ta ne pade pod sprejemljivih 25°C, kar je sicer relativno. Jaz osebno zaradi otroka nikoli ne nastavim pod 25°C. Ne pretiravajte z ohlajanjem zaradi zdravja!

Kar se različnih zafrkancij tipa ionizator tiče ne morem dati nobene sodbe. Iskreno še zdaj nisem ugotovil iskreno in dejansko praktičnost te opcije. Pri hlajenju imaš tako ali tako občutek, da se zrak že kar sam od sebe izboljša. Na vam je da presodite, razen če ima kdo kakšno drugo razlago.

Pa še nekaj kar je mogoče že bilo rečeno. Cena je definitivno premo sorazmerna s kvaliteto. Tako da razmislite, da se vam ne bo začelo dogajati, da vam klima spušča čudne zvoke ob delovanju, da je glasna kot reaktivec, ali da ne boste že po parih mesecih prisiljeni poklicati serviserja.

Pa veselo in prijetno uporabo:))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bakfark ()

cryptozaver ::

Dober povzetek vsega kar je bilo napisano... ;)

Gledam izbor klim in vidim, da je CS/CU-E9 DKE najcenejša med INVERTER klimami. Ali obstaja še kaka cenejša s to funkcijo. Kaj pa klime Matrix ali kaj podobnega v cenovnem razredu do 70k?

Prosil bi vas še če mi lahko poveste ali lahko klimatsko napravo zmontiram sam, oz. ali ob nakupu dobiš zraven tudi cevi za montažo itd. oz kje bi dobil to?

Hvala in lep pozdrav.

bmen ::

Še eno vprašanje, kakšni morajo biti padci cevi (notranja-zunanja enota), in kako na čimbolj eleganen način skriti cevi (kanali, štemal raje ne bi)
... B ...

Jaz sem ravno danes naročil Panasonic E12DKEW, je inverter ionizator in me bo z montažo prišla 245k sit. Zadnjih 14 dni sem prebral vse kar je možno najti na slo sceni o klimah. Pogovarjal sem se tudi s parimi monterji in v tem cenovnem razredu so vsi priporočali Panasonic, ne boste falili niti s kakšnim LG, Sanyo,Midea.... Za malo več denarja dobite potem Mitsubishi,še malo več Toshiba v samem vrhu pa naj bi bile klime Daikin. Po zatrjevanju monterjev tudi lowcost klime delajo dokaj vredu, kakšen Fresh je za hlajenje majnšega stanovanja baje kar OK,če vas ne moti malo večji hrup in skop nabor funkcij in nastavitev. Meni osebno se gre bolj za ogrevanje med prehodnimi obdobji, izračunal sem si, da če poženem v pogon svojo peč za centralno ogrevanje tam sredi oktobra(mojo žensko pač rado zebe) me na mesec pride kurilno olje cca. 33k sit, če pa tam do decembra ogrevam s klimo pa me elektrika pride okrog 10k na mesec. Prihranek na kurilno sezono(prehodno obdobje jeseni in spomladi) bi pri meni naj bil cca 60k sit. Kako se bo to obneslo seveda v praksi pa poročam spomladi. LP

Ali je težko sam zmontirati klimatsko napravo, oz. ali dobiš ob nakupz ves material zraven oz. kje ga dobiš. Hvala in lep pozdrav.

Bakfark ::

mihakavcic:

Najosnovnejsi Panasonicov inverter je CS/CU-PE9 DKE s ceno okrog 120.000 SIT brez davka in montaže. Mislim, da je brez ionizatorja. Glede samomontaže pa se pozanimaj pri kakšnem prodajalcu. Je pa možno.

Lime ::

@Panja: tvoj trgovec je dobro zaslužil. Jaz sem dal manj za E15DKEW, kot ti za E12DKEW.

Sosedov Pepi ::

Da vam opišem svojo izkušnjo glede "samomontaže" klime.

Torej kupil sem klimo Cooltech AC-09, to je tista, ki jo imajo v interšparu. Zraven dobiš vse potrebno za montažo, cevi, vijake itd.. , razen nosilcev za pritrditev zunanje enote na steno. Sama montaža je potekala gladko, največji problem je bil vrtanje luknje premera 10 cm skozi steno, vendar to z ustreznim orodjem ne bi smelo biti problem. Če se držite osnovnih navodil, ki so priložena zraven klime, res da so bolj skopa, ne bi smelo biti težav z namestitvijo zunanje in notranje enote, prav tako tudi ne z montiranjem cevi in kablov. In ko je bilo vse lepo zmontirano, je bilo potrebno v sistem samo še spustiti plin, tu pa se je pojavil velik problem ;(

Zunanja enota mi je bila že malo "sumljiva", ko sem jo pripeljal domov. Zvita je bila ena izmed nog in na prednji strani je bilo ohišje malo izbočeno, pa sem si misli, eh, to je pač kitajska roba, to je normalno,že ne more bit kaj hujšega. Ko pa sem potem hotel spustiti plin v sistem, NIČ ;(( . Želel sem pač po domače malo odzračiti cevi, vendar nikjer nobenega pihanja !!! 8-O Takrat me je po pravici povedano postalo malo strah, pa smo poklicali znanca, ki se ukvarja z montažo klim, da je potrdil moje sume. Očitno je, da zunanja enota nima plina, poleg tega pa izgleda da je nekje grdo padla in je takrav verjetno prišlo do poškodbe in uhajanja plina. Seveda sedaj nimam garancije, ker sem klimo montiral sam ;((

Klical sem na Interšpar, kako je možno uveljaviti garancijo, pa so mi rekli, da rabijo za uveljavite garancije podpisano izjavo pooblaščenega monterja, da je klima poškodovana. Lokalni pooblaščeni monter pa ne da podpisa in štampiljke ;((
Sedaj bo znanec, ki se ukvarja s klimami poskusil najti mesto kjer klima spušča in je nekako popraviti, upam da bo uspelo.

Svetujem in opozarjam vse, ki se boste lotili samomontaže, da preden karkoli pričnete, pregledate klimo v kompleto in če je možno preverite ali je plin v zunanji enoti.

Lp

energetik ::

Po mojem bi morala ta Šparova klima kljub vsemu imeti garancijo na samo napravo - ne pa tudi na montažo... Če bi jo takoj po odpakiranju nesel nazaj zamenjat, po mojem ne bi smeli v Šparu težit. :|

Tudi mene neki mika tale klima iz Špara, pa da jo sam zmontiram. Res, da nima tako zelo velikega izkoristka kot dražje (2,64kW/0,960kW=2,75), morate pa priznat, da je vseen zelo poceni. 50kSIT je 2x cenejš od primerljivega Panasonica. Zračunal sem si, da bi se mi boljši izkoristek ob moji uporabi vrnil šele čez okoli 20 let! Brez ionizatorja bi pa tud zdržal. Mam tud zdej eno kitajsko prenosno klimo in lepo dela že 3 leta, funkcij ima zadosti, moti me le hrup in občasno nekoliko smrdi(notranja rebra in kompresor NISO hermetično ločeni!).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

@Lime :Pri katerem podjetju pa si kupil klimo? Jaz sem dobil 10 različnih predračunov in na podlagi nasveta znanca, ki montira klime sem se pač odločil za podjetje kjer sem dobil 100% pravega Panasonica, kajti več monterjev klim me je opozorilo, da se pri nas prodajata dva različna Panasonica. En bi naj bil original Panasonic ,en pa naj bi bil neka kopija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: panja003 ()

Aroba d.o.o. Uradni uvoznik. 18% popusta na gotovino ali 15% na obročni nakup.

@Lime : Sem klical na Aroba d.o.o., ja imaš prav približno 10k sit bi me tam prišla ceneje kaj češ sedaj sem že naročil pri Conetra INT.

AlienRex ::

Tudi sam kupujem klimo. Zanima me, kam spada firma Fujitsu (rang Panasonica ali visje?) Je coolwex slabsa?

Konkretno imam trenutno v mislih
Fujitsu
ali Fujitsu brez plazme
ter tale Coolwex CAS12I10

Menite, da je boljse dati malo vec denarja za plazmo? Vase mnenje o enotah.

Nekdo je visje omenjal o "pravih" in "nepravih" Panasonicih.. Lahko kdo vec pove o tem?

Zanima me, ali klima naprave potrebujejo trifazni tok. Sem nekje na brzino prebral da Collwex potrebuje 6 zilni kabel (trifazni tok), nekratere ostale pa 3 (npr. Panasonic).
Imam se vprasanje priklopa: doza ali vticnica..kaj je boljse/obicajnejse.
Dropbox: http://db.tt/Jg5BmDw
No brain - No tumors

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AlienRex ()

strelko ::

Tudi sam se zanimam za klimo in mi je v oči padla tale Fujitsu, ker navajajo 6 (!) let garancije, samo ne piše kaj krije in kaj moraš narediti ali mogoče (do)plačati, da traja toliko časa ? Ima kdo kaj izkušenj s klimami Fujitsu in omenjeno garancijo ?

Da bi zmanjšal čas dela pri montaži (in svinjarijo, ki pri tem nastane) bi rad sam pripravil elektriko in predvidel odvod kondenza, pa me zanima ali naj elektriko pripravim pri notranji ali pri zunanji enoti (npr. za klime razreda Fujitsu, Panasonic ali Coolwex) in ali naj pripravim vtičnico ali zgolj dozo ? Ali lahko elektriko napeljem iz ene od sobnih vtičnic, saj ne bi rad imel plastičnih kanalčkov po celem stanovanju do omarice z varovalkami ?

Še eno vprašanje - ali je lahko zunanja enota na (zaprtem) podstrešju in ne zunaj ?

Zadnje case sprasujete stvari, katere so lepo razpucane na strani 1. Prav zato vec nihce ne odgovarja. Prebrat je treba prvih 20 postov in vse bo bolj jasno...

@panja: za E12DKEW sem imel ponudbo iz Arobe za nekaj nad 210k z DDV in montažo.

falotXP ::

Mene zanima kako oz. kaj je to z "pravimi" Panasonic-i ali kako veš če kupiš orginal Panasonic...? V čem so razlike?

@strelko: mislim, da je treba elektriko napeljat do zunanje enote, iz zunanje gre pa kabel še v notranjo. Jest bi na tvojem mestu pripeljal do zunanje 3x2,5 kabel in ga zaključil s čokolado v dozi. Vseeno je od kod pripelješ kabel, lahko tud iz vtičnice, ampak pazi na dimenzioniranost vodnikov pred vtičnico in na varovalko. Mislm da more bit varovalka 16A za 2,5kW klimo. Sicer porabi okol 5A, ampak pri zagonu asinhronca pride do tokovnih sunkov, ki ti skurijo šibkejšo varovalko.

@sosedov pepi: kako dolge cevi so priložene uni klimi iz Špara; ali imajo že narejene konuse?
A ti je potem ratalo uveljavit garancijo? Če je zunanja enota poškodovana, bi jo po mojem morali zamenjati..

Hmm, a kdo ve, na kateri servis nesti No-name kitajske klime, verjetno kamorkoli?

Hehe, Panasonic je samo eden - če piše gor Panasonic, je to verjetno to.>:D Če bi katera druga firma uporabilo isto ime, bi morala plačati mastne miljone, ker bi jih Panasonic takoj tožil:D

Zgodovina sprememb…

SavoS ::

Glede Štroma za zunanjo enoto je takole.... čisto je odvišno od posameznega modela klime, recimo Coolveksove Dvojne naprave( ena zunanja in dve notranji) je potrebno napeljati štrom na zunanjo in potem se iz vsake notranje enote na svoj štrom.... recimo gorenje pa ma spet drugače.. enojna in štrom samo na notranjo, in se zunanja napaja iz notranje, zato pa rabiš 6 ali 7 žilni kabel...... pač kot sem že rekel je odvisno od priozvajalca in od modela klime....

Cevi, ki so priložene klimam že imajo narejene vse konuse in tudi matice, če niste ziher, jo raje na licu mesta preglejte in raje ne kupujte klime z cevmi, pa da nimajo konusov.....

V Vsaki zunanji enoti MORA BITI NAFILAN PLIN!!

Klimo dobro preglejte pred nakupom, da ni slučajno poškodovana, tudi če je to Špar ali pa XYZ trgovina,

Glede servisa, pa pokliči na en servis in ti bodo že znali povedati kako in kaj...
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

@energetik:

Cevi so dolge cca 3m, nisem jih meril ;) , zame so bile namreč še predolge, rabil sem jih le kak meter. Zaenkrat nam še ni uspelo uveljaviti garancije, postopek je zapleten, poslali smo dopisv katerem smo objasnili našo situacijo na Interspar, na človeka, ki je pač zadolžen za reklamacije in sedaj čakamo odgovor. Ko smo klicali so rekli, da ne morjo kar tako menjati klime, da potrebujejo neko izjavo od monterja, ki pa je seveda nimamo, nato pa še mora človek za reklamacije odobrit menjavo itd.. :\ V glavnem komplicirano ;(
Bomo videli če bo kaj iz tega :|

Acid_Burn ::

Ko je že govor o priklopu klime (stroma)Me zanima,če ma kdo izkušnje npr. z PANASONIC CS/CU E9 DKEW INVERTER,ki jo mislim kupit.Namreč tud sam bi,če že ne druga vsaj pripravil priklop na elektriko,ker pred nakupom klime še mislim renovirat celo sobo pa da nebi zarad tega se prenaglo pa pol naknadno še nekaj štemal zarad priklopa!
Energetik je napisal da za 2,5kW klimo rabiš 16A varovalko...V sobi lahko vzemem štrom samo od razsvetljave in sicer je kabel 1,5/10A in vtičnice tud 1,5/10 ali 16A mogo bi varovalko odvit ven ker se trenutno ne vidi(stara napeljava :) )
Mi lahko zdaj kdo svetuje kaj se da naret?

V mislih še mam,da bi štuklo vodnik 3x2,5 nekje od vtičnice vmes pa še sam naredo 16 ali 20A varovalko...Je izvedljivo to?:P

Lp
Dejan
Acid_Burn

Če boš dal za 10A varovalko še 20A varovalko in povečaš presek, ne boš naredil nič>:D Šla bo 1. varovalka.
Je pa varianta, da daš počasi taljivo 10A varovalko, ki bo vzdržala zagon motorja. Med normalnim obratovanjem nobena manjša klima ne porabi več kot 10A (2,3kW). Če boš pa priklopil inverter, pa sploh ni problem, ker štarta motor počasi in ni tokovnih sunkov (tko naj bi bilo..)

P.S.: uh, 3m priložene cevi je pa zame premalo. Bi rabu vsaj okol 5m. Zgleda, da ne bo nič s samomontažo... :'(

Zgodovina sprememb…

SavoS ::

Jah glede štroma.... kllimo lahko priklopiš direktno na eno razvodnico, ki pelje do vtičnic v sobi.. vsaj 90% ti lahko rečem, da je električna napetost varovana z 16A varovalko - govorima o vtičnicah, in ta varovalka vzdrži klime do nekje 4kw..... eh sploh ni potrebe po pripravlljanju elektrike, ti bodo monterji vse napeljali in lepo v kanale spravili....;)

Zdaj boš pa še rekel, da nimaš v sobi niti ene vtičnice in niti ene razvodnice :\

Kar se tiče štuklanja vodnika in varovalk z večjimi in debelejšimi - NEPOTREBNO DELO - škoda časa in denarja.....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Jaz sem zrtvoval vticnico 16A (ni edina vticnica na tej varovalki) za Panasonic 12EDK. Namesto vticnice je tam kar stikalo, ki po zelji lahko odklopi klimo iz omrezja.
Vse dela OK, s tem da je na tej varovalki obcsano ustekan se peglezn.

Danes sem dobil odgovor iz Špara na dopis, da so ugodno rešili reklamacijo. Zamenjali mi bodo zunanjo enoto :D Res da komplicirajo s temi dopisi, vendar so bili sedaj dokaj hitri, pohvale Šparu.

Zgleda da se bom le hladil še pred koncem poletja :))

AndY1 ::

Mi zna kdo povedati, kako izračunam, koliko je cena kWh (kilowatne ure) zemeljskega plina za ogrevanje?

Sem vprašal na Petrol, ki nam ga dobavlja, pa nisem dobil odgovora :-(

Hvala!

schurda ::

Jaz bi se lotil takole: recimo da dobiš iz 1kg plina 50MJ. Prava vrednost leži med 10 in 100, jaz je ne vem, mogoče jo kje dobim. 1kWh=3.6MJ. Seveda se tu ne upošteva izkoristek. Mogoče si oglej tale članek:
http://www.aure.si/index.php?MenuID=342&MenuType=E&lang=SLO&navigacija=on

Še tole sem odkril:
http://www.adriaplin.si/o-zemeljskem-plinu-lastnosti.htm

in tale stavek, ki te verjetnop zanima:
Kurilna vrednost zemeljskega plina je 34,076 MJ/m3 oziroma 9,5 kWh/m3.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: schurda ()

Super!

To sem potreboval, da vidim, s čem se v prehodnem obdobju bolj splača ogrevati: plinom ali invertersko klimo.

Dal bi ti 5 zvezdic, pa jih tukaj ni ;-)

Edit: Aja, izkorsitek moje plinske peči je 96% po podatkih, ki jih je izmeril dimnikar, ki mi je ob koncu kurilne sezone pregledal plinsko peč s tisto napravo.

Edit2: Ok, sem naredil izračun:

V Domžalah stane m3 zemeljskega plina (Petrol) 134,08 SIT - 0,560 EUR. m3 ima 9,5 kWh energije, torej je 134SIT/9.5 kWh =

1kWh plina stane 14 SIT.
1kWh električne energije = 23 SIT.

Torej če ima inverterska klima pri ogrevanju izkoristek 1: 2.5, pomeni da se z 1kWh el. energije greje za cca. 10 SIT, medtem ko se z 1kWh plina ogreva za 14 SIT.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AndY1 ()

Spajky ::

glej, raje za ogrevanje realno uporabljaj izkoristek klime 1:2 raje (po mojih večletnih izkušnjah) zato, ker je po navadi montiranje za hlajenje (pod stropom), za ogrevanje bi bla pa treba bit pri tleh (termodinamika), čeprav ima sama klima malce boljši izkoristek pri ogrevanju, v praksi ogrevanja prostorov pa iz gornjega razloga v resnici slabši dejansko ... 8-) ... še vedno se ti pri teh cenah ogljikovodikov splača gret na klimo 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Ja tudi o tem sem že premišljeval, da ker je klima pod stropom, segreva že segret zrak in ne hladnega s tal.

Je potem tako, da imaš pol metra pod stropom dejansko 25 stopnij celzija, na višini telesa pa 21, kaj šele, če si pred TVjem na kavču?
Potem dejansko greješ soseda nad sabo.

Ja; pri meni pa je še tako, da se klima (gretje) izklopi (in noče več zalaufat! dokler temp ne pade spet) pri 20°C ali zunaj ali notri, pa jo mam našopano do kraja gretje (30°C).Pozimi se to ne zgodi zaradi mraza, razen če dodatno oljno peč ne kurim preveč (je par m od klime na hodniku).

Podobno je v vmesnem času, če je bil par dni hladno in so se zidovi ohladili, pol pa zapiha jugo z 20° vetrom zunaj in klima noče zalaufat (zunanji senzor! pretoplo), notri pa je hladno in tla mrzla in meni je hladno (v noge). sicer to so bolj izjema, ma vseeno je to dobro vedet .. 8-)

Pa nič ne pomaga, če za gretje klimo usmeriš, da piha proti tlom?

@AndY1 & Spajky: Ta "pametne" klime boljše grejejo kot radiatorji, ker usmerjajo topel zrak z maksimalnim ventilatorjem proti tlom in zato vajino logično razmišljanje pri teh ne drži. Hlajenje pa se izvaja tako, da z minimalnim ventilatorjem poriva hladen zrak vodoravno. Drugače pa je FAKTOR KORISTNOSTI (ne izkoristek) gretja okrog 4-5, ne pa samo 2, za hlajenje pa 2-3.

če misliš za tiste klime, ki so montirani notranji del v višini radiatorjev že mogoče; za one pod stropom pa ne, ne moreš za*ebat termodinamike!

Jest mam ful pihanje usmerjeno 60° kot (od vodoravno) proti tlom na moji in filtre pucam na dva meseca! Evo ti moj primer s klimo 2,7kWh termične moči (ki bi mogoče že rabla dofilanje plina?) pri segrevanju oz.2,4kWh pri hlajenju (iz moje statistike par let): pred leti poraba kurilnega olja na moji oljni(-termoak.) peči za celo zimo je bla okoli 1150 L max.=9.200kWh toplote (1l olja=8kWh), zdaj pa samo 400 L to zimo npr.ker dogrevam z nafto samo ko klimi več ne znese dovolj segret. Razlika je 6.200kWh uporabne toplote izpod stropa, ki jo je proizvedla klima, ki pije komplet 0,9kW/h (kompresor laufa takorekoč ca. 22/24/7 skor 6mesecev, ker je namerno poddimenzionirana), kar pomeni, da potrošim dobrih 3tisoč kWh samo za gretje (plačujem 500kWh/mesec, od tega klimatizacija cca.dobra polovica!)

No, zdej vidiš od kje meni dejanski faktor 2 v praksi (no ko je klima glanc nova je malce več vsaj prvo leto :D ...) 8-)
In tle nima veze inverter da ali ne, če kompresor praktično skoz laufa; za pač segret toliko in toliko kubikov zraka pri tej in tej temp.razliki pač potrebuješ toliko in toliko toplotne energije (pri eni normalni izolaciji prostorov) in v povprečju imajo toplotne črpalke zrak/zrak dobrih 1:2,5 faktor izkoristka (več pri manjših temp.razlikah, manj pri večjih ter pri montaži pod strop pri gretju. Nema druga filozofija ! 8-)

@lime: Sem bil danes v Arobi in so mi E12DKE ponujali za 235kSIT s plačilom za gotovino. So povedali, da nikakor 18% popusta ali da 210kSIT (z montažo vred, kot si napisal).

falotXP ::

Kako pri klimi najhitreje oz. najlažje izveš, če je klima inverterska?

AndY1: jaz sem kupoval na Jesenicah. Nekaj tednov za mano pa tudi moj znanec in je dobil enak popust. V Ljubljani sem si po telefonu priboril le 10%.
Sem pa slišal, da naj bi jim več modelov klim že zmanjkalo, ker se naročajo za leto naprej in so jih morda na hitro kje nabavili po kakšni višji ceni.
Za 12DKEW sem imel predračun za 214k in nekaj drobiža, za 15DKEW pa sem plačal z montažo cca 240k (se mi ne ljubi računa iskat :P ).

Ne Spajky! Za iste pod stropom. Topel zrak se od radiatorja dviga sam i8n se nabira pod stropom, kar je slabo. Klima pa topel zrak dobesedno porine proi tlom, kjer izpodrine mrzlega in začne krožiti. Inverter ima toliko veze, da začne pri manjši temperaturni razliki manjšati moč, in T izpihanega zraka se počasi približuje T zraka v prostoru.

Drugače si pa ti za olje vzel nek idealen izkoristek, kar sploh ni res. Kaj pa ogrevanje peči in kurilnice? Pa cevi itd, itd? Tvoj račun bi veljal, če bi imel venilator, ki bi zrak zmešal, da bi bila povsod konstantna T.

Po drugi strani pa bi mogoče le bioko potrebno pregledati plin, če je vse v redu z njim.

Motiš se. Radiatorji hladen zrak ogrejejo in kot posledica gre ta segret zrak proti stropu. S tem da prostor, da radiatorji segrevajo preostali hladen zrak, ki se zadržuje pri tleh. S tem zrak kroži in se stalno segreva hladen zrak.

Če pa ti segrevaš pri stropu, torej s klimo, pa ti segrevaš že topel zrak. Res je, da ta topel zrak prej ko slej segreje hladen zrak pri tleh, vendar je temperatura zraka pod stropom 25 stopnij, pri tleh pa 20 stopnij. Zrak ne kroži, ampak se spodnji zrak segreva samo s prenosom toplote po zraku.
V bistvu segrevaš že segret zrak, hladnega pri dnu pa ne.

Dobro preberi napisano. Radiatorji segrejejo zrak in ta se zaradi vzgona dviga, pod stropom pa zadržuje. Treba bi bilo imeti še ventilacijo, da bi porivala zrak nazaj dol. Zato je pod stropom bolj toplo. Klima pa topel zrak porine proti do tal in zato začne krožiti, akr je bistveno.

Kaj to pomeni: "...zrak segreva samo s prenosom toplote po zraku.?
Trije načini prenosa toplote so: konvekcija, kondukcija in sevanje. Kaj si ti mislil? Kondukcija odpade, ker je prevodnost zraka majhna. Sevanje odpade, ker je T majhna. Ostane konvekcija.

AndY1, bi reku da maš prou. Vroč zrak nad radiatorjem se dviga, zato potegne hladnega s tal; ker ga tam zdaj primanjkuje, se topel zrak na drugi strani sobe mora spustiti proti tlom in tako kroži.
Vendar je podobno tudi pri klimi, če so šobe obrnjene proti tlom. Vroč zrak gre na tla, se postopoma dvigne, nato ga spet vsrka klima.
Je pa radiator po mojem bolj luksus, čisto tih, nč ne piha...

kajak33 ::

Glede na to da vidim, da je razprava in so mnenja kar zanimiva, vam bom še sam opisal mojo nabavo in montažo klime.
Po prebiranju na forumih in primerjavah sem se odličil, da (v skladu s vojimi trenutnimi možnostmi in potrebami), nabavim klimo Coolwex. Vse lepo in prav. Model Confort je bil kar dovolj za mene.
V začetki je izgledalo vse ok. Cena je bila celo še ugodnejša, ker so ponujali še nek popust pri montaži, potovanje na Krf pa bo tudi prišlo prav.
Pa pridejo monterji, pripeljejo zadevo s sabo in pričnejo. "Gazda" monterjev je stvar pogledal in na hitro izračunal, da bo potrebno še dodatno doplačati 4 m inštalacije in povedal ceno. Plačal sem seveda v gotovini in brez računa, ker mi je to seveda sam ponudil, pa da je ceneje. Pustil je svoja fanta, bi prej rekel "penzionista" in odšel. Ta dva sta se lotila montaže in tu so se je začelo veselje.
Ker sem si stvari že prej izmeril, in označil, kako naj bi bilo, sem jima seveda sugeriral, kje naj naredita luknjo da bosta prišla na zunanjo stran stavbe. Pa sta naredila po svoje in seveda zgrešila. Pa smo spet vrtali in naleteli na železo v plošči. No v tretje je pa uspelo, ampak v zidu je nastala luknja velikosti 10x25 cm, ki sem jo potem seveda moral nekako pokrpati, kar pa sploh ni bilo enostavno, saj sta z samo inštalacijo prišla previsoko, saj sta si iz kombija s katerim je seveda odšel šef vzela en kos kanala za inštalacije premalo.
Ker sem nekaj dni pred tem opazoval, drugega monterja pri delu, in priprave ki jih uporablja, sem seveda enako pričakoval tudi pri moji montaži. Pa jih ni bilo. Cevi sta zvijala kar tako z rokami, zato dvomim, da je prehodnost ostala optimalna.
Ker sem moral v službo ( montaže ni in ni bilo konca) sem jima seveda posebej naročil, da mi zunanjo enoto podložijo z gumo, da se vibracije nebi prenašale preko nosilcev na steno in naprej. Opazil sem, da so bile v vrečki tri podložne gume ( ne vem kje se je ena zgubila), ker je bila vrečka odprta, ampak sta gospoda rekla, da sigurno imata še kakšno v torbi in da bosta uredila.
Pa pridem zvečer domov in si ogledam mojo novo pridobitev.Rezultati so sledeči.
Na zunanji enoti so sta bile podloženi samo dve gumi. Torej je ena romala z njima v torbo in ne, da bi sama dala eno iz torbe, ki je manjkala. Na pokrovu notranje enote sta odlomila zatič, ki drži ta pokrov( po opozorilu moje žene, ki je zadevo opazovala, sta samo skomignila in komentar "saj to ni važno"). Na notranjem delu notranje enote sta odlomila plastiko, ki drži cevi in kable fiksirane, da zadeva lepše stoji na zidu. No da sta pa kable samo splela z prsti in povila z izolirnim trakom, to pa je najbolj normalna zadeva!! Aha, ko sem si ogledal izparilnik notranje enote, še preden sta jo montirala sem opazil, da so lamele na večih mestih zvite.Kot da jih je nekdo zvil zaradi nepazljivega rokovanja.
In rezultat delovanja!
Notranja enota-ventilator deluje z enakim hrupom (mislim da tudi enako hitrostjo) pri vseh izbranih brzinah. Zvečer lepo poslušam, kako zunanja enota vibrira na nosilcih. Da pa sem nekako le uspel zakrpati luknje in seveda spojiti kable ( da se slučajno kaj nebi vžgalo)pa sploh ni vredno izgubljati besed.
No po tej montaži sem 2x klical monterja, ki mi je obljubil da bo zadevo prišel pogledat in odpravit stvari, pa nič. Po 3 klicu, je obljubil, da po v pol ure prišel, se je pa začel zgovarjati, da on ni pristojen za reševanje reklamacij in da je zadeve predal Horizontu. Pa saj Horizont zadeve ni montiral. Seveda ga ni bilo blizu.
Včeraj pa mi je bilo tega dovolj in sem sam poklical na Horizont. O prijavi reklamacije seveda niso imeli pojma, tako da sem moral stvar seveda še enkrat razložiti.
Kako bodo sedaj potekale zadeve naprej bomo pa še videli !!!

Zgleda da imajo letos ogromno dela in se jim ne da več.:|

Nauk: vedno zahtevaj račun ali montiraj sam. Ker če nimaš računa za montažo, predvidevam, da tud garancija na cel sistem ne velja več, torej je ista figa, kot če bi montiral sam.
No, sicer si pa monterji sami slabo reklamo delajo... :\

Je nakup in montaža klime (inverterske) jeseni kaj cenejša kot recimo zdajle?

Čez dva tedna grem na morje, do takrat lahko zdržim, vrnem pa se septembra, tako da klima ne bo več nuja.

Vseeno pa bi si jo nabavil; za začetek za ogrevanje v prehodnih mesecih do naslednjega poletja, naslednje poletje pa za hlajenje.

So klime jeseni kaj cenejše in približno katerega meseca se to zgodi?

Prodajalec v Aroba v BTCju mi je rekel, da klime jeseni niso nič ceneje, samo od njih itak ne bom nič kupil, ker so bili neprijazni.

Še eno vprašanje:

Iz službe pridem domov ob recimo 15:30. Kaj se energetsko bolj splača: stalno vzdrževanje temperature cel dan na recimo 24 stopnij Celzija ali da recimo eno uro pred prihodom začne klima hladiti stanovanje.

S tem, da je treba upoštevati, da če cel dan vzdržuje temperaturo, dela samo toliko za vzdrževanje. Če pa se ob 15h vžge klima, temperatura v stanovanju pa je 25 stopinj, mora kar nekaj časa delati s polno močjo, da ohladi ves zrak in pohištvo.

fatmike ::

Mene pa zanima zakaj se uporablja razvlaževaje pri klimatskih napravah.

BlackHole ::

Zato, ker je poleti visoka vlažnost. Pri nižji vlažnosti pa je bivanje znosnejše. Mislim.
LP Marko
««
8 / 132
»»