» »

Katera klima

Katera klima

««
9 / 132
»»

Irmscher ::

Moj tast je tud kupil Coolwex klimo, šel v Maribor pogledat in se pozanimat, mu priporočili eno za 220ksit za 64m2 stanovanje.

Drugi dan naj bi jo pripeljali, ampak so popoldne klicali da ne morejo, potem jo naslednji dan komaj pripeljejo, plačajo. Pol prideta 2 monterja (en z očali pa njegov sin (?) Primož z čudnimi rokami).

Tast hotel postaviti klimo na hodnik, da bi še hladilo v sobe, ampak bi moral še 30ksit doplačati, potem ga prepriča monter da postavi v dnevno sobo.

No in potem začneta kekca monterja vrtat, najprej še zid lepo okrušita, imela nek star sesalc, da je ves prah nazaj v stanovanje letel,

In rezultat, sedaj jim samo dnevno sobo pa kuhinjo hladi, ostalo nič!

btw, katero klimo priporočate z dvema enotama ? ;)

glinik ::

Tukaj se cene drastično dvignejo. Je pa to DOSTI boljša varianta, ko uporabljaš klimo za gretje v prehodnih obdobjih.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

schurda ::

@Andy1: mislim, da je bilo to že povedano. V 15min ne moreš shladit stanovanja. Nastavi si začetek vsaj opoldne ali prej. Inverterska klima ti bo itak delal z manjšo močjo in se izklopila, ko bo prišla do T_željene. Ko prideš domov, pa si jo lahko izklopiš, če piha, ti pa si v hladnem. Houg!

@ČrnaLuknja: exactly!
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

A je 3,5 dost močna za 54m2 stanovanje?

Ravno prav ;) in še malo rezerve ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

Aha.

Klima bi bila v dnevni sobi, tako da če piha naravnost lahko piha 10m naprej, samo me zanima če lahko zavije levo v sobo, da jo ohladi? Vmes ni nobenih omar, vrata bi bila odprta.

Bom še skico stanovanja dal na forum ;)

BlackHole ::

Malo že "zavije", ne bo pa ista temperatura, kot v dnevni sobi. Bo pa malo efekta, sigurno.
LP Marko

Rozy ::

Irmscher - Malo bi bilo treba tvoje izrazoslovje popravit. Ljudje, ki imajo telesne hibe si niso sami krivi za to in verjemi mi, da bi on dal vse da bi bil kot drugi ljudje. Takšno obnašanje iz tvoje strani je diskriminacija. Zraven pa še to da sta kekca - halo? Kar se glede montaže tiče - če imaš vsaj malo poznavanja o montaži klim (kar očitno nimaš) veš da se strošek montaže dviguje z razdaljo zunanje in notranje enote. Cena ni vedno enaka to bi ti že moral vedet! O krušenju zida sploh ne mislim dosti izgubljati besed saj je to odvisno od kvalitete zida. Priznam pa to, da sesalec kot ti omenjaš ni deloval 100 odstotno.
Forum je namenjen, da ljudje napišejo svoja mnenja ne pa da žalijo ljudi! Malo bontona ti ne bi škodilo!

Aja, izpih zraka lahko nastaviš v notranji enoti z obračanjem horizontalnih loput.

LP

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Rozy ()

dmok ::

Mene pa zanima naslednje: klima ima deklarirano moč ogrevanja 4.8 kW oziroma od 0.9kW pa do 6.7kW, električna moč pa je 1,24kW oziroma od 0,25kW pa do 2,3kW. Jasno mi je (vsaj upam), da bo klima pri 7 stopinjah C grela s 4.8kW in porabila 1.24kW, COP = 3,87. Kaj pa pomenijo ti razponi ? Kdaj bo grelo s 6.7kW ? Kdaj bo poraba 2,3kW ?

d.

AndY1 ::

Vprašanje:

Pri puncinih starših so 2 tedna nazaj montirali navadno klimo (cca. 3.5kW hladilne moči) z energetskim razredom A. Pri 35 stopinjah (še vroči dnevi), na kolikor je bilo segreto stanovanje, je bil izpih klime 4 stopinje celzija, kar se mi zdi odlično.

Par dni nazaj so mi zmontirali invertersko klimo, s tem, da je bila temperatura v stanovanju 25 stopinj celzija, zunanja pa tudi nekaj takega. Ko smo prižgali klimo, je bila temperatura izpiha klime 11 stopnij celzija.

Je to normalna posledica delovanja inverterske klime, da ni temperatura izpuha tam nekje pri 4'C ali je tu nekaj narobe?

Samson ::

Inverter klima toshiba, priblizno ista temp izpuha. Pridruzujem se vprasanju kako in kaj je s tem...
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

Dr_M ::

inverter klime so boljse, ker lahko sam kompresor deluje z manjso mocjo in dela stalno, namesto da se priziga in dela s polno mocjo, potem se pa izklopi, ko doseze doloceno temperaturo.
to je prednost in je normalno.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Bakfark ::

Dr_M opozoril bi te na nekaj pri inverterjih. Je res, da si lahko prilagaja obratovalno moč vendar ni popolnoma res, da dela stalno. Tudi inverter se lahko izklopi ko doseže določeno temperaturo, v kolikor je to potrebno. Če bi delovanje kompresorja pri najnižji močji še vedno pomenilo konstantno zniževanje notranje temperature v stanovanju pod željeno, je logično, da se tudi inverter ima "pravico" izklopiti. Samo toliko, pa brez zamere 0:) .

Dr_M: To vem, da inverterska klima prilagaja moč delovanja glede na temperaturo v stanovanju in željeno temperaturo.
Vendar je bilo v stanovanju 25'C, željena nastavljena pa je bila 20'C (pač, za testiranje). Klima bi torej morala delovati s polno močjo, dokler ne bi dosegla 20'C. Torej bi moral biti izpuh kar se da hladen. Le-ta je bil 11'C in to pri sobni temperaturi 25'C.
Pri puncinih starših, ki imajo navadno, je pri sobni temperaturi 35'C bila temperatura izpuha klime 4'C.

Čim bližje je T zraka T nastavljeni, tem bolj se tudi klima približa s T izpihanega zraka. 20°C nastavljenih, pomeni 22 pri klimi in je relativno blizu 25. Inverterska klima najprej upočasni obrate, dvigne T (v načinu hlajenja), nato pa še ugasne.

Kar se pa tiče T izpihanega zraka, to ni nekaj, kar bi izmeril z žepnim termometrom. Zaradi gibanja zraka pač termometer zazna nižjo T zraka, kot je v resnici.

energetik ::

Hitrost pihanja ne vpliva na T, ki jo kaže termometer, razen, če je ta moker ali vlažen.
Sicer pa je bilo v tej temi že veliko govora o temperaturi izpiha, mislim da je SavoS o tem pisal - če je temp. blizu ledišča, je to lahko znak, da je v klimi premalo plina in je treba dopolniti. Poglej par strani nazaj.

Acid_Burn ::

Je kaj narobe,če klimo priklopim brez zaščitnega vodnika?
Namreč pripravo sem priklop brez zaščitnega vodnika,ker v dobeni od razvodnic v prostoru ni zaščitnega vodnika.Tak,da sem vleko le minus in plus 2,5 kvadrat kabel.

Lp
Dejan
Acid_Burn

Eschelon ::

Temperatura (T) izpiha je le del zgodbe. Drugi del je volumen (V) izpihanega zraka. Zanimat vas more toplota (Q), ne samo temperatura (T). Za tiste, ki ne poznate razlike: Wiki reši zagato.
Od tu je samo še majhen korak do hladilne moči (P) - odvod Q po t.
Preskus, če vam klima dela ok, je torej, da si pogledate, pri kakšnem pretoku zraka (dV/dt), klima zniža temperaturo za koliko (dT) - to je pa že kar v linearni zvezi z močjo (vmes je le še koeficient cp, in še gostoto zraka potrebujete).0:)
Vedeti, razumeti, znati.

energetik ::

Mislm, da bo klima brez zaščitnega vodnika normalno delala. Če ne, pa v tla zabij bakreno cev, gor prilotaj vodnik, pa maš zaščitni vodnik.:)
Sicer pa je klima v plastičnem ohišju, tko da ni nevarna zate brez zaščitnega vodnika.

BlackHole ::

Kakšno je pa kaj mnenje o teh izvedbah? In kakšne so kaj cene?
LP Marko

snela ::

Magma Trade so carji :D

Problem te stenske klime je, da imas ENO enoto, v kateri sta oba sistema za odvajanje toplote, kar pomeni glasnost. Raje vzames prenosno ali pa split sistem - za doma sevea. Za v pisarno itaq vseen.

Jz sem kupil njihovo prenosno klimo BrezoSuper in sem zelo zadovljen saj je najtisja prenosna klima in proizveden kondenz izputhi skozi cev, ki sem jo napeljal skozi okno (beri: pleksi steklo).
LP

Mogoče kdo ve, kako faktor izkoristka pri gretju z invertersko klimo pada z zunanjo temperaturo?

dmok ::

Mogoče kdo ve, kako faktor izkoristka pri gretju z invertersko klimo pada z zunanjo temperaturo?

Zelo, prave podatke ti pa lahko posreduje po mojem samo proizvajalec. Vso srečo, jaz jih za svojo klimo in še za par drugih (od renomiranih proizvajalcev) nisem našel nikjer. Za svojo Fujitsu klimo sem uspel izbrskati samo to, da je COP pri +7C 3,86, COP pri -7C približno 1,91 pa približno sem izračunal, da bi COP pri -15 moral biti okoli 1,4. Poleg COP pa je pomemben še podatek o ogrevalni moči, ki ponavadi (oz. vedno) prav tako pada s temperaturo. Podana ogrevalna moč velja za +7C (če se ne motim). Za mojo klimo sem npr. dobil podatek, da je ogrevalna moč pri +7C 4,8kW, pri -7C 3,92kW, pri -15C pa po mojih izračunih še samo okoli 3,2kW. V realnosti so rezultati verjetno samo še slabši, sploh blizu ledišča, ko se začnejo odmrzovalni cikli.

Na strani http://www.knut.si/nordic-tp.htm pa imaš lepo prikazane podatke za toplotno črpalko IVT Nordic Inverter. Takšne podatke bi po mojem morali objaviti vsi proizvajalci klimatskih naprav z možnostjo ogrevanja. Že vejo, zakaj jih ne.

d.

Hvala za ta podatek.
Ga bom prilagodil mojemu COPu, da vidim, do katere zunanje temperature je ogrevanje na inverter še vedno ceneje od ogrevanja na zemeljski plin.

Ja, res bi morali prilagati za večji spekter temperatur, ne pa samo pri 7+ zunanje temperature.

Hmm, dejansko pride tako, da je pri 0 stopnij celzija izkoristek tak, da pride 8 SIT/kWh; plin = 14 SIT/kWh.

Kam odvajate zunanji kondenz, ko je zunanja temperatura nižja od 0 (pa ste v bloku)? Verjetno le-ta zamrzne po tem, ko odkaplja iz zunanje enote, ne?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: AndY1 ()

dmok,
za Fujitsu klime ti jaz lahko dam čisto vse podatke, samo povej kaj rabiš :D .

Lp

Je vredno razmisleka ...

atomc ::

Pozdravljeni, mi lahko kdo pošlje slovenska navodila za klimo Mitsubishi MSZ-GA35VA.
beniaminus@yahoo.com
Hvala

atomc - Kaj klimo si kupil v Sloveniji? Saj če kupiš klimo pri nas moraš dobiti zraven Slovenska navodila. Najboljše da kontaktiraš prodajalca ali zastopnika za Sllovenijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Rozy ()

Marica ::

Katero opcijo bi izbrali predvsem z vidika cena/uporabnost in zakaj:
1. Panasonic XE12DKE
2. Panasonik E12DKE
3. Toshiba RAS13NAV-E
4. Toshiba DAISEKAI RAS13EAVP-E

Površina je velika cca 60m2 (dve sobi), pomembna lastnost pa je tudi sposobnost gretja oz. dogrevanja.

Hvala

azeed ::

Toshiba DAISEIKAI je zakon!
You gotta say YES to another excess!!!

Gogo ::

Pa, da odprem sezono klima naprav v letu 2007.:D
Mi lahko priporočite kakšno firmo z severne Primorske (Goriška, Tolminska), ki je zaupanja vredna, kar se tiče prodaje, servisa ipd ?
Z očetom bova kupila klimo, vprašanje pa je ali vsak svoj (gre za dve stanovanji v eni hiši) ali pa dual sistem?

LP

Gogo
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Split sistem potrebuješ (ena zunanja in več notranjih enot).

To je že višji rang klim, seveda tudi dražji. Pri današnjih cenah olja je še dobro razmislit, da se klima uporabi za greje med prehodnim obdobjem. Za gretje stanovanja potrebuješ več notranjih enot, ker potrebuje načeloma vsak prostor svojo enoto. To pa zato, ker se topel zrak dviguje.

Pri hlajenju stanovanja lahko imaš samo eno enoto, s katero se lahko načeloma hladi cela etaža, ker se hladen zrak spušča in tako doseže vse sobe.

To je bilo tako malo za razmislek ...

Lp

Je vredno razmisleka ...

MadMax ::

Sistem ena zunanja-več notranjih enot je boljša le s stališča zunanje estetike bajte.
Izkoristek je občutno slabši kot pa ga lahko dosežeš z enojnimi split sistemi, če ti crkne zunanja imaš savno v celi hiši, več imaš polaganja cevi....
Cenovno pa tudi ne profitiraš kaj dost, če sploh.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Glede porabe elektrike z dvema zunanjima enotama definitivno porabiš več elektrike kot z multisplit sistemom...o tem sploh ni debate, saj imaš na enkrat dva kompresorja - kompresor pa je največji porabnik elektrike...

Problem multisplita je število cevi iz zunanje enote, ena notranja enota 2 cevi, 2 notranji enoti 4 cevi in tako dalje...

Problem se da rešiti z multisplit sistemom VRV ali CRV... in distributorji...na zunanjo enoto, ki je ena sama lahko priključiš do 64 notranjih enot če seveda kapaciteta dopušča. Ter iz zunanje enote greta samo dve cevi, ki se nato z Y-kosi širi do končnega števila notranjih enot...

Sedaj pa razmislek...

P.S. Ni ga sistema čez toplotno črpalko zrak-voda...greje pozimi, hladi poleti ter ogreva sanitarno vodo s sistemom heat recovery.... kar pa je tu najboljše: da ima COP ali EER nad 4,5... kdo bo še razmišljal o olju, plinu in klimi?!?!?!

Daj Rozy povej malo, kako te greje poziti taka toplotna črpalka (zrak-voda).

Za razmislek ... so ljudje, ki imajo tako zadevo in so imeli v kleti "sibirske" temperature kar tudi ni prijetno, še posebej za ozimnico ne, ki jim je zmrzovala :D

Lp

Je vredno razmisleka ...

kaka13 ::

Mene pa nekaj zanima kupil bom klimo Panasonic CS/CU-E9GKEW , stanovanje bi hladil okrog 40m2, ker pa sem v stanovanjskem bloku na zadnjem nadstropju nimam možnosti kje montirat zunanjo enoto kot pa na podstrešju, sedaj pa me zanima , če bo preveč vroče na podstrešju, ker ni dobro izolirano , enkrat poleti sem hodil po podstrešju je bila temperatura skoraj 45 stopinj . Podstrešje ima zračenje samo je oddaljeno približno 8m . Zanima me koliko pa prenesejo zunanje enote temperature da normalno delujejo . Na navodilih piše, da je lahko zunanja enota na temperaturi 43 stopinj, ali mora zato zun. enota maksimalmo delovat, in zato porabi več el. energije.

pegaso ::

@ Gogo

Izberi TEGA
Meni je dobavil in zmontiral Panasonicovo zadevo že 4leta nazaj. Lansko leto pa še staršem.
Profesionalno in kakovostno - oboje montaža in dobava. Sam sem zelo natančen, pa lahko rečem le to, da se je res
maksimalno potrudil. Ne moreš falit.

cryptozaver ::

Ne vem kaj pravijo podatki, ampak moja zunanja enota (panasonic) je poleti ziher več kot 6 ur izpostavljena direktnemu soncu. Pa se vedno dela kot strela...

A se tako iskri ali kaj?>:D

cryptozaver ::

Ja men u glavi ko stopim ven na sonce 8-)

Glinik... kako to misliš kako deluje...deluje do zunanje temp. -20, nato pač ne več (a letos mislim da je bilo to 2 dni ali še to ne)...zato je vezana na obstoječo centralno napeljavo na olje, pelete, plin...deluje skoraj neslišno a glede na to da je v kleti jo slišiš samo ko si v kurilnici...
privarčuješ pa na letni ravni ogromno....za primerjavo:

če se greješ na olje in letno porabiš 2666l olja te to stane cca 1750€ - če pa se ogrevaš s toplotno črpalko privarčuješ na letni ravni 1.157€
če se greješ na plin in letno porabiš 2823m3 plina te to stane cca 1489€ - če pa se ogrevaš s toplotno črpalko privarčuješ na letni ravni 1.292€
če se greješ na pelete in letno porabiš 5470kg peletov te to stane cca 1026€ - če pa se ogrevaš s toplotno črpalko privarčuješ na letni ravni 433€

v hiši imaš talno gretje na nizkotemperaturni način 35C, ter (ali) konvektorje - fancoile....za uporabo uporablja R407 plin... in to je to...

Aha, pol se ne greješ samo na TČ.

Talno oziroma stensko gretje je v tem primeru pogoj. Ko bom gradil hišo, se bom ubadal s temi problemi :)

Lp

Je vredno razmisleka ...

Grejem in hladim se samo na TČ a za vsak slučaj imam še backup od prej. Talno gretje ali stensko ni pogoj!

L.P.

Kako se potem grejejejo sobe, če imamo v "radiatorjih" vodo s 35 stopinjami?

A ne deluje cela zadeva na principu nizkotemperaturne vode - ko grejemo prostore?

Je pa ena stvar zanimiva, lahko se tukaj menimo gor in dol kakšna kurjava je najboljša. Vse to ti bol malo pomaga, če imaš 50 let staro bajto brez izolacije - kot v našem primeru. Če bi imeli spodobno izolacijo, bi po moje porabili 60% manj kurilca.

Lp

Je vredno razmisleka ...

Pozimi ja. Spomladi in jeseni pa ne. Toplota, ki od zunaj prihaja v bajto, skozi izolacijo ne gre.

Misliš, da bi se samo pozimi poznala dobra izolacija?

Znanci so izolirali hišo s fasado (5 cm stiropora), razlika je neverjetna ... Hladna prehodna obdobja v hiši sploh ne zaznaš oz. minimalno.

Lp

Je vredno razmisleka ...

kaka13 ::

Imam klimo Panasonic CS/CU-E9GKEW inverter in mi še vedno ni jasno koliko mora biti temperatura na loputi pri gretju , če je zunaj temperatura +4C , meni sicer kaže različno do 45C , pri hlajenju pa 8C. ali je to normalno? Prosim za strokovni odgovor.

Ni strokoven, ampak vseeno je. Po mojem so T v redu. Se pa sigurno spreminjajo, ker imaš inverter.

hokuto ::

Zanima me koliko bi se v praksi poznala razlika v moci med tema dvema klimama:
Mitsubishi Heavy Industries SRKSRC_20_ZFX-S
Mitsubishi Heavy Industries SRKSRC_25_ZFX-S

Kot je ocitno ze iz imena je ena 2kw, druga pa 2.5kw, vendar je "zanimiv" razpon min-max moci: pri prvi je 0.50 - 2.80, pri drugi pa 0.50 - 3.00, torej je razlika v maximalni moci precej majhna (gledam samo hlajenje, pri gretju je razlike malo vec, a me to ne zanima prevec). Manjsi model ima boljsi izkoristek (5.45 vs 5) in vlece manjsi tok (1.9 - 2.1 vs 2.3 - 2.5), zato me zanima ali je sploh smiselno vzet vecjega, ceprav je cena skoraj enaka in torej ne igra vloge. Razlika v max moci se mi zdi namrec minimalna, ce ze ne zanemarljiva, ne spoznam pa se toliko na klime, da bi vedel kako taka razlika vpliva na njihov rezim delovanja in ali bi se manjsa precej bolj "trudila" za isti rezultat oz. ali je vecja toliko mocnejsa, da bi lahko z njo hladil recimo kak prostor vec kot z manjso.

Ko ze sprasujem morda se kaksno mnenje o teh dveh klimah nasproti primerljivo mocnemu Toshiba (Super) Daiseikai modelu, za katere sem slisal precej pohval. Po lastnostih v prospektih ne vidim velike razlike (moc, glasnost, izkoristek, filtri... vse precej primerljivo), ima pa Toshiba samo 2 leti garancije, Mitsubishi Heavy Industries pa kar 6, zaradi cesar se trenutno nagibam k slednji.
doke!

klasicni ::

Pozdravljeni!

Iz branja te teme sem razbral, da je treba kupit inverter klimo. Ker jo rabim za pisarno, bi vas prosil da mi priporočite NAJTIŠJO iz vaših izkušenj. Prostor je velik cca. 50m2 in ni kaj posebej veliko ovir (beri omar) za pretok zraka. Zunanji del bi tudi brez problema namontiral na zunanjo steno....

Če še lahko priporočite kako podjetje ki zadovoljivo opravi to storitev med CE in MB, vam bi tudi bil hvaležen!

Za DAIKIN se ve, da je 1. liga ...

Lp

Je vredno razmisleka ...
««
9 / 132
»»