» »

Katera klima

Katera klima

««
5 / 119
»»

cryptozaver ::

Visja ko je zunanja temp. boljsi je izkoristek naprave. Pri -15 sicer res greje ampak kuri elektriko da je veselje. Jaz mam enako klimo kot ti in jo kot ogrevalnik uporabljam zelo previdno. Recimo kadar bi potreboval prizigat centralno ogrevanje le za kaksno urico...

Za primerjavo stroskov bi moral narest kalkulacijo. Jest to delam bolj na pamet. Vem da je elektrika kot energent precej draga, vem pa tudi da inverter klima deluje kot topl. crpalka in ima precej dober izkoristek. Ogrevat pec za kaksno urico na dan kot pravim -tako bolj na pamet- se mi zdi drazja varijanta.

Spajky ::

@ pumaxx :

Jest sem se lansko zimo prvenstveno ogreval s klimo 2,5kW (800W kompresor) in je laufal 23/24 skoz, pa ni bilo mi zadosti, ko so ble temperature blizu ali pod nulo in sem dogreval na nafto. Je pa res, da sem na morju in mam zelo slabo izolacijo bajte in grejem cca.50m2. Pod 5°C klimi naglo pada izkoristek in okoli nule (-/+ par stopinj, odvisno od vlage v zraku zunaj!) se začenja ustavljat in odmrzovat. Klima ni inverter in je 7 let stara ter poddimenzionirana (namenoma bla). Klime imajo nekje izkoristek okoli 3x v rangu -/+ 10°C od sobne temperature, koliko štroma popijejo in koliko toplote/hladnoče dajo ven pri tem.

Verjamem, da bi bila močnejša klima in dobro izolirano stanovanje zame lahko ogrevano samo s klimo. Drugače sem prej potrošil 1.200 L nafte, ko pa sem eno zimo ogreval samo na "poceni" tarifo (dogrevanje, nafta glavno), pa sem potrošil 800L nafte; lani pa sa samo 400L. Sem pa zato doplačal skor 40jurjev elektrike, medtem ko predlani samo enih 10. Zdej plačujem dobrih 10k elektrike (brez klime bi enih 5 samo!) na mesec, samo se mi bo šele to zimo zares izplačalo kurit elektriko, ker je nafta tako pasje draga, peč pa ni centralna, ampak navadna vendar avtomatska-ala termoakum. na nafto !!!. Zračunal sem si zame izkoristek klime čez celo leto/zimo in prišlo je ven globalno 1:2 , se pravi kilovat potrošene elektrike da ven 2 kilovata energije in to je pri ceni nafte enkrat cenej v povprečju kot nafta! [štrom kWh cca.18-19sit v povprečju zdej] Evo tako si lahko zračunaš, da sem pokuril (90% pozimi) 4.000kWh štroma, laufala pa je tudi pod nulo zmeraj, sam pod nulo ji pade izkoristek pod 1:2 !!! in se glih preveč ne splača takrat ...

Ja najnovejše klime verjetno delajo malo bolje (vsaj prvo leto) in če slediš načelu "pravilnega-optimalnega" dimenzioniranja klime (zame: 50m2 x 2,5m = 125m3 za gret x 10 = 1,25kW kompresor klime=klima od 3,5kW), bi blo možno se ogrevat pri solidno izoliranem stanovanju celo celo zimo, še posebej, če jo še malo predimenzioniraš. To velja za klime zrak- zrak. Ti kot vidim razmišljaš tudi o voda/zemlja varianti; IMHO opazno boljši izkoristek na koncu koncev, samo tudi bistveno dražje ... poglej si malo po netu rešitve (Skandinavci, Kanadčani; vkopani podzemni rezervoarji ipd. ipd) ...

Drugače če pa veš eno trotl ziher formulo za energetsko potrošnjo [1W za razliko_1°C na 1_uro za 1m3 zraka segret/ohladit] za eno povprečno izolirano stanovanje in veš, da ma 1L nafte cca.8kWh energije, pol se ti ne more zgodit (če si znaš izračunat), da te marketinški "podatki" o zmogljivosti zavedejo in da padeš na take in podobne finte prodajalcev. Te zgoraj navedene "formule" sem jest v letih pri sebi preizkusil in ti povem da so v bistvu precej točne, čeprav so v glavnem posplošeno zrasle v moji glavi, da izbegnem "težko" matematiko .. 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Spajky ()

samomas ::

Pred kratkim sem nabavil Panasonicovo klimo CS-E12DKEW. Imam pa en problem. V auto načinu klima ne deluje pravilno in sicer po mojem mnenju ne upošteva notranje temp. ampak samo zunanjo. Ko sem testiral je bilo v prostoru 25°, nastavil sem 22° pa je klima prostor začela ogrevat, ker je bila zunanja temp. okoli 18°. Ko pa se je zunaj pokazalo sonce in se je začelo segrevat je začela hladit prostor na full, kljub temu da ni bilo nobene spremembe pri notranji temp. V načinu, da ti pa samo ohlaja prostor pa deluje klima brezhibno in drži notr.temp. na okoli 0,5° natančno. Nekje na internetu sem zasledil podatek, da ima notranja enota dva senzorja, zunanja pa štiri senzorje.
Sprašujem, če to drži in če ima še kdo take izkušnje s Panasonicovimi klimami, saj sem v zadnjem času slišal, da ima kar nekaj uporabnikov teh klim podobne težave.

SavoS ::

Kolker je meni poznano imajo SKORAJ vse klime probleme pri delovanju v AVTO načino, tako,da ti kar probaj resetirat z gumbekom na notranji enoti, ali pa boš moral poklicati servis, da ti klimo resetirajo......

Drugače pa še enkrat preglej navodila, ker nekatere klima imajo funkcijo AUTO, ki deluje po nekem zaporedju, najprej malo ogreva, nato samo prepihuje, potem hladi, nato vlaži, kasneje še kakšna funcija in vse to se potem samo ponavlja in ponavlja......še sam ne razumem ravno namen te AUTO funkcije......

Pripopročam ti, da si zmeraj nastaviš ročno koliko rabiš temp. in potem daš samo ventilator na kakšno manjšo stopnjo, da se ti zrak počasi ohlaja v stanovanju, da se osebe v prostoru lažje prilagodijo na novo temperaturo!
Kolikšna je idealna temp. prostora....hmmm to je odvisno od vsakega posebej, nekje od 19 do 23°C......oziroma, če je zunaj 40 stopinj in več, pa si v slabo izoliranem mansardnem stanovanju, ne priporočam, da poizkušaš ohladiti stanovanje na 20°C, ker boš : 1. porabil preveč štroma in 2. vsi boste prehlajeni v tem prostoru, ali pa še kaj več!!

Zato vsem polagam na srce.....UPORABLJAJTE KLIMATSKO NAPRAVO PO PAMETI!!!
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SavoS ()

samomas ::

Hvala za odgovor. Sem že kontaktiral s servisom in naj še oni povejo svoje mnenje. Sama Auto funkcija pa se meni zdi uporabna predvsem pri prehodnih obdobjih oz. pri vremenu kot je sedaj - ponoči hladno, čez dan pa relativno vroče. Po mojih dosedanjih izkušnjah z ostalimi klimami le te niso imele takih problemov v auto načinu. Glede na ceno klime in v kakšnem kakovostnem razredu je pa pričakujem, da ko jo bom rabil, da bo delala prav in da ni potrebno meni razmišljat ali mora hladit ali dogrevat oz. da se moram postavljat pred izpihovani zrak, da ugotovim ali klima deluje prav in spremljati ustreznost temperature z drugim merilnikom. Še enkrat hvala za odgovor.LP

cryptozaver ::

Mah v prehodnih obdobjih itaq klime ne rabis. Takrat je glih prav stopinj v stanovanju (razen ce hoces met do stopinje skoz enako). Torej rabis samo hlajenje ali ogrevanje. Vmes pa klimo ugasnes. Pozna se tut pri stroskih nenazadnje. F-ja auto res ne deluje tko kot recimo v avtu tut po mojih izkusnjah, enako sem slisal od monterjev.

Pri hlajenju Panasonic drzi temperaturo znotraj ene stopinje, pri gretju pa deluje bolj tko-tko po svoje.

Pomoje bi moral imet za popolnoma avtomatizirano delovanje povezavo s krmilnim sistemom centralnega ogrevanja, zunanje senzorje, notranje... brez zveze. Glavno da te pozim ne zebe in da ti polet ni vroce ;)

vojkol ::

POZDRAVLJENI!
Naletel sem na to temo, jo predelal in ker iščem najprimernejšo rešitev zase, pričakujem pomoč. Kot sem razbral je kar precej dobrih poznavalcev problematike (SavoS...).

Torej, stanujem ob morju, v starejši kamniti hiši (P=dnevna soba (27m2), 1E=kuhinja+spalnica (20m2), 2E=2sobi (20m2).V sredini hiše poteka od dnevne sobe navzgor odprto stopnišče, odprt je tudi prehod med stopniščem in prostoroma v prvi etaži. Vrata sta le v sobah v drugi etaži. Med prvo in drugo etažo je stopniščni podest (dvoramno stopnišče). Sedaj se ogrevamo z eno termoakumulacijsko pečjo, ki pa ne dohiteva zime, prehiteva pa pri stroških. Mesečni pavšal znaša preko 30.000 SIT, od tega večji del na račun ogrevanja. Razmišljam torej o klimatizaciji. Upoštevam, da sta si funkciji ogrevanja in ohlajanja diametralno nasprotni glede optimalnega prostorskega nameščanja njihovih funkcionalnih enot (notranjih hladilno/grelnih teles). Razmišljam torej o nekem kompromisu, ki bi zadostil obema funkcijama. Moje poznavanje fizikalnih zakonitosti, pa tudi sama prostorska razmestitev mi govori, da bi bilo najbolje postaviti zunanjo energetsko enoto na zid hiše tik pod streho (ne moti nikogar) 2 m nad že omenjenim podestom, eno notranjo enoto na zgornji podest, drugo pa na podest med P in 1 E.
Dosedaj smo uspeli ogrevati vso hišo s TA pečjo moči 3 KW, vendar ob neprekinjenem delovanju in 1 tarifni porabi. Glede na slabšanje cenovnih razmerij tarifne rabe je optimala klima oziroma toplotna črpalka, druga ogrevanja v starem mestu niso možna (skladiščenje goriv!!).
Moja vprašanje za razmišljujoče torej -> sem na pravi smeri?

Lep pozdrav, Vojko.

pumaxx ::

Razmišljal sem kako klimi pozimi povečat izkoristek in prišel na idejo. Ker je zunanja enota na južni strani zrak pa zajema od zadaj in ga skozi hladilnik izpihuje naprej, bom za zunanjo enoto čez zimo postavil črno kovinsko ploščo ki bo ob sončnem vremenu ogrevala zrak za klimo oz odbijala toploto. Upam da sem pravilno razmišljal, če ne me prosim popravite. Če ogrejem zrak za 2-3 stop. z tem povečam tudi grelno št. oz izkoristek.

SavoS ::

@ Vojkol - razmišljaš povsem pravilno, in vceliko ceneje, te bo vse skupaj to stalo....no ne naenkrat, se pa obrestuje na dolgi rok..
Za uresničitet tvoje ideje potrebuješ klimatsko napravo tipa INVERTER, ker ima še ugodnješi izkorištek, potrebuješ dve notranji enoti in edo ali dve zunanji, odvisno za katero varianto se boš odločil.
Zdaj kje bi ti postavil ti dve enoti...hmmm kar tak na pamet ti težko rečem, pa najboljše bi bilo tam, kjer se največ zadržuješ... ponavadi je to dnevni prostor+kuhinja, in otroška soba+soalnica...seveda je odvisno tudi kje sedaj stoji termoakumolacijska peč, ker bi potem lahko kombiniral ogrevanje.
Daj prosim na roko malo skiciraj tloris in naris tvojega stanovanja in mi lahko na mejl pošlješ ali pa tu gor prilepiš skico, da ti bom lahko pravilno svetoval, ker drugače bo bolj za en K. vse skupaj....
Kot verjetno poznaš zakonitosti zraka, ki se s segrevanjem dviga, se pravi topli zrak že itak sam gre v zgornje sobane, takio, da bi bilo bolj smotrno ogrevati spodnji del.....nič nisi rekel, kje imaš sedaj postavljeno TA peč...

Malo več podatkov bi prosil....



@Pumaxx - hja, razmišljaš v pravi smeri, te pa naj samo spomnim, da ima zunanja enota klmatske naprave, še kar velik odjem, torej bi plošča oddajal toploto le nekaj minut, potem bi se pa ohladila in bi bilo spet vse po starem, ker klima za svojo optimalno delovanje porabi cca 5-10 minut......po tem času pa se pozimi, če seveda ni inverter, in je zunaj mraz nekje -12°C, začne zmrzovat zunjanja enota in se le ta zaradi zaščite izklopi.
Ravno v ta namen so razvili posebne grelce, ki se lahko tudi dodatno namontirajo v klimatsko napravo in v odtočne cevi, da le ta pozimi ne zmrzuje, oz se jo da uporabljati nekje do -15˙C
Lahko pa seveda že kupiš INVERTER model, ki pa ima vse to in še več vgrajeno!!!
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

pumaxx ::

Ne ne, saj imamo Panasonic-ov INVERTER, samo razmišljal sem kako ob sončnih in hladnih dnevih izboljšat izkoristek. Sicer pa mi rojijo po glavi tudi druge ideje kako ogreti zrak okrog zunanje enote. Če ima kdo kakšno idejo naj pove.

SavoS ::

heh :D kakšen kalorifer ali pa uno infra pečko zadaj postavi, da ti sproti ogreva zrak... >:D
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

pumaxx ::

Rabim pomoč nekoga ki ima Panasonnic-ov inverter klimo, ker mi para živce. Kako se izklopi nadležno piskanje pri sprejemu komand z telepilota? V angleških navodilih(v slo to ni prevedeno) piše da je treba držati pritisnjen "Auto Operation button" na notranji enoti za 10 do 15 sekund in bi se biper naj izklopil. Ampak tema, piska kar naprej. Poskusil na 3 klimah 50 krat in mi ne uspe. Klima pa je CS-PE12DKE če to komu kaj več pove.

misso ::

Da nebom nove teme odpiral.

Mene pa zanima kaj pomeni DRY na dalincu pri klimi panasonic, navodila so nekam založili in kaj naredi ta ion in quiet?

LP misso

TribesMan ::

Dry je samo sušenje zraka, ION je ionizator zraka, Quiet je pa tihi način delovanja... Kaj ti tukaj ni jasno?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

misso ::

Hvala TribesMan zdaj mi je jasno malo.

teato ::

Pozdravljeni,
odločam se za nakup prenosne klimatske naprave in me zanima ali kaj veste o firmi Matrix (vem, da izdelujejo TVje, divx predvajalnike, gospodinjske aparate, ....) ali je to slovenska firma? Kako je urejen servis?

V oko mi je nekako padla klimatska naprava z oznako MK AC 9R, priemrna je za 42m^2, ima 3 stopnje vrtenja ventilatorja, odvajal 1l vlage v 1 uri, max. pretok zraka je 470 m3/h, energijski razred B.

Pozna kdo to napravo oz. jo ima? Je vredna nakupa?

Najlepša hvala za vse odgovore ter priporočila

LP

energetik ::

Matrix je po mojem v redu klima. Bolj vprašanje, če se splača kupt prenosno. Jest mam eno noname prenosno klimo in nism glih zadovoljen. Je majhna in dokaj močna (2,5 kW hlajenja), so pa z njo problemi. Prvič je zelo glasna, drugič pa smrdi. Namreč notranja in zunanja enota sta združeni in sploh nista hermetično ločeni! Potem se pa tm pri kompresorju ena plastika greje in smrdi. Ko dela še zunanji ventilator je stvar v redu, ker ta smrad odnaša skozi cev ven, ko pa se izklopi in dela samo notranji vent., smrdi po celi sobi. Je pa učinkovita; v podstrešni sobi (15cm izolacije) sem imel poleti skor vsak dan 29°-30°C, zdej pa lepo ohladim na v najhujši vročini na 25°.
Še ena slaba stran; tolk zraka, kot ga izpiha ven čez cev, ga mora tudi nekje priti v sobo - torej vleče čez vse špranje (okna, vrata) notr zunanji zrak. Če je zunaj slab zrak, potem tudi v sobi! Ne vem pa kako to vpliva na učinkovitost - not potegne vroč zrak; se pa tudi rebra bolj hladijo, ker jih hladi zrak v sobi...

Lime ::

Za v trgovino sem kupil poceni mobilno klimo. Sedaj pa je nastal problem. Nimamo nobene zunanje stene, ostali del trgovine je cel v steklu, kar pomeni da ne moremo odvajati vročega zraka. Steklo je kaljeno in ga ni mogoče rezati. Moral bi menjati celo steklo, ki pa je zelo veliko in stane blizu 200k.
Tako je edina varianta skozi strop. V navodilih od klime piše, da cev za odvajanje zraka ne sme biti višje od 150cm.
Ali kdo od vas odvaja zrak navpično? Se v cevi nabira vlaga ali kaj je problem?
Je kdo našel kakšno dobro rešitev za podoben problem?

Hvala za odgovore.

energetik ::

Zdi se mi, da cev ne sme biti daljša od 1,5m, ker potem preveč segreva prostor. Če jo pa izoliraš s par cm izolacije, je pa lohk tud 10m dolga, če seveda nima kakšnih hudih pregibov al pa zožitev..
Če je pa navpična in gladka (npr 15cm za kanalizacijo), po mojm ni problemov (20m)... Vlaga se ne nabira, ker cev odvaja vroč, dokaj suh zrak.

lp

SavoS ::

točno tako, v cevi se nebo nabirala vlaga, ti jo samo ZELO dobro izoliraj, po možnosto si nabavi ono trdo cev, ki so jo včasih imeli za dimnike, in jo potem full izoliraj, pač glej da neboš imel neklih ekstremnih dolžin, recimo 10m....

aja pa ne pričakuj čudežev s to klimo, raje bi investiral v pravo klimo in bi imel mir, res, da je malo dražje vendar lahko isto spelješ cevi navpično v zrak, za kondenz pa seveda nabaviš pumpico in ti tudi potiska vodo v zrak .. ali pa jo spelješ v umivalnik....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Lime ::

Hvala za odgovore.
Nisem želel investirati v pravo klimo, ker ne bomo več dolgo na tej lokaciji.
Kdo pozna koga iz Kranja ali okolice, ki bi prišel in nam naredil odvod? Seveda ne brezplačno :)

Lord.Febo ::

Ojla, rabim pomoč, tud preveč len sem da bi šel celo temo brat, pač bistveno prevroče je, so sorry.
Rabim eno klimo z montažo, v ljubljani, za cca 50m2, čim ceneje.
Tak da tisti ki ste že naredil domačo nalogo, kr ven s predlogi.

BlackHole ::

Mene pa zanima kako zgleda en servis oz. redni pregled enojne split klima naprave in koliko je ponavadi cena? Kaj se naredi pri tem preledu? Pozna kdo kakega dobreg, poštenega serviserja na štajerskem? ;)
LP Marko

orka ::

Lord probi naslednič nebiti tako očitno komot.
probi tuki

Bodite v hladu

d.

MTm2H37rqt7B ::

Tlele imajo tudi kar pestro izbiro klim. Tudi Panasonic...

SavoS ::

Pri servisu naredijo sledeče:
1: sčistijo filtre na noptranji enoti klime - to lahko tudi sam - pod tekočo vodo ali pa posesaš...
2. po potrrebi resetira klimo, to je odvisno od posamezne klime, ali ima reset gumb ali ne, se pravi, reset gumb imajo tiste klime, kjer vidiš da se po določenem času delovanja klime prižge ponavadi rdeča lučka in klima še po enih par urah preneha z delovanjem....
3. po potrebi razkuži notranjo enoto klime - to ponavadi ne doživiš.....

4. priklopi manometre na zunanjo enoto klime - seveda med delovanjem klime, s manometri prevei samo tlak plina v klimi, nemoreš pa preveriti vlažnost plina.... to pa lahko ugotoviš čist enostavno - če je plina dovolj, kompresor normalno dela, klima pa ne hladi... v tem primeru je potrebno izpustiti cel plin iz klime, nanovo zvakumirat cevi in spustiti nov plin v klimo... koliko plina gre not, pa itak piše na vsaki zunanji enoti, nekje od 0,6kg plina pa do 2kg plina.... pa ne nasedat, da je šlo v klimo 2 kg plina, če imaš samo eno klimo pa da je ta recimo od 2,5kw moči pa do 4kw moči....
5. dobri serviserji, še z čistilom očistijo pokrov zunanje in notranje enote klime - samo lepotni poseg a pri marsikateri stranki hvale vreden....

cena.. gibala se je od 6500 sit do 15000 sit... odvisno ali je bilo potrebno menjati plin ali samo dodati ali pa samo prekontrolirati

No če pošteno opravi delo ti vzame cca 20 do 40 minut.. odvisno od dostopnosti zunanje in notranje enote

Kje so dobri serviserji... ti neznam povedat, ker sem se preselil z Koroške v Škofjo Loko, tu pa nažalost nobenga ne poznam......

Razmišljam pa v smeri, da bi si nabavil manometre in ostalo orodje, pa bi še dodatno kaj zaslužil, a nažalost mi primankuje časa.....


No pa dobro uštimaj....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

seminal ::

Kopujemo prenosno klimo me zanima če je Zibro P622 dobra izbira.Szane pa 114.000SIT:D

BlackHole ::

Če bi kaj bral temo, bi našel odgovor, da se prenosna odsvetuje. Zdaj pa še vprašaj, zakaj. :|
LP Marko

Bakfark ::

Imam Panasonicovo klimo PANASONIC CS/CU E9 DKEW INVERTER, kupljeno lani pred začetkom sezone in je zaradi milega poletja nismo kaj dosti uporabljali, pa tudi pozimi nismo veliko greli. Smo v podstrešnem stanovanju in direktno hladim cca. 20 m2 plus indirektno dodatnih 12-13 m2 sobo, ki je popolnoma pod streho. Včasih imam občutek, da klima ne deluje kot bi morala oz. se mi zdi da je včasih temperatura izpuha zraka sumljivo visoka oz. ni občutka hladnega izpuha. Pri višjih zunanjih temperaturah imam občutek, da je hladilni učinek dokaj šibek imam pa nastavljeno na 27°C, kar v praksi pomeni nekje 25-26 °C notranje temperature. Konretno do danes nisem imel večjih problemov, glede na včerajšnji dan ko je zunanje temperatura kakšnih 2-3 stopinje višja pa se je začel pojavljat problem. A je možno, da je klima preslaba za to kvadraturo? V kolikor je problem v tem, me zanima kakšno odgovornost nosi prodajalec glede na odločitev o nakupu po posvetu z njim kot strokovno kompetentno osebo za oceno velikosti klime. Bojim se namreč, da se bo resnično izpostavilo, da je klima prešibka kar bi pomenilo proč vržen denar. Pa še nekaj, 2,5 kW klimo sta mi odločno svetovala celo dva prodajalca, kljub mojim opozorilom, da gre za slabo izolirano stanovanje z južno lego, zaradi česar sem se zanj tudi odločil.Kaj lahko naredim v primeru, če se izkaže da je šlo za strokovno malomarnost.

Razmišljal sem, da bi klimo morebiti servisiral čeprav smatram, da zaradi manjše uporabe to ne bi smelo biti potrebno. SavoS, sem iz Maribora, me zanima, če poznaš Storitve Boh s.p., pri katerem sem klimo kupil in kaj misliš o obstoječem problemu.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bakfark ()

SavoS ::

Torej. če praviš, da klima ne zadovoljivo hladi, .. hmm lahko je več problemov.... probaj si nekje sposoditi digitalni termometer, pa prvo preveri, če kaže dokaj točno.. nato mu merilno sondo potisni točmo pod ventilator notranje enote klime - PAZI, DA NEBOŠ ŠEL PREDALEČ V KLIMO!! ( seveda klimo prej vklopi in ppočakaj 10 minut, da začne normalno hladit) potem izmeri temperaturo izpuha, ki bi se naj gibala nekje od 3°C do 11°C, če je manj kot 3 ti verjetno klima zmruje in bo potreben servis, če je temperatura večja od 11°C v klimi več ni plina, če je tam nekje na meji je plin izrabljen, oz ima preveliko vlage in ga je potrebno zamenjati......

V Vsakem primeru pa pokliči monterje klime naj ti naredijo servis in preverijo plin....

Glede servisa,ki si ga navedel, nažalost ne poznam in nemorem ničt reči....

Zdaj je tu ena fora, ki jo moraš upoštevati, ali so ti, ki si ti svetovali takšno klimo pregledali stanovanje, ali so to svetovali z glave in iz tvoje pripovedi o stanovanju in kvadratih.....
Lahko se izgovarjajo sedaj, da si niso ogledali stanovanja in so se pač enostavno zmotili in tukaj ne moreš nič.... jebi ga si pač nasedel prepametnim prodajalcem ki naredijo vse, samo da prodajo....

Če pa so si ogledali stanovanje, pa jih imaš vso pravico poklicati in zahtevati reklamacijo, da ta klima ni zadosto zmogljiva in da želiš zamenjavo klime..... itd...

no najprej pa seveda izmeri izpuh iz klime in se javi....

čao
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

Oxford ::

@Bakfark: Zdi se mi, da so prodajalci pri tebi izvedli enostavni zračun 33 m^2 krat 2,1 m (povprečna višina prostora) = cca. 70 m^3
Če vzameš povprečne toplotne dobitke za podsteršno stanovanje 35 W/m^3, dobiš 2,45 kW. Če daje tvoja klimatska naprava dejansko 2,5 kW, potem bi moralo to zadostovati. Toda, če je stanovanje slabo izolirano, potem si že v izhodišču povsem na meji. ;(
Kot je navedel že SavoS, je vsaka pomanjkljivost v klimi (tlak plina etc.) dodatno sranje, ki močno vpliva na učinkovitost delovanja. Močnejša klima bi ti bolje služila.

Bakfark ::

Obema hvala za odgovore. Tudi sam se uporabil koeficient 35W/m3, vendar je problem točnega izračuna v kolikor nimaš izkušenj s klimami. Predvidevam, da so prodajalci tukaj v močni prednosti zaradi morebitnega feedbacka kupca in reklamacij, tako da sem jaz lahko samo ugibal ali smo zadeli v črno ali ne. Ravno sinoči sem po naključju srečal prodajalca, mu na hitro omenil problem na kar mi je odgovoril, da to ne bi smelo biti res kar se mi dogaja. Vedno znova se izpostavi teorija, da te znanec prej napizdi kakor tujec. Bomo videli kaj bo rekel termometer. SavoS, obstajajo kakšni specialni termometri za to ali je dovolj navaden otroški digitalni?

OZZY ::

35w na kubik zraka je zlo relativno...Če je čisto na vrhu seprostor segreva še čez streho...Jaz sem tud čist na vrhu v bloku, ki nima izolirane strehe in mi 2.6kw klima zadostuje komaj za 15m2..Poleg tega pa poglej kok imaš v sobi toplotnih izvorov (računalnik+monitor, televizija itd..) in pa ali je slučajno stanovanje na sončni strani, kjer je cel an vprto sonce v zunanje stene...odvisno kok je stanovanje izolirano..predvsem računalnik in monitor (če ni ploski) rabita dodatno cc 150-250w...

Poleg tega moraš računat 100W na vsako osebo, ki je v sobi...

In ko skupaj vržeš obiš ali bo ali ne bo ok...
Go with the flow.

cryptozaver ::

Ce mas nastavljeno na 27 stC nic cudnega da nisi zadovoljen. Poskusi dat na 22. Saj te temp itaq ne bos dosegel bo pa vsaj cutit razliko...

SavoS ::

@Bakfark... važno je da kolikor tolikor točno meri, pa ni važno ali je otroški ali oni z kondarada za 3k sit al pa oni porfi za 100k sit...

Ja pa seveda na klimi moraš naštimat temperaturo na najnižjo, ponavadi imajo najnižjo temperaturo od 15°C do 19°C nastavitve, saj te itak neboš dosegel v tej sobi, boš pa dosegel vsaj to, da bo klima delovala z polno močjo in resnično začela izpihavat hladen oz. mrzel zrak v prostor in s tem se ti bo posledično ohladila soba... saj zato imaš klimo .....
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

falotXP ::

Mene še enkrat zanima, katero firmo izbrati, ko se odločaš o nakupu klime oz. kako ime firme vpliva na kakovost in delovanje klime (če so velike razlike med firmami) ?
-1. Panasonic
-2. Toshiba
-3. LG
-4. Kako drugo znano ( Gorenje, Samsung, Vaillant,...)
-5. Kako manj znano ( Coolwax, Perfect, Atlas,....)

Hvala za odgovore!

SavoS ::

Toshiba, Panasonic, Mitshubishi.... pa še kakšna manj poznana so nekako višji rang......

Bolj pomembno je to, da je klima tipa INVERTER( zakaj inverter - beri par postov višje)..... drugače pa se izogibaj najcenejših klim, mogoče tistih, ki jih imajo v Šparu ali Mercatorju, razen bolj znanih firm, Gorenje = Airwell, Coolwex, Rhoss, Samsung.....

Izogibaj se Bosh, Atlas, Matrix......tu je bilo največ reklamacij.....no mogoče so se že kaj popravili ;)
Podpis..... Kdo mi je vkradu podpis???

falotXP ::

Predvsem me zanima to, ali se res splača dati toliko denarja več in kupiti znano firmo oz. kaj več dobim za tistih 100k ali več SIT?

cryptozaver ::

Ce primerjas malo cene in zmogljivosti pri boljsih ponudnikih, vedno na koncu ostane Panasonic. Mislim da bo se kdo tole potrdil. Men hladi Panasonic 50 m2 v dveh stukih (ena enota na stopniscu) vec kot odlicno, s tem da laufam zadevo od 9:00 do 19:00 ali se manj. Tempetarura 22stC, 2 hitrost quiet mode.

veliki4 ::

Mene pa zanima npr ce je klima prizgana 12 ur na dan koliko objektivno dela saj s eugasa sama kot hladilnik?



In koliko porabijo klime elektrike baje dosti kake izkusnej imate s tem npr ce dela 8 ur na dan?

LP
če se nočeš obnašati tako, kot drugi hočejo, imaš težave z njimi. Če se obnašaš po njihovem, imaš težave sam s seboj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: veliki4 ()

refosk ::

Mene pa zanima ali ima kdo kakšne izkušnje s klimami Matrix? Nabaviti nameravam model MSA-12A1HI (z inverterjem).

schurda ::

@Bakfark: Tvoja klima več kot zadostuje. Ne pusti se prepričati nobenemu proajalcu. Doma 2.5 kW klima hladi ~100m^2 in to na minimum (nastavljena na sušenje pri 24°C). Če bi hotel dati na bolj hladno, recimo na 20°C, bi se vsi prehladili.

Vse kar lahko narediš je, da očistiš filtre in daš na nižjo T. To je tudi vse. Za ostalo bo treba klicat servis.

Odsvetujem še firmo Haier, ki je za en kurc, priporočam pa še Hitachi, tako imam jaz že 2 leti in dela super. Aja, 1x na mesec je treba očistiti filtre.

@veliki4: Edino pravilno je hlajenje in sušenje zraka cel dan. Klima z inerterjem počasi niža obrate in dviguje T izpihanega zraka, to dela ko se bliža želeni T. Potem pa se celo ugasne. V resnici tako dela le kakšno uro na dan, toda najbolj optimalno in smotrno je da dela skoz. Odvisno pa je sveda najbolj od tega koliko odpiraš vrata in okna in če imaš spuščene rolete in škure.

Najbolj bolano je, da prideš domov v savno in potem hitro prižgeš klimo na 17°C da bo prej shladila in greš spodaj. Katastrofa za klimo, še najbolj pa za tebe. ...In potem folk govori, kako je klima zanič, kako se prehladiš, kako je zrak suh in podobne neumnosti. RTFM! Praši rajši nekoga, ki se spozna na fiziko in na klime.

P.S. Pa še to: Pozimi je treba zrak VLAŽIT, poleti pa SUŠIT. Če kdo ne razume zakaj, potem naj si prebere kakšno literaturo iz termodinamike, če ne pa preko ZS.
Še link: http://en.wikipedia.org/wiki/Relative_humidity
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Rozy ::

Lep pozdrav

Videl sem nekaj vprašanj o klimatskih napravah Coolwex. Jaz sem si jo kupil in moram vam rečt, da sem zaenkrat zelo zadovoljen. Ob nakupu klimatske naprave CPS 12 R 10 kao linija prestige, s plazma filtrom in kisikovo prho. Klima je bombastična. Kar je pa najpomembnejše je to, da sem ob nakupu dobil potovanje za 9 dni na otok Krf v grčiji in še dodatnih 20.000,00 SIT popusta na montažo, ker pa to še vedno ni bilo dovolj sem dobil še dodatnih 8% popusta na avansno plačilo. Klima ima 5 let garancije, kar pomeni da si jo lahko podaljšuješ z letnimi servisi. Primerjal sem jih tudi z panasonicom a mislim, da je bila moja odločitev pravilna. Bomo videli kaj bo čas prinesel.

Ne obžalujem niti tolarja. Za tiste, ki nameravate kupiti klimo za 60.000,00 Sit, rezkirajte še enkrat toliko in razlika bo opazna, ne samo pri porabi električne energije in garancije ter rezernih delov ampak tudi zaradi različnih vrst filtracije zraka in ne na koncu tudi kvalitete.

Rozy ::

veliki4

Koliko porabi klimatska naprava?

Z izračunom za klimatsko napravo A energetskega razreda, 2,5 Kw in inverter z izkoristkom cca. 3,6 je poraba v 8 urah cca. 135,00 SIT pri hlajenju!

Klima se ugaša.

Ja se, če to ni inverter potem je nonstop prižgana in ugasnjena in dela na največji moči ko je vklopljena, inverter pa vseskozi dela z manjšo močjo in tako porabi manj elektrike.

Acid_Burn ::

Rozy in kak si prisla do tega izracune,da klima porabi v 8h samo 135 sit.
Pa zanima me se kolko od vas si je samo montiralo klimo,ker se mi zdi predrago dat naprimer okrog 40 do 50k za montazo klime...

Lp
Dejan
Acid_Burn

Lime ::

samo 135 SIT?
To je 12k na mesec, če laufa 24h ali 4k če laufa 8h dnevno.

bond007 ::

Če ima hladilno moč 2500W, pomeni da porabi okoli 1000W štroma (mogoče malo več). Torej poraba 1kW na uro. Kar pomeni, da čez dan, ko je dražji el. tok (1kW= cca 22 sit), porabi takšna klima v 8ih urah cca 170 sit štroma. Tak izračun je zgolj približen in se sklada s tistim, kar je Rozy-ka napisala.
To seveda velja, če klima teh 8 ur ves čas na polno dela - kar pa vemo, da ni nikoli (razen če je res zlo zlo pod dimenzionirana),...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bond007 ()

murphyboy11 ::

acid klimo ni teško montirat če ne misliš imet zunanje enote na kaki hudi višini v nasprotnem primeru odsvetujem ker ima okol 40 - 50 kg in je kar iziv jo postavit na nosilce na višino. Pa seveda če dobiš zraven klime tudi bakrene cevke že narejene ponavadi dobiš do 4 metre. Aja pa ločen dovod za elektriko je priporočljivo napeljat drugo je pa zelo enostavno priviješ nosilce postaviš gor narediš preboj in povežeš....

OZZY ::

@schruda..to da 2.5kw hladi 100m2 je brca v temo...mamo tud vgradno, ki je 3.5kw in komaj ohladi 60m2 pa je od panasonica klima. Če pa tebi 2.5kw ohladi 100m2 si ali cel dan v senci in je stannovanje bolj pri tleh (ter super izoliran) al pa si fenomen.

Kok klima porabi je čisto odvisno s katerim plinom je polnjena ..če je 407 je slabši izkoristek kot 410. če ma inverter je še bolje...tko da recimo 2.6kw navadne klime z plinom 407 porabjo okol 1Kw ali več ....z 410 plinom in inverterjem pa cc 800w ali manj . Zdej odvisno je tud od proizvajalca ampak ponavadi so navadne klime energijski razred D boljše pa A (panasonic, toshiba,...)
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

veliki4 ::

Ja jaz tud mislim da z 2,5 kw klimo ni moč ohladiti 100 m2, nikakor ne, kvečjemu kkai 40-50.

Ja klima ko doseže željeno temp s eugasne ampak najbolje je da dela skoz tako zadržuje nekao temperaturo.

Pri 8 h na dan da dela klima porabiš nekje 5000 SIT na mesec, pa tud če jo imaš pržgano 12 ur na dan in če se ti ugasne vmes naj bo 8 ur realno da dela in mora tud za optimalni izkoristek.



Ni mi pa jasno kkao lahko dela le 1 uro na dan pol pa s eugasne kot je blo rečeno saj mrzel zrak s epozgubi pol.

Zanima me za 80 m2 koliko bi morala zadostovat močna klima ob predpostavki d aje stanovanje dobro izolirano?

zanima me tudi kaj servis je potreben 1 krat letno? Kaj pa polnjenje plina, čiščenje filtra?
če se nočeš obnašati tako, kot drugi hočejo, imaš težave z njimi. Če se obnašaš po njihovem, imaš težave sam s seboj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: veliki4 ()
««
5 / 119
»»