» »

Upravljanje s spletno stranjo

Upravljanje s spletno stranjo

MRB0rYS ::

Lep pozdrav!
Že dolgo me muči naslednja zadeva, kar bom poskušal tukaj malce opisat.
In sicer, kako izdelujete malce večje spletne strani. Recimo da ima tam nekje 30-50 strani, tudi več menijev. Ne mislim kakšnega že narejenega portala kot Nuke ali kak CMS, ki je že narejen na osnovi baze in ne deluje lepo.
Ampak mislim da narediš lep dizajn strani index.php, kaj pa potem naj naredim 50 strani pa jih drugače poimenujem ali kako. Saj vem da lahko z php inkludaš v vsebino druge dokumente, ki so lahko html ampak še zmeraj je 50 html strani.

Recimo imam 5 php strani, toliko kot je gumbov v glavnem meniju, te strani so enake in vsaka ima na levi drugačen meni, ki potem s temi meniji linkam v sredino(vsebino) strani z php include. Tako se lepo da ampak še zmeraj je ogromno html strani, ki jih je potrebno uredit.

Verjetno delate bolj znanja vešči preko baze, da imate v bazi vse strani in jih kličete v vsebino, pa tudi menije dodajate preko baze ali kako. Vendar mi ne gre v račun kako daš vsebino in slike zraven preko baze pa da se potem vidi v explorerju tako kot želiš.

Pa še to, za novice ali dodajanje dokumentov, kako naredite da se na strani ne vidi vmesnik za dodajanje in login ampak ga ima samo oseba ki lahko vnaša na stran, to je verjetno povsem ločen umesnik. Mogoče tudi kakšen takšen obstaja da ti omogoča dodajanje slik, novic, in dokumentov več nebi rabu. Potem mora vsekakor biti to vnos v bazo, pa se ti prikaže tam ko želiš.


No prosim če se en malce razpiše.
b0rys

  • spremenil: MRB0rYS ()

Tody ::

Jah CMS moreš pač imeti. Če je že narejen in obstaja al pa če se ga spraviš sam naredit od začetka. In zadeva se potem loči na dva dela. Na administracijo in na pač stran.V administraciji recimor imaš nek obrazec za pošiljanje novic,pisanje člankov ali dodajanje povezav, dodajanje anket in podobno. Oblikovno vse te stvari določiš v CSS in php filetih. Z pomočjo administracije in z dejstvom da se uporabnik, registrira mu tudi določiš kaj bo videl in kaj ne bo.Torej jim lahko odpreš skrivne kotičke foruma, jim lahko odpreš link do administracije ali pač samo posamezne funkcije. Bolj kot je CMS tvoje delo več možnosti imaš.

Kako kodo moreš imet za vse to je pa malce preveč da bi človek napisal. Enostavno se boš moral pomatrat in preiskat in pobrskat za vsemi temi skriptami, jih prilagodit poslovenit in tako naprej in tako nazaj. Seveda pa lahko uporabiš kak že narejen portal :D

MRB0rYS ::

Zgleda sem preveč tvezil, nočem nekega že narejenega portala, pa tudi ne rabim portala, ampak samo stran ki sem jo naredil v php bi rad vključil samo novice na prvi strani, dodajanje kakih pdf dokumentov nekje na stran in mogoče še kakšne slike v neko galerijo ki bo na strani. Se pravi ne rabim portala. Imam lepo narejeno z php in cms-ji stran in bi ji dodal še to kar sprašujem. Mogoče je že kje kakšna takšna skripta narejena povejte.

No pa to, ali pišete v html strani ali v bazo saj strani se nebodo spreminjale razen novic pa galerije pa fajlov.

lp
b0rys

Tody ::

Hotscripts.com poglej in se čudi imajo vse in še več :D

MRB0rYS ::

Aha pol bo neki tazga vredi, pač ena od teh skript. Jo dam pač zraven na server, pa preko nje uplovdam stvari v bazo in prebiram na moji strani. Če sem seveda prav raztolmačil.
b0rys

Tody ::

Tako nekako, samo da moreš razumet da se skripte ponavadi vsaj vsebinsko če ne že fizičnoi ločijo na 2 dela. Operativnega (temu služi php) in tistega katerega ti dejansko vidiš (ponavadi html, ki mu lahko pomagajo še drugi jeziki). Oba dela boš seveda moral prilagoditi svojim potrebam.

MRB0rYS ::

Aha hvala, sam tega administrativnega bi jst rad vključil tako da bi dostop do njega imela samo admin oseba strani, oziroma se link do admin strani ne vidi iz originalne(vidne html) strani.
Kako kaj to izvedem, verjetno tako da admin osebi povem kaj naj v explorer napiše da bo imel dostop recimo "http://www.mojastran.com/admin.php", potem pa itak more user pa geslo vpisat da lahk novice piše.

Upam da je tako.
b0rys

Tody ::

To je odvisno od skripte kako je napisana. To boš moral prebrati v dokumentaciji ki pride z skripto.

MRB0rYS ::

Sedaj sem si dol pobral absolut engine, sem lepo inštaliral in vse kar je potrebno. Potem se mi je pa malce ustavlo namreč kako pa naj jaz vstavim to kar sem tam napisal v mojo stran. Prebral sem cel forum od tega absolut engine, pa nisem zasledil kako vključiti na mojo stran recimo novico ki jo napišem da bo tam ko jaz želim. Verjetno je nek PHP ukaz ki prebere iz baze ampak kakšnega kaj rabim help.

lp
b0rys



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko stane taka stran

Oddelek: Izdelava spletišč
191912 (1309) Tody
»

Preoblikovanje html strani v portal

Oddelek: Izdelava spletišč
171406 (1195) roli

Kako narediti stran z administracijami

Oddelek: Izdelava spletišč
201661 (1385) OwcA
»

content management system (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
545174 (3970) Tody
»

Skripte za izdelavo večih samostojnih podstrani preko web vmesnika

Oddelek: Izdelava spletišč
51094 (987) njok

Več podobnih tem