» »

zakaj so si angleži izmislil tak butast jezik?!

zakaj so si angleži izmislil tak butast jezik?!

slovencl ::

Zakaj so si angleži izmislili tak idiotski jezik, da eno govorijo, čist neki drugega pa napišejop ;(( A ne bi bilo lažje če bi upošteval nasvet "piši kao što govoriš" kot pa da komplicirajo tam kjer ni treba?

Thomas ::

Njihovemu jeziku se dogaja evolucija. Govorjenemu hitreje kot pisanemu, odtod razlika.

A si "biu" a si "bil"?

Pri nas poteka podoben proces, samo nismo še tako daleč.

Featur ::

Imaš takoj tukaj američane, ki to pravilo "piši kao što govoriš" bolj upoštevajo ;)

Thomas ::

Komaj! Glejšer rečejo, namesto glesier - pa še ene par takih.

Featur ::

Imagine how difficult the search engines would become if I had to use so many different colourful/colorful words to find all my favourite/favorite things. There should be a centre/center that deals with this.

Lep prikaz razlike v izgovorjavi/zapisu med američani ("piši kao što govoriš") in angleži.

Matek ::

Saj v bistvu imajo neko verzijo pisi kao sto govoris, ampak črke pomenijo malo drugačne glasove kot pri nas. Če si izmislim besedo, recimo stratobroomany, jo bodo oni brez problema prebrali kot stretoubrumani, pa tudi če jim rečem stretoubrumani bodo to večinoma napisali, tako kot sem jaz. Tega ne smeš jemati kot kompliciranje, čeprav je res, da odstopajo od večine sveta in da je naš piši kao što govoriš bolj podoben univerzalnemu.

EDIT: V postu nad mojim je omenjenih nekaj nelogičnih izjem in posledičnih sprememb, ki so jih naredili Američani, ampak osnovna pravila ostajajo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

nuclear ::

in na sceno pride scg: David Bechkham strikes a goal! :: kar znaša :: Dejvid Bekem zabijo je gol!

Coming soon in cinema pač en film:
Starring:
Jack Nickholson
Keanu Reeves
Cameron Diaz

:: kar znaša ::
Igraju:
Džek Nikolson
Keanu Rivs
Kamerun Dijaz

:D
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

lukaz ::

mnja če mislš da majo angleži zajeban poglej francoze. npr: es ki lja --- est qu`il y a....

Loki ::

anglescina je cisto ok. ne isci vzrokov za svoje neznanje drugje.

gzibret ::

Angleži so čist OK. Če že komplicirajo pri pisavi, pa pri govorici ne. Ni se treba učit splov, množin, sklonov in ostalih bedarij. Še s časi ne komplicirajo preveč. Vse, kar moraš vedeti od slovnice, je par nepravilnih glagolov (malo poenostavljeno, ampak blizu resnice).
Vse je za neki dobr!

Ziga Dolhar ::

> Ni se treba učit splov, množin, sklonov in ostalih bedarij.

Če je ideal preprosta in lahko razumljiva, a blazno dolgovezna komunikacija, potem so t.i. "analitični" jeziki res dokaj blizu temu. Ne zahteva nekega intelektualnega napora, pa še računalnike se lahko precej preprosto "nauči".

Po drugi strani pa so t.i. "inflected" [angleško; ne vem, kako temu pravimo pri nas] jeziki mnogo bolj komplicirani in pomen izhaja iz same "oblike" besed, ne pa iz njihovega vrstnega reda. Aja, se pa stvari da povedat na precej krajši način.
https://dolhar.si/

Ziga Dolhar ::

> Vse, kar moraš vedeti od slovnice, je par nepravilnih glagolov (malo poenostavljeno, ampak blizu resnice).

Ja ... napiflat se moraš tudi spreganje glagolov, predlóge, pomen vrstnega reda (izjemno pomembno pri analitičnih jezikih -- glede na vrstni red (in ne po sklonu) se namreč določa pomen samostalnikov), čudne fore z [e]S-i tipa "does eat, eats", da o naprednih stavčnih strukturah niti ne govorim. (Malo pretiravano, ampak blizu resnice.)

Aja, "govorjenje po posluhu", kakor se folk rad pohvali, da oni pa že ne delajo "po pravilih", je nek čuden mit. Gre pač za nezavedno uporabljanje pravil, ki a priori niso kar sama po sebi dana na vednost, ampak se jih je treba naučit. Izrecno ob učenju ali s praktično [spontano] recepcijo ob uporabi, nima veze.

(Po drugi strani latinščina npr. celo za prve tri glavne števnike pozna [moški/ženski/srednji] gramatikalni spol, medtem ko imajo ostali enakega; no, podobno imamo tudi v slovenščini ...)
https://dolhar.si/

username ::

@ lukaz:
mnja če mislš da majo angleži zajeban poglej francoze. npr: es ki lja --- est qu`il y a.
Sicer se pravilno napiše "est-ce qu'il y a". (pozabil si tisti "-ce"; če ga ne bi bilo, bi se izgovorilo E kilja in ne ES kilja)

Sori, se nisem mogel zadržat..8-)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

nodrim ::

tuki se gre samo za poenostavljanje abecede ... če bi se šli taprav "piši kao što govoriš" bi rabil ne vem kolk črk, da bi vse glasove lahko opisal ...

tko pa mamo samo bolj ali manj okleščene abecede ... če že samo primerjamo angleško in slovensko abecedo smo mi celo revnejši za 1 črko ...

če se je kdo spravu kdaj jezike v lord of the rings študirat lahko takoj vidi, da majo vilinci bolj fonetsko pisavo in majo takoj prek 40 črk ...

hočem rečt, da noben jezik ni piši kao što govoriš in tut tale "džek nikolsn" ne ... da se ne menmo še o razlikah med jeziki, ko majo eni jeziki glasove, ki jih drugi jeziki nimajo itd. itd.

sverde21 ::

Ma ti sam mislš d je angleščina težka v bistvu je pa lahka. Poglej nemščino k štukajo besede (sm meu slovar zravn pa nism znau prevest) potem imajo par množinskih oblik, imajo die der das pa še kej majo, kar je v angleščini veliko bolj enostavno.

Tako da angleži majo čist OK pisavo.
<?php echo `w`; ?>

DoloresJane ::

Namesto da bi v jeziku začel uživati se obremenjuješ s tem, kako težek in nemogoč je. Angleščina je (za moj okus) poleg slovenščine eden najlepših jezikov. Ampak samo, če ga res obvladaš. Internetne klepetalnice in 80% angleškega teksta na internetu ni še nikoli pokazalo lepote angleščine. Sploh če se pogovarjaš z nepismenimi Američani. ;)

Zastavi si izziv. Vzemi v roke Shakespeara (v originalu) pa tisto malo beri. Mogoče začni s soneti. Boš potem videl, da tisto, kar se od tebe v šoli zahteva, ni sploh nič.

Da pa imajo komplicirano pisavo sploh ni res. Morda se jezika piflaš ali pa ne uporabljaš glave, ko se je učiš. Možgani avtonomno zelo hitro pogruntajo, kako se kaj napiše, četudi gre za izjemo. Je pa treba aktivno brati in besede slišati ali na glas ali samo v glavi. Da poznaš pravilno izgovorjavo je pa imperativ in osnova, da boš znal dobro črkovati.

BigWhale ::

Komplicirana pisava... ;> Try traditional chinese :P

ahac ::

Enostavna pisava.. korejska. ;)
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

mali tapravi ::

Še dobro da angleščina ni izvirno ameriški jezik.
Bi že plačevali licenco za uporabo.:D
Pa lep dan še naprej....

Tear_DR0P ::

Maš srečo da nisi anglež, ki se mora učiti angleščine.
Sam ena opomba, ki mi jo je znanec povedal (iz ZDA se je preselil v Slovenijo - mu je bolj všeč).

"Slovenci si mislite kak zajeb je dvojina in kako težko se je tujci navadimo. Pa sploh ni tako. Problem je v množini. Na primer če postavljaš v množino besedo ptica. Ena ptica, dve ptici, tri ptice, štiri ptice, pet ptice, šest ptice,.. to ni pravilno"

EDIT: pardon angleško govoreča oseba ki se uči slovenščine je mišljeno.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raba predloga s/z (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11113387 (10963) jype
»

Zaposleni v Foxconnu ukradel za poldrugi milijon iPhonov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5613540 (10091) [D]emon
»

slovnično vprašanje - s/z (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6529456 (28291) Mercier
»

Zakaj nekateri pišejo gdo namesto kdo? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8012405 (11199) Looney
»

Kdo gleda nanizanko J.A.G na POP - TV

Oddelek: Loža
402303 (1920) OZZY

Več podobnih tem