Forum » Strojna oprema » Kako se razume najnovejša strojna oprema z linuxom?
Kako se razume najnovejša strojna oprema z linuxom?
daemon ::
Zadnje čase nisem bil na tekočem s tovrstno podporo v linuxu, saj sem do sedaj imel (sicer lepo nadgrajen) že zeloooo star sistem (glej podpis - bo treba posodobit in opisat novo mašino ), tako da seveda ni bilo nikakršnih problemov glede tega v raznih distribucijah linuxa, kot tudi v FreeBSD.
Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje oz. mi lahko kaj več pove o kompatibilnosti trenutnih verzij linux jedra z najnovejšo strojno opremo - v mislih imam predvsem sledeče komponente, ki bi najbrž znale povzročati težave:
1. PCI Express grafična kartica (v mojem primeru ATI X800XT)
-postopek enak kot pri starejših (=AGP) ATI grafikah, ali je kak trik vmes?
2. osnovna plošča (v mojem primeru Asus P5AD2 Deluxe [Intel 925])
-tukaj mislim predvsem podporo za integriran zvok, pa mrežni adapter, SATA krmilnik (moj edini disk v sistemu je SATA)...
3. procesor (v mojem primeru P4 LGA775)
-mogoče bo kakšne težave povzročal vklopljen HT?
Pravkar vlečem dol najnovejši Knoppix, pa bom potem lahko pogledal, kaj pravi hardware detection in če gre sploh skozi s privzetimi nastavitvami in podobno...
Po teh začetnih testih pa bi rad naložil na to novo mašino še kakšno svežo verzijo Slackware/Gentoo/FreeBSD, saj brez tega pri meni pač ne gre
Hvala vnaprej za kakršnekoli odgovore, namige, nasvete, +/- izkušnje s podobnimi komponentami...
Zanima me, če ima kdo kakšne izkušnje oz. mi lahko kaj več pove o kompatibilnosti trenutnih verzij linux jedra z najnovejšo strojno opremo - v mislih imam predvsem sledeče komponente, ki bi najbrž znale povzročati težave:
-tukaj mislim predvsem podporo za integriran zvok, pa mrežni adapter, SATA krmilnik (moj edini disk v sistemu je SATA)...
Pravkar vlečem dol najnovejši Knoppix, pa bom potem lahko pogledal, kaj pravi hardware detection in če gre sploh skozi s privzetimi nastavitvami in podobno...
Po teh začetnih testih pa bi rad naložil na to novo mašino še kakšno svežo verzijo Slackware/Gentoo/FreeBSD, saj brez tega pri meni pač ne gre
Hvala vnaprej za kakršnekoli odgovore, namige, nasvete, +/- izkušnje s podobnimi komponentami...
Pentium 4 550, Asus P5AD2 Deluxe, Corsair XMS2 Kit 1GB, Sapphire X800 XT PCIe,
Antec NeoPower 480W, Maxtor DiamondMax 10 200GB SATA, NEC 2500A, Nokia 447S,
Altec Lansing ATP3
Antec NeoPower 480W, Maxtor DiamondMax 10 200GB SATA, NEC 2500A, Nokia 447S,
Altec Lansing ATP3
- premaknilo iz Pomoč in nasveti: bastadu ()
zee ::
SATA diski so lahko problematični, vendar baje je to v novejših (2.6.8+) jedrih poštimano.
Glede grafične kartice mislim, da ni težav če uporabiš ATIjev gonilnik.
Glede grafične kartice mislim, da ni težav če uporabiš ATIjev gonilnik.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Gandalfar ::
Google pravi da ni problema. Tako pri Nvidia kot pri ATI. Ceprav sem slisal marsikatero dobro besedo o nvidia gonilnikih in zelo veliko slabih o ATI. (pod linuxom to)
Ethernet bo verjetno kul.
SATA je tudi kul (ta model je v kernelu 2.6)
Za zvok bo pa malo vecji gamble. Moje osebno mnenje je da ti ne bo delalo. Ampak upam da se motim.
Ja. Linux bo mislil da je SMP masina in ti bo kazal dva procesorja (kar je tudi fora HT-ja)
CCfly ::
ATI-jeve grafične so problem kar se tiče 3D podpore. Malo se boš moral pomatrati z njihovimi gonilniki.
http://www.ussg.iu.edu/hypermail/linux/kernel/0411.1/0173.html
To je vse kar ti lahko povem. Ta čipset je precej nov toda ponavadi Intel lepo sodeluje s skupnostjo, kar se tiče gonilnikov.
Zakaj neki ?
ATI-jeve grafične so problem kar se tiče 3D podpore. Malo se boš moral pomatrati z njihovimi gonilniki.
http://www.ussg.iu.edu/hypermail/linux/kernel/0411.1/0173.html
To je vse kar ti lahko povem. Ta čipset je precej nov toda ponavadi Intel lepo sodeluje s skupnostjo, kar se tiče gonilnikov.
Zakaj neki ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev
Gandalfar ::
Glede na to da je tvoj link iz novembra pomeni da je v zadnjih 2.6 jedrih to ze notri :)
DominusSLO ::
Da si malo sposodim temo..rad bi si inštaliral fedora core 3 na sata raid0...Imam kakšne šanse?
Tnx, LP
Tnx, LP
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vrednost CompaOddelek: Kaj kupiti | 1771 (1246) | Volta |
» | DivX na pentiumu233mxOddelek: Zvok in slika | 1099 (1040) | Azrael |
» | Računalnik za video obdelavoOddelek: Kaj kupiti | 1351 (1139) | Caboose |
» | P4 3.2 ghz, 1GB RAM, GeForce 6600GT - TESTI porazni!Oddelek: Strojna oprema | 1190 (922) | Engineer_SLO |
» | Poiskus vgraditve stranskih vrat v LinuxOddelek: Novice / Varnost | 2962 (2962) | andrej |