» »

povezava med ISPji v SLO

povezava med ISPji v SLO

masterpsi ::

Hi all!

Sej vrjetno je že bla ta tema, pa nism nč najdu:\

a mogoče kdo ve kakšna je povezava med siolom in arnesom in voljo in amisom in telemachom. Pa še kšn zravn. Torej a je optika, a je kabl, al je žnj. Pa kolk hitra?

Pa če mogoče ve kakšno pipco mamo v ostali svet. Kar mi je znano ima volja satelitsko zvezo z nemčijo (možno tut d sm zablodu), siol pa kabl v austrijo. No d vidmo kdo se bo razpisu :D

LP

TyKee ::

Slovenski providerji bi se naj (velika večina tudi se) peerala preko stičišča LIX oziorma SIX.
LIX = Ljubljana Internet Exchange
SIX = Slovenian Internet Exchange
Več o tem lahko vidiš - http://www.arnes.si/izmenjava.htm
Povezava med LIX in SIX je 1Gbps. Kapacitete povezav DO LIX in SIX pa mislim da ISP ima kolikor želi (Mislim da od 10Mbps do 1000Mbps, nisem prepričan!!!).
Vendar pa ne velja za vse tako. SiOL in Triera se peerata preko tujine, in zaradi težav z SiOLovim providerjem (UTA.AT), so ponavadi težave z odzivnim časom, pa ne samo do Triere ampak nasploh v tujino.

Nakateri ISPji pa imajo med seboj tudi direktne povezave, osebno vem samo za dve direktni povezavi
SiOL -> Telemach (Kapaciteta: 100Mbps)
Triera -> Amis (Kapaciteta: Ne vem)
Je pa tukaj tudi nekaj ISPjev kot so naprimer Telemach, ki dobi tujino (ter je neposredno povezan) od AMIS-a, ter Moj.NET kateri je neposredno povezan z Telemachom. Tako da je to nekakžna "veriga" :>.

Tako da, kakšna je povezava med temi ISPji je težko rečt. Predvidevam da imajo kar vsi 1Gbps (Za TM sicer nisem prepričan). Gre za optiko (kolikor mi je znano?).

Kaksno pipco v svet ima slovenija ni mogoče govoriti, saj je od vsakega ISPja posebej odvisno nakater TUJ provider se bo priklopil, koliko kapacitete, itd itd. Tako da, večina jih pomojem ima optične povezave (vecinoma v Avstrijo - Dunaj) kjer so priklopljeni na druge tuje ponudnike (UTA.AT, Telekom.at, DTAG,...).
Nekateri ISPji pa imajo tudi na svojih spletnih straneh slikice, kako izgleda njihovo omrežje.
http://www.arnes.si/backbone.htm

http://www.siol.si/index.php?id=10
(Morda se imajo tudi drugi ISPji podobne slikice, tako da če kdo kaj podobnega pozna naj pove).

Nekateri ISPji pa so tudi prisotni na mednarodnih stičiščih kot so:
- VIX - Vienna Internet Exchange (www.vix.at)
- DE-CIX - Deutscher Commercial Internet Exchange (www.de-cix.net)
- AMS-IX - Amsterdam Internet Exchange (www.ams-ix.net)
Obstaja še veliko taksnih IXov... vendar če sem prav seznanjen, nima noben ISP direktne povezave z drugimi IXi.
Na VIXu sta prisotna SoftNet in Triera, na De-CIXu je prisoten SoftNet, na AMS-IXu pa Triera.
V kolikor sem se zmotil (da je kateri ISP se na kaksnem IXu) se opravičujem.

Na hiterco :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kapaciteta - hitrost mednarodnih internet povezav

Oddelek: Omrežja in internet
61850 (1545) shock
»

Nov slovenski IRC-strežnik

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
357134 (7134) Bakunin
»

Blokirani porti pri dostopu na slo-tech.com (strani: 1 2 )

607129 (5638) MrStein
»

SiOL in povezave z drugimi SLO ISPji

293388 (2651) Ales
»

kakšne so pipice v svet?

262131 (1644) PaJo

Več podobnih tem