Forum » Šola » kombinatorika pomoč!
kombinatorika pomoč!
Vikking ::
Bratec bi rad rešu ti dve nalogi pa ne zna, jst sm pa že izven šole tko da mi ni kej več jasna ta zadeva,, če lahko ker pomaga tole rešit!
1. Koliko različnih besed dolžine 5 lahko sestavimo iz črk A,B,C in D, če nastopa A kvečjemu 2 krat, B najmanj 2 krat, D natanko 1 krat in C največ 1 krat?
2. V ravnini je označenih 15 točk, od katerih jih 6 leži na isti premici, sicer pa nobena druga trojka ne leži na isti premici. Koliko različnih premic določajo vse točke?
1. Koliko različnih besed dolžine 5 lahko sestavimo iz črk A,B,C in D, če nastopa A kvečjemu 2 krat, B najmanj 2 krat, D natanko 1 krat in C največ 1 krat?
2. V ravnini je označenih 15 točk, od katerih jih 6 leži na isti premici, sicer pa nobena druga trojka ne leži na isti premici. Koliko različnih premic določajo vse točke?
omgi ::
Hmm, malo pozen odgovor, pa vseeno, tudi ce ne koristi, mi je hudo gledat neresene probleme :)
Glede drugega problema sledec razmislek:
Ce imamo N tock velja za vsako izmed njih da lahko tvori z vsemi ostalimi N-1 premic (sama s sabo pac ne)
Ce je SUM vsota vseh premic, je SUM = N-1 za eno premico, to enacbo pa lahko napisemo za N premic, torej SUM = N(N-1), ampak smo pri tem steli vsako premico dvakrat, zatorej bi bil za N premic koncni rezultat podoben kot za izracun diagonal n-kotnika:
SUM = N(N-1)/2
ker pa je 6 tock kolinearnih je treba premice, ki jih tvorijo te tocke (med seboj v skupini) odsteti od SUM.
po analogiji s prejsnjim razmislekom je teh (K(K-1)/2)+1
(+1 zato, ker je treba tisto eno premico kolinearnih tock vseeno upostevati)
koncni rezultat P bi bil potem
P = N(N-1)/2 - K(K-1)/2 +1
ali ce malo prebrkljamo:
P = (A/2)(B-1)+1 kjer je A razlika med stevilom nekolinearnih in kolinearnih tock (15-6=9), B pa njuna vsota (15+6=21)
za primer s 15 tockami od katerih je 6 kolinearnih bi torej dobili: P=4,5*20+1 = 91
Tale bratec hodi na eno hudo zaj***** solo ce mene vprasate. Za prvo nalogo trenutno ne vem niti ali bi delal po kombinacijah ali permutacijah, bom moral se malo premislit, je pa zanimivo zabeljeno zastavljena, ceprav metodicno cisto enostavno resljiva (kot vsa kombinatorika). je pa res da se hudo hitro pozabi, tole sem delal sam prvic pred dobrim letom :/
lp
Glede drugega problema sledec razmislek:
Ce imamo N tock velja za vsako izmed njih da lahko tvori z vsemi ostalimi N-1 premic (sama s sabo pac ne)
Ce je SUM vsota vseh premic, je SUM = N-1 za eno premico, to enacbo pa lahko napisemo za N premic, torej SUM = N(N-1), ampak smo pri tem steli vsako premico dvakrat, zatorej bi bil za N premic koncni rezultat podoben kot za izracun diagonal n-kotnika:
SUM = N(N-1)/2
ker pa je 6 tock kolinearnih je treba premice, ki jih tvorijo te tocke (med seboj v skupini) odsteti od SUM.
po analogiji s prejsnjim razmislekom je teh (K(K-1)/2)+1
(+1 zato, ker je treba tisto eno premico kolinearnih tock vseeno upostevati)
koncni rezultat P bi bil potem
P = N(N-1)/2 - K(K-1)/2 +1
ali ce malo prebrkljamo:
P = (A/2)(B-1)+1 kjer je A razlika med stevilom nekolinearnih in kolinearnih tock (15-6=9), B pa njuna vsota (15+6=21)
za primer s 15 tockami od katerih je 6 kolinearnih bi torej dobili: P=4,5*20+1 = 91
Tale bratec hodi na eno hudo zaj***** solo ce mene vprasate. Za prvo nalogo trenutno ne vem niti ali bi delal po kombinacijah ali permutacijah, bom moral se malo premislit, je pa zanimivo zabeljeno zastavljena, ceprav metodicno cisto enostavno resljiva (kot vsa kombinatorika). je pa res da se hudo hitro pozabi, tole sem delal sam prvic pred dobrim letom :/
lp
Zgodovina sprememb…
- spremenil: omgi ()
snow ::
Kak lahko sestavimo besedo dolgo 5 crk?
(sem bil tolk len da sem si napisal program)
A B C D
0 3 1 1
0 4 0 1
1 2 1 1
1 3 0 1
2 2 0 1
To bo pa znal na kolk razlicnih nacinov lahko postavi.
Kak ze.. za prvega 5!/3! = 20
za drugega 5!/4! = 5
....
Na konca suma sumarum pa je?
Mislim da nekega direktnega izraza ni?
(sem bil tolk len da sem si napisal program)
A B C D
0 3 1 1
0 4 0 1
1 2 1 1
1 3 0 1
2 2 0 1
To bo pa znal na kolk razlicnih nacinov lahko postavi.
Kak ze.. za prvega 5!/3! = 20
za drugega 5!/4! = 5
....
Na konca suma sumarum pa je?
Mislim da nekega direktnega izraza ni?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: snow ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | matematkaOddelek: Šola | 3171 (2150) | lebdim |
» | kombinatorikaOddelek: Šola | 1408 (1052) | chiaki1311 |
» | Matematika - pomoč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šola | 26835 (23410) | daisy22 |
» | MatematikaOddelek: Šola | 4075 (3468) | galu |
» | Matematična težavaOddelek: Šola | 9514 (9305) | bosstjann |