» »

2X S-ATA => Raid

2X S-ATA => Raid

Andy09 ::

Dober dan!

Sem nov tukaj in me zanima ena stvar!

Kupil sem si nov PC AMD64 in zraven 200Gb S-ATA disk! Danes si grem kupiti še en popolnoma enak disk in me zanima kako naj ta 2 diska povežem v RAID? Sem nov v teh zadevah, zato prosim za čim bolj podroben opis, kaj vse morem narediti, da bota delovala v Raidu?
Glede osnovne plošče je MSI K8T NEO-FSR ;VIA K8T800 chipset!

Najlepša hvala za vse odgovore!

Lep pozdrav;

Andrej

Daedalus ::

Za začetek ti predlagam, da se odpraviš na googla in se malo poučiš o RAID poljih, da ne bo pol jok in stok, če (ko) se bo zadeva sesula... Pa poglej malo dokumentacijo o matični plošči, tam ziher kaj piše, pa iskanje na S-T uporabi. Je dosti tem o (ne)uspelih S-ATA RAID projektih.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Andy09 ::

Glede tega mi je jasno! Nisem "popolnoma" nov v tem! Ampak kar se tiče tega povezovanja v Raid, pa še nisem in me zanima kako naj!

Zato sem lepo napisal, če mi lahko prosim kdo pove kaj morem narediti, da ju povežem v Raid!

Lep pozdrav

jest10 ::

Ma pozabi na RAID!
Pridobiš skoraj nič. Edino zelo povečaš nevarnost, da izgubiš podatke.(pri temu raidu, ki ga imaš ti v mislih)

Imej vsak disk posebaj, bo veliko bolj varno

zee ::

V navodilih od matične plošče imaš črno na belem napisano, kako se postavi RAID polje.

Z dvema enakima diskoma se ti bolj splača postaviti RAID 1 polje. RAID 0 je lahko problematičen, če ti eden od diskov crkne.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

hudogriz ::

Govirim iz prve roke: sem imel SATA RAID na 2x Seagate 120Gb. Funkcija RAID 0 je delala odlično. Čeprav nekateri pravijo da se ne pozna na hitrosti, jaz pravim da se, vendar pa (resnici na ljubo) zelo malo. Prva stvar ki sem jo opazil pa je bila da sta diska takoj manj mlela in se s tem posledično manj grela! Sledilo je navdušenje...
Pred kakim tednom pa sem pognal nek register optimizer ali neki tacga...
Precej spornih zadev je našel v registru (prek 600). jaz dam to poštimat in po nekaj neuspelih poizkusih v winsih (blue screen) se je skenslal (osnoven) zapis RAID polja na enem izmed diskov in sistem je šel v maloro. možen dejavnik je tudi virus, ki ga pač ne morem raziskati..., ker nimam več na diskih nič! Nisem mislil da se stvar tako lahko sesuje. Če ti disk ne crkne se pa kako drugače RAID sesuje! Probaj tega ne delat!

Kar se pa tiče RAID 1 je pa isti drek. ni treba da crkne disk da grejo podatki rakom žvižgat. Raje ostanem pri SATA (če že morem) in si naredim BACKUP vsake toliko časa nekam drugam...
LP Hudogriz.

Tarzan ::

Meni je crknila plata, ki sem jo nekako oživil, vendar sem po lastni neumnosti izgubil podatke na RAID disku, ker sem jih priklopil na drug kontroler, ter mislil, da bo zadeva funkcionirala. Seveda ni delovalo, ampak poskusiti ni greh. Ker sem na diskih imel kar nekaj svojih slik iz digitalnega fotoaparata, ter malo morje drugih datotek, ki so bile nekoliko bol pogrešljive narave, sem si omislil dva programčka, s katerima sem lepo rebuildal RAID polje, vse skupaj posnel v image file, ter nato iz tega reševal vse podatke. Tokrat se j evse izteklo srečno. Hudogriz, če še nisi na novo formatiral diskov, potem se podatke da še vedno rešiti. Sicer ti bo vzelo cel dan, ker rebuildanje naprimer dveh 160GB diskov vzame krepkih 20 uric, ampak podatke se pa le lahko dobi nazaj.

Dobius ::

Pa kaj je ta raid 0 res tako problematičen? Sicer vem da grejo lahko vsi podatki k hudiču, sem pa vsaj mislil da je nek performance gain...hitrost pa to.
Človeka ta raid res lahko zmede. Nekaj časa nazaj je potekala na slo-techu obsežna debata o tem pa so bli vsi bolj ali manj navdušeni.. potem greš gledat par drugih diskusij pa to isto stvar vsi popluvajo.
Naj se že enkrat najdejo junaki ki so res stestiral to zadevo in malo povejo o svojih izkušnjah. In ne mi s takimi: pozab na raid oz. raj si vsake tolk cajta backup nardim... to ni za v to temo
DFI NF4 Ultra-D, A 64 939 Win 3200+@2500 MHz, Thermalright XP-90
2x512 MB OCZ PC3200 Platinum rev.2 250 FSB, OCZ ModStream 450W
________________________Gigabyte HD 3850________________________

hudogriz ::

he he he, junaki, izkušnje? poglej malo kaj se je meni pripetilo pred kratkim "klik"

čist konkretno: winsi se isto hitr naložijo, špili mogoče kej hitrej in winrar rab pomoje še celo malo več za odpakiranje enga fajla.
Zato pa pravim: med poceni diski (danes na policah verjetno velika večina na prodajnih policah) naj si bodo različnih znamk, med ATA in SATA ni razike v hitrosti. osebno mislm da bo kak preobrat le ob prihodu SATA2, in tudi tam ne morjo neskončno hitrega in nič glasnega diska naredit. Da ne bom "offtopic" če bi še enkrat kupoval, bi verjetno naredil isto. vendar pa bi se malo bolj trezno vprašal kaj to pomeni ob izgubi podatkov. Če maš recimo dva običajna diska iz sistemskega na oni drugi disk potegneš, vsake toliko časa, vsaj kake mejle, z malo večjo vrednostjo. Če imaš pa zvezana v RAID polje pa lahko narediš samo particije, in ko se ti kaj takega zgodi kot se je meni, ni particij ni RAID. Sistem se lahko reši prek nekega software-a ki je pa na žalost v mojem primeru neuporaben. Bolj podrobno, zaradi kontrolerja integriranega na plošči. Spet nisem bil dovolj pozoren ko sem iskal MOBO z SATA kontrolerjem. na "fasttrak promise"(na mojem) se recimo ne da imeti navadnega SATA brez RAID (tudi samo z enim diskom).

Resnici na ljubo je pa zadeva do nedavnega funkcionirala celo leto brez napak. Tudi po nekih mojih testih je RAID hitrejši od običajnega sistema: SANDRA pravi celo za faktor 2, po nekih drugih (realnejših?) tesih pa nekako 15% , ob različnih pogojih (vekilo majhnih fajlov->počasnejši, malo velikih fajlov->hitrejši)... tako da, svetoval ti ne bom, povedal pa sem svoje izkušnje. A sem zej junak,... :D ?

LP Hudogriz

Dobius ::

Si junak ja..:D
nekaj takega sem tudi hotel slišat..oz. hotu sem slišat - ful je hitrej, splača se itd -
dejansko se torej ne splača vložit za tist drugi disk.. premala razlika v hitrosti, non-stop strah..pa da ne pozabimo na Mrfija >:D
eh kurc pa ta komerciala..
potem se mi zdi da je že bolj pametno naredit raid1 - sicer bom imel na novi plati raid5 ampak pustmo to :\
DFI NF4 Ultra-D, A 64 939 Win 3200+@2500 MHz, Thermalright XP-90
2x512 MB OCZ PC3200 Platinum rev.2 250 FSB, OCZ ModStream 450W
________________________Gigabyte HD 3850________________________

cunc ::

hmm

če še niste zaključili teme....bi še jst mau plunu al dodau v skledo

jst mam zdej sata diske v raid 0 polju.....pa morm rečt da se pozna pri hitrosti...res pa da eno 20 - 30 % max....odvisno kaj delaš....če si pa snemaš (jst mam tri particije) z ene particije na drugo se mi pa zdi da je še počasnejši...kar je normalno vendar moteče.....glede izgube podatkov.......shranjujem si samo slike ostali šodr se dobi nazaj brez problema

toliko

Witboy ::

Hm... od kdaj je pa Raid0 kaj hitrejši?!? mogoce mate hitrejse rezultate zaradi S-ATA kontrolerja... definitivno pa ne zaradi Raid0. Ok, ce bi govorili o Raid1 pol v redu... tu se poveca hitrost za faktor 2... pa se to sam pri branju... ne pa pri pisanju.
Če se pa slučajno motim mi pa preženite mojo nevednost >:D

Dobius ::

Če se men prav zdi si ti zamenjal raid0 in raid1..0 je stripping, 1 je mirroring
DFI NF4 Ultra-D, A 64 939 Win 3200+@2500 MHz, Thermalright XP-90
2x512 MB OCZ PC3200 Platinum rev.2 250 FSB, OCZ ModStream 450W
________________________Gigabyte HD 3850________________________

Witboy ::

Dobius.... ja jst vem kaj govorim... sam, po moje folk ne ve kaj keri naredi :)

Level 0 -- Striped Disk Array without Fault Tolerance: Provides data striping (spreading out blocks of each file across multiple disk drives) but no redundancy. This improves performance but does not deliver fault tolerance. If one drive fails then all data in the array is lost.

Level 1 -- Mirroring and Duplexing: Provides disk mirroring. Level 1 provides twice the read transaction rate of single disks and the same write transaction rate as single disks.

Hm... zdej pa res ne vem... al sm jst tok butast al folk se vedno ne ve kaj dela mirroring in kako in kaj stripping :\

hudogriz ::

primer: zakaj se reče levelu 0 - preformance in levelu 1 - security?

Witboy: po tvoje je potem level 1 hitrejši?8-O

LP

Witboy ::

Meni je vseeno kaj pravijo za kirikoli raid... bistvo je da sm stestiral in raid 0 je mal hitrejsi od navadne postavitve diskov... to, da je nesecure sploh nem omenjal... in glede na to da obdelujem video mi raid1 vec kot tovolj dobro sluzi... je 2x hitreje pranje kot navadno... ter je backup... what do you want else?!?

Tilen ::

Raid 1 uber alles. Speed & security.

Je pa res da se v tem primeru enemu disku odrečeš :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID na osebnem računalniku

Oddelek: Kaj kupiti
394324 (1887) pegasus
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293546 (2305) element
»

RAID 0

Oddelek: Strojna oprema
302373 (1557) zee
»

RAID???

Oddelek: Strojna oprema
152229 (1974) falotXP
»

Dodaten HDD-preklop na RAID kako ??

Oddelek: Pomoč in nasveti
141665 (1504) SasoS

Več podobnih tem