» »

Linksysov router in izklapljanje posameznih računalnikov

Linksysov router in izklapljanje posameznih računalnikov

skype ::

Doma mamo po tanovem Linksysov wlan router WRT54G ter dva računalnika, enega z brezžično mrežno, drugega z navadno...zdej me pa zanima slednje...za silo mi je ratalo se konektat z obema računalnikoma na net ampak preko vmesnika (ko vpišeš v Firefox/IE http://192.168.1.1) in ta način mi ni najbolj jasen pa tudi ne najbolj praktičen, skratka, zanima me kako narest zdaj novo povezavo na net preko ikonce (kot je prej recimo povezava, ki si jo ustvaril v Network Connections, preko PPPoE - če jo sedaj tako ustvarim ne dela oz. se noče povezat), tako da bi enostavno kliknil na to povezavo in bi računalnik šel online (za vsak računalnik posebej bi to rad). Zdaj niti ne vem kako se diskonektat na posameznem računalniku brez da bi odklopil oba.
Upam, da sem napisal kolikortoliko jasno.

Mogoče je že blo to vprašanje pa ga jaz ne najdem, v tem primeru prosm za link do odgovora.

Hvala!

Keyser Soze ::

Ha??? Meni ni nič jasno.

Kaj hočeš. Imeti stalno povezavo vseskozi ali tako, da prekinjaš po želji(in če zakaj rabiš prekinjat povezavo?)?

OK. Če sem prav razumel. Tvoj router je ob pravilnih nastavitvah tako ali tako nonstop povezan v omrežje oz. v internet. Na nobenem računalniku ti tako ni potrebno vzpostavljati PPPoE povezave. Ker se iz računalnika ne povezuješ direktno na ponudnika(SIOL recimo) ampak se povezuješ na router, ki pa je že preko PPPoE povezave povezan na Siol. Ti samo vzpostavi navadno stalno lokalno povezavo iz računalnika na router (pri ožičenem Local Area Conection, pri brezžičnem pa Wireless Conection). Vse kar moreš nastavit so TCP/IP protokoli, pa še to ni nujno ker gre avtomatsko.

Zgodovina sprememb…

iso2000 ::

Sedaj imaš dve opciji, no pravzaprav tri:
1) Vsakič, ko ne rabiš povezave router odklopiš z net-a (brez veze in nepotrebno, pa še zamudno)
2)Računalniku, ki ga hočeš odklopit z net-a "disable-aš" mrežno povezavo(malo bolje kot prva opcija, a še vedno v nasprotju s filozofijo uporabe routerja)
3)Na računalniku nastaviš povezave, na routerju poštimaš firewall in pozabiš, da je treba še kdaj prekinit povezavo! To je tista prava odločitev. Zato imaš router. Tista logika z odklapljanjem je očitno ostala še iz dial-up časov.

skype ::

Ok, mi je bolj jasno zdej. Zanima me še sledeče...
1. Ali je možno podaljšat UTP kabel brez velike izgube hitrosti, ki jo dopušča? (žal sem nabavil za piškav meter prekratek kabel, ki povezuje mrežno z routerjem).

2. Ali obstaja software (in če, kater?) s katerim se lahko nadzira količino prenosa dol (in gor) na posameznem računalniku (in na vseh skupaj). V Winsih imam sedaj v Network Connections ikono Local Area Connection ampak ta kaže samo število prenešenih paketov v obe smeri (sklepam da to ni količina podatkov...).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: skype ()

DominusSLO ::

skype
Zdi se mi da nisi najbolje razumel, kako dela router, zato bom še dodal:
Router je taka zadeva, ki se čisto "sama zase" poveže na inet. Ko priklopiš pc nanj, si avtomatsko na inetu.

iso2000 ti je lepo napisal, jaz bi pa še dodal, da je kljub firewall-u routerja, priporočljivo inštalirat tudi firewall na pc. In če se hočeš zares odklopiti, je najbolje disable-at mrežno povezavo.

Kabel lahko komot podaljšaš, programe za opazovanje zasedenosti bandwidth-a pa se mi ne da iskat ;)

skype ::

DominusSLO, i got that part. Ne vem v katerem delu vprašanja sm o tem spraševal? (možno pa da res ne vidim tistega kar ti). Mene je samo zanimalo s katerim softwareom al pa kako naštimat v default aplikacijah od winsev, da bo viden prenos s posameznega računanika in obeh skupaj (sm se pa verjetno narobe izrazil pr paketih ampak mislm da je dokaj jasno kaj me zanima).

Hvala za odgovor btw.

Keyser Soze ::

Uf, pomoje težko.

Če imaš pač deljeno povezavo preko svojega računalnika gre... V tem primeru gre pa promet iz drugih računalnikov preko routerja in ne tvojega kompjuterja. In če router tega ne podpira(ga imam Linksysa, pa se nisem ubadal s tem) potem bolj težko. Vem pa da ima QoS tale Linksys. Morda je tam kakšen log za te zadeve.

P.S.: KAr se tiče pa prikaza paketkov ali pa prikaza prenešen količine podatkov v kB(b), MB(b) ali čem drugem pa imajo paketki tako ali tako stalno velikost. Kalkulator pa pomnoži št. paketov z velikostjo paketov.:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Router na router

Oddelek: Pomoč in nasveti
252591 (1930) dela
»

Kako nastavit ruter da bo delal preklet internet?

Oddelek: Omrežja in internet
382781 (2177) ZGI
»

Homenetwork

Oddelek: Omrežja in internet
333421 (2697) MrStein
»

ADSL modem -> Switch -> Router, kako da so vsi v istem subnetu?

Oddelek: Omrežja in internet
384845 (4364) SasoS
»

Siol ADSL router in 2 IP naslova - je to mogoce?

Oddelek: Strojna oprema
254516 (4066) BBB

Več podobnih tem