» »

Merjetnje zunanje temperature in prikaz na PCju

Merjetnje zunanje temperature in prikaz na PCju

HroSCeK ::

Ze lep cas prebiram teme na forumu vendar nikjer ne najdem kaksnega pametnega nasveta kako bi speljal zadevo.. Kar se tice elektronike sem nekak zacetnik in ce hocem kej nardit rabim shemo.. Torej, rad bi imel na PCju prikazano temperaturo nekega senzorja, ki je zunanju, torej ga lahko dan noter, ven... kater software bi mi omogocal to ter rabil bi se shemo kako se zadeva sestavi.. Upam da mi lahko kdo pomaga.. Ce bi pa imel, bi pa imel 2 sondi minimum..

LP, HroSCeK

frenki ::

Enostavna varianta je opisana tukaj.

Spajky ::

jest sem si potegnil kabel iz Aux vhoda za temperaturo grafične na matični na ohišje do dodatne vtičnice (ženski Rca). Notri v kompu pa zaradi motenj pri daljših kablih napravil nevtralizacijo (glej moj sajt pod elektro prva slika). Pol sem pa naredil parmetrski kabl (enožilni oklopljeni mikrofonski) z Rca vtikačem in na drugi konec prilotal navadni thermal probe za PC (ntc 10k) in ga porinil na balkon, pa mam v trayu prikaz zunanje temperature v MBProbe ...8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

HroSCeK ::

Hm.. Mal sm pogledau zdle stvari, ki ste mi jih dal.. Sm nadvse hvalezen :) Zanima me pa samo se nekaj.. Tisti prvi link ki ga je dal frenki ima shemo le za 1 senzor pise pas pa, da je mogoce dat tudi vec senzorjev gor! A obstaja kje kaksna shema tega? Pa se nekaj.. Koliko se signal popaci na razdalji recimo 10m?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HroSCeK ()

Wannabi ::

dokaj vredu vezje + software 2 mozna nacina merjenja :) Termometer Zunanji + Notranji preko com_porta
...:::uC ,only and the best:::...

frenki ::

HroSCeK gre več senzorjev vzporedno. Razdalja 10m ne pomeni nobenega problema.

rplink3r si shemo iz navedene povezave preizkusil?

Mimogrede - takole pa izgleda varianta, ki sem jo predlagal:


Lp, Frenki

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

Tic ::

Kako je pa s tem na linuxu?
persona civitas ;>

steev ::

Frenki, vse lepo in prav, da odrzujes ta forum... Ampak a ni mal pretirano, da se mors registrirat na forumu, ce hoces uporablat te file, pol pa še 3 dni čakat.
:|

Cuoresportivo ::

sam bi si naredil enako zadevo. zanima me edino , kak je če imam več senzorjev, recimo za noter in za zunaj. Ta zadeva kaj je frenki predlagal podpira to?

Kaj pa tole

link

Tole je enaka zadeva ali? Edino stran za software ne deluje. Prosim, ,če mi lahko kdo tole razloži. Hvala.
lep pozdrav(best regards)

zcetrt ::

Kaj pa senzorje, že imaš? Jaz uporabljam Dallas Maxim 18b20 ki so natančni ko hudir >:D . Protokol je zanimiv, lahko jih priklopiš le na dve žički in to celo več (vsak ima svoj naslov, zato jih lahko kličeš po imenih, napajaš pa jih med temperaturno konverzijo kar po dataline povezavi).

Jaz sem sicer izvedel HardCore varianto na segmentnih led displayih in vezal dva senzorja na mikrokontroler.

Mnogo sreče in iznajdljivosti!
4.

neoto ::

Dallas-ovi 18S20, 18B20, in podobni so vsi enako natančni! Razlika je le v določenih delih protokola... Res pa je, da programi ne podpirajo vseh senzorjev!!
Cuoresportivo, program na linku ki si ga pripel, deluje tudi za več senzorjev, pogoj za delovanje pa je Linux.

16F84 ::

Dallas-ovi 18S20, 18B20, in podobni so vsi enako natančni! Razlika je le v določenih delih protokola... Res pa je, da programi ne podpirajo vseh senzorjev!!


Tole ne bo držalo. Ravno protokol je pri obeh enak (1Wire) razlikujeta pa se po natančnosti. DS18S20 ima rezultat izmerjene temperature 9 biten kar omogoča natančnost 0.5°C DS18B20 pa ima možno max. resolucijo 12bitno kar omogoča diretno branje temperature na 0.0625°C.
Sicer tudi pri DS18S20 lahko merimo z večjo natančnostjo, a potreben bo izračun iz dveh podatkov (COUNT REMAIN in COUNT PER °C) katera prav tako lahko preberemo iz "SCRATCHPAD"-a senzorja.

lp
Silvo

neoto ::

Ja no, senzor pa temperaturo vseeno izmeri ter pretvori v 12 bitni podatek. Kolikor si jaz to razlagam, je to narejeno predvsem zato, ker s tem ko imamo 1 bit za predznak in 8 bitov za podatek precej poenostavimo program v bolj primitivnih 8 bitnih mikroprocesorjih... Če pa potrebujemo višjo resolucijo, pa moramo samo še malo preračunati podatke iz Scratchpad-a. Moj program v PIC-u podpira tako ene kot druge, orientira se pa po Family Code v ROM-u senzorja.

16F84 ::

Kot sem zgoraj omenil, razlika je prav v tem, da pri DS18B20 lahko iz njega dobimo direktno 12 biten rezultat brez preračunavanja. Pri DS18S20 pa je ta rezultat 9biten, a z obema komuniciraš po enakem protokolu. DS18B20 je primeren tam kjer potrebujemo večjo natančnost ter bomo istočasno kot CPU uporabili mikrokontroler. Za recimo natančnost na 0.1°C nam ne bo treba preračunavat - rezultat bomo dobili direktno. S tem si bomo olajšali programiranje, ter prihtranili nekaj včasih zelo potrebnega porcesorskgega časa pa tudi programskega polnilnila. DS18B20 mislim, da pri nas ni dobavljiv - vsaj koliko sem spraševal. Sam sem jih dobil par kosov kot "free sample", ki sem jih naročil na maximovi domači strani.
Sicer sem sam izdelal kar nekaj variant termometrov z obema senzorjema in z več senzorji na vodilu. Primere z izvorno kodo, TIV itd ... najdeš na forumu, ki ga je navedel zgoraj frenki.

lp
Silvo

Cuoresportivo ::

torej, tudi tist tista zadeva ko jo je Frenki podal, lahko kaže temp z dveh senzorjev. Oz, mi lahko kdo na kratko razloži, kaj potrebujem in kateri software za OS windows, da mi bo kazalo temp iz dveh senzorjev? Hvala.
lep pozdrav(best regards)



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DS18B20, meritve v mraziščih (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
828394 (6909) TESKAn
»

Termometer na USB vodilu (načrt, vezja, izkušnje in slike) :P (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
23034169 (22345) SloMusty
»

temp data logger

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
323202 (2622) maticm
»

Izdelava vezja: PIC in Nokia LCD

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
131839 (1545) ql000
»

pic ds1820 asm

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
132185 (1998) neoto

Več podobnih tem