» »

SIGEN-CA: Certifikati in kodiranje

SIGEN-CA: Certifikati in kodiranje

Sanel ::

Mislim, da je prava lokacija za moje vprašanje. :)

Dobil sem certifikat od SIGEN-CA in zadeva kot kaže deluje imam pa 2 vprašanji (za tiste, ki to uporabljajo ali znajo):

1. Ali je moženo (glede na to, da redno uporabljam 3 e-naslove) urediti da dobljeni certifikat poleg za SIOLov e-naslov uporablja še za ostala dva. Sedaj sicer deluje, vendar vsakič piše da lastnik certifikata in pošiljateš nista nujno enaka, skratka ni kot če bi pošiljal s siolovega naslov. Ali je to možno?

2. Navodila na spletu SIGEN-Ce so pisana (ko gre za mail clienta) kot da obstaja samo Outlook i Netscape. Doma uporabljam ThunderBird 0.7.2 in zanima kaj naj inštaliram, da lahko uporabljam (poleg digitalnega podpisovanja) še KODIRANJE oz. enkripcijo. Ali je v novješih različicah TB, kaj novega na to temo?

LP
Sanel

andper ::

1) Mislim, da ni, vendar nisem 100%, ker sem tudi sam svoj certifikat dobil šele pred kratkim.

2) Najprej posodobi Thunderbird-a na v1.0, čisto zaradi splošnega boljšega. Potem si še enkrat oglej tista navodila, ki so za OE, kajti za TB bi bila relativno podobna.

Torej najprej je treba importat certifikat (katerega backup si najbrž že naredil z izbranim brskalnikom) prek 'Tools->Options->Advanced->Manage Certificates'. Nato pa ta certifikat vključiti v posamezen e-mail account prek 'Tools->Account Settings->Security' (no zdej sem opazu, da imaš tudi v tem oknu gumb 'Manage Certificates':), kjer s 'Select' izbereš svoj certifikat in nastaviš privzete nastavitve za digitalno podpisovanje in enkripcijo. Nič kompliciranega. :)

Sanel ::

Živjo andper,

kaže da ne bo šlo z enim certifikatom definirati da lahko podpisujem vse 3 e-naslov. Zadeva sicer deluje vendar piše, da nista nujno podpisnik in pošiljate ena in ista oseba in je velik rdeč vprašaj čez svinčnik, ki kaže dig. podpis.

Kar se tiče TB. Ja sem ga že importiral, naredil varnostne kopije, je tako v Firefox 1.0 kot TB 0.7.2.
Sem tudi v TB določil, da s tem podpisom podpisujem @.

Sedaj ostane še enkripcija. Malo sem gledal po NETu in kaže, da kobinacija exensionsa Enigmail in GnuPGP deluje. Je kdo sprobal?
Na splenih straneh SIGEN-CA pa omenjajo nek' ENTRUST or whatever...
Izkušnje s tem? :)

LP
Sanel

BigWhale ::

Moje skromno znanje mi pravi, da je ponavadi tako, da je v enem certifikatu zapisan en email naslov za katerega certifikat velja... :)

Sanel ::

Kaže da bo res 1 e-naslov 1 ceritikat.

Sedaj pa me še zanima 2. vprašanje, in sicer okrog šifriranja.
Ima kdo kakšne izkušnje?

LP
Sanel

BigWhale ::

Thunderbird zna kriptirat in podpisovat posto, ce imas enigmail in gpg instaliran, to stori z gpg kljuci.

Drugace pa lahko uporabis kar podporo za enkripcijo, ki je ze vgrajena v thunderbird. Ce se prav spomnim zna tako kripitirati, kot podpisovati maile.

Sanel ::

BigWhale o kateri različici TB govoriš?
Jaz imam 0.7.2 in ne najdem to podporo za enkripcijo?

LP
Sanel

Gandalfar ::

2) Najprej posodobi Thunderbird-a na v1.0, čisto zaradi splošnega boljšega. Potem si še enkrat oglej tista navodila, ki so za OE, kajti za TB bi bila relativno podobna.




Poslusi andpera.

Sanel ::

Yes sir. :)

Precej sem zaseden in moram orgnizirati upgrade na 1.0, ker so za tem še 3 uporabniki (doma)...

Hvala za info.

Sanel

mte ::

Kaj je tukaj treba organizirat? Podatki (vsa pošta) od uporabnikov so spravljeni v c:\documents and settings in če boš deinštaliral 0.7.2 se ti podatki NE BOJO zbrisali. Pač uninstall TB0.7.2, pa za vsak slučaj poglej če je zbrisana mapa v C:\program files (če ni, jo daj ti). Potem pa samo install 1.0 in to je to, brez kakršnihkoli varnostnih kopij mailov ali česa podobnega..

Sanel ::

mte,

ne bo ravno držalo da gre kar NEXT NEXT.
Osebe ki imajo 2 ali več računov (npr. jaz imam 3 e-naslov oz. račune) morajo poskbeti, da so INBOX čisti, ker sem bral da pri združevanju v en INBOX lahko določene zadeve povozi.

Različicina namreč 1.0 za razlikod od 0.7.2 im a opciju 1 INBOX.

LP
Sanel

mte ::

Hm no ja, to so pa potem že hrošči ki naj jih ne bi bilo.. Če je to res se opravičujem, nisem vedel da je možno kaj takega. Vsekakor pa je to nekaj kar se ne bi smelo zgoditi, saj bi v tem primeru bil hrošč že čez mejo dopustnega..

Sanel ::

Important: if the account already has messages in the Inbox or other folders, you should copy or move these messages into Local Folders before setting the account to use the Global Inbox. If you don't copy or move the messages into Local Folders and you set the account to use the Global Inbox, the account will no longer be displayed in the folders pane and you will not be able to access those messages unless you go back and undo the Global Inbox setting.

somebody16 ::

Zadnje čase se veliko govori o kodiranju email-ov. Uporabljam gmail in me zanima kako bi lahko kodiral svoja sporočila. Ne bi rad uporabljal e-mail clienta ala thunderbird ampak bi želel, da se vse opravi v browserju. Sam se našel tole zadevo in me zanima kako je s temu. A je to tisto pravo kodiranje, kot ga nekateri uporabljate s clienti in digitalnimi potrdili ali ne. Če je to tako - tako si bom raje poštimal thunderbirda.

Hvala za odgovore.

P.S.
Ali kdo od vas sploh uporablja to zadevo???

Gandalfar ::

Zelo zanimiv hack. Vseeno bi ti priporocal, da si omislis pravi email client in kriptiras od tam

somebody16 ::

Sem tudi jaz nezaupljiv do tega ja, zato sem pa hotel zvedeti, kaj menite vi. No hvala lepa. Bom kr thunderbirda uštimal.

64202 ::

> Hm no ja, to so pa potem že hrošči ki naj jih ne bi bilo.. Če je to res se opravičujem, nisem vedel da je možno kaj takega. Vsekakor pa je to nekaj kar se ne bi smelo zgoditi, saj bi v tem primeru bil hrošč že čez mejo dopustnega..

Ce nekdo laufa softver z oznako 0.7.x, je tezki heker in zna take tezave resit :)

Pravilno bi bilo, da bi instaliral mozilla mail in pocakal na TB 1.0
I am NaN, I am a free man!

somebody16 ::

c.c.c.c.c. 1.0 je ze zunej, se vec, celo tale verzija je zunej.

64202 ::

Verjetno ni instaliral 0.7.x vceraj :\
I am NaN, I am a free man!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PSPP v zadnjem letu doživel precejšen razvoj

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
126744 (5939) lukanium
»

Thunderbird: čuden prikaz številke mail-ov v Inbox, datoteka Inbox zasede skoraj 400

Oddelek: Programska oprema
91434 (1282) destiny
»

Thunderbird in Firefox arhiviranje

Oddelek: Programska oprema
152687 (2485) Vikking
»

Thunderbird par vprašanj...

Oddelek: Programska oprema
131812 (1514) largie
»

Outlook vec emailov naslovov!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
91938 (1822) kockish

Več podobnih tem