» »

Kakšen bo Firefox 1.0?

Kakšen bo Firefox 1.0?

OSNews - Verjetno je Firefox 0.9.3 najbolj vroč kos programske opreme ta hip, zato je zelo primeren brskalnik za vroče poletne dni. In seveda tudi nadvse primerna snov za pisanje novic na Slo-Techu. [:D]

Sodeč po različici brskalnika je pravzaprav nenavadno, da je kos programja že doživel tako veliko slavo. A takšna nomenklatura je povsem v skaldu s tradicijo razvoja odprtokodnih programov, kar dokazujeta tudi Mozilla in OpenOffice.org, ki sta se uveljavila še pred različico 1.0. Tej se urno približuje tudi Firefox.

Že sedaj je poln raznoraznih zmogljivosti, ki so po vrhu vsega dopolnjive še s stotinami dodatnih razširitev. A kljub temu bo Firefox 1.0 oktobra prinesel nekaj novosti, ki jih prikazuje tudi spodnja slika. V glavnem gre za spremembe uporabniškega vmesnika. Tako ni več pogovornega okna za iskanje besedila na spletnih straneh, ampak se namesto njega v spodnjem delu okna odpre dodatna orodna vrstica za iskanje, ki nudi precej boljšo uporabniško izkušnjo. Ob obisku strani, ki vsiljujejo nezahtevana okna, se v vrstici stanja ne bo več pojavljal klicaj z opozorilom, da je Firefox zavrnil "oglas". Njegovo vlogo bo prevzela vrstica na vrhu strani, ki bo uporabnike obveščala tudi o manjkajočih vstavkih in še čem. Tako bodo začetniki lažje izvedeli, zakaj se določeno okno ni prikazalo, seveda pa se bo vrstico dalo z lahkoto onemogočiti.

Nova pridobitev bo tudi prebiranje novic RSS, kar nam bo na straneh, ki ponujajo to možnost, prikazal oranžni napis RSS spodaj v vrstici stanja. Trenutno lahko stran samo dodamo med zaznamke, kamor spravimo novice na strani. Upajmo, da bo v prihodnosti ta možnost po vzoru drugih brskalnikov še izboljšana.

Novosti lahko preskusite tudi sami, tako da si preneste razvojno različico Firefoxa, ki izide skoraj vsak dan. Najnovejša različica je izšla v petek in je na voljo za Windows, Linux in Mac OS X.

34 komentarjev

nejkica ::

Še vedno pa ni popravljena podpora za pdf. Izredno moteče...;(
You know too much, too much, too much, too much, too much, too much

OldSkul ::

Naj raje popravijo, da bo požrl manj rama.

mathjazz ::

nejkica, lahko to pojasniš?

Meni dela zelo v redu, seveda pa potrebuješ plugin za Adobe Reader.

manjša poraba rama pa tudi ne bi škodila ...
www.getfirefox.com

iElectric ::

Meni poje 30mb, pa vam?

sajmon ::

24mb trenutno

mathjazz ::

43,5 (pri čemer je odprtih 10 zavihkov).
www.getfirefox.com

Marjan ::

Mene je razočarala njegova počasnost pri nalaganju strani.

|SNap| ::

Sicer ne vem ali se meni samo zdi, ali firefox sploh ni multi-threaded? Ce se nekaj dogaja v 1 tabu, se ga sploh ne da zamenjat in odpreti drugega.

mathjazz ::

Marjan, kateri brskalnik pa je hitrejši?

|SNap|: samo zdi se ti.
www.getfirefox.com

Caligula ::

Glede RAMa bi res lahko bil malo manj pozresen. Brez 25 Mb ze ziveti ne more. Je pa drugace prav fajn.

nejkica ::

Nimam Readerja ampak kr Acrobat Pro. Sej sm neki iskal po internetu in neki najdu, da se izklopi druge plugine. Tko da zdej kr normalno dela, sam ne vem, kaj vse sem izklopu. Navodila sm pa najdu na mozilla.org pod FAQ.
Gre za verzijo Acrobat 6. :\
You know too much, too much, too much, too much, too much, too much

BaRtMaN ::

mathjazz: Pri izrisovanju strani je najhitrejša Opera. Tudi pri izvajanju javascripta.
Pri downloadanju je najhitrejši IE, pa še to vsak dan manj, ker ima neko posebno taktiko za requestanje, da mu MSjevi strežniki takoj dajo zahtevane informacije.

Marjan ::

mathjazz, pri vecino testih na enakem sistemu je Mozilla in Opera hitrejsa od FF pri izrisu strani. In to ne tako malo.

mathjazz ::

Mozilla hitreje izrisuje strani kot Firefox?

Videl sem že polno testov, pa so rezultati različni, prva pa je ali Opera ali Mozilla. Verjetno odvisno od tega, kdo dela raziskavo.

Nekoč sem tudi sam probal par strani, pa je bil Firefox najhitrejši. Ampak minimalno. Edini, ki je izstopal, je bil IE.

Mogoče sem pa bil podkupljen ;)
www.getfirefox.com

MasterMind ::

Hja. Opera najhitreje prikaže strani. Sam ne zna prikazat vsega!

Z-lot ::

Opera zmaga, firefox strada!!!

Opera powah!

Jaka83 ::

Ah, kaj se vam tolko gre za hitro odpiranje, jaz med FF, Mozillo in IEjem ne opazim razlike.

Gandalfar ::

ali obstaja kaksen objektiven nacin kako preveriti hitrosti izrisovanja strani?

mathjazz ::

Švicarska štoparca. Samo morš met tut enakovredne vremenske pogoje ;)
www.getfirefox.com

Marjan ::

Gandalfar, o tovrstnih testih sem temo odprl TUKAJ.

Naredite test pri enakih pogojih z razlicnimi brskalniki in porocajte.

Bakunin ::

obesati se samo na hitrost brskalnika je malce bedasto. Meni osebno je bolj vazna varnost (piskotki, pop-ups, javascript...), uporabnost (tabs, google search, ...) ter kompatibilnost.


Ce gre za hitrost, ga ni cez lynx. :D

Marjan ::

lynx sem tud probal, in sploh ni tako hiter, pa v današnjih časih precej neuporaben. Razen mogoce za BigWhale-ta, ki skoz tezi, da bi blo treba grafiko skenslat :D

Highlag ::

IE bistevno hitreje kot FF izvaja Java-script kodo. Pred časom je bil v forumu celo en link za "testiranje hitrosti" brskalnikov. Tam se je lepo videlo kje ima kateri brskalnik prednosti. IE po mojem mnenju predvsem same integriranosti v sistem.

Glede plug-in-ov:
Acrobat reader dela ok, le nekako bi morali prepričati FF, da ga naloži nekje v ozadju, ker dokler nalaga plug-in ne moreš nič drugega počet.

Flash: Moti me to, da nekateri filmčki ne delajo oziroma ne delajo vedno. Velikokrat se mi sgodi recimo na Doom3 strani, da zadeva ne odpre povezave na katero kliknem pravilno oziroma do konca. Pomaga le večkratno klikanje po linkih.

Zaščita certifikatov.
Moti me, da ima samo eno zaščito za vse stvari kar se tiče varnosti. Torej gesla in certifikate meče v isti koš. Ker sem zaščitil certifikat z geslom moram sedaj vsakič, ko odprem FF tipkat geslo, ker ga drugače ob obisku vsake strani, kjer sem se registriral teži z vpisovanjem gesla zaščite. IE je imel to bolje porihtano. Vsakič ko je program hotel uporagiti certifikat me je vprašal za geslo. Te nastavitve v FF ne najdem :\

Odpiranje velikih XML dokumentov.
Pred kratkim sem testiral nekaj računalnikov z Sisoft-sandro. Konkretno z Create a report Wizard (Izbral sem htm obliko reporta). Zadeva naredi dokument HTM dolžine tudi do 10MB ali celo več odvisno od količine krame, ki je na računalniku. Pri odpiranju teh dokumentov mi je FF popolnoma pokleknil. Strani sploh ni uspel zrenderirati. Pustil sem ga približno 15min, potem pa preklical. IE je dokument odprl v cca 5s.

Pa ne mislit, da sem privrženec IE. Privzeti brskalnik je FF >:D
Ima pa FF še kar nekaj napak, ki jih je potrebno odpraviti.
Never trust a computer you can't throw out a window

SuperHik ::

Živjo

glede hitrosti FF; ko sem naložil "adblocker plugin" za FF in ga ustrezno skonfiguriral, je hitrost odpiranja poskočila za 100% .

tale plugin blokira vse banner-je in s tem sprosti veliko spomina.

vsem uporabnikom FF ga toplo priporočam

cu
Always look on the bright side of life; LIFE! You never saw my wife ...

DSmidgy ::

Da se AcrobatReader odpre v posebej in da ne blokira FF-ja naredi sledeče:
Greš na Tools/Options/Downloads/Plug-Ins/.
Pri PDF narediš piko namestko kljukice in tako se PDF najprej zdownloada in nato odpre v AcrobatReaderju zunaj brskalnika.

darkolord ::

Opera ma ze (dalj casa) skoraj vse te stvari ki so napisane v novici :D

WhiteAngel ::

Zanimiv dizajn. Men se zdi ful načičkan pa natlačen ... a je to res tko bolš v primerjavi s tistmu, kar je zdej. Men osebno je še vedno najbolj všeč Mozilla, ko vpišeš dan pojem pritisneš dol + enter in ti v googlu odpre vse, kar je s tem v zvezi. Konqueror/Links ma za googla rezervirano sintakso "gg: POJEM", ki jo vpišeš v naslovno vrstico in ti nato prikaže zadetke. Odvisno od okusa in navade verjetno.

|SNap|:
> Sicer ne vem ali se meni samo zdi, ali firefox sploh ni multi-threaded? Ce se nekaj dogaja v 1 tabu, se ga sploh ne da zamenjat in odpreti drugega.

Od verzije 0.9 dalje so tabi thread-ani in jih lahko menjaš kljub temu, da en še ni do konca naložen.

CCfly ::

Men osebno je še vedno najbolj všeč Mozilla, ko vpišeš dan pojem pritisneš dol + enter in ti v googlu odpre vse, kar je s tem v zvezi. Konqueror/Links ma za googla rezervirano sintakso "gg: POJEM", ki jo vpišeš v naslovno vrstico in ti nato prikaže zadetke. Odvisno od okusa in navade verjetno.

To velja tudi za FF, samo da je privzeta beseda google iskani_niz. Tista orodna vrstica pa naj bi bila za iskanje po dokumentu samem, kolikor sem na prvi pogled videl.

Paramedic ::

Tisto na Doom3 tud men ne dela v FF, ampak to bolj zgleda kot krivda flash programa, ne FF.
Jaz sem prej PDF odpiral brez plugina, zdaj ko sem pa zvedel za Adobe Reader speedup programček, pa se vse naloži v par sekundah. Priporočam tudi če nimate FF, ker se Reader zažene kot blisk, namesto da čaka da se naloži kup pluginov... Pa kar nastavte na turbo, to izklopi skoraj vse, a vseeno dela kar mora. Če pa ni v redu, pa lahko daš nazaj.

BigWhale ::

Meni je bolj kot Lynxa, vsec Links... ;>

Hitrost izrisa v browserju pa je, tako kot je J rekel, v vecini primerov irrelevant, ker redkokdaj ljudje odpiramo strani dolge 30MB+, kjer je polno raznih tabel in kaj jaz vem cesa se, katere bi se potem dolgo casa izrisovale.

Javascript? 95% javascriptov je useless... tisti, ki so pa uporabni, pa ne rabijo neke blazne hitrosti za svoje delovanje.

darkolord ::

Ampak kljub temu je pri navadnih straneh neka razlika

mathjazz ::

Marjan: tisti test ne pove kaj dosti, ker gleda samo na JavaScript

darkolord: Opera je 7.54, tako da je logično, da že ima vse to ;)

Itak pa je edina novost RSS, ostalo so le "spremembe", zatorej tudi FF ima vse to.
www.getfirefox.com

alyF ::

darklord: "Opera ma ze (dalj casa) skoraj vse te stvari ki so napisane v novici :D"

Še posebi združeni naslovno in iskalno vrstico :\

Rezerrvirana beseda? Ne hvala, raj stisnem puščico dol 8-)

MrStein ::

|SNap|: Sicer ne vem ali se meni samo zdi, ali firefox sploh ni multi-threaded? Ce se nekaj dogaja v 1 tabu, se ga sploh ne da zamenjat in odpreti drugega.

mathjazz : |SNap|: samo zdi se ti.

Potem se meni tudi "zdi" :(

Če kaj "večjega" dogaja v kakem drugem tabu, potem tisti, ki ga gledaš ful šteka.
So developerji zgleda navajeni in se jim zdi normalno. Tak kot se lastniku yugota zdi normalno da pač pozimi težje vžge..
(glej tudi Highlag-ov post )

j: Ce gre za hitrost, ga ni cez lynx.

Amen !

Highlag : Ima pa FF še kar nekaj napak, ki jih je potrebno odpraviti.

Amen in aleluja !
.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Firefox 1.5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
8911559 (8806) marhyo
»

Izboljšanje Firefoxa

Oddelek: Programska oprema
142854 (2022) bastadu
»

Thunderbird 0.9 in Firefox 1.0 RC2

Oddelek: Novice / Brskalniki
243167 (3167) darkolord
»

Firefox 1.0 RC 1

Oddelek: Novice / Brskalniki
122947 (2947) MrStein
»

Nove Mozille

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
323228 (3228) Kostko

Več podobnih tem