»

Firefox 6 na voljo

Mozillo vse bolj skrbi hitra rast rabe konkurenčnega Google Chrome. Vprašanje je, ali je bombardiranje z različicami in konstantno spreminjanje menijev pravi odgovor.

vir: Heise
Heise - Dobrih sedem let po izidu enke (februar 2004), slabih pet po izidu dvojke (oktober 2006), tri po izidu trojke (junij 2008), dve po 3.5 (junij 2009), še ne pet mesecev po 4ki (marec letos) oz. dva meseca po 5ki (junij) in cel dan pred uradnim datumom je sedaj Firefox 6 že na voljo na mozillinih ftp strežnikih, za vse tri platforme in že preveden v večino jezikov [1]. Najbolj opazna novost naj bi bil nekoliko hitrejši zagon, nov sistem za preverjanje kompatibilnosti razširitev (kar bo upočasnilo zagon) ter znova prenovljen vmesnik za brisanje zasebnih podatkov (zdaj imenovan "Data Management Window").

Pod pokrovom je malo več novosti. Za razvijalce bosta verjetno zanimiva kar dva sistema...

148 komentarjev

Firefoxu je uspelo

Slo-Tech - Kot smo že poročali so ustanovili spletišče spreadfirefox, ki si je zadalo cilj, da bi v desetih dneh Firefox preneslo milijon uporabnikov. Rekord jim je uspel že v štirih dneh, torej v manj kot 100 urah. Danes se je prijavil tudi uporabnik slo-tech, me zanima kdo je to. [:)]

Kot je nekdo že napisal: Netscape lost it, and Internet Explorer won only a battle. People, the browser war is finally over. Get Firefox!

98 komentarjev

Nove Mozille

Mozillazine - Mozilla Foundation predstavlja nove različice svojih programov za delo z internetom. Mama Mozilla je le malenkostno posodobljena, kajti različica 1.7.3 odpravlja par minornih varnostnih lukenj. Nadgradnjo kljub temu nadvse priporočamo!

Thunderbird se je na poti približevanja Firefoxovim različicam povzpel do številke 0.8. Slednja uvaja novost, globalni imenik Prejeto, v katerega se lahko shranjuje pošta iz vseh računov POP. Dodana je tudi podpora branju vsebin RSS in Atom, tako da lahko uporabnik s pomočjo posebnega računa prebira novice in spletne dnevnike. Olajšan je prehod iz alternativnih orodij, izboljšana pa zasebnost in vrstica za iskanje.

Glavna in najtežje pričakovana novost pa je seveda brskalnik Firefox, ki je dočakal predstavitveno različio 1.0, imenovano tudi 0.10, ki je zadnja pred uradno izdajo Firefoxa 1.0. Med novostmi velja še posebej izpostaviti "velike tri": žive zaznamke, ki omogočajo spremljanje novic na spletu preko zaznamkov "v živo", orodno vrstico...

32 komentarjev

Mozilla podvojila svoj delež v 9 mesecih

W3Schools - Iz znane strani W3schools, ki je posvečena spletnemu oblikovanju, so sporočili nove podatke o uporabi brskalnikov. Čeprav opozarjajo, da metodologija ni popolnoma zanesljiva vseeno pokaže dokaj dober približek realnemu stanju.

Tako dosegata Internet Explorerja po 70,5% (IE6) ter 7,0% (IE5) uporabe. Bolj zanimiva je statistika za Opero, ki ji je uporaba od začetka leta narasla za samo 0,2 odstotka na 2,3%. Zato pa je toliko bolj skokovita rast Mozille in njenih izpeljank (Firefox, Camino, ..). Od začetka leta jim je vsak mesec narasla popularnost za odstotek in sedaj obsegajo že skromnih 15% vseh brskalnikov.

Med platformami še vedno vodijo Windowsi XP s 53,2% ter Windowsi 2000 z 28,1%. Lepo je videti, da uporaba Windowsov 98 strmo pada in je sedaj na 7,0%. Še vedno je to več od Linux in Mac uporabnikov, ki dosegajo 3 ter 2,5% spletnih obiskovalcev.

Če se sprašujeta za katero ločljivost naj bo prirejena vaša spletna stran se boste še nekaj časa morali sprijaznit z 800x600, ki jo...

28 komentarjev

Senator na seznamu teroristov

Slo-Tech - Po terorističnih napadih leta 2001 so Američani uvedli mnoge ukrepe, ki naj bi preprečili podobna dejanja. Tako ima vlada tajni seznam ljudi, ki ne smejo potovati z letalom. Stalno ga dopolnjuje in posreduje letalskim družbam, ki pri prodaji vozovnic poskušajo odkriti ljudi, ki so na seznamu. Doslej so s pomočjo seznamov prijeli 350 Američanov, nobeden izmed njih pa ni bil aretiran. Zakaj?

Edward "Ted" Kennedy je demokratski senator iz Massachusettsa. Ko je želel poleteti iz prestolnice v Boston, so ga ustavili na letališču, saj se je znašel na seznamu nezaželenih, po pomoti seveda. Na vprašanje, zakaj ne sme kupiti vozovnice, so mu odgovorili, da mu odgovora ne morejo zaupati. Med 1. marcem in 16. aprilom so senatorja zasačili kar petkrat, prej pa je na tej relaciji nemotenmo potoval 42 let.

Do nevšečnosti je prišlo, ker je nek terorist znan tudi po imenu Edward Kennedy. In kakšen epilog je dobila štorija? Senatorju se je osebno opravičil sekretar Ministrstva za domovinsko...

9 komentarjev

Kakšen bo Firefox 1.0?

OSNews - Verjetno je Firefox 0.9.3 najbolj vroč kos programske opreme ta hip, zato je zelo primeren brskalnik za vroče poletne dni. In seveda tudi nadvse primerna snov za pisanje novic na Slo-Techu. [:D]

Sodeč po različici brskalnika je pravzaprav nenavadno, da je kos programja že doživel tako veliko slavo. A takšna nomenklatura je povsem v skaldu s tradicijo razvoja odprtokodnih programov, kar dokazujeta tudi Mozilla in OpenOffice.org, ki sta se uveljavila še pred različico 1.0. Tej se urno približuje tudi Firefox.

Že sedaj je poln raznoraznih zmogljivosti, ki so po vrhu vsega dopolnjive še s stotinami dodatnih razširitev. A kljub temu bo Firefox 1.0 oktobra prinesel nekaj novosti, ki jih prikazuje tudi spodnja slika. V glavnem gre za spremembe uporabniškega vmesnika. Tako ni več pogovornega...

34 komentarjev

Bi najslabšo Operino lastnost v Firefoxu?

Slo-Tech - Jesse Ruderman je spisal novo razširitev za brskalnik Firefox. Adbar morda res ni najbolj uporabna razširitev, je pa vsekakor najbolj neumna. Novemu brskalniku namreč paradoksalno vgradi reklamna sporočila v zgornji del okna, tako kot to počne Opera v privzeti brezplačni namestitvi. Jesse se je v bitki proti spletnim oglasom, ki je postala zaščitni znak Mozille, zdaj pa se ji je pridružil še Microsoft, očitno hotel nekoliko pošaliti. Kljub temu pa so oglasi lahko celo uporabni, saj s pomočjo Googlove tehnologije prikažejo tiste, ki so vsebinsko povezani z obiskano stranjo. Če zadetkov ne najde, pa prikazuje slogane in druge propagandne materiale, povezane s Firefoxom in Mozillo. Dokaz, da še tako visoka tehnologija lahko dopušča neumnosti.

8 komentarjev

Zabava ob prehodu na Thunderbird

Mozillazine - Mozillin samostojni poštni odjemalec Thunderbird se približuje končni različici 1.0, ki naj bi izšla skupaj s Firefoxom 1.0. Da bi vsem novim uporabnikom zagotovili čim lažji prehod na novi poštni odjemalec, pripravljajo razvijalci Mozille zabavo posebne vrste. Uporabniki ostalih orodij za delo z e-pošto so v torek vabljeni na IRC-strežnik irc.mozilla.org na kanal #mozillazine. Izkušeni uporabniki jim bodo nudili pomoč, kako obstoječo pošto, osebni imenik in nastavitve prenesti v Thunderbird.

Obenem se je na spletu pojavila nova stran zillivisation, ki napredne uporabnike vzpodbuja, da svoje prijatelje, kolege in sorodnike usmerijo k prehodu z Internet Explorerja na Mozillo in Firefox.

45 komentarjev

Nove Mozille

Mozillazine - Mozillo, Firefoxa in Thunderbirda so s skupnimi močmi zapestile kar štiri (4) nove varnostne luknje. Razvijalci so zato v boj poslali nove različice vseh treh prizadetih kosov programske opreme: Mozillo 1.7.2, Firefoxa 0.9.3 in Thunderbirda 0.7.3. Vsi so na voljo tudi v slovenščini!

Ob tem naj omenimo še, da je Firefox na konferenci LinuxWorld v San Franciscu prejel nagrado za najboljšo odprtokodno rešitev in za najboljši izdelek sploh. Klik!

11 komentarjev