» »

Odkritje inteligentnih nezemeljskih bitij do 2020?

Odkritje inteligentnih nezemeljskih bitij do 2020?

Slashdot - 479 članov, 482428 obdelanih paketov in 411.953 let procesorskega časa. Marsikomu ti podatki ne povedo ničesar, nam Slo-Techovcem pa so lahko v ponos, saj kažejo napredek, ki ga je naša SETI ekipa naredila tekom let. Kljub našemu prispevku in prispevku drugih k projektu SETI, pa poleg trume bakterij, ki naj bi naseljevale okoliške planete, še vedno nismo našli inteligentnih nezemeljskih bitij. Po poročanju te strani naj bi le-te odkrili do leta 2020, celotna trditev pa zopet temelji na predvidevanjih - bolj natančno na Drakovi enačbi in Moorovemu zakonu. Seveda pa moramo ta predvidevanja jemati s kar precejšnjo mero rezerve, saj se je človeštvo že tolikokrat opeklo z raznimi predvidevanji o tem, kdaj bo zmanjkalo nafte, pa tudi z malce bolj butastimi, kot je na primer napovedovanje konca sveta. Pa tudi če pridemo v stik s kako nezemeljsko civilizacijo, je vprašanje, koliko časa bo potrebnega, da pošljemo odogovor. Poleg tega nikjer ne piše, da se morebitne nezemeljske civilizacije sporazumevajo z radijskimi valovi, zato niti niso tako napačna sklepanja, da je SETI projekt, ki je zastavljen povsem zgrešeno, saj se je osrednjega problemo lotil vse preveč "mehanicistično". Upam, da bo prihodnost končno dala odgovore na prenekatera vprašanja.

46 komentarjev

Zheegec ::

F@H ima veliko večjo korist kot SETI
Kolikor vem že nekaj deset let sanjamo o odkritju nezemljanov, pa dosedaj ni bilo še ničesar. Zakaj bi bilo do leta 2020 kaj drugače?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Ziga Dolhar ::

Enter Thomas.
https://dolhar.si/

CCfly ::

Res je F@H ima kratkoročno večjo korist, dolgoročno gledano je pa vsaka aktivnost, ki išče nekaj novega koristna. Tako spremljanje in analiziranje signalov ima lahko še kakšen drug namen pri spoznavanju značilnosti vesolja. Morda. Tukaj lahko seveda vskoči kakšen astronom, da pojasni kakšna bi lahko še bila korist od analiziranja frekvenc valov.

iration ::

> Tako spremljanje in analiziranje signalov ima lahko še kakšen drug namen pri spoznavanju značilnosti vesolja. Morda. Tukaj lahko seveda vskoči kakšen astronom, da pojasni kakšna bi lahko še bila korist od analiziranja frekvenc valov.

Ti si pa dober. Sicer ne veš, ampak zdi pa se ti, da mora to biti že še za nekaj koristno, po možnosti kaj bolj upravičenega kot je iskanje vesoljčkov.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Duke Nukem ::

kdaj bomo odkrili nezemljane je le še vprašanje časa;)

krneki ::

200+ paketov na dan and still going up!:D Bo glih 100.000 paketov predelanih do konca leta, če ne bodo BOINC usposobli, da bo delala zadeva kot mora.

Vegi ::

problem: zemljani delujejo na drugi frekvenci

ahac ::

Graysi komunicirajo telepatsko.. zato jih pa Seti ne zazna tud kadar se igrajo z mehiškimi avijončki.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

CCfly ::

Ti si pa dober. Sicer ne veš, ampak zdi pa se ti, da mora to biti že še za nekaj koristno, po možnosti kaj bolj upravičenega kot je iskanje vesoljčkov.

Rekel sem da je vsaka aktivnost dolgoročno lahko koristna. Astronomije ne poznam dobro in se mi pač dozdeva da bi lahko iz posnetih valov razbrati tudi kaj drugega kot možne signale umetnega izvora. S tem sem dal možnost fizikom in astronomom, da povejo kaj koristnega, če se jim to ljubi. Ti moraš človeka seveda takoj zatreti, čeprav nisi podal nobene koristne informacije. Ali moj komentar v tem pogledu ni bil dovolj ?

Moje laično razmišljanje je nekako tako, da vsi objekti v vesolju oddajajo svetlobo pri različnih valovnih dolžinah. Del teh v radijskem spektru zaznava SETI, kar pomeni da bi lahko iz njih razbrali tip objekta in seveda izračunali gibanje, sestavo, ... Ker pa nisem fizik bi to raje prepustil profesionalcem.

linuxdady ::

In katerega leta bodo odkrili inteligentne oblike življenja v ZDA?

Jeebs ::

Mene pa moti, k sta tako program za F@H kot za SETI pošteno v qrcu. Ok, res imam hudo staro kišto (okol 4 leta bo), ampak vseeno... Gor laufam WinXP, pa... Nazadnje ko sem probal F@H se je res pošteno sesuval, SETI pa... Zadnjič ko sem po 10 dneh prišel domov iz morja sem imel spodaj v vrstici kakih 1000 njegovih ikon.;( Drugače pa se mi zdi F@H veliko bolj koristen, saj se mi zdi SETI res brcanje v temo. Ne razumem, zakaj naj bi ravno z radijskimi valovi nekaj našli.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

CCfly ::

Ne razumem, zakaj naj bi ravno z radijskimi valovi nekaj našli.

Prepričani so da vsaka civilizacija prej ali slej doseže stopnjo ko lahko oddaja radijske valove. Poskušajo jih zaznati, bolje rečeno v šumu poskušajo najti nekaj unikatnega.

Exilian ::

radijski valovi.. bah.. predstavljate si star-warse kjer bi ladja odajala preko radiskih valov.. in potem čakala 50++ let na navodila od home-planeta..
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

CCfly ::

Kaj pa naši radijski valovi ? Prvi televizijski prenosi. v 30-ih letih 19. stoletja ? Misliš da ti radijski valovi ne potujejo po vesolju ? Če smo jih in jih še oddajamo, zakaj jih ne bi tudi kakšna druga civilizacija, ki je morda v tem času sicer že izumrla.

slycer ::

CCfly, saj ravno v tem je point, da ni nujno, da je neka civilizacija uporabljala oziroma uporablja za sporazumevanje radijske valove. Zaenkrat še nikjer nisem zasledil kakšnega kozmološkega priročnika "How to develop your civilization", ki bi lepo od točke do točke vodil morebitne izvenzemeljske civilizacije po stopnjah razvoja. Možnosti, kako naj bi se civilizacije razvijale, je neskončno. Naša je ubrala mehanicistično pot. In ne, telepatija ni nikakršen sci-fi, ampak je kar resničen pojav. Sicer smo to sposobnost ljudje že močno izgubili, ampak to še ne pomeni, da smo nekoč hodili naokrog z antenami na glavi, da smo se lahko telepatsko sporazumevali. Niso vse samo radijski valovi. Kaj pa sporazumevanje s pomočjo vonjav - čista kemija, ki nima veze s kakšnimi radijskimi valovi (no ja, v bistvu se tudi atomi bojda oglašajo na določeni frekvenci, če se seveda ne motim, ampak to so že finese). Kaj pa če so civilizacije močno dodelale tak način sporazumevanja, ali pa nek čisto tretji, ki je nam popolnoma neznan. Skratka obstaja dvom.

Se pa popolnoma strinjam s tabo, da lahko SETI poleg iskanja vesoljčkov ponudi znanstvenikom nekaj novih "kosti za glodanje" ali pa da odgovore na vprašanja, ki niso bila gonilo projekta. Lahko bo projekt SETI odkril še kaj pomembnejšega kot pa malega zelenega ET-ja, k iskanju katerega je uperjen projekt.

CCfly ::

Bo kar držalo. Čeprav so radijski valovi dokaj enostavna stvar, in bi se dalo marsikakšno obliko komuniciranja, ki v osnovi ni radijska, zaznati kot del tega spektra. Očitno to še ni obrodilo kakšnih sadov pri preučevanju telepatije ampak pustimo se presenetiti.
Ali niso s pomočjo radijskih valov določili tudi sestave planetov v drugih osončjih ?

Zheegec ::

Tudi ČE bi kaj našli - takoj ko prejmemo prvi TV prenos neke oddaljene civilizacije je ta že izumrla ali pa je tehnološko že ogromno napredovala (vsaj nekaj tisoč let pred nami) in bodo prej oni našli nas ko mi njih.
Če obstaja kakšna še nerazvita civilizacija pa itaq nima smisla - ko bo signal prišel do nas bomo mi že vsaj 1000 let naprej.
Če pa oni najdejo prej nas - potem pa SETI itaq nima smisla.
V vsakem primeru - Folding@H je dejansko lahko v našo korist (kratkoročno in dolgoročno), SETI pa je samo za tiste, ki radi sanjajo.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

BBB ::

Radijski valovi koristijo elektromagnetno valovanje od skoraj 0 Hz do neskoncnosti (teoreticno, v preksi pa smo tehnolosko zelo omejeni). Verjetno pa obstaja se kaksna druga komunikacija. Npr. s spreminjanjem mase se da tudi modulirati signale in jih posiljati. Verjetno pa obstaja se kaj bolj prefinjenega, morda kaksna lastnost, ki je razvidna iz relativnostne teorije ali kvantne mehanike itd (o neodkritih receh je tezko razpravljati). Pred nekaj stoletji, ko se nikomur ni sanjalo o obstoju elektromagnetnega valovanja (vsaj pojmovali ga niso, ceprav so vedeli, da luc oddaja svetlobo) in ga pac niso znali izkoriscati. Ce bi nezemljani takrat uporabljali elektromagnetno valovanje za iskanje zemljanov, ne bi naleteli na nikakrsen odziv. Prav tako je lahko, da nas oni iscejo na povsem drugacen nacin. Verjamem, da smo zemljani izredno nevedni in nas svet poznamo le do neke mere - sam sem mnenja, da je se veliko neodkritega. Na vsakih nekaj desetletij pridejo glavce do kaksnega novega spoznanja, in v tem ni nikakrsnega zaporedja - veliko iznajdb in zapazenih lastnosti pojavov je bilo v zgodovini odkritih povsem nakljucno. Nekdo, ki hipoteticno obvlada antimaterijski prenos siganla, ni receno, da pozna elektricne signale in radijsko valovanje.

Seveda pa, kdor isce, ima moznost, da kaj najde. Podobno kot pri lotu - ce stavis, je verjetnost, da dobis sedmico izredno majhna, ce pa se tega ne naredis, je pa nicna. Sploh pa je veliko vprasanje, a sploh obstaja kaksna nezemeljska civilizacija (ce je ni, jo s se tako razlicnimi nacini komunikacije ne bomo odkrili).

CCfly ::

Če obstaja kakšna še nerazvita civilizacija pa itaq nima smisla - ko bo signal prišel do nas bomo mi že vsaj 1000 let naprej.

Je zate smisel samo če odkriješ enako ali bolj napredno civilizacijo.

Če pa oni najdejo prej nas - potem pa SETI itaq nima smisla.

Morda se ravnokar zabavajo ob branju naših komentarjev ? Sicer statistika govori proti tej domnevi ampak zakaj bi jo upošteval, ko je domislica tako zabavna.

V vsakem primeru - Folding@H je dejansko lahko v našo korist (kratkoročno in dolgoročno), SETI pa je samo za tiste, ki radi sanjajo.

V našo korist je kakršnakoli koristna uporaba računskih ciklov, medtem ko strastni navijalci ne igrajo Doom-a 3 ali poganjajo 3Dmark-a. F@H je trenutno bolj koristna, za SETI@home pa bi se morda dalo tudi razširiti uporabnostni spekter. Če pa odkrijemo miroljubno civilizacijo, ki trenutno bere naše komentarje (verjetno si morajo ob tem času dodajati pomirjevala v prehrano da ne bi umrli od krčev zaradi krohotanja) bi bila koristnost S@H neprecenljiva. Morda bi en sam namig rešil težave, ki jih rešuje F@H. Seveda gre za sanje ampak tudi te so gonilo napredka.
Mimogrede ali bi trenutno obstajal F@H če ne bi SETI@home doživel takega uspeha ? Morda kakšno leto pozneje ? Glej kaj ustvarjajo sanje.

Zdaj grem pa spat, ker so moji komentarji že prevec SciFi navdahnjeni.

Hux ::

Lol slycer je telepat. Kaj ti je David Coperfield stric? haha
Prevec gledas scifi res ej lol.

jest10 ::

slycer:
Ja z vonjavami se pa res da zelo daleč sporazumevati:D
Max nekaj km pa še to odvisno od vetra. Na takem sporazumevanju žal ne more biti razvita civilizacija

berta ::

a bi lahko nekdo bannerju od SETI-ja popravil link da bi pravilno kazal: http://setiathome2.ssl.berkeley.edu/fcg...
:D

RejZoR ::

Mja F@H je lahko koristen ker z njim lahko najdemo zdravila,hkrati pa gre za obdelavo beljakovin,ki so hkrati nekako osnovna sestavina za viruse in podobno genetsko sranje. Rešitev ali poguba? Ni vse tko črno in belo kot mislite...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

undefined ::

Sklepanje, da bomo v primeru obstoja izvenjzemeljskih inteligentnih bitij sigurno dobili odziv radijskega signala, je skrajno nelogično. Le en dolg strel v črno (v slaboumnem upanju, da bomo dosegli humanoide na našem nivoju).

DixieFlatline ::

Mene pa tlele zanima neki druzga. Je tako zapleteno napisat neko distributed aplikacijo kot F@Home,ker se mi zdi, da je teh programčkov zelo malo glede na veliko število računsko požrešnih stvari. Zdi se mi da je distributed computing še zelo neizkoriščen, al pa se motm. :\
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

CCfly ::

Sklepanje, da bomo v primeru obstoja izvenjzemeljskih inteligentnih bitij sigurno dobili odziv radijskega signala, je skrajno nelogično.
Ne samo statično precej malo verjetno, ker imamo opravka še s šumom. Ne gre samo za klasični radijski signal. Precej komunikacijskih sredstev bi lahko imelo kot posledico oddajanje valov v iskanem spektru. Seveda je lahko tehnologija drugih civilizacij temeljno različna in iščemo zaman.

Le en dolg strel v črno (v slaboumnem upanju, da bomo dosegli humanoide na našem nivoju).
Slaboumno, naivno, sanje pač. Dve leti pred svojim prvim poletom sta brata Wright rekla, da človek ne bo letel še 50 let. Je bil prvi polet potem slaboumni strel v črno ali poskus uresničitev sanj ? Mogoče bi morala Wrightova počakati 50 let, da ne bi izpadla slaboumna. Enako velja za polet v vesolje in na Luno.

Thomas ::

Nič se ne motiš, tako je.

Lahko je napisat distributed computed, lahko. Daš drug random seed vsakemu, pa je. Iskalni prostor je itak tako velik, da se klienti ne srečujejo dosti. Lahko pa še izboljšaš to s feedbackom, kje je kdo.

Kar se tiče SETIja je po moje itak tako, da bi morali zanalizirati vsak foton, ki prileti v Osončje. To bo treba, reda voljo. Potem.

Kar se tiče F@H po moje rabi nekoliko upgradea, da bo (vse) bolj učinkovit.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

CCfly ::

Zdi se mi da je distributed computing še zelo neizkoriščen, al pa se motm.

Ne motiš se. Aplikacije ni tako grozno težko spisati. Vprašanje je če lahko problem razstaviš na posamezne podprobleme ne da bi bili ti med seboj odvisni. Pri S@H naprimer vsak klient dobi del spektra in ga analizira. Če dobiš premajhen del je rezultat neuporaben. Tako kot če bi hotel analizirati, če je neko melodija umetnega izvora, preučeval bi pa piske.

undefined ::

> Slaboumno, naivno, sanje pač.

Nekaj podobnega, kot bi nekdanji pračlovek s kvazi teleskopom iskal dimne signale po drugih planetih. Rekel bi si namreč: "Ogenj je prvo odkritje inteligentnega bitja. Tudi oni so ga takisto morali imeti, tudi če ga danes morda nimajo več. Dim mora pa nekje še vedno biti."

Dolg, ampak res dolg strel v črno. :)

CCfly ::

Ni ne prvi in ne bo zadnji. Recept je preprost. Želimo izvedeti ali obstaja napredno življenje v vesolju. Statistika nam pove le malo, ker lahko temelji na napačnih predpostavkah. Izberemo najbolj smiselno predpostavko in ji sledimo, dokler ne najdemo boljše ali dokler ne izgubi smisla. SETI program so v teh letih dostikrat nadgradili, razširili spekter. Obstaja tudi interes da bi preizkusili idejo o možnosti komunikacije s pulznimi laserji. Skratka SETI ni samo enostavno poslušanje vesolja. Kot aktivnost je dovolj koristna in niti ne tako zelo draga. Lahko bi rekli da je strel v črno s koristnimi posledicami.

undefined ::

> Kot aktivnost je dovolj koristna in niti ne tako zelo draga. Lahko bi rekli da je strel v črno s koristnimi posledicami.

In kje točno je v tem projektu kaj koristi?

BBB ::

In kje točno je v tem projektu kaj koristi?

Se nikdar ne ve. Veliko je odvisno od nakljucij, iz katerih se spozna kaksno novo lastnost (v zgodovini je bilo kar nekaj taksnih izumov in odkritij - mikroskop/daljnogled, guma, pasterizacija, razne elektricne lastnosti in se mnogo drugega). Preseneca me, da je bilo veliko vec odkritega na podlagi nakljucij kot pa na podlagi miselne ustvarjalnosti v tej smeri (ljudje se ubadajo z dolocenimi problemi, ob tem pa odkrijajo nekaj cesar sploh niso iskali). Kolumb je zelel priti naokrog do Indije, nagazil je pa na Ameriko.

Iz merjenja signalov (zaenkrat le suma iz vesolja in sevanja zvezd in drugih vesoljskih teles), je mozno ugotoviti kaj v zvezi z zakonitostmi vesolja. Mimogrede, kdor si je ogledal dokumentarec prejsnji teden o Einsteinovi zmoti, je lahko opazil, da nam je nekaj pomembnega se neznano - vesolje se namrec pospeseno siri, kar je v nasprotju s sedanjim fizikalnim modelom na podlagi vseh poznanih sil (to je bilo ugotovljeno z opazovanjem). Tudi svetlobna hitrost naj bi se s casom spreminjala (morda je za tem kaksen drug efekt, ki se kaze v casovno odvisni svetlobni hitrosti). V glavnem, le z opazovanjem in razmisljanjem lahko pridemo do novih spoznanj. In kaj opazovati? Vse kar je mozno (kolikor nam je na dani tehnoloski razvojni stopnji omogoceno), nikoli ne ves ali v kaksnem grmu tici zajec.

Imam se eno vprasanje, ki me malce matra. Ce imam togo palico dolzine 1 svetlobno leto in jo potisnem naprej za 1 meter, kdaj se bo premaknil drug konec? Takoj ali po enem letu? Ce je odgovor slednji, je malce hecno, da je eno leto palica za meter krajsa.

CCfly ::

Razvoj radijske tehnologije ot telekomunikacij, cel kup podatkov o vesolju, razvoj distribuiranega computinga (mogoče bolj popularizacija), razvoj v sociologiji (bilo je nekaj razprav o religiji, komunikaciji), razvoj v lingvistiki, razvoj algoritmov (uporaba Fourierjeve transformacije ni ravno zadnje kar imajo pri SETI-ju na zalogi, pospešeno se razvija ideja adaptivne transformacije; mislim da je Karhunen-Loeve-jeva transformacija). Že razvoj zadnje ima praktične posledice v prepoznavanju in obdelavi digitalnih signalov.
Skratka ne gre samo za iskanje malih zelenih. Gre za znanstveni projekt.

Thomas ::

> Ce imam togo palico dolzine 1 svetlobno leto in jo potisnem naprej za 1 meter, kdaj se bo premaknil drug konec?

Čez kakšnih 100 tisoč let, če je diamantna. Če je iz pečenega testa, še dlje. Iz surovega pa sploh.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

Nekoč je bil Slo-tech.

slycer ::

Hux, ne, ne, nisem nobeno božanstvo (lahko pa sem "le" polbožanstvo, he he :D), niti nimam kakšnih coprnikov v familiji, niti nisem kakšen sci-fi norec, vendar obstoj telepatije ni neko natolcevanje, ampak kar znanstveno podprta trditev. Tako kot sposobnost napovedovanja prihodnosti - seveda ne v taki obliki, kot nam jo servirajo razni Denniji in podobni šarlatani. Nihče te ne sili, da moraš verjeti v obstoj takih stvari, zanikati pa jih navsezadnje tudi ne moreš, ker premalo poznaš delovanje človeških možganov.

Jest10, ja, se strinjam s tabo. Dokaj slab primer, ki pa mi je v času pisanja odgovora edini padel na pamet kot alternativa. Vendar teoretično še vedno uresničljiv - morda v kakšnih drugih okoliščinah.

Thomas ::

Zanimivo je to, da telepatija - če bi bila - bi postavila fiziko na glavo.

Ne drži, da ne vemo. Vemo, da telepatije ni, če je le fizika ki jo imamo, dovolj dobra. S telepatijo naprimer, pade Einstein.

Težka bo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

xenon74 ::

Prenos misli je preohlapno definiran - menim da ga ne moremo kar kantirati! Če izključimo nam znana čutila kot so sluh-govor potem je telepat vsak slon ali kit, ki poleg "naših frekvenc" in nam znanih čutil uporabljajo še alternativne ultra nizke frekvence.
Dejansko mama fizika gleda mimo slonov in kitov.

X74
http://setiweb.ssl.berkeley.edu/team_display.php?teamid=30319

Thomas ::

Ve se, kaj ezoteriki mislijo s telepatijo. Ne skritega mobitela za SMSanje ali mahanja na daljavo. Ali infra slonjega godrnjanja.

Oni mislijo na trenutno razširjanje misli z neznanimi X žarki.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

xenon74 ::

aaaa!
Trekkie podprostorski stuff :D

Thomas ::

ST subspace bull bi tudi pomenil zlom vsega, kar danes vemo.

Nekaterim se to zdi samoumevno. Samoumevno je prej nasprotno. Večina fizike je dokončne.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

CCfly ::

A zdej smo pa že pri "particle of the week" ?

slycer ::

Sicer sam nisem kakšen blazen fizik, ampak sem mnenja, da se vseh stvari na tem svetu ne da razložiti s fiziko. Zaenkrat še vse premalo vemo, da bi lahko kaj takega trdili. Sicer pa če pogledaš raziskovanje črnih lukenj, lahko takoj prideš do ugotovitve, da je današnja fizika na precej hudi preizkušnji. Kar pa se tiče slavnega Einsteina, pa na vsake toliko časa lahko vidiš kakšne kolumne, ki obravnavajo ravno to, ali se je Einstein v kakšni izmed svojih teorij zmotil. In če se motijo takšni veleumi, kot je Hawkins, zakaj bi izključevali možnost, da Einsteinove teorije niso popolne. Einstein BO padel, takoj ko odkrijemo kakšne boljše razlage, tako kot so padle "neovrgljive" teorije, da je vse sestavljeno iz petih elementov, da atome združuje ljubezen in jih razdružuje sovraštvo, ...

Aj no, ko smo že pri telepatiji in skrivnostnem delovanju možganov. Kako lahko trdiš, da telepatija ne obstaja, če vsa današnja fizika popolnoma odpove pri razlagi, kako delujejo naši možgani. Možganski valovi nam niso več uganka, prav tako nam ni uganka delovanje živčne celice, do bistva pa se vseeno zaenkrat ne moremo dokopati. Zanimivo, kanjne?

Hux ::

Ja sej vem ja 2261 bo telepatska vojna in vesolka postaja Babylon 5 je edina in zadna sansa za mir v glaksiji. Lol.

CCfly ::

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic."
Arthur C. Clarke

undefined ::

> Gre za znanstveni projekt.

A big thing of nothing then. Niti ene konkretne koristi tega projekta nisi uspel navesti. Navedel si le možnosti, ki pa so enako verjetne kot samo odkritje malih zelenih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Reptili so poraženi

Oddelek: Loža
74729 (4571) dzinks63
»

Odkritje inteligentnih nezemeljskih bitij do 2020?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
463516 (3516) undefined
»

Slo-Techove Razbačevine&#8482;

Oddelek: Novice / Obvestila
262397 (2397) Jeebs
»

Ali se SETI seli na Luno?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
142407 (2407) slycer

Več podobnih tem