» »

Kdo stoji za mail386.com?

Kdo stoji za mail386.com?

Slo-Tech - V zadnjih dneh se je nekdo, ki uporablja uporabniško ime alf___ (oziroma se ponekod podpiše tudi Aleš Belič) precej potrudil in po slovenskih forumih razširil "novico", da se je pojavil nov ponudnik brezplačne elektronske pošte. Ponekod je najprej vprašal kje bi se dalo dobiti brezplačni e-mail predal in potem odgovoril, da ga je našel na mail386.com, drugje pa je napisal, da so ga Maja, Tine in Sanja19 spraševali kje lahko dobi brezplačni poštni predal in jim sedaj odgovarja. Zanimivo je, da se skoraj povsem identična sporočila pojavljajo na različnih forumih in to celo na isti dan (npr. Slo-Comp, Nogomania, Ekonomija.net, Kulinarika.net, itd...). Glede na to, da gre očitno za akcijo prikritega oglaševanja in da mail386.com ponuja 15 Mb prostora ter nudi registracijo predala na več domenah (recimo bejbika.net, poha.net, dolenjska.com, stajerska.com, primorska.com, vroca.com, itd.), je malce nenavadno, da na spletni strani mail386.com ne najdemo podatka kdo to poštno storitev sploh ponuja. Tega podatka ni najti nikjer na strežniku, niti med pogosto zastavljenimi vprašanji in ob registraciji ne.
Nekdo torej ponuja brezplačne elektronske predale, vendar pa očitno želi ostati anonimen. To je vsaj nenavadno, za uporabnike, ki bi ob kakšnem morebitnem neljubem pripetljaju (npr. v primeru prodaje osebnih podatkov ali kršitve tajnosti e-pošte) morda želeli koga poklicati na odgovornost pa tudi precej neprijetno, saj ne bodo imeli koga tožiti.

No, to pa so že razlogi za nekoliko podrobnejši pregled kdo stoji za mail386.com.

Preko WHOIS-a lahko ugotovimo, da naj bi domeno mail.386.com registriralo podjetje MW d.o.o. iz Parmove 41, strežnik pa gostuje v omrežju amis.net. Podjetje naj bi imelo registrirano domeno m-w.si, vendar dostop do spletne strani ni mogoč, saj spletni strežnik vrne obvestilo "Forbidden - You don't have permission to access / on this server.". Telefonski imenik pravi, da ima podjetje sedež res na Parmovi 41, vendar pa ima telefonski priključek na Steletovi 2, polni naziv podjetja pa je MW D.O.O. TRGOVINA, UVOZ - IZVOZ. Še nekaj več podatkov dobimo preko Poslovnega registra Najdi.si, ki pravi, da je bilo podjetje ustanovljeno leta 1990, ima 5-9 zaposlenih in naj bi imelo v letu 2002 dobrih 230 mio. SIT prihodkov. Vendar pa je podjetje registrirano za "trgovino na debelo z drugimi izdelki široke porabe". Internet ali kakšne internetne storitve niso omenjene (Email.si je recimo registriran za "druge računalniške dejavnosti").
Nikjer torej ni mogoče izvedeti imena kakšne konkretne osebe, brskanje po Whois bazi pa pokaže, da je domena m-w.si vpisana v imenske strežnike podjetja buy.si. Pri tem pa se je pokazala še ena zanimiva povezava.

Marca 2003 se je pojavila spletna stran www.zanato.com. Stran je bila postavljena povsem anonimno, imela pa je politično vsebino - Slovence je prepričevala naj glasujejo za vstop v NATO. Takrat sem na prošnjo nekaj antinato aktivistov zadevo raziskal in ugotovil kdo stoji za spletno stranjo. In kakšna je povezava z mail386.com? V bistvu je kar nekaj podobnosti. Obe domeni sta registrirani s strani razmeroma neznanih podjetij, ki imata sedež na Parmovi 41. Obe podjetji sta preko NS strežnikov povezani z Buy.si. In obe spletni strani sta spretno skrivali identiteto njunih ustvarjalcev. Na nobeni spletni strani ni bilo konkretnega imena odgovorne osebe.

Vse skupaj precej diši po tipičnem "dot-com"-u, moja osebna domneva pa je, da so vse omenjene spletne strani in podjetja povezani z Buy.si (glej shemo na dnu strani. Verjetno gre za podjetje, ki uporablja brezplačne načine oglaševanja (nekateri bi rekli spam) in se s skrivanjem svoje identitete skuša izogibati (pravni) odgovornosti v primeru težav. Vložek je torej minimalen, kaj pa dobiček?

V najboljšem primeru bo podjetje verjetno skušalo tržiti oglase, najbrž pa bo s pomočjo piškotkov in spletnih hroščev skušalo ugotavljati brskalne navade svojih strank. V nekoliko slabšem, se lahko zgodi da bodo uporabniki začeli dobivati spam (takšne primere iz tujine že poznamo).
V najslabšem bodo začeli dobivati politično propagando.

68 komentarjev

«
1
2

undefined ::

To je novica? To je že cel članek!

Ampak res odličen!

Matri[X] ::

Čestitke, Matthai. Tudi sam sem se spraševal, kako da ja kdo tako anonimno splavil zastonjski email sistem. Sam bom na mojih mail strežnikih blokiral domene iz mail386 in če bo prišlo do kakršnekoli zlorabe ukrepal po zakonu. Nasvet uporabnikom, ki so se prijavili na mail386: ne uporabljajte ga več.

Filo ::

ja in...

pač ne veš, ne poznaš...kaj sledi: uporabljaš na lastno odgovornost...drugi ti ne bojo pazil osebnih podatkov razn sam...

se mi zdi da vseeno nekateri znajo narest preplah..zarad preproste a slabo izvedene oglaševalske poteze..pol pa še priznat nočjo, potem pa res vsi mislijo da je to ali tisto v pm...prov jim bod...hehe nimajo skila..

ahac ::

Bannerji se vrtijo samo preko izmenjava.com, kjer je lastnik domene M-W d.o.o.
Če se prav spomnim je bila ta stran včasih v lasti neke druge firme
(mogoče Petrov & Petrov ali nekaj podobnega).

On the second thought.. verjetno je blo nekaj druzga.. samo res se mi zdi, da je spadal pod eno tako firmo..
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

Vice ::

Filo niso vsi vsevedi v računalnišvu, če nekdo prileze na internet še ne pomeni da ve s čim se sooča in takšna novica marsikomu prihrani muke.

Matthai čestitam.

p.s. Bi to lahko sploh klasificiral kot marketinško(oglaševalsko) potezo? Mene bi bilo sram če bi sploh pomislil na to. :D

Če ne drugega sem se pa nasmejal, dobra stran tega je, da je to dobro in zabavno gradivo za marketinške seminarje, ki že malo boring postajajo. :D :D

Filo ::

ne vem no...pomoje je pa folk dubu mal pameti...da ni lih vse varno in ql kar se tiče neta...pomoje...

Paramedic ::

Honestly baby, that's not mine! :\
Austin Powers


End transmission.

S-Master ::

ZAAKOON!!! končno nekaj zanimivega kar se celo splača brat
traktor ti matr jebal !!

mrTwelveTrees ::

to je novica, no ja novica... "whois"

članek pa nikakor ne ! kot da bi kravi iz riti potegnu... vse na dolgo napisano, vsaj smisel pa ima
tema je dobra, to ne rečem ...
---------------------------------------------
whois info

Name: www.mail386.com
IP Address: 212.18.63.33
Location: Marebor (46.550N, 15.667E)
Network: SI-AMIS-NET-4
--------------------------------
domain: mail386.com
status: production
organization: WMW Web Inc.
email: info@wmwweb.com
address: 3422 Old Capitol Trail, 1228
city: Wilmington
postal-code: DE 19808
country: US
admin-c: info@wmwweb.com 0
tech-c: info@wmwweb.com 0
billing-c: info@wmwweb.com 0
nserver: s1.dns386.com 212.18.63.33
nserver: s2.dns386.com 216.17.110.63
registrar: JORE-1
created: 2003-04-29 13:52:15 UTC JORE-1
modified: 2004-03-29 08:18:30 UTC JORE-1
expires: 2004-04-29 07:51:58 UTC
source: joker.com

db-updated: 2004-04-14 17:09:19 UTC

inetnum: 212.18.61.0 - 212.18.63.255
netname: SI-AMIS-NET-4
descr: Medinet d.o.o.
descr: Trzaska 85
descr: SI-2000 Maribor
descr: Slovenia
country: SI
admin-c: BZ26-RIPE
tech-c: BZ26-RIPE
status: ASSIGNED PA
mnt-by: AMIS-MNT
changed: ripe@amis.net 20031014
source: RIPE

route: 212.18.32.0/19
descr: AMIS.NET, Provider Aggregated Block
origin: AS8591
remarks: ==================================================
remarks: Abuse contact: abuse@amis.net or +386 2 320 6320
remarks: ==================================================
mnt-by: AMIS-MNT
changed: ripe@amis.net 20031014
source: RIPE

person: Amis RIPE Team
address: Medinet d.o.o.
address: Trzaska 85
address: SI-2000 Maribor
address: Slovenia
phone: +386 2 320 6320
fax-no: +386 2 320 6325
e-mail: ripe@amis.net
nic-hdl: BZ26-RIPE
mnt-by: AMIS-MNT
changed: ripe@amis.net 20031014
source: RIPE

Apple ::

Hmm, en Aleš Belič je hodil na FRI v LJ... cca. 6 let nazaj...

LP, M

BoGo ::

8-O 8-O 0:) 0:) :) Zelo dobro raziskovanje! Res prekrasno. Bom priporočil vsem v branje.
There are 10 kinds of people in this world:
Those who understand binary and those who don't.

Beernarrd ::

A lahko kdo pove nam nevednežem, kaj konkretno se da iz zgornjega whois navedka koristnega razbrati.
Drugač pa novica rula.

Sunna ::

super in zanimiva novica :)

guardy ::

Napisan na dolgo in široko, vse je OK, vendar jaz osebno nebi šel osebne podatke ven metat, ker lahko hitr kaka tožba prleti.

Tilen ::

Saj ce so podatki pravi, se lahko nazaj tozi, za spam.>:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

whatson ::

Pravno, nihče ne more nič ponudniku brezplačnih mail storitev. Vsak prostovoljno uporablja to storitev in nikjer nihče ne zagotavlja, da tvojih podatkov ne bo posredoval tretji osebi.

mail386.com je amaterski mail ponudnik. Dober linux admin postavi tak server v 2 urah. Vsak ima pravico registrirati domeno, ... tudi anonimno in vsak ima pravico objaviti vsebino ali storitev na internetu.

Članek se mi zdi čenčanje na nivoju ALF___a.
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

Reycis ::

Tole je po mojem mnenju cisto rumena novica, kjer avtor popljuva neko zadevo, ki je ne pozna.
Pa kaj, ce se je nekdo potrudil da je malce bolj agresivno oglaseval mail386.com na forumih.
Pa kaj ce nimajo jasno objavljenih svojih podatkov.
Sama gola natolcevanja in blatenje servisa, ki ima vse moznosti, da bo boljsi kot SiOL mail. Nekdo se trudi za svoj kruh in ker stran nima objavljenih podatkov o lastniku se zdi avtorju te novice to zadosten razlog, da bo podjetje najbrz s pomocjo piskotkov in spletnih hroscev skusalo ugotavljati brskalne navade svojih strank oz. da bodo uporabniki zaceli dobivati spam ali pa v najslabsem celo politicno propagando.

Pozicija: nimam nic v zvezi z mail386.com, sem pa ze dozivel podobne dogodivscine, ko sem imel en svoj servis.

hruske ::

Meni pa se ne zdi čenčanje. Meni se zdi opozorilo na nekatera dejstva, ki bi jih sam spregledal. Žal nimam časa brat vsakega pogoja in storitve in zagotavljanja zasebnosti, ker bi mi zmanjkalo časa. In če si je nekdo vzel čas in zadevo, ki se mu je zdela nekoliko sumljiva, obelodanil, potem zakaj ne? Konec koncev je slo-tech vedno služil v dobro ljudem in jih ni zavajal. Pa naj je šlo za varnostno luknjo v internet explorerju ali pa ogoržanje zasebnosti. In če neka stran nima jamstva za seboj, je to vendarle dobro vedeti, mar ne? (Pomislite, da imate v poštnem predalu edino kopijo seminarske naloge, predal pa je nedosegljiv)

hruske ::

Da, morda je to le nov servis. Morda. Najmanj kar bi lastnih v tem primeru bil dolžan storiti je to, da se opraviči forumom, ker je tako gverilsko oglaševal, kar ni ravno lepo. Ustvarja slabo karmo. Zbuja nezaupanje. Nikjer na strani jasno ne piše, kdo jamči za zasebnost. Ni registriran kot ponudnik emaila. Pokažejo se povezave z oglaševalci in pornografskimi stranmi. Kako naj temu zaupam?

AtaStrumf ::

Oglaševalska poteza pridobivanja več obiska za take in drugačne strani, ki ti rolajo reklame. Osebno ne zaupam NOBENI strani, ki ima povezavo na top ###. To takoj smrdi.

Ales ::

Pa kaj ce nimajo jasno objavljenih svojih podatkov.


Če so firma in to delajo v sklopu svoje dejavnosti, je moje laično mnenje, da bi po naši zakonodaji morali na strani objaviti svoje podatke... Morda se motim, ampak mislim, da se ne. :)

McNato ::

Ne, ni jim potrebno objaviti nobenih podatkov. Zakonsko so regulirane samo internetne trgovine. Ponudnik bi moral objaviti vse svoje podatke v primeru da bi dostop do e-pošte zaračunaval.

RejZoR ::

Ne vem kaj je narobe z reklamo ki jo je delal?
Človek se je pač znašel na najlažji način. In če nekdo ponuja nekaj zastonj ima že s tem kup stroškov in dvomim da bi potem plačeval še za reklamiranje. Kar pa se tiče zasebnosti v današnjih dneh,je pa to zelo relativna stvar. Če pogledaš da lahko devetletniki na kolena spravijo gigante kot so Microsoft in podobne,potem so razne takele mail storitve mišji organ za malce bolj izkušene.

Tud jest mam svojo stran na kateri sem dobil tolikšen obisk le in samo,ker sem po forumih delal "reklamo". In to tud po tujih,tko da mam obisk iz celega sveta,strani pa ni mogoče najti preko iskalnikov. Torej?
Ni vedno vse črno in belo...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Gandalfar ::

Zakaj bi nekdo delal reklamo za nek spletni servis s katerim ima samo stroske in se niti ne podpise gor?

a) Se vedno so dobri ljudje na svetu..
b) Something is fishy....

kaj menite?

Witboy ::

Jst vs pa čist nč ne razumem... In kaj bo on naredu če ve vaš naslov?!? UUUUU... in kot da ga ne more kje drugje dobit... Isti ti je qrac ce mas na goolu al pa yahooju... kaj bos tozu yahoo... bwahaha bullshit... Jst ne vem kaj se razburjate... pač človek da možnost uporabe svojega strežnika... jst bi tut lahko dal pa ne dam... mam pač za lastno rabo... eni pa to nartedijo... kaj ga pa stane?!? mogoče kak disk več... uuuu, sej če ga ima za lastno uporabo... je pol vseen če jih ma še enepar gor... jst res ne vem kaj delate iz muhe slona?!?
Pa kaj sanja te o izrabi podatkov?? Sej ne vpisujes davčne pa emša... po drugi strani ti pa tut ni potrebno dat pravih podatkov ce si tak nezaupljivc...

Jst sam to pravim... svaka mu čast da to dela zastojn in da je se kak drug mail ponudnik v sloveniji k je zastojn... Email.si se itak skos sesuva.... slo.net je tut bl bogi... hm... je se kaki?!?

Skratka... kaj ste taki fukiči... puste mu veselje... če vam ni ga pač ne uporabljajte ne pa da težite s takimi članki.

Aja pa pazite zdej k to pišem izrabljam vaše osebne podatke:( DOH

herbi_ ::

Res je, lastnik domene izmenjava.com je bilo podjetje Petrov&Petrov d.o.o. oziroma pod dogovoru njegova razvijalca moja malenkost in kolega . Ker je bilo jedro kode delo njegovo, servis pa ni dosegal pricakovanih rezultatov sem se odlocil da mu domeno prepustim, najine poti pa sta se razsli. Kaj se je pa po tem dogajalao in kam on sedaj sodi, kje dela, oz kaj pocne ... nimam pojma. Boste pac morali raziskovati naprej :)

lp herbi

Tilen ::

herbi, zanimivo, da si ravno danes registriran >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

whatson ::

Zakaj bi nekdo delal reklamo za nek spletni servis s katerim ima samo stroske in se niti ne podpise gor?

a) Se vedno so dobri ljudje na svetu..
b) Something is fishy....

kaj menite?


Ker je trigger happy lastnik high speed linije? ker mu je foter minister za inf. družbo? Ker je že od malega dobričina? Ker je 12 letni pubec s schnelkursom Linuxa (click&pray) in hitro linijo? Ker je bivši udbovec, ki preko slovenskih forumov in irc omrežja zbira podatke o Slovencih?

Ker ima vso pravico za to. In pravno - ne dela popolnoma nič v neskladju z zakonom.


Tako rumene in laične novice še ni bilo na Slo-techu.
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

AngelOfDeath ::

Tilen
Mogoče zato ker sem mu jaz povedal da je njegovo podjetje omenjeno tu.

bryden ::

V trgovinah prodajajo različne izdelke. Nad prodaja, distribucijo in proizvodnjo poleg inšpekcij bdi zveza za zaščito potrošnikov.
Torej je v RL en cel kup inštitucij, ki varujejo potrošnika pred nategom. Na internetu pa tega na žalost še ni.

Na internetu mrgoli ljudi, ki bi radi nategnili, še več pa je takih, ki nimajo pojma o pojmu in se pustijo nategnit.

Tale novica ni rumeni tisk, ni blatenje. Izpostavi pa preprosto dejstvo, da stran nima podatkov čigava je. Bralec si lahko sam postavi zelo resno vprašanje "Zaupati svoj email zastonjskemu in NEZNANEMU strezniku?". Dokler gre za spam maile, pa morda kaksne registracije na zastonjske forume se gre. Kaj vec pa... Hocem met privatno, ne pa da mi kdo bere maile.



In sori. Neka osnovna kultura interneta je, da človek napiše vsaj približno kdo je. Pa da postavi okvirna pravila delovanja svojega servisa. Tale mail pa nima napisano nič kdo je in zakaj je.

Pa še nekaj. Oglaševanje na forumih je povečini prepovedano s pravilniki uporabe posamezne spletne strani. Torej je tale Aleš (al kaj je že) že s tem kršil etiko in pravila uporabe posameznih forumov. Tazga človeka je po riti za nabutat!

Ziga Dolhar ::

Vprašanje kredibilnosti. Nič drugega.

Kot CLIR funkcija -- če nisem vreden, da vem, kdo si -- nisi vreden, da se ti oglasim :-).
https://dolhar.si/

herbi_ ::

nekdo me je opozoril da se ime moje firme pojavlja na forumih, na to sem pa pac obcutljiv ... je to kaj narobe?

frenk ::

Še pohvala Matthai-u z moje strani...zakon novica:))

nere ::

a ni tudi malo sumljivo da se je ta mail386.com pojavil ravno ob težavah z email.si?


preveč zarotniško mišljenje?:\

RejZoR ::

Mail386 je bil že kar precej časa preden je crknil email.si,samo noben ni vedel zanj. Kar pa se tiče spamanja,sem ga dobil na SiOLovem računu več kot pa ga sestra na Mail386. Tolko o tem...

Tud Hotmail nima nobenih podatkov,niti mail kontakta,nič. Edino kar vemo je da za njim stoji MS,to pa je vse. In ga vsi uporabljajo,dejte no :\
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Ziga Dolhar ::

Precej irelevantno, a vseeno -- Klik.

Pa ne piše, katera oseba je za njim? :-) Klik 2.
https://dolhar.si/

bradek ::

Vse informacije zbrane so javno dostopne. Tisti, ki govorite da Matthai pretirava ter vam je vseeno kaj dobivate v vas inbox in kaj se pocne z vasimi osebnimi podatki pac niste resni uporabniki. Zadeva seveda smrdi tocno po tem kar je bilo napisano, kaj je pa res morajo pa ugotoviti pristojni organi ki so pooblasceni za to.

Take smrdljive stvari je potrebno cimprej pospravit in pokazat da nocemo takih razmer na trgu kot vladajo v ZDA, kjer je dovoljeno prakticno vse. Vsi ki trdijo da temu ni tako, imajo prav. Temu SE NI tako in jaz srcno upam da tudi ne bomo postali kaka posebna luzica v evropi kamor se bodo zaradi nasih nedodelanih in nekje celo neobstojecih zakonov zgrinjale mnozice tujih podjetij z namenom izkoriscati nasteto in nic hudega slutece uporabnike.

Microsoft ::

Super novica, Matthai. ;)

Mene pa zanima, zakaj so Maja, Tine in Sanja19 sprasevali ravno alf__-a in ne nobenega drugega uporabnika ne na tem forumu ne na drugem forumu?:\ :D



by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Skrat ::

Ziggga: http://privacy.yahoo.com/

Povsem na dnu strani:

Yahoo! Inc.
Customer Care - Privacy Policy Issues
701 First Avenue
Sunnyvale, CA 94089
(408) 349-5070


Drugace pa sem mnenja, da na internetu se vedno vlada velika mera svobode in se je potrebno cim bolj (ce ne v celoti) izogibati zunanjuh regulativ, ki bi nam to svobodo omejevale. Nekaj, kar se nam zdi danes smiselno, se lahko kaseneje obrne proti nam. Imamo namrec edinstveno moznost (ce jo bomo kdaj izrabili ali ne je drugo vprasanje) za vzpostavitev notranje regulative s strani uporabnikov, kot je na primer opozarjanje na probleme in bojkot strani/servisov/informacij ki so nerelevantne in/ali skodljive za uporabnike.
Free software is a matter of liberty, not price.

Bonbonchk ::

Hello - sem se logirala samo in izkljucno zaradi tega topica, ker ga res moram pokomentirat ;) . Tudi sama sem bila (definitino preteklik po tem, kar sem prebrala tukaj) uporabnica in imela malce nenavaden problem, ki mi ga noben do sedaj ni znal razlozit. Skratka posiljala sem email doloceni osebi na POP TVju in dobila tudi odgovor, ceprav moram povedat, da mi je blo cudno ze to, da odgovora ni in ni blo ceprav mi je doticna oseba zagotavljala da ga je poslala. In potem grem preverjat email zvecer in vidim da je koncno prisel - z podatkom, da sem ga dobila ob 11.45. A ob 11.45 jaz 100% nisem nic dobila, ker sem bila zraven racunalnika in preverjala. Ampak OK - pustimo to. Najbolj smesno mi je pa bilo potem to, da sem pri naslednjem posiljanju javljalo, da je naslovnikov email neveljaven ... wtf 8-O ... pa ne v obliki errorja, ki ga dobis vrnjenega pri ostalih mejlih, ampak sam s stavkom nad emailom, da pac ne mors poslat, ker je naslov neveljaven ... zdaj pa sanjaj zakaj ... lahko da ne obstaja, lahko da ma un zabasan inbox al pa se kaj tretjega ...enivej ... grem na hotmail in posljem iz njega brez problema ... mislim HALOOO ???? ... zgleda da tale ALF al kaj ne mara popteveja ;(( ;(

Aggressor ::

Nikakor se ne strinjam, da je zgornja novica rumena. Po tej logiki je "rumeno" denimo tudi vsako opozarjanje na čudno ravnanje Oriona pri talanju kreditov in je vsakdo pri nabiranju izkušenj prepuščen samemu sebi.

Kot je zgoraj nekdo omenil, pravna pokritost interneta še šepa in je veliko odvisno od osveščenosti ljudi tu gori. Če se pojavijo opozorila, je to zgolj v dobro uporabnikov.

marS ::

:D Ej folk, pretiravate!

1) Vse je legalno in zakonito na tem servisu
2) Nihče nikogar ne sili da bi ta servis uporabljal
3) Servis je brezplačen
4) Na par forumih je bil reklamiran, v intenzivno kampanjo pa ni šel, /vsaj jaz je nisem opazil/
-------------------------------------------------------------------------------
5) še enkrat ponavljam da je ta servis popolnoma legalen
6) če koga moti naj ga ne uporablja
7) nobenega zavajanja potrošnikov ne vidim
8) če je servis kvaliteten ali ne je povsem irelevantno, bo že sam "krepnu" če ni dober
-------------------------------------------------------------------------------

Novica je tipična slovenska foušija in kvazi raziskovalno novinarstvo, čisti faik, pravzaprav se mi zdi isti način razmišljanja kot pa tipo ki je servis reklamiral po forumih
...no more heroes...
https://ilbis.com/

mile ::

se strinjam, da pretiravate po celi črti

CaqKa ::

nekak zgleda da za vsem skupaj zadaj stoji še Bofex d.o.o.?
jaz se sploh nebi čudil če bi prebirali uporabnikove imejle ter zadevo izrabljali v namene izboljševanja prodaje reklam ter navad uporabnikov.

poweroff ::

1. Nisem čisto prepričan, če je stvar 100% zakonita, iz enega preprostega razloga: ob registraciji naj bi uporabnik sklenil dogovor (pogodbo) z mail providerjem. Zdi se mi, da je identifikacija oz. znana identiteta partnerjev osnova za sklepanje pogodbe. Ker v primeru uveljavljanja pravic in obveznosti lahko le-te terjam le od osebe, ki je sklenila dogovor. Če je oseba anonimna pa to ni možno. Po moje bi pa v ZDA kakšen FCC že ukrepal...

2. Servis je brezplačen, vendar to ne pomeni, da uporabnik ne bo imel nobenih stroškov. Reklame so lahko že strošek. Ali pa poseg v zasebnost. Ne sanjati o davčnih in EMŠO številkah, govorim o povezavi brskalnih navad z e-mailm in morebiti s konkretno osebo (ime in priimek). Ali pa o prodaji e-maila spammerjem - to je enkrat naredil celo SUN. Za večino ljudi je ta strošek manjši kot če bi morali za e-mail plačevati in to je čisto OK. Samo je pa prav, da vedo. Da jim je znan ves droben tisk. Če se potem strinjajo, tudi jaz ne vidim nobenega problema.

3. Vsi podatki so bili pridobljeni iz javnih virov preko interneta.

4. Če ga hočete uporabljati, ga le dajte. Jaz nikomur ne branim, imam pa pravico povedati svoje mnenje, zakaj je lahko kakšna stvar problematična. Če se kljub tveganju človek odloči za uporabo, je to njegov problem. Imam pa pravico, da mu povem svoje mnenje. Če ga bo upošteval pa ni moja stvar. In seveda je razlika med neko spletno stranjo z nekimi teksti in ponudnikom e-mail storitev. Že zaradi določila o tajnosti občil je slednje bistveno bolj pomemben servis.

5. Podatek, ki ga je posredoval mrTwelveTrees je tudi zanimiv. Jaz sem v Whoisu preko Geetools dobil drugačne podatke, ampak neposredna povezava med WMW in mail386.com (ki je razvidna iz njegovega komentarja) je pa zelo zanimiva, ker to pomeni, da za zadevo stojijo isti ljudje kot za zanato.com. Zdaj če je to res, se vprašam zakaj bi neki ljudje, ki so blizu uradni politiki želeli ponujati brezplačno mail storitev. Lahko da so čisti dobrodelneži. Lahko je pa tudi kaj drugega vmes. Ne vemo. Se je pa dobro zavedati vseh možnosti.

6. Skrat: glede samoregulacije se pa ne strinjam. Samoregulacija po mojem mnenju ni učinkovita. Lep primer je primerjava med ZDA in Evropo na področju varstva osebnih podatkov in zasebnosti na delovnem mestu. Zdajle se mi ne da razlagati kako in kaj, lahko ti pa enkrat v živo naredim primerjavo med razsodbami ameriškega Vrhovnehga sodišča ter Evropskega sodišča za človekove pravice. Se strinjam, da je dobro, da se sami dogovorimo za pravila igre. Samo potem mora ta pravila potrditi država in država s svojim aparatom skrbeti za njihovo uveljavljanje.

Jeebs ::

No ja, tipo je sigurno dosegel to, kar je hotel. Namreč to, da so o tem njegovem oglaševanju slišal na vseh večjih slovenskih internetnih straneh. Pomoje zadeva smrdi do neba.;(
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

BlazP ::

matthai je napisal:
"Če se kljub tveganju človek odloči za uporabo, je to njegov problem. Imam pa pravico, da mu povem svoje mnenje. Če ga bo upošteval pa ni moja stvar."

Nihce te ni dolzan poslusat. To ni tvoja pravica.

geniuus ::

tole me spominja na uno zgodbico o materinskem domu v mb, ko model šenka bajto za materinski dom in hoče bit anonimen, sosedje se pa kregajo pa zahtevajo da nej povejo kdo je šenku bajtu, ker takih ljudi k bi iz poštenih razlogou neki podaril ni

drgač je možn da je pozabu dt podatke na stran, se zgodi, probite jim poslat email ane

aja pa nej majo ti ljudje dobr al pa slab namen dosegl so svoje - brezplačna reklama, o njih govorijo na forumih, ljudje obiskujejo njihovo stran....

whatson ::

Matthai

1. NIKAKOR. Ob registraciji ne skleneš ničesar, ampak si zgolj pridobiš dostop do servisa. Osnova za sklepanje pogodbe je predmet pogodbe, ki v konkretnem primeru ni nikjer postavljen, telo pogodbe, čas sklepa ali trajanja pogodbe, potem lastnoročni (uverjen al neuverjen) podpis (lahko tudi digitalni, če si lastnik digitalnega potrdila) in pa razvidni podatki partnerjev.

Edino s čim bi ti lahko držal tega providerja v primeru zlorabe, bi bila fizično PODPISANA pogodba, z vsemi potrebnimi elementi. Podpis bi lahko bil tudi digitalen, v primeru lastništva dig. potrdila.

Zatorej: Tudi če imaš podjetje v ozadju, so internetne tožbe nonsens prav zaradi prej omenjenih razlogov.

2. To velja za vsak svetovni free mail provider.

4. Napisal si v bistvu dobro zastavljen članek, le da si napačno sklepal in bil preveč površen pri dejansko pomembnih segmentih. To pa je povezava s spletno stranjo Zanato.com. Lahko bi se šel malce raziskovalnega novinarstva, poklical naokoli, prebrskal arhive itd.

5. Lahko da so čisti dobrodelneži. Lahko je pa tudi kaj drugega vmes. Ne vemo. Se je pa dobro zavedati vseh možnosti.

Prav zato tvoj prispevek ni članek, ampak je rumen pamflet.
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri so SLO brezplačni elektronski naslovi

Oddelek: Omrežja in internet
234072 (3354) cekr
»

Za vse ki poterbujete zastonj poštni predal

Oddelek: Omrežja in internet
429890 (7573) kiaara

mail386

Oddelek: Omrežja in internet
55130 (4950) CaqKa
»

Kdo stoji za mail386.com? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6814999 (14999) Reycis

Brezplacni email - poštni predal - kje?

Oddelek: Omrežja in internet
82816 (2653) CaqKa

Več podobnih tem