» »

mail386

mail386

zerofreak ::

V zadnjih dneh se je nekdo, ki uporablja uporabniško ime alf___ (oziroma se ponekod podpiše tudi Aleš Belič) precej potrudil in po slovenskih forumih razširil "novico", da se je pojavil nov ponudnik brezplačne elektronske pošte. Ponekod je najprej vprašal kje bi se dalo dobiti brezplačni e-mail predal in potem odgovoril, da ga je našel na mail386.com, drugje pa je napisal, da so ga Maja, Tine in Sanja19 spraševali kje lahko dobi brezplačni poštni predal in jim sedaj odgovarja. Zanimivo je, da se skoraj povsem identična sporočila pojavljajo na različnih forumih in to celo na isti dan (npr. Slo-Comp, Nogomania, Ekonomija.net, Kulinarika.net, itd...). Glede na to, da gre očitno za akcijo prikritega oglaševanja in da mail386.com ponuja 15 Mb prostora ter nudi registracijo predala na več domenah (recimo bejbika.net, poha.net, dolenjska.com, stajerska.com, primorska.com, vroca.com, itd.), je malce nenavadno, da na spletni strani mail386.com ne najdemo podatka kdo to poštno storitev sploh ponuja. Tega podatka ni najti nikjer na strežniku, niti med pogosto zastavljenimi vprašanji in ob registraciji ne.
Nekdo torej ponuja brezplačne elektronske predale, vendar pa očitno želi ostati anonimen. To je vsaj nenavadno, za uporabnike, ki bi ob kakšnem morebitnem neljubem pripetljaju (npr. v primeru prodaje osebnih podatkov ali kršitve tajnosti e-pošte) morda želeli koga poklicati na odgovornost pa tudi precej neprijetno, saj ne bodo imeli koga tožiti.

No, to pa so že razlogi za nekoliko podrobnejši pregled kdo stoji za mail386.com.

Preko WHOIS-a lahko ugotovimo, da naj bi domeno mail.386.com registriralo podjetje MW d.o.o. iz Parmove 41, strežnik pa gostuje v omrežju amis.net. Podjetje naj bi imelo registrirano domeno m-w.si, vendar dostop do spletne strani ni mogoč, saj spletni strežnik vrne obvestilo "Forbidden - You don't have permission to access / on this server.". Telefonski imenik pravi, da ima podjetje sedež res na Parmovi 41, vendar pa ima telefonski priključek na Steletovi 2, polni naziv podjetja pa je MW D.O.O. TRGOVINA, UVOZ - IZVOZ. Še nekaj več podatkov dobimo preko Poslovnega registra Najdi.si, ki pravi, da je bilo podjetje ustanovljeno leta 1990, ima 5-9 zaposlenih in naj bi imelo v letu 2002 dobrih 230 mio. SIT prihodkov. Vendar pa je podjetje registrirano za "trgovino na debelo z drugimi izdelki široke porabe". Internet ali kakšne internetne storitve niso omenjene (Email.si je recimo registriran za "druge računalniške dejavnosti").
Nikjer torej ni mogoče izvedeti imena kakšne konkretne osebe, brskanje po Whois bazi pa pokaže, da je domena m-w.si vpisana v imenske strežnike podjetja buy.si. Pri tem pa se je pokazala še ena zanimiva povezava.

Marca 2003 se je pojavila spletna stran www.zanato.com. Stran je bila postavljena povsem anonimno, imela pa je politično vsebino - Slovence je prepričevala naj glasujejo za vstop v NATO. Takrat sem na prošnjo nekaj antinato aktivistov zadevo raziskal in ugotovil kdo stoji za spletno stranjo. In kakšna je povezava z mail386.com? V bistvu je kar nekaj podobnosti. Obe domeni sta registrirani s strani razmeroma neznanih podjetij, ki imata sedež na Parmovi 41. Obe podjetji sta preko NS strežnikov povezani z Buy.si. In obe spletni strani sta spretno skrivali identiteto njunih ustvarjalcev. Na nobeni spletni strani ni bilo konkretnega imena odgovorne osebe.

Vse skupaj precej diši po tipičnem "dot-com"-u, moja osebna domneva pa je, da so vse omenjene spletne strani in podjetja povezani z Buy.si (glej shemo na dnu strani. Verjetno gre za podjetje, ki uporablja brezplačne načine oglaševanja (nekateri bi rekli spam) in se s skrivanjem svoje identitete skuša izogibati (pravni) odgovornosti v primeru težav. Vložek je torej minimalen, kaj pa dobiček?

V najboljšem primeru bo podjetje verjetno skušalo tržiti oglase, najbrž pa bo s pomočjo piškotkov in spletnih hroščev skušalo ugotavljati brskalne navade svojih strank. V nekoliko slabšem, se lahko zgodi da bodo uporabniki začeli dobivati spam (takšne primere iz tujine že poznamo).
V najslabšem bodo začeli dobivati politično propagando.

tole je par dni stara novica na temu portalu (slo-tech).

samo poglejte tole:

Uporabnikov profil
Uporabniško ime: alf__
Prispevkov: 1
Pravo ime: Ales Belic
Spletna stran: http://trgovina.piara.net

tole sm najdu na enmu forumu na katermu je tud oglaševov za grozni mail386
  • zaklenil: CaqKa ()

zerofreak ::

Ime:
Titula: neznanec
Št. sporočil: 10
Ocena uporabnika:
Domača stran: http://www.piara.net
Poklic:
Hobiji:
Mobilni telefon:
Biografija:
ICQ številka:
Spol: Krneki
Registriran od 23.11.2002 22:19
Datum zadnje prijave 06.05.2004 22:30

profil na mobisux-u

jype ::

Ja, kaj. S poceni fintami bi radi nadomestili marketing, ki ni najcenejsa rec na tem planetu :)

Slowenc ::

Ti si naredil samo copy-paste iz novice.

Kaj ti živiš za cajtom, ali ti samo pozno potegne?
Skiny gate.

flipflop ::

zerofreak, si pa pravi Sherlock!

CaqKa ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mozilla Thunderbird..problem pri pošiljanju

Oddelek: Pomoč in nasveti
81480 (1377) samsung113
»

Kateri so SLO brezplačni elektronski naslovi

Oddelek: Omrežja in internet
234054 (3336) cekr
»

Za vse ki poterbujete zastonj poštni predal

Oddelek: Omrežja in internet
429868 (7551) kiaara
»

Kdo stoji za mail386.com? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6814908 (14908) Reycis

Več podobnih tem