» »

Viini procesorji

Viini procesorji

X-Bit Labs - VIA ni znana kot samo proizvajalec procesorskih naborov, ampak se zadnje čase uveljavlja tudi kot proizvajalec procesorjev (CPU). Če je raznim podatkom verjeti, se C3 procesor na zahodnem trgu ne prodaja ravno najbolje, na vzhodu pa Intelu kar precej hodi v zelje, saj je njegov glavni adut ravno nizka cena in niti ne tako velik zaostanek za Intelovimi Celeroni. Prav tako pa so Viini procesorji primerni za vdelavo v manj zmogljive strežnike, za krmiljenje proizvodnih linij (vi sploh ne veste, kako zmogljivi so lahko šibkejši in cenejši procesorji pri opravljanju takih nalog) in še kaj. VIA nam trenutno ponuja tri različice C3 procesorjev na treh različnih jedrih - Samuel (C5A), Samuel 2 (C5B) in Ezra (C5C). Procesorji na jedru Ezra bodo v začetku leta 2002 delovali s frekvenco 1 GHz. Vendar to še ne pomeni, da je to Viin zadnji izdelek. Ne, VIA namerava v prihodnje še bolj agresivno nastopiti na tem delu trga in ponuditi rešitve, ki bodo bazirale na povsem spremenjenih arhitekturah. Prve spremembe se nam obetajo že zgodaj prihodnje leto, ko bo VIA nadgradila jedro Ezra v jedro Ezra-T. Ti procesorji bodo posebej prilagojeni specifikacijam FC-PGA2 in bodo delovali v ploščah, ki podpirajo Tualatine. C3 procesorji pa bodo še vedno podvrženim spremembam, saj jih bo VIA nekje v začetku prihodnjega leta začela izdelovati v 0.13 mikronski tehnologiji, ki bo oplemenitena z bakrenimi povezavami. S takim posegom, bodo C3-ji v sredini prihodnjega leta delovali s frekvenco 1.2 GHz.
Prava atrakcija pa še prihaja, saj so procesorji C3 namenjeni bolj nezahtevnemu trgu. Bolj zahtevnim uporabnikom bodo namenjeni procesorji na jedru C5X, ki bo veliko bolj napredno od tistega v primerkih C3. Prva opazna sprememba bo razdelitev cevovoda na 16 delov (prej 12), kar bo omogočilo, da bo procesor deloval na višji frekvenci (1.5 GHz) brez da bi spreminjali tehnologijo izdelave. Poleg bolj razdeljenega cevovoda, pa bo VIA v novi procesor vgradila še izboljšano ALU in FPU enoto, ki je dosedaj delovala s polovično frekvenco procesorja, sedaj pa bo delovala s polno. V C5X bo vključena še dodatna MMX in dve SSE enoti, ter 64 KB L1 in 256 L2 predpomnilnika. VIA bo zaradi izboljšane zmogljivosti ponudila še lahko C5XL različico, ki bo vsebovala samo 64 KB L2 predpomnilnika in bo brez ene MMX in ene SSE enote.
Procesorji bodo pred 2004 že bazirali na teh jedrih, tisto še boljše pa prihaja z jedrom CZA, ki bo pravzaprav klon Pnetium4 arhitekture. Njegove odlike bodo visoke frekvence (nad 2 GHz) in 0.10 mikronska tehnologija. Ker bo šlo za klon, bo CZA podpiral Quad Pumped vodilo, poleg tega pa ga bomo lahko posadili v vsako ploščo prilagojeno za Pentiume4.
Se nam leta 2004 obeta še en konkurent AMD-ju in Intelu. Mogoče, vendar se to najverjetneje ne bo zgodilo, saj je Viin najnovejši umotvori na papirju videti obetavni samo za trenutno obdobje, ko pa se Intel že pripravlja na izdajo Northwoodov, ki bodo frekvenčno šli v višave, AMD pa frekvenčno tudi ne zaostaja veliko (zmogljivostno se situacija ravno obratna :)). Kljub temu, Viine procesorje v prihodnje čaka še lepa prihodnost, saj bodo s privlačno ceno in ne ravno Cyrixovo zmogljivostjo (ti procesorji so še vedno zgled, kako narediti nezmogljiv procesor ) gotov prepričali marsikaterega uporabnika v nakup.

3 komentarji

Nemenej ::

cist en preprost nasvet: novice naj bodo kratke. to je ze napol clanek. ce je novica predolga, se vecini ne da prebrat niti zacetka. sicer pa zelo pohvalno, da jih pises. kapo dol

Alec999 ::

cestitke slycer ta novica je mi je bla res cool

Boeing ::

nekako bi se strinjal z Nemenejem, da bi omejili novice na cca 50% trenutne...
drugače pa: jebesh cyrixa. kr naj ga ma kir ga hoče...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako bomo računali PR pri Athlonih 64?

Oddelek: Novice / Procesorji
62145 (2145) swar
»

Luštne µPlate VIA C3-test

Oddelek: Strojna oprema
311937 (1387) Smidgy
»

Athlon XP 2500+ na 0.13 mikronskem jedru

Oddelek: Novice / Procesorji
51913 (1913) Trdi
»

Cestni načrt

Oddelek: Novice / Procesorji
52223 (2223) OZZY
»

VIA in prihodnost

Oddelek: Novice / Procesorji
81707 (1707) Paramedic

Več podobnih tem