» »

Skrivna prodaja "whois" podatkov

Skrivna prodaja "whois" podatkov

MSNBC - Obelodanjena je skrbno čuvana skrivnost firme Verisign - namreč, da je le-ta že kakšno leto prodajala osebne podatke lastnikov domen na Internetu vsakemu, ki je imel dovolj denarja, in si je teh podatkov zaželel.
Vsak, ki kupi domeno, mora namreč dati tudi kopico osebnih podatkov. Network Solutions, katerega lastnica je sedaj firma Verisign, je imel že vrsto let monopol nad registracijo domen, in še dandanes ima monopol nad "whois" podatkovno bazo, ki vsebuje vse te podatke.
Uporabniki so seveda vse prej kot navdušeni. Verisign bi sicer naj omogočal neke vrste opt-out opcijo, kar pomeni, da se uporabnika na njegovo željo izključi iz liste, ki se prodaja, vendar temu ni najbolj verjeti.
Prave rešitve za ta problem še ni. Lahko se sicer dajo lažni podatki v registracijo, a to ima lahko tudi slabe strani. Zakonodaja pa je, kar se tiče privatnosti na internetu, še precej v povojih.

Podrobnosti tukaj.

4 komentarji

McHregec ::

Odkar je TinkaPinka prevzela so novice bolj sveže :D:D:D

Reycis ::

Do zdaj je Tinka napisala 5 novic od česar so bile 4 uporabne tako da bi težko posploševali in delali neke zaključke. So pa bile 4 dobre novice. Obstaja pa bojazen da se bodo zdaj ostali pisci manj trudili.

Tomi ::

Tisti PBP je pritty bad privacy..
Hm, ali je sedaj na nas, da po par novicah ocenjujemo avtorico, ali pa da napišemo kak pemeten komentar[:]..
Kar se tiče prodajanja podatkov.. Internet je zaenkrat še ena velika "juha" brez pravnega reda.. Zato se takšne stvari dogajajo.. Sicer se pa tudi drugje to dogaja, pa smo se že navadili..

undefined ::

Hackerji, script kiddiji, in warez d00di bodo VEDNO obstajali, tega se ne da iztrebit, nemogoče, da se le delno omejit, nič več. Tisti ljudje ki delajo vse te protekcije, niso nič bolj pametni od nekaterih ljudi, ki so hackerji, al pa kreatorji crackov/ključev.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Išče se nov registrar domen .net

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
204447 (2849) Mare2
»

Arnes nudi digitalna strežniška potrdila

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
104329 (3552) poweroff
»

Kateri SSL certifikat

Oddelek: Izdelava spletišč
234000 (3760) Poldi112
»

Registracija domen .si

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
394730 (2278) Brane2
»

"Gostitelja ni mogoče najti", nasvidenje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
423174 (3174) pivmik

Več podobnih tem