» »

VIA C3 procesor

VIA C3 procesor

CNet - VIA je predstavila svoj C3 procesor, za katerega so prepričani, da je dovolj poceni in močan, da bi lahko konkuriral Intelovim in AMD-jevim procesorjem predvsem na področju prenosnikov (notebookov). Predstavili so tudi nekaj prototipnih računalnikov s C3, vendar cena še vedno ostaja skrivnost. C3 je procesor, ki ima zanimivo zgodovino:
Vse skupaj se je začelo z Viinim nakupom podjetij IDT in Cyrix. Po prevzemu teh dveh podjetij, je VIA naredila svoj prvi procesor imenovan Cyrix III. Cyrix III je bil narejen kot procesor za low-cost računalnike, vendar je naletel na mlačen odziv proizvajalcev računalnikov. Pri Vii so se kljub temu odločili, da naredijo naslednika. Zamenjali so razvojno ekipo (procesor je razvijala ekipa podjetja IDT) in nastal je nov procesor s starim imenom Cyrix III (zopet). Tudi ta procesor ni užil kakega pretiranega uspeha, vendar je VIA še vedno trmasto vztrajala, kar je pripeljalo do procesorja C3 (C(yrix)3 --> C3, get it?).
VIA si od C3 obeta veliko, saj ima kar nekaj pomembnih lastnosti (ena izmed teh je 0.13 mikronska izdelava in s tem majhna poraba). C3 procesorje naj bi dosegali hitrosti do 800 Mhz, v prihodnosti pa lahko pričakujemo tudi 1 in več Ghz primerke. C3-ji bodo kmalu na voljo, zadnjo besedo pa bodo imeli testi in seveda uporabniki. Klik za novico.

3 komentarji

Shadowman-x ::

Ena največjih razlik med vsemi verzijami Cyrix procesorjev je verjetno v njihovem propagiranju. Via ima glede tega popolnoma drugačen pristop (zadnje čase lahko ogromno beremo o novem procesorju, testov pa se ne da zaslediti), pač izkušnje. Če o nečem na veliko govoriš je več možnosti, da ti bo ostalo v spominu. Zadeva skoraj spominja na Microsoft in Win-se.
Drugače pa ne pričakujem kakšnih pretresljivih rezultatov, vendar vseeno pustimo se presenetiti, kajne?

Muflon1 ::

Glede da so tko zagnani jim bo mogoče v kakšnem 5 poskusu ratalo nardit en u redu procesor>:D

NiggerBob ::

če bo ta C3 800 Mhz imel performanse podobne P3 800 ali Tbirdu 800, porabo enako Celeronu 800 in ceno enako Duronu 800, potem bi ga še znal kdo kupit:)):)):))


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ker procesor kupiti?

Oddelek: Kaj kupiti
51056 (908) ali3n
»

VIA kupuje AMD?

Oddelek: Novice / Procesorji
51782 (1782) CaqKa
»

PCX in VIA

Oddelek: Novice / Procesorji
51596 (1596) Vom
»

Iwill DVD266 /VIA Apollo Pro266 R izšel

Oddelek: Novice / Matične plošče
51900 (1900) Pretorijanec
»

Cyrix

Oddelek: Strojna oprema
121225 (1036) Jaxx

Več podobnih tem