» »

V keho s hekerji.

V keho s hekerji.

Vnunet - Zgoraj naveden poziv seveda predpostavlja nepravilno uporabo termina 'heker', da se razumemo, oz. uporabo, kot jo smatrajo člani Spodnjega doma ameriškega Senata. Slednji so namreč z zgolj 3 glasovi 'nay' izglasovali dodatek k patriotskemu zakonu, ki predvideva višje kazni za računalniške hekerje, celo doživljenjsko zaporno kazen za primere, kjer bi se ogrozilo življenje drugega posameznika. Prav tako bodo policisti (če majo dovoljšen IQ) lahko izvajali prisluškovanje telefonskim linijam ter opazovanje spletnega prometa brez sodnega naloga, v kolikor bo obstajal sum ogrozitve državne varnosti (rop poslovalnice McDougnut's, recimo). Klik!

Dodatek: pozabil sem omeniti nekaj, kar bi lahko pripeljalo do pomot -- ta zakon je potrdil sam Spodni dom, da pa stopi v veljavo, ga mora zglasovati sam Senat, kar pa se zna zgoditi šele jesen. --Ziggga

7 komentarjev

coderock ::

Ti nori američani... se bodo spomnili, da bi bilo dobro kontrolirat kaj delajo ljudje doma, pa bomo izglasovali zakon, da bodo kamere dali po bajti! ;)

Glede priškovanja piše, da bodo lahko dobili samo IP naslove in headerje mailov, vsebine povezave pa ne! Od kdaj pa headerji mailov niso vsebina povezave??

Upajmo, da do nas pride takšna "demokracija" čim pozneje (nikoli!).

freejack ::

Ne vem zakaj se pretirano trudijo zaščitit pred nečim, kar ni mogoče. Dokler bodo obstajali računalniki, bo obstajal računalniški kriminal, takšne ali drugačne vrste, tega ni mogoče zanikati. Konkretno, pri vdorih, kdor obvlada stvar, bo tako ali tako lahko vdrl v kakršenkoli sistem, seveda s primerno opremo, pa naj si bo to LJ Banka ali NASA.Ena stvar, ki me pa izjemno moti pri vsem tem je pa napačno označevanje. Pravi ˝hacker˝ ne bi nikoli delal škode v kakršnemkoli smislu,.govorim o definiciji besede, ne pa ˝oznake˝, ki so v zadnjih letih nalepili računalniškim ˝kriminalcem˝ na čelo. Če tolk pišejo in poročajo o tem, naj se prej prepričajo, kaj definicjia besede pomeni, kaj predstavlja, ne pa da žalijo tiste, ki so pravi definiciji zvesti. ;(

Ziga Dolhar ::

CodeRock: zakon še ni v veljavi, verjetno pa bo (beri dodatek k novici).

Jah, saj "hekerja" sem obdelal v sami prvi povedi novice. Drugače pa sem mnenja, da pravi "hekeri" zase ne rečejo, da so "hekerji". Vsaj ti, kar sem jih jaz spoznal.

royt ::

po celotnih novicah sem zasledil, da pisci novic sploh ne veste, kaj je to heker in kreker...

namig: večino besed "heker", bi morali spremeniti v "kreker"

TESKAn ::

Royt: vemo, kaka je razlika med 'heker' in 'kreker'. Tega ne vejo osebki, o katerih teče novica - in če bi oni napisali 'heker', tukaj bi pa to prevedli v 'kreker' - to ne bi bila več prava novica, ampak bi že prirejali podatke. Tega pa nismo in ne bomo nikoli delali. Razen seveda če misliš, da ima beseda 'heker' drugačen pomen v ZDA kot ga ima v Sloveniji.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Ziga Dolhar ::

Royt, če že napišeš kaj takega, potem bi jaz lahko rekel, da ti ne razmeš zapletenejših stavčnih struktur.

Meni se prva poved novice sicer zdi dokaj preprosta.

City ::

Se mi zdi da nihče od vas ne ve kdo je sploh heker. Zadeva se je s časom začela preveč posploševati. Če ti uspe priti mimo kakšne kode si pa heker??? Haloo :'(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uber pozabil razkriti vdor izpred leta dni

Oddelek: Novice / Varnost
149479 (7402) Afo
»

Ustanovitelj LulzSeca po odsluženi kazni na pravo stran zakona

Oddelek: Novice / Ostale najave
144927 (3664) [D]emon
»

Manning obsojen na 35 let zapora

Oddelek: Novice / NWO
366342 (4684) Rias Gremory
»

Primer Aarona Swartza, pol leta kasneje

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
177661 (6164) Okapi
»

Heker obsojen na trinajst let zapora

Oddelek: Novice / Varnost
116128 (4880) roli

Več podobnih tem