» »

Odpuščanja pri AMD

Odpuščanja pri AMD

X-Bit Labs - Podjetje AMD je včeraj objavilo, da nameravajo odpustiti še 350 ljudi, da bi zmanjšali proizvodne stroške. Cilj so si postavili pri 800 milijonih dolarjev na četrtletje. AMD je namreč lanskega novembra sprejel sklep, da bo do druge polovice letošnjega leta odpustil 2000 inženirjev. Do zdaj so jih že 1550. Izvirna novica.

39 komentarjev

Gejmer ::

Bogi inžinirji! :O Upam le da se nebodo združili z intelom in povedali vse skrivnosti le tem.Sej men intel rula sam kunkurenca je zdrava...
Nanda yo?

undefined ::

Po mojem lahko le AMD kaj od Intela izve in ne obratno. Finta, zakaj je AMD hitrejši, je le v tem, ker Intel zavlačuje s svojimi tehnologijami in na trgu prodaja zastarelo robo. Če gre, se jim tudi to seveda izplača in kot kaže jim tudi to laufa. AMD pa je prisiljen odpuščati, saj mu ravno konkurenca Intela požira tisti dobiček, s katerim bi lahko bili ti odpuščeni inženirji plačani. Ravno tako, kot je bila v primeru 3dfx-a kriva nVidia, čeprav jih je le-ta "dobrodušno" sprejela kar nekaj pod svoje okrilje. :)

Sid Izprijeni ::

AMD je na prizorišču že več desetletij. Kopriva ne pozebe...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

bodom ::

sid: tocno tako!

AMD 4ever!!!8-)

R0K ::

Sam tko mene zanima. Odpustil so že 1550 inžinirjev. Pa še jih bodo. Men se zdijo pa te cifre ful velike! Inžinirji! Pa še 1550. Nebi reku delavcev, k sestavljajo proce (no usmerjajo robote) alpa kej druga. Sam če bo šlo tko naprej..bog pomagi..

Jest sam upam, da jim uspe prlest do Hammerčka. Pol smo spet na konju :D

Fury ::

bog ve kaj so za njih inzinjirji :) cistilni inzinir = cistilka :P

nodes ::

Kva bi se sekiral, bomo pa potem kupoval kitajske procesorje :)

undefined ::

ROK, kaj misliš, da se navadni delavec ob odpustitvi kaj bolje počuti od odpuščenega inženirja?

Nodes, saj to jih že danes. Pa 99% ostale računalniške robe prav tako. All made in China, Malaysia, etc. :)

R0K ::

Eh, zgrešil si moje bistvo.

Mislu sem, da je izguba inžinirja večja kot pa izguba navadnega delavca. Pa itak se mi zdi, da je odpust 1500 inžinirjev prevč napihnjen...

dr.J ::

Držim pesti za AMD, konkurenca mora biti. P4 so že tako precej dragi, brez AMDja pa bi bili še precej bolj.

Intel pa lahko od AMDja izve npr. kako se dela dobre FPU enote.



undefined ::

Verjemi, če bi Intel želel, bi že danes izdal 10x hitrejši procesor od vsake konkurence. Ampak vprašanje sledi: zakaj, ko pa lahko za isti denar prodaja slabšo robo? Pomisli, imaš v garaži yugota 55 pa mercedeza. Sosed pa ima le yugota 45, ki pa je tako dobro optimiziran, da je hiter kot tvoj yugo 55 (čeprav se rad pregreva >:D). In ker ti nimaš hujše konkurence od yugota, zakaj bi šel že zdaj prodajat mercedeza? Počakaj raje, da najprej sosed pride do tega, potem pa konkuriraj na trgu z enakovredno robo in ne pretirano boljšo. Potem pa še uporabi PR managment, da zadevo napihne kolk je boljša od konkurence. :)

Aja, pa novica na tej strani je precej zavajajoča, saj navaja le prvi odstavek originalne novice, ki je nekoliko izven konteksta. Nadalje piše, da jih AMD letos ne bo več odpustil, saj so tisti načrt odpusta 2000ih preklicali. Tako je bilo vseh skupaj do danes odpuščenih 1550. Več jih pa ne bo.

nodes ::

Evo jaz isto trdim, da je konkurenca na področju CPU-je ves čas slamnata; upštevaje razvojno obdobje, št. tranzistorjev, posledično potem dvigovanje frekvec po triintrideset MHz.bolano: ja zakaj bi bilo potrebno več?

Tudi samo označevanje procesorjev je bilo ves čas napačno.
Posledično je nastal P4, ki je samo dirkač na frekvence.

dr.J ::

Se strinjam, da je Intel v občutni tehnološki prednosti, ker mu glede na velikost trga in število tovarn ni težko nameniti ogromnih sredstev za razvoj.

10x hitrejšega procesorja pa kljub svoji mogočnosti ne more danes pljuniti ven. Tudi 64 bitni procesor so razvijali kakih 8 let (in medijsko napihovali prav tako), zdaj ko je zunaj, ga pa skorajda nihče ne kupi. Kar gre HPju rahlo na živce, se mi zdi. OK, saj je na skoraj na voljo druga inkarnacija.

Če AMDju uspe Opteron, bo preživel, sicer pa ne.

Tisto, kar pa danes dobiš na trgu in stane približno enako, pa je je pri AMDju v številnih aplikacijah bolj zmogljivo. Oziroma za primerljivo zmogljivost plačati bistveno več, pa je snobizem.

Thomas ::

Eden od odpuščenih mora ustanoviti svojo firmo, ki bo v nekaj letih pomembnejša od AMDja.

Tudi to je čudoviti svet kapitalizma.

:)

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MI_KO ::

Če je AMD odpustil vsaj enega pomembnega inženirja (recimo iz razvoja,...) potem sem jaz bicikl! Kaj takega si firma, ki mora vsak dan konkurirat z veliko večjim tekmecem preprosto ne more privoščit. To so samo govorice in napihovanja.

Po moje so odpustili samo kake "nepomembne" vzdrževalce, ekonomiste in kak tehnični kader.

Fury ::

Men sam ni jasno zakaj SKORAJ VSI odkar je 3dfx propadu mislte da ce gre ENA stvar narobe da ferma kr propade.. AMD le ni tako majhen kot si mislite in le ni tako tehnolosko beden kokr tuki govorite in le nima tako malo rezerve kot vi mislite...

ragnarock ::

Verjemi, če bi Intel želel, bi že danes izdal 10x hitrejši procesor od vsake konkurence.


Če pa ne bi bilo konkurence a bi ga potem izdal? >:D
Ne, še počasnejši bi bil razvoj.

undefined ::

Fury, nihče ni govoril o nobenem propadu. Govorili smo zgolj o odpuščenih inženirjih.

Ragna, ja kaj sem pa jaz napisal?

Drugače pa je eno res, "komercialni razvoj" na področju računalništva je dejansko slamnat. Finta je le v tem, da ljudje čimveč kupijo in prinesejo čimveč denarja notri. Drugače pa verjemite, da bi večino večjih proizvajalcev (Intel, nVidia, etc.) že danes lahko izdali 10x boljše produkte. Poglejte samo primer "razvoja" procesorjev, vsako začetno jedro bi lahko že na začetku doseglo max frekvenco (P3 preko 1GHz in P4 preko 4 GHz). Samo nočejo, ker več denarja lahko dobijo s tem "slamnatim razvojem" s katerim ljudem mažejo oči, da je cutting edge. Ampak verjemite nekaj, kar je enkrat na trgu, je daleč proč od cutting edge. Kot zgleda ima le military dostop do cutting edge tehnologije in nihče drug, sploh pa ne komerciala in navadni smrtniki. Tudi nevronski procesorji nedvomno obstajajo že več let, pa so že javno naprodaj? Nak, in tudi ne bodo, dokler ne bo prodana vsa vmesna slama. Vi pa le veselo kupujte in nadgrajujte računalnik vsake dva meseca, saj veste, prodajalci slame tudi potrebujejo denar. :)

vise ::

Jest pa mislim da teh inzinirjev je vsaj 3/4 od drugih oddelkov ki imajo zelo malo povezave z cpu-ji. Amd proizvaja tudi druge cipe ki niso procesorji x86.

Fury ::

quote dr.j: Če AMDju uspe Opteron, bo preživel, sicer pa ne.

cist mim.

Sid Izprijeni ::

IceMan ma po mojem na splošno kar prav.

Vendar pa je mogoče res tudi tole: AMD je majčkeno v krizi. Vendar kljub temu, da imajo njegovi proci, ki so trenutno na trgu, že kar dolge brade, lahko še vedno z njimi po zmogljivostih, sploh pa po cenah dokaj uspešno konkurira Intelu. V obdobju, ko je malo na tesnem, se AMD pač malček pazi, da ne bi storil fiaska z na hitro skupaj spacanimi serijami Hammerjev oz. Opteronov in si s tem naredil medvedje usluge. Zakaj res je: razvoj je peklensko drag in če procesorska serija ne povrne svojih razvojnih stroškov, je bilo bolj kot ne vse zaman.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

Aja Thomas, prav resno si želim, da bi imel oz. razumel tvoj pogled na kapitalizem in da bi tudi jaz našel v njem nekaj "lepega". Sicer sem pa prepričan, da ga pri Microsoftu in podobnih Ameriških firmah zelo dobro razumejo in da jim je tisto "lepo" le $$$. ;)

Tito ::

To govorite, kot da bi AMD odpustil glavne inžinerje, ki se ukvarjajo z razvojem AMD procesorjev! Vendar temu ni tako, večina teh inžinerjev nima veze z razvojem procesorja. Ponavadi so te inžinerji zaposleni v prizvodni in nevedo prav dosti o podrobnostih izdelave procesorjev, poleg tega pa jih delovna pogodba zavezuje, da nesmejo izdajati podatkov, saj se sicer lahko znajdejo na sodišču! Zadeve niso tako enostavne in ko človek podpiše pogodbo z delodajalcem v njej piše marsikaj! Teh 1500 ljudi pa je zagotovo višek in niso dovolj produktivni, saj si drugače AMD nebi privoščil odpuščanja, ki ni poceni in vsakemu plačati odpravnino ni enostavno...>:D

V vsako podjetje se sčasoma prisesajo pijavke, ki iz njega izcuza posledni dinar. Take drhali se je treba znebit... Zagotovo AMD ne potrebuje teh delovcev. In če so zares taki strokovnjaki, si bodo z lahkoto našli novo službo!

undefined ::

V vsako podjetje se sčasoma prisesajo pijavke, ki iz njega izcuza posledni dinar. Take drhali se je treba znebit... Zagotovo AMD ne potrebuje teh delovcev. In če so zares taki strokovnjaki, si bodo z lahkoto našli novo službo!

Tito, ti si pa že zagotovo direktor, sodeč po vsem kar si napisal. Ali pa le ponavljaš, kar ti očka doma na kavču klamfa? Daj začni še malo sam razmišljat za spremembo, pa boš morda opazil, da so stvari včasih tudi drugačne. Raje ne čakaj na trenutek, ko boš tudi sam odpuščen, potem si pa lahko poješ lastne besede o nesposobnosti. :)

Phil ::

IceMan: nevronski procesorji še zdaleč niso zreli za množično uporabo. Samomor bi bil če bi se intel odločil da bojo pentium 5 nevronski procesorji.
Pač zadeva še ni zrela, bo pa upajmo čez 10 let. Le zakaj bi šel intel torej "z glavo skozi zid" in prodajal procesorje ki so dražji in počasnejši (procesor bi moral biti prilagojen programski opremi) od konkurence.

undefined ::

nevronski procesorji še zdaleč niso zreli za množično uporabo.

In ti to veš iz notranjih virov (mogoče celo delaš v takšnem laboratoriju), ali iz tega, kar si prebral na neki naklamfani spletni strani? Seveda bo komerciala trdila, da je to še vse daleč v razvoju in počasnejše od tega, kar danes lahko kupijo potrošniki. Ampak ni pa vse v redu s tabo, če temu dejansko verjameš.

Daj samo pomisli, koliko časa bi še trajalo, da bi dobili 3D grafiko na PC-je, če ne bi bilo 3dfx-a. Kakšnih 3-5 let več? In ves ta čas bi se nekdo našel, ki bi trdil, da 3D grafika še ni zrela za PC-je in je v resnici počasnejša od 2D. ...če verjameš. :)

dr.J ::

Fury: da ni tvoj komentar 'cist mim'?



Od česa bo pa AMD živel, če ne bo nihče kupoval Opteronov & co.? Od Duronov najbrž ne (čeprav so še čisto OK) ... Flash oddelek pa bo že kdo prevzel.

MI_KO ::

Scully:,Ampak ni pa vse v redu s tabo, če temu dejansko verjameš.

O.k. Mulder!

:D

Thomas ::

Tito!

Tako se zavzemaš za delavske pravice in pravice vseh depriviligiranih, kot se je tvoj soimenjak. Samo navidezno.

Kar te je citiral že IceMan - je vredno vsakega zagrenjenega starega kapitalista, ki mu posli ne grejo več od rok.

IceMan,

A nej te prepričam, da je moj pogled pa čisto pravilen? :))
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

A nej te prepričam, da je moj pogled pa čisto pravilen?

Ni potrebno, ker zate verjamem, da je. :)

Thomas ::

IceMan!

Čestitam ti za tvoj odgovor. Resno.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sid Izprijeni ::

Ti komentarji so že zblojeni, zato je ponovno čas za Resnico iz mojih Tajnih sorodniških virov:

AMD še ni v resni krizi, vendar ima pripravljen tudi t.i. Črni scenarij. Viri blizu Tajne lože ameriških pekov (TLAP) znotraj Svetovnega ceha za predelavo žitaric trdijo (SCPŽ), da imajo že okvirne dogovore za izgradnjo velikih farm procesorjev Athlon XP, navitih do onemoglosti, ki bodo proizvajale toploto za proizvodnjo prepečenca. O podrobnostih Viri molčijo.

Kot vedno, je to kar trdim, tudi tokrat čista in popolna resnica! Naj mi miška pogine, če lažem.
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

Thomas. No, me veseli, da si razumel. Resno. :)



Vsak ima namreč svoj pogled na stvari in dokler ostanemo le pri tem, it's ok with me. Vse dokler le-tega nekdo ne začne javno ljudem vsiljevati misleč, da je njegov pogled edino pravilen za vse in so vsi drugače misleči napačni. Kar je tebi všeč, morda meni ni in kar meni je, morda tebi ni. Vse je relativno. Vsak ima v glavi svoj svet, v katerem bi rad živel in to je po mojem mnenju glavno - gledati kaj želi posameznik (in mu pri tem pomagati), ne kaj želi "povprečje". Nihče ni "povprečen".

borchi ::

IceMan: 3DfX ni bil prvi na področju pospešene 3D grafike. če pa misliš samo na področje consumer 3d accelerated grafike jih je na trgu prehitelo podjetje rendition!!?? o čem ti govoriš? da se je 3DfX takrat vzel iz neba in je prekršil neko nenapisano pravilo, da more svet računalništva ostat v 2D??? ccc...

no in ker govoriš o Intelu, kot da poznaš vse njihove skrivnosti, me neki zanima. kot vsi vemo je bil pred nekej leti Intel kar nekaj časa tehnološko za AMDjem. zakaj takrat niso takoj potegnali ven iz svoje čiračara vreče procesor, ki bi bil hitrejši od AMDjevih??? a je Intel šele v zadnjih dveh letih prišu v položaj, da ima na "lagerju" 10x hitrejše procesorje? kako? padlo z neba, ane! ccc...

zdej, če damo na stran to teorijo, da neki firmi mali zeleni prinesejo superiorno tehnologijo, pol je edino možno, da je Intel prišu do take tehnološke prednosti preko vlaganja (in to enormnega!!!! predvsem mislim enormnega v primerjavi z AMD oz. v primerjavi s katerokoli hi-tech firmo) v R&D. če pa ne spraviš te tehnologije na trg in z njo ne zaslužiš, to pomeni, da si se odrekel velikemu dobičku. in kolker js vem je Intel delniška družba, kar pomeni, da se delničarni niti pod razno ne bojo odpovedali tut enmu $, ki bi drugač lahko pristal v njihovem žepu. če misliš, da bojo pri Intelu razvijali tehnologijo vnaprej samo zato, da bojo lahko nekateri razvijali pravljice za male otroke o super-duper Intelu ...., emmm, mislim da ne!

glede tega, da bi lahko pa P4 3GHz takoj naštancali v velikih količinah.... dream on! če bi mal spremlal stvari, bi vidu preko koliko steppingov, revisionov, celo miniaturizacije proizvodnega procesa so šli, da so prišli preko 3GHz!
l'jga

Thomas ::

borchi!

Zelo zdrav pogled imaš.

Podpišem, kar si napisal.

IceMan! (off topic sva)

Vseeno je vedeti resnico več, kot imeti zadovoljstvo z napačnim mnenjem
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

borchi...
1. 3dfx je bil prvi uspešnež na področju 3D pospešene grafike na potrošniških PC-jih.

2. Ne poznam Intelovih skrivnosti, govorim na splošno in sodeč po preteklih dogodkih. Intel še ni propadel, ane? Daleč od tega, to prej grozi AMDju, kar ta novica zgoraj delno potrjuje.

3. Intel lahko služi s slabšo in predvsem CENEJŠE izdelano tehnologijo enako, saj ga konkurenca ne poriva naprej ravno preveč. Preberi si primer o yugotu in mercedezu zgoraj. O naprej razviti tehnologiji je pa takole... spomni se kakšen je bil prvi plan P4, kakšen pa je bil P4 takoj ob izidu in kakšen je danes. Takoj ob izidu je bil okleščen in je tiktakal daleč pod 2 GHz. Do danes so mu že vrnili nekaj prvotno oglaševanih lastnosti (zaradi pritiska AMDja) in mu tudi povišali frekvenco nad 3 GHz. Koliko časa je to vzelo? Preveč. Koliko denarja so zaslužili? Dosti. Še vedno več kot AMD. Steppingi revisioni? Da, da. Blamaža. Poglej si raje kako se lahko preprosto navije P4 1.6 na 3 GHz, brez novih stepingov in revisionov. In tu se zraven še vprašaj, zakaj se AMDjev procesor ne da navit v enaki meri.


Vseeno je vedeti resnico več, kot imeti zadovoljstvo z napačnim mnenjem

Se strinjam. Ampak splošne resnice ni, vsak ve svoje in si postavlja lastne resnice. :)

Zheegec ::

Samo vprašanje je koliko bo P4 1,6Ghz@3Ghz (seveda z najmanj vodnim) hitrejši od AXP 1,6@2,3Ghz, ker po testih sodeč bo slabši, kar je pa še ena čudovita karakteristika P4. Dandanes gre vse v miniaturizacijo, P4 ima večjo površino kot Palomino, itaq da se ga da dobro navijat. Še Barton ima manjšo površino od P4 pa ima več predpomnilnika kot P4.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

borchi ::

IceMan:

1. WRONG!!! zgleda, da takrat ko so se rojevali prvi PC consumer 3D grafični čipi nisi spremljal dogajanja. in se tut zdej nisi potrudu mal informirat o teh zadevah. rendition je mel 3d grafični čip (v1000) zunej par mesecev preden je prišu voodoo. poleg tega je bil to kompleten grafični čip in ne samo 3D pospeševalnik, ki je zahteval, da si imel navadno grafično kartico (2D) in add-on kartico (kot pri voodoo-ju), voodoo zaradi tega ni znal pospeševat grafike v oknu, imel težave s pass-through kablom itd. voodoo je kljub temu uspel, mal zaradi agresivne marketinške akcije, mal zaradi tega, ker je bil na papirju dost boljši (v akciji malo boljši v hitrosti, slabši v kvaliteti - pozor! to so bli cajti, ko se je gledalo skor izključno na fps). še danes se spomnem, ko je na usenetu vladalo prepričanje, da bo voodoo mana z neba in da je vredno počakat tistih nekej mesecev. tut sam sem nasedu temu in kupu voodoo, čeprav bi lahko že nekej mesecev užival v 3d pospešeni grafiki. no na koncu sem po voodoo2 pristal na rendition v2200 čipu ker sem itak igral samo papyrusove simulacije, ki so na rendition čipih LETELE, da o kvaliteti slike sploh ne govorim. nauk? vse najboljše tehnološke rešitve niso vedno najbolj uspešne! in, ja, rendition rešitve so bile tehnološko naprednejše od 3DfX in so bolj pravilno napovedovale v kateri smeri bo šel razvoj. bili pa so prodajno neuspešni.
in tega se pri uspešnih firmah, recimo pri Intelu, še kako zavedajo. tako Intel kot AMD praviloma ne bosta tvegala z nekim produktom, ki ga trg morda ne bo sposoben prebavit, čeprav bi bil tehnološko zelo napreden. no, AMD je vložu kar visoko stavo z Athlon64 procesorjem in Opteroni. in zdej mamo položaj, ko se je AMD znašu na trhlih tleh, ko ima pripravljen tehnološko boljši produkt. AMD ma problem, ker je njegova finančna stran slabša kot njegova tehnološka.
to kar delajo v laboratorijih pa je nekaj čisto drugega. pa kaj ti misliš, da majo pri intelu die čipa P7 pri 30GHz??? a ti misliš, da ko nardijo roadmap za 5 let naprej, da majo že osvojen proces izdelave. ti procesorji obstajajo samo v simulacijah. če ti jemleš te procesorje že za zrele za masovno produkcijo, se verjetno motiš!

2. spet narobe! v kapitalističnem gospodarstvu so v posamezni firmi outflowi delovne sile prav tako običajni kot inflowi. pravim običajni! še eno vprašanje: kdaj bi ti odpustil inženirja, takrat ko rabiš vsako njegovo uro dela, npr. ko razvijaš in finiširaš nek tako pomemben produkt kot je Athlon64, al takrat ko ti padajo cekini v vrečo in rabiš samo računovodje in odvetnike? ampak, stvari niso tako enostavne, ker čeprav je na trgu videt kot da se dela v ciklih je v resnici razvoj skoz v polnem zagonu. ergo, odpuščanje bolj mal pove o finančnem in še manj o tehnološkem stanju v podjetja. izjema je seveda, ko se podjetje zavestno odloči za downsize-ing in se tut umakne z določenih delov trga. je kaj govora, da AMD namerava kaj takega?

3. primer o yugotu in mercedesu sem si prebral in si ga nekak ni vredno zapomnit, ker je slab in pravzaprav sploh ni na mestu.

NOBENEGA P4 1.4GHz iz prve serije ne boš spravil pri default voltaži in običajnem hlajenju na 3GHz. NOBENEGA P4 1.6GHz prav tako ne!
l'jga

undefined ::

Borchi, nimam časa vsega tega brat. Lahko ti pa samo rečem, da se motiš v veliko stvareh. :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD zaradi izgube odpušča

Oddelek: Novice / Rezultati
145026 (3980) opeter
»

AMD napovedal odpuščanje

Oddelek: Novice / Rezultati
3211754 (9424) Isotropic
»

AMD bo porabil 50 milijonov za zniževanje stroškov

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
82731 (2444) Loki
»

Bo Intel odpuščal?

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
133366 (2768) Matevžk
»

Odpuščanja pri AMD

Oddelek: Novice / Procesorji
392687 (2687) dr.J

Več podobnih tem