» »

nVidia goljufala?

nVidia goljufala?

Extremetech -

Na ExtremeTechu namigujejo, da naj bi nVidia s svojimi gonilniki goljufala -- Geforcei FX 5900 Ultra bi tako v benchmarkih dosegali previsoke rezultate. Neupravičeno, kakopak.

Ko so omenjenega GeForcea preizkusili v 3D Marku 2003 je namreč suvereno prehitel konkurenta, Radeona 9800 Pro. Dobro, porečete, kartica je pač res toliko boljša. Toda, ko so kartici primerjali v svojem lastnem testu, sta bili skorajda izenačeni. Razliko so sprva pripisali vertex and pixel shaderjem, ki jih 3D Mark uporablja, dočim jih njihov test ne.

Po podrobnejši analizi so ugotovili, da se razlika pojavlja zgolj ob uporabi novih Detonatorjev FX, ki, kot je videti, enostavno odrežejo nekatere robove slike. Govorili so z nVidio, ki je zagotovila, da ne goljufa. V gonilnikih bojda preizkušajo novo metodo, s katero se izognejo računanju nekaterih nepotrebnih (neprikazanih) informacij o sliki, da pa je možno, da funkcija zaradi porodnih krčev zataji. Khm...

Na novico je opozoril tudi monster-x.

18 komentarjev

flipflop ::

>:D

Spet smo tam...

Super Sonic ::

seveda je še prezgodaj za marsi kej.. tud meja, kje se gulfa in če to je sploh gulfija ni začrtana,..

...a vendar. Padel mi je v oči zadnič test na eni iz med stani, ko so kartico testiral v Quake.. mmm.. na 1024*768 in detalji do maksimuma.. 223 fps
na 1280*1024 in detalji do maksimuma..223 fps
na 1600*1200 in detalji do maksimuma..223 fps

ne vem sicer kaj je bil to zaen pojav. a radeon 9800 pro 256ddr je bil na 1600*1200 pr nekih 100 fps-jih...
vsekakor zanimiva zadeva>:D

ripmork ::

se sploh ne čudim.....če lahko ea-sports pridobijo na svojo stran lahko tut opisovalce
hardwera-denar je res sveta vladar:(

Slither ::

No, sej vemo kako je z nVidio. Ko jim zmogljivosti njihovih kartic ne ustrezajo, pač mali priredijo driverje in rezultat je tu.>:D Saj ne da je to prvič.

Ahiles ::

[H]ardNews 6th Edition Thursday May 15, 2003
Posted by Kyle 9:30 AM (CDT)

3DMark Invalid?

http://www.hardocp.com/index.html

Tole si preberte pa boste vidl ozadje tega clanka.

V 1 stavku: ExtremeTechu ni dobu dooma3 na testiranje in so bili uzaljeni.

First off it is heavily rumored that Extremetech is very upset with NVIDIA at the moment as they were excluded from the DOOM3 benchmarks on Monday and that a bit of angst might have precipitated the article at ET, as I was told about their research a while ago. They have made this statement

We believe nVidia may be unfairly reducing the benchmark workload to increase its score on 3DMark2003. nVidia, as we've stated above, is attributing what we found to a bug in their driver.

Finding a driver bug is one thing, but concluding motive is another. :

R0K ::

Oni vsej znajo narest drajverje, napram ATIju :)

x.sci ::

Slither: pa saj vsi to delajo... kar spomni se ATIja in Q3A, dasiravno bi v temle primercicu lahko slo za bug... kaksna pa je verjetnost, da je to res, pa tako ali tako vsak sam ve :]

Radiant ::

Ce pogledamo celo detonatorFX situacijo (vsaj do zdaj) pridemo do zakljucka da je to KAR DOSTI HUJE kot nekdanji QUACK! V trgu kjer sta se samo 2 konkurenta ki se tepeta za OEMe in je vsaka zguba za enega profit za drgega. Nvidia je ze od cistega zacetka diskreditiravala 3Dmark ker niso meli najhitrejse karticel. Potem so probali z modifikacijo shaderjev, in nizjo FP globino da bi ja meli promerljive rezulatate 9700. Sedaj pa so morale nekak uspet naredit to da zgledata tako 5900 kot 5600 Ultra (BGA verzija) hitreje kot 9800PRO in 9600 (non pro) . Ker jim ocitno premik na 256 bitni bus( vprimeru 5900) ni prinesel zeljenih rezulatatov (predvsem zaradi ne tako robustne implementacije pixel in vertex shaderjev in samoidealizacije da pac oni kot velika nvidia lahko vsem pod nos ribajo kak se naj implementira dolocene funkcije (torej tako oni hocejo) so pac, ker se GF FX med OEMi in SIji zaenkrat ni primu (tam je zaj kralj Radeon 9100 trenutno) morali ukrepat. ne pozabite. Ce vam je vsec ali ne 3D Mark je serdstvo z katerim se da perfektno trziti med "velikimi" kupci. In tako smo pac tu ko smo! Extreme tech je zelo lepo opisal tocno kak so svinglali dokazi so crno na belem (ali naj recem v niclah in enicah). Tak da kolikor kdo hoce to demetirati je dejstvo da je ta cela finta bila inscinirana zato, da bi ja FX 5900 zgledal kot kralj hriba (ki si ga v resnici v najboljem primeru deli z R350ko. To nvidia vedno naredi ob releasu novega produkta samo tokrat so jih ujeli (in to res - neso samo spekulacije).

Seveda ne smemo pozabit, da ATi ni nic bolji (verjetno se niso cist tak hudi ker je sprememba mipmap levela in modifikacija posameznih benchmarkov v celoti (ko tu) kar fejst narazen kar se tice goljufanja. Ce je ATi zadnjic dobil rumeni karton jaz Nvidi danes definitivno dam rdecega!
Pac kapitelizem je svinska igra, za to se bi jih moglo tozit!>:D >:D >:D

Se nekaj o doomo3 . Kot vidimo se je cormak prodal M$ z Xboxom kar pomeni da igro prestavljajo samo zato ker je cormak spremenil kar lep del koda dabi ocitno lepse kaufalo na Nvidiinem xbox graficnem cipu. Seveda je lahko sesteti 1 in 2 in tako ugotoviti da se vecina teh modifikacij lahko tudi pozna na nvidiinih pc implementacijah kar je logicno se po tem ko vidimo da radeon laufa na OGL2 ARB exstenzijah (optimirane so le R200 exstenzije pa se te so 8500specificne in pr 9700 nena kaj fejst pomagajo ) za nvidio pa mas vse on NV10- NC35 za vsakega posebej. Pol pa se dodajmo dejstvo da je nvidia priredila ta celi test sov pa smo lahko ziher da je PR department napravu vredu nalogo. Vse to pa dokazuje se enkrat da se v kapitaliznu da z denarjem vse kupit (kdor pa misli da ne - tako jaz - pa je pac .....:\

R33D3M33R ::

Kaki šok, sem mislo da me bo s stola vrglo ;(
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Tr0n ::

Boli me džoko. Zaradi mene lahko "optimizirajo" kolko jim pase. Glavno da bo laufalo.

Senitel ::

ATI-jaši bodo jasno tlačil NVIDIO v drek, NVIDIA-ši pa jo bodo po vsej sili vn vlekl... >:D :\

Tlačit Doom 3 v to je pa največja bedarija sploh!X-Box šiba na DirectX-u, Doom bo primarno na OpenGL-u to pa pomeni, da mora Carmack itak napisat renderer za X-Boxa nanovo (renderer za OpenGL je pa zacementiran).

BTW: NV35 ima popravljene marsikatere napake iz NV30, tudi kar se tiče presneto niskih rezultatih v pixel shaderjih 2.0. In v bisvtu je NV35 clock per clock hitrejša od R300/R350 v pixel shaderjih (bodisi z 16 bitnimi, kot tudi z 32 bitnimi kalkulacijami)...

ferdo ::

kdo koga zavaja?

VSI drug drugega zavajamo:D
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Dr_M ::

sej usi kdaj mal priredijo driverje za ksno stvar, nebi blo prvic pr nvidii, pa tut pr atiju so to ze delal. sej nikjer ne pise da tut za r9800 niso za ksn spil mal prirejeni.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

falotXP ::

VSE ZA ZMAGO! Sem vedel, da bo nVidija naredila nekaj takega...začeli so z tem, da bodo ene igre takle samo na nVidijinih karticah, nadaljujejo pa z gonilniki....kaj bo še iz tega??! Ta Doom III je pa itak brezveza...zaradi mene ga lahko naredijo da bo ga mogoče igrati le na 3GhZ računalnikah in naj naj, še nevideni grafični in potem ga lahko igrajo le on ali si ga pa v ri* stlačijo!

_Mortal_ ::

Whatever the reason, Nvidia has landed itself right in it. To be caught cheating at 3DMark once is bad enough. Twice is just incompetence. The only possible benefit to the company is that the cheating potential could make the benchmark obsolete, something that many inside Nvidia would consider sweet revenge.
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

kihc ::

@FalotXP, v prihodnosti bomo rabli 2 grafični karti, eno od nVidie, drugo od ATI-ja, to pa zato, ker bodo ene igre delale le na nVidi, druge pa le na Ati-jevih mojstrovinah.
Konec koncev bi bila to idealna rešitev, vsi bi bili srečni - le karte bi morale biti zastonj:D

ACenterMedia ::

Zastojn:D

Dej, naj en napiše, kaj točno so priredili?

Dr_M ::

v prihodnosti bomo rabli 2 grafični karti, eno od nVidie, drugo od ATI-ja, to pa zato, ker bodo ene igre delale le na nVidi, druge pa le na Ati-jevih mojstrovinah.

pravtako se bo zgodilo na podrocju cpujev. nekatere stvari bodo delalae na INTELovih, nekatere pa na AMDjevih cpujih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nVidia bo ostala sama

Oddelek: Novice / Grafične kartice
72845 (2362) MasterMind
»

Win32 vs. Win64

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
93738 (2741) driver_x
»

Kateri 15,4WXGA prenosnik do 250.000sit?

Oddelek: Kaj kupiti
151512 (1386) CCfly
»

Križi z benchmarki

Oddelek: Novice / Grafične kartice
322525 (2525) reXor
»

Test Radeona 9700 Pro

Oddelek: Novice / Grafične kartice
201775 (1775) BigFoot

Več podobnih tem