Forum » Elektrotehnika in elektronika » Priklop na +5V in +12V pri rač. napajalniku?
Priklop na +5V in +12V pri rač. napajalniku?
Poldy ::
Zanima me, če recimo priklopim 12V ventilator na žički +5V in +12V, tako da imam potem na ventilatorju +7V, ali s tem kako dodatno obremenim napajalnik?
Hvala.
Hvala.
No ja, mogoče nisem najbolje vprašal - ali je kaj bolje obremenjen, kot pa če bi priklopil na maso in +7V?
No takole - gre se mi samo zato, da bi ventilatorje poganjal na 7V, ki pa jih napajalnik nima.
Zanima me (pa recimo da ima napajalnik tudi izhod 7V), če je zanj kaj bolj "stresno" če ima ventilator priklopljen med 12V in 5V kot pa če bi bil priklopljen na GND in 7V?
zlabo ::
Priključiš med 5 in 12V...
Štrom je štrom
Če misliš na škodovanje napajalniku naj nebi škodilo ne, saj napetost je razlika potencialov in 12-5 =7, prav tako kot je 7-0=7
Lp, zlabo
Štrom je štrom
Če misliš na škodovanje napajalniku naj nebi škodilo ne, saj napetost je razlika potencialov in 12-5 =7, prav tako kot je 7-0=7
Lp, zlabo
MarE69 ::
Če boš že predeloval, potem daj raje samo na 12V in jo ustrezno zreguliraj. Škoda da fentaš 5V zaradi nekega "šparanja". Rešitvi pa imaš 2:
1. regulator napetosti (npr. 7808 - na vhodu mu daš 12V, izhod imaš 8V)
2. med 12V in ventilator veži zaporedno nekaj navadnih diod (npr. 1N4001). Vsaka dioda ti zmanjša napetost za cca. 0,6V. Kolikor diod daš, toliko nižjo napetost boš imel.
1. regulator napetosti (npr. 7808 - na vhodu mu daš 12V, izhod imaš 8V)
2. med 12V in ventilator veži zaporedno nekaj navadnih diod (npr. 1N4001). Vsaka dioda ti zmanjša napetost za cca. 0,6V. Kolikor diod daš, toliko nižjo napetost boš imel.
andHoc ::
V vseh tvojih primerih bolj obremenjuješ napajalnik kot če bi dal direkt na 12 in 5V. Pač razlika se v tvojem primeru mora nekje porabiti in se porablja v obliki toplote.
LP
LP
...vse je relativno...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | ideje o predelavi napajalnikaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3955 (3336) | Azrael |
» | -5VOddelek: Navijanje | 954 (776) | blblb |
» | PC napajalnik kot napajalnik za vrtalni stroj?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1795 (1564) | stromar |
» | (+12V) - (+5V) = 7VOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2291 (1647) | CaqKa |